• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ortak kese hesabi

Bence siz evlenmeyin. Ciddiyim bak. Aralarini bozar adsmlari iflasa suruklersiniz. Sorun abisinin harcamasi degil nisanlinizin cimri olmasi. Abisine tabiki de laf etmeyecek, saygili olacak, abidir o. Benim esim de asla abilerine saygida kusur etmez. Tek nisanliniz calismiyor hanimefendi kayniniz da calisiyor. Yiyecek tabiki kazandigi parayi. Ayrica daha nisanliyken ne para beklentisi ki bu? Kendi ihtiyaclarinizi kendiniz alin bir zahmet..
Sizi niye bu kadar gerdi ki? Ben kendi ihtiyaçlarimi kendim alıyorum zaten. Evlenince de kendim alacak değilim. Ben yakında evlenicem ve evliliğim bu yuzden kötü giderse diye korkuyorum. Nisanlim para harcayamiyor çünkü ona sıra gelmiyor. Bu evlenince de böyle olacak.

Yav adamların kendi işyeri, onlardan hiçbiri rahatsız olmuyor da siz nasıl rahatsız olabiliyorsunuz bu durumdan?
Daha evlenmeden elti adayınızın harcadıği parayı kafanıza takmışsınız.
Ikisi de aynı işi yapıyorsa paralarını alıyorsa onların nreye harcadığından size ne? Sizi nasıl etkilesin ki ya

Bence siz evlenmeyin. Ciddiyim bak. Aralarini bozar adsmlari iflasa suruklersiniz. Sorun abisinin harcamasi degil nisanlinizin cimri olmasi. Abisine tabiki de laf etmeyecek, saygili olacak, abidir o. Benim esim de asla abilerine saygida kusur etmez. Tek nisanliniz calismiyor hanimefendi kayniniz da calisiyor. Yiyecek tabiki kazandigi parayi. Ayrica daha nisanliyken ne para beklentisi ki bu? Kendi ihtiyaclarinizi kendiniz alin bir zahmet..
ama bu çok sert... gelirin haksız dağılımından bahsediyor kız...

Gu
Aynen ya. Nisanlim saf onlar ne derse onu yapar. Bana karşı da öyle ne dersem yapar sevgi saygısı sonsuz ama hep abisinin ailesinin sözüne boynu eğri gezer. Yani ailesine abisine neden böyle yaptın niye yaptın aldın diyemez. Nisanlim bana pek para harcamiyo ama abisi rahat herşeyi aliyo ediyo. Daha nisanliyken bu bana cok dert oldu evlenince nolur bilemem. Içimde evlilik hevesi kalmadı.
canim emin ol boyle gelmis boyle gider nisanlin inan kimse degismiyo degismis gibi yapiyo yapamiyosa degiscem diye vaat ediyo ama degismiyo sen inanip hayatini yiktiginla kalirsin. Onlarin is duzeni bu nisanlinin karakteri bu alana kdr soz verip vaat eder belki ama degismez. Ya bu durumu kabul et ve evlen yada nisani at cunku hersey evlenince bundan daha kotu olur hepsinin asil yuzleri tam cikar ortaya. Aileside obur oglani tutarsa sen kalirsin ortada cunku esin yine boyun egcek onlara karsi gelmicek hep ezik dislanmis olmak istiyosan buyur evlen

Iyi de onun bundan bahsetmeye hakkı yok şu anda. Ben nişanlımın çalıştığı aile şirketinde nasıl bir söz hakkina sahip olabilirim ki?
Ne demek hakkım yok. Ben onla evleneceksem bi yuva kuracaksam ailenin huzuru için bunları düşünmem gayet normal. Evlilik kumar degildir. Evlilik ciddi bir müessese. Bunlar yarin birgun evlendigimde sorun olursa geri nasil adim atabilirim? kolay mi oyle her sey.. bence empati yapmayı deneyerek konusmalisin. Konusman cok sert.

Iyi de onun bundan bahsetmeye hakkı yok şu anda. Ben nişanlımın çalıştığı aile şirketinde nasıl bir söz hakkina sahip olabilirim ki?
şirkette söz hakkı olmaz ama adama çıtlatır sonuçta bak bu insanlar da ev kuracakalr paraya ihtiyacları var.. ortak kuruyorlar bu evi.. neden bir kardeş daha çok alırken biri çok az alsın ücreti ? yani tamam birisi hakkaten çok daha fazla iş sırtlanmıştır, değişir. o farklı.. ama nişanlı yani adı üstünde.. evleneecekler.. neden konuşmasın.. evlenince de 'nişanlıyken bunu bilip evlendin o zaman ses çıkarmadın kabul ettin' demesinler ?

