Ortaöğretimde başörtüsü yasağı kalktı

AngryPenguin

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2012
5.378
1.425
248
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte değişiklik yapıldığını söyleyerek; ''4. maddesinin birinci fıkrasının e bendinde yer alan 'baş açık' ibaresi ve aynı benden son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Bununlar orta öğretim kurumlarında baş örtülü olarak eğitime devam etmek isteyen kız öğrenciler için bir zaruret, 30 Eylül 'den sonraki demokratikleşme paketimizde bazı hususlar yerine getirildiği için, bugünböyle bir yönetmelik değişikliğinin de yapılması zaruret görülmüştür'' diye konuştu.

Başbakan Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamasında, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullardaki kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişikliği açıkladı. Arınç, şunları kaydetti; ''Milli Eğitim Bakanlığımız, orta öğretimle ilgili yönetmeliğinde, özellikle bazı kız öğrencilerimizin hasretle beklediklerini biliyorum. Son Bursa ziyaretimde de okulların açılışında öğrencilerle bir araya geldiğimizde onlar heyecanlı bir şekilde bu müjdeyi bekliyorlardı. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına hakkında yönetmelik gözden geçirilmiş ve bu yönetmeliğin 3. ve 4. maddelerinde bir değişiklik yapılarak, 4. maddesinin birinci fıkrasının e bendinde yer alan 'baş açık' ibaresi ve aynı bendin son cümlesi yürürlülükten kaldırılmıştır. Bununlar orta öğretim kurumlarında baş örtülü olarak eğitime devam etmek isteyen kız öğrenciler için bir zaruret, 30 Eylül'den sonraki demokratikleşme paketimizde bazı hususlar yerine getirildiği için, bugün böyle bir yönetmelik değişikliğinin de yapılması zaruret görülmüştür. Öğrencilerimiz ve velilerimiz için hayırlı olmasını da diliyorum.''

İŞTE DEĞİŞEN MADDE
''Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik'in 4. maddesinin ''e'' bendi şöyle; ''Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz. 3'üncü maddenin altıncı fıkrası hükümleri saklıdır.''
http://www.radikal.com.tr/turkiye/ortaogretimde_basortu_yasagi_kalkti-1214245

Lüzumsuz bir hareket olarak görüyorum. Tabiki isteyen herkesin takma hakkı var. ancak orta öğretimden bahsediyoruz. Üniversiteye gelmiş bir kadın ya da adam inancını seçmiş, kavramış olabilir ama ortaöğretimdeki bir çocuğun bunu anlaması imkansız. O yüzden en azından üniversiteye kadar olan eğitimde en azından adıında cumhuriyet geçen bir ülkede başörtüsü olmasa iyi olur.

hayırlı olsun. : D
ama bir gün gelirse, elime silah alıp birilerinin karşısına çıkmaktan hiç çekinmem. siz anladınız. : D

O kelimelerin orada bulunması hakaret zaten...

(Bu arada haberde "Başbakan Bülent Arınç" yazıyor.)

Basi acik kizlar kotu muameleye maruz kalmayacaksa dinsiz yaftasi yemeyecekse neden olmasin. Hak hukukun sayginin olmadigi ulkede boyle seylerin sonu iyi bitmiyor.

yasanın amacının özgürlük olmadığından eminiz, şayet özgürlük olsaydı özgür olamadığımız onca konu varken başörtüsünden başlanması çok manidar.. hadi bunları geçtim, daha somut bir örnek vereyim.. yazılı sınavlarda(her türlü sınav, vize, ortaokul yazılı sınavı ygs, lys,kpss) gibi sınavlarda başortüsünün altına yerleştirilen kulaklıklarla ne kadar rahat kopya çekildiğinden haberdar değilsin sanırım.. benim burnumdaki hızmayı (kopya aracı diyerek) çıkarttırıp, başörtülü arkadaşı kontrol bile etmeyen düzenin adaletin oldugu ülkedeyiz biz..nerden bileyim başörtüsünün altında ne var? aaa olur mu canım, o örtülü yapmaz; ama ben hızmalıyım züppeyim yaparım değil mi :KK48:

başörtüsü yasağı diye bir şey kalmaması gerekiyor zaten
ama üniversiteye kadar kişiler kendi kararlarını kendileri veremeyebiliyor
o yüzden gerek yoktu
ailelerinin kararları yüzünden başörtüyle gidicek kişiler de var

Orta öğretim öğrencilerini düşünüyorum da... Birçoklarının okuyacağı üniversiteyi bile ailesinin belirlediği bir ortamda başını açıp kapama hakkı bu kişilere verilir mi? Hiç sanmıyorum. Okulda da yasak olmadığına göre ailesi tarafından zorla kapatılan kızlarımızın hakkını kim savunacak? Gerçekten kendi kararı olduktan sonra benim saygım sonsuz fakat bu kararı verme hakkı kaçına nasip olacak? Biraz gerçekçi olmak gerek. Ailesi tarafından zorla kapatıldığı için okula huzursuz bir şekilde gidecek hatta okula devam etmek istemeyecek kızlarımızın hakkı ne olacak? Keşke her şey yasaklamak ya da serbest bırakmak kadar kolay olsa ama biraz toplum yapısını da göz önünde bulundurmak gerekmez miydi? :KK14: Ha bir de maalesef ki o yaşlardaki gençlerimizin çoğu kararlarını sağlıklı veremeyebiliyor bunu meslek seçimleri arkadaşlık ilişkilerinden bile rahatlıkla anlayabiliyoruz, bugün heves edip kendi isteğiyle kapanıp yarın açılmak isteyen/açılan o kadar çok örnek var ki. Bilemiyorum bana pek sağlıklı bir uygulama gibi gelmedi.