Bir arkadasim da sizinle ayni sikintilari yasiyor. Esi kardeşleriyle ortak is yapiyor ve gelirleri inanılmaz fazla ama diğer kardeşlerden arkadasima para kalmiyor. Onlar istedikleri gibi harciyorlar arkadasimda ihtiyaclarini karşılayabilmek için ücretli öğretmenlik yapiyor. Bir de üstüne arkadasim kendine ne aliraa hemen gidip onlar da aynisini aliyolarmis.

Herkesin yeteneği Zekası farklı . Kardeşde olsalar aynı iştede çalışsalar kazançları eşit olmayabilir. Kendinizde demişsiniz nişanlım biraz saf diye ,ticarette saflık olmaz saf adam para kazanamaz. Tanıdığım buna benzer bir aile vardı , adam Parasını Alıp ortaklıktan ayrıldı kendine aynı işi açtı ,şimdi çok kötü durumda Battı ,müşterileri parasını yedi kaçtı defalarca icralık oldu ,abisi yardım etti alacaklarını toplamaya , Borçlarını ödedi , yani kendisine karısıda tükürdüklerini yaladılar

canım yaa bence sakın evlenme.. ablam aynı durumda onların maddi sıkıntısıda yok ama yine de takılıyor insan.. ve sırf bu yüzden hasta oldu. hesap birlik onun 2 oglu var eltisinin tek çocuğu var sürekli hak geçiyor sen iki çocuk byütüyosun falan muhabbetleri yüzünden aklını kaybetmek üzere.. giydiğin yediğin içtiğin hep herkesin gözüne batacak.. benden sana tavsiye hesap birlikken asla ve asla evlenme.. daha binlerce örnek bulabiliesin böyle.. başkalarının tecrübelerini yaşayarak öğrenmek aptallıktır 7 kattan atlarsan yüzde 90 ölürsün.. buda aynı onun gibi bişey.. yaşanmış onca tecrübe varken hayatını mahvetme.....

bence aile işlerinde en doğru yol,herkesin belli maaşlarla çalışması..
yani nişanlınız şunu söyleyebilir.ben artık evleniyorum,kazancım belli olmalı..ben her ay şu kadar maaş istyiroum gibi..
böylece herkes eşit pay alır..isteyen harcar isteyen biriktirir..

Bizimde ayni işler ortak ama evlenirken hiç böyle şeyler gelmedi aklıma.kaynimda lüks takilmayi sever.evi arabasi eşyaları falan.eltim onuda geçerdi hatta yine takılmadim. Ben evimde rahatsam bolluk icindeysem her istediğimi alabiliyorsam mutluysam huzurluysam gerisi boş. Oda çok harcasa ne harcamasa ne.yeri geldi kızı Koleje gitti benimki normal okula.sartlar bizde degisince olmamıştı. Esnafın işi belli olmuyor. Neyse sıkıntı yapma aç açıkta kalmazsiniz neticede abi.evlenince siz dikkat eder.bizde yeme içme gezme araba alma konularında rahat takiliriz. Ama onlar marka giyinme marka yerlere gitme yada tatiller de daha lükse kaçma eğiliminde olurlar.toparlamak gerekirse herkesin lüksü ayrı olur yaşam gereksinimi vs sen marka giyinmezsin de market alışverişin yüksek olur o marketten alışveriş yapmazda dışarda yemek yer bunun gibi şeyler olur.ama merak etme o harcadikca sizde harcarsiniz kesin yani:-)

Bide böyle ortak işlerde aldığın kazanç haricinde kira elektrik su doğal gaz ortak havuzdan ödenir geriye eline net harcligin kalır. Paranın eşit bölünmesi gibi bir durum esnaflikta olmuyor.bugun çok kazanırsınız yarın az gideri olur derdi olur olmaz. Ama önce herkes evini karşılar sonra lüks ihtiyaca geçer dert etmeyin onlar hesabını yapmıştır bu işlerin.kardesim yuva kuracak onun da kirası susu busu var diye.bu kadar korkmayın

Arkadaşlar ben nisanliyim ve bir derdim var yardiminizi bekliyorum.