yasanın amacının özgürlük olmadığından eminiz, şayet özgürlük olsaydı özgür olamadığımız onca konu varken başörtüsünden başlanması çok manidar.. hadi bunları geçtim, daha somut bir örnek vereyim.. yazılı sınavlarda(her türlü sınav, vize, ortaokul yazılı sınavı ygs, lys,kpss) gibi sınavlarda başortüsünün altına yerleştirilen kulaklıklarla ne kadar rahat kopya çekildiğinden haberdar değilsin sanırım.. benim burnumdaki hızmayı (kopya aracı diyerek) çıkarttırıp, başörtülü arkadaşı kontrol bile etmeyen düzenin adaletin oldugu ülkedeyiz biz..nerden bileyim başörtüsünün altında ne var? aaa olur mu canım, o örtülü yapmaz; ama ben hızmalıyım züppeyim yaparım değil mi :KK48:
kendini o şekilde görüyor isen öylesin ne diyelim yani :KK66:

sırf laf dalaşı yaratmak için yazılmış, çocukça yorum.. :) evet canım söz konusu zuppe olmak ve emek hırsızı olmaksa ben kendimi züppe olarak görmeyi yeğlerim :KK66:
çocuğumdur belki
ama insanların sadece kendi özgürlüklerini düşünmesini kaldıramam
sen nerden biliyosun ki başörtülülerin aranmadıklarını bazılarını sırf içeri giremesinler diye kapıda yarım saat aradıkları bile oluyor
kulaktan dolma sözlerle iş yapmayın
başörtüsü olanın özgürlük hakkı yokmu siz tam da bunu dile getirmişsiniz hızma takıyorsunuz die özgürlük hakkınız var ama diğerinin yok ohh ne ala memleket
gördiğiniz havalardan çıkın bence

çocuğumdur belki
ama insanların sadece kendi özgürlüklerini düşünmesini kaldıramam
sen nerden biliyosun ki başörtülülerin aranmadıklarını bazılarını sırf içeri giremesinler diye kapıda yarım saat aradıkları bile oluyor
kulaktan dolma sözlerle iş yapmayın
başörtüsü olanın özgürlük hakkı yokmu siz tam da bunu dile getirmişsiniz hızma takıyorsunuz die özgürlük hakkınız var ama diğerinin yok ohh ne ala memleket
gördiğiniz havalardan çıkın bence

kulaktan dolma öyle mi? kendi yaşım kadar sınava girdim, hiç birinde dışarda yarım saat aranan başörtülü görmedim.
girdiğim havalar dediğiniz de verilen diğer örneklerin dışında bir örnek verdim sadece. yoksa kendi kararını veremeyen reşit olmayan çocukların bu hakkı doğru kullanamayacağını elbetteki düşünüyorum.
farkında mısınız bilmiyorum ama, üniversite öğrencilerinden sonra lise öğrencileri de birbirine düşman olmuş durumda. onların okulu bizim okulumuz, o açık o kapalı diyerekten. Gerçekten özgürlük mü amaç?!!!
son olarak, insanların sadece kendi özgürlüklerini düşünmesini kaldıramam dediniz değil mi; peki neden başörtüsü serbest, okullarda mescit var da neden cemevi yok, neden kilise, neden ateşgede yok neden diğer dinlerin tapınakları yok? neden bu ülkede sadece müslüman özgür? benim hristiyan olmadığımı kim bilebilir?

Ben 2010 yılında Kpss sınavına başörtümle girdim didik didik aradılar, kulağımdaki küpeye kadar çıkarmamı istediler. Diğer başörtülülere de aynı işlem uygulandı. Ve bizim aranma işlemimiz daha uzun sürdü diğerlerinden daha geç girdik içeri...

Ön yargılarınızdan bir sıyrılsanız artık...

Ben 2010 yılında Kpss sınavına başörtümle girdim didik didik aradılar, kulağımdaki küpeye kadar çıkarmamı istediler. Diğer başörtülülere de aynı işlem uygulandı. Ve bizim aranma işlemimiz daha uzun sürdü diğerlerinden daha geç girdik içeri...

Ön yargılarınızdan bir sıyrılsanız artık...

hmmm şu kopya skandalı olan 2010 senesini diyorsun :) o sene kopya için başörtüsüne gerek kalmamıştı değil mi, sorular sızmıştı :) konu ön yargı değil, müslümanız başörtüsü farzımız, karşı değilim, ben bu yasanın çıkış amacına; islamiyetin siyaset elinde laçkalaşmasına karşıyım.. islamiyet hoşgörü dini ancak bizim kendi dinimizden başkasına neden saygımız yok bunu sorguluyorum??

Back
X