5 ay sonra evleneceğim. Evleneceğim insanın işi esnaflik ticaretle uğraşıyorlar. Nisanlimin bir abisi var. Beraber ailecek aynı işi yürütüyorlar. Yani nisanlimin ailesi ve evli abisi var işin içinde. Herkes aynı işin ekmeğini yiyor. Ve ben o kadar dert etmeye başladım ki bunu. Az olsun yeter ki bize ait bi kazancimiz olsun diyorum. Ama içimden tabi. Niye dert ediyorum çünkü abisi biraz lüks takılıyor her şeyin en iyisini alıyor ediyor. Genelde paraya bunaliyorlar. Esnaf oldukları için ödemeleri felan oluyor. Düşünüyorum evlendigimizde o hep lüks takılıp herşeyin en iyisini aldığında biz de sıkışıcaz bu bizim harcamamiza da yansıyacak. Ya da bizim cok harcamamiz olmayacak, o daha fazla harcayacak. Nisanlimda cok saf ailesine cok düşkün hiç kurnazlığı da yok. Bu ortak kese hesabı beni cok düşündürüyor. Derde girdim. Ne yapmalıyım sizce.
sevgiliykende nişanlıykende aynı işi yapıyordu para hesabı yapmak yakıştı mı şimdi size,herkes ne harcarsa harcar bu karakter işidir,abisinin hayatı size batmamalı,madem çok dertlisin sizde harcamalarınızı arttırırsınız toptan batarsınız missssssssss

canım hiç bir şey göründüğü gibi değildir
dışarıdan, henüz nişanlıyken aile şirketindeki pay alımını bilemezsin
bekarken eşinin nasıl bir hayat yaşadığını, işte kimin daha fazla emek harcadığını, taşın altına kimin elini koyduğunu bilemezsin
böyle ön yargılarla başlarsan, çok zarar görürsün, ilişkilerine de zarar verirsin

sana görümcemin hayatından bir kesit yazayım, belki payına düşeni alırsın

görümcemin eşi 4 kardeşler, biri kız üçü erkek
baba zamanında küçük bir atölyede bebe kıyafetleri dikmeye başlamış
kızı bebek giyimi üzerine tasarımcılık okumuş, erkeklerden biri liseden sonra babasıyla hemen çalışmaya başlamış, biri işletmeci, biri de tekstil mühendisi

4 kardeş bir olmuşlar, işi büyütmüşler
bu arada da evleniyorlar
görümcem haricinde diğer eltiler çalışmamayı tercih etmiş
en küçük elti, sürekli görümcemle bir yarış halindeydi
diyelim iş büyütmeye çalışıyorlar, şirket olarak kemer sıkıyorlar
ama görümcem çalıştığı için, maaşı da oldukça yüksek olduğu için bu kemer sıkmalardan dolayısıyla etkilenmiyordu
gözlerine sokmasa da kız bunların hayatını mercek altına almış
sürekli o şöyle tatil yapıyor, böyle giyiniyor, evine şunu aldı, biz sıkıntı çekiyoruz vsvsvs sürekli sorun çıkarıyordu
görümcesine de takıyordu
ki tasarımları yapan görümce!

nihayetinde allem etti kallem etti, araya nifak soktu
eşini hissesini alıp ayrılmaya ikna etti
ama şu anda birlik olanlar çok iyi durumda, kendileri aldıkları hisseyle kurdukları işi batırdılar
ellerindeki ev, araba da gitti
eşi yine ailesinin şirketine döndü, tabi ki maaşla!
ne oldu?
anlamadan dinlemeden kendi geleceğini eliyle yıktı
aile birbirini çok tuttuğu için kardeşlerini zorda bırakmadı
ama artık maaşla çalışan bir eleman

o yüzden diyorum ki, sabırlı ol
eğer gelir dağılımında gerçekten bir adaletsizlik varsa, nişanlın şimdi olmasa da yarın fark eder
sen söylersen, huzurun kalmaz
ara bozucu olursun
ki dediğim gibi hiç bir şey göründüğü gibi değildir
mutluluklar dilerim canım

benim arkadasimin esi babasiyla ortak calisiyordu,hepi topu bi erkek evlat.evlendikten sonra oglanin memleketine tasindilar beraber calistiklari icin babayla ama butce bir olunca cok sIkinti yasadilar.kiz napti etti kppsyi kazanip memleketine memur olarak atandi,esine de resti cekti ya arkamdan gelirsin yeni bi hayat kurariz ya da bu iste ben yokum diye.adam tipis tipis gitti kizin pesinden,kendine is buldu,kendilerine ait hayatlarini kurdular.az ama yetiyor diyor arkadasim..

bana çocukluk yıllarımı hatırlattın. babamla amcam ortaktı eskiden. ne kavgalar olurdu. tabi biz ezilen taraftık. amcam babamdan büyük olduğu için kendisi yer içer, babam hep dükkanda çalışırdı. onların evine her şeyin iyileri alınırdı, biz her şeyin hesabını yapardık. 5-6 yaşlarındayken amcamın çocuğuna bisiklet alınırdı, ben uzaktan bakardım. ben kız olduğum için, kızlar bisiklete binmezmiş. hiç sindy bebeğim olmadı mesela. (şuan gözlerim doldu) neyse fazla ayrıntıya girmeyeyim. Allahtan ortaklıkları çok uzun sürmedi. Babam abisiyle ayrılırken bir iğne bile almadı ve kendisine bir dükkan kiraladı. İşleri çok iyi olmuştu. işyeri aldı, evler aldı, arabalar aldı, bizi okuttu vs. Amcamların durumları çok kötü olmuştu. Amcam işi sürdüremedi ve bir yerde şoför olarak çalışmaya başladı. o bize kötülük yapmasına rağmen babam yine onlara hep yardım etti. Neyse o değil de, insan boşa geçen yıllara üzülüyor.
Siz sevgiliyken de nişanlın aynı işi yapıyordu diyorlar, ama o zaman bir şey diyemezsin ki. Şimdi nişanlısınız ve geleceğiniz için en iyisini istemen senin en doğal hakkın. Her şeye abisiyle karar vereceğine seninle karar vermesi daha doğru olur ama ortaklıktan ayrılıp iş bulmak da kolay değil. İş buldu diyelim o zaman da geçinebilecek misiniz
İlerde her şey göze batacak. Sorun yaşandığında da hep sen suçlu olacaksın. Bu durumlara hazırlıklı olman gerekecek. Şuan çalışıyor musunuz bilmiyorum ama sizin için en iyisi çalışmak ve birikim yapmak olur.

şirkette söz hakkı olmaz ama adama çıtlatır sonuçta bak bu insanlar da ev kuracakalr paraya ihtiyacları var.. ortak kuruyorlar bu evi.. neden bir kardeş daha çok alırken biri çok az alsın ücreti ? yani tamam birisi hakkaten çok daha fazla iş sırtlanmıştır, değişir. o farklı.. ama nişanlı yani adı üstünde.. evleneecekler.. neden konuşmasın.. evlenince de 'nişanlıyken bunu bilip evlendin o zaman ses çıkarmadın kabul ettin' demesinler ?
Bakın benim iki amcam da aynı işyerinde çalışıyor ama biri orası için resmen kendi hayatını verdi, bu olayda da ben aynı şeyi seziyorum.
Eğer ortada gerçekten haksız bir kazanç varsa söylesin nişanlısına amenna, ama sadece öyle ustunkoru söylemeli.
Düşünsenize sizin nişanlınız kardeşinizin daha fazla kazanmasını daha fazla harcamasını bahane ediyor, o onu rahatsız ediyor.
Ben de diyorum ki şuan bunun hesabını yapıyorsa evlenmesin zaten.
Yengesi böyle giyiniyor, amcası lux yaşıyor ne ayıp şeyler sen bunlara mı dikkat ettin demezler mi.
Bunlar insanı evlilikten soğutacak şeyler.
Eğer haksız bir dağıtım var ise bu karşı aile bireylerini ilgilendirir.
Emekleriyle bir dükkan açıp kazanıyorlar, ayrıca adam saf ise ticaretle de öyle çok ilgili alakalı olduğunu zannetmiyorum. Eğer haksız bir kazanç olsaydı da eminim ses çıkarırdı.
Kim çıkarmaz ki?

Back
X