Ortaöğretimde başörtüsü yasağı kalktı

Ben de yesil corabim kacinca siyah giymistim. Babami aramisti mudur. Dusunsene ne kadar igrenc biseydi. Insan anneyi arar. Babam sabahlari corap kontrolu yapmaya baslamisti.

Sac acik birakmak tuhaf sekilli toplamak suslu tokalar kisa etek..
ya beyaz kazak giyiliyordu lisede formanın içine. beyazlar kirlenmiş yıkanıyor. krem rengini giydim ogün. yine uyarı. :)

Çocuklar o yaşlarda çok acımasız olurlar. Başı kapalı, kendilerinden farklı bir çocuk gördüklerinde kırıcı olabilirler, alay edebilirler engel olamazsınız. Çocuk eğer kendi isteğiyle örtünmüşsse bile olumsuz etkilenir kaçınılmazdır bu. Ayrıca adı üstünde "ÇOCUK" çocukluklarını yaşamaları taraftarıyım. Ama devletimizde kızları erken büyütme sanki bir nevi kocaya hazır hale getirme hevesi var, çocukluğunu yaşayan çocuk kalması neredeyse!

Bu konuda ne düşüneceğimi tam olarak bilemiyorum açıkcası..
Çocuklar içinde tam ergenlik dönemlerinde ailelerinden kapat baskısı görecek olanlar olacaktır. (ama zaten okulda açsa bile dışarda kapatan kızlar vardı.) .
Diğer taraftan ise başı kapanmıyor diye okulla gönderilmeyen kızlar olmayacaklardır en azından diyede düşünüyorum Hiç olmasa eğitim alacaklar ..Şimdi varmı bilmiyorum ama bizim dönemimizde bazı aileler baş açık olduğu için kızlarını liseye göndermemişlerdi mesela

Bu konuda ne düşüneceğimi tam olarak bilemiyorum açıkcası..
Çocuklar içinde tam ergenlik dönemlerinde ailelerinden kapat baskısı görecek olanlar olacaktır. (ama zaten okulda açsa bile dışarda kapatan kızlar vardı.) .
Diğer taraftan ise başı kapanmıyor diye okulla gönderilmeyen kızlar olmayacaklardır en azından diyede düşünüyorum Hiç olmasa eğitim alacaklar ..Şimdi varmı bilmiyorum ama bizim dönemimizde bazı aileler baş açık olduğu için kızlarını liseye göndermemişlerdi mesela
başı açık olduğu için çocuğunu eğitimden mahrum edecek insan yine bir bahane bulur göndermez, en azından belli bir kesim için hala öyle.

Bugünkü Sözcü gazetesi manşeti. Oldukça tartışma yaratır.

sozcu_240914.jpeg

zorunlu başınızı örteceksiniz denmiyor !! açacaksınız gibi !!!
dileyen örter diyor
artı ben örtündüğümde 5.sınıftan yeni çıkmıştım
annemle ne kavgalar ettik o dedi örtmeyeceksin ben dedim örteceğim sonunda benim dediğim oldu :KK53:

heleki bu devirde hiç bir aile çocuğunu zorla kapatmaz merak etmeyin
onu soracaksanız
bele -tiyatro-piyano-yoga veya herneyse vb.kurslara çocuklar gidiyor
o yaşlarda belki bu kurslarda onların tercihi değil :KK59:
velevki bırakın bence başörütüyle çocukluk yaşanmaz diye bişey yok çok şükür çocukluğumuda yaşadım gençliğimide :KK73:

dileyen örter diyor
annemle ne kavgalar ettik o dedi örtmeyeceksin ben dedim örteceğim sonunda benim dediğim oldu :KK53:

onu soracaksanız
velevki bırakın bence başörütüyle çocukluk yaşanmaz diye bişey yok çok şükür çocukluğumuda yaşadım gençliğimide :KK73:
çok net konuşuyorsun. zorla kapatmaz merak etmeyin ha. bencce genellemelerden kaçmak en güzeli.

çocuğunu zorla kapatan aile olabilir ama zorla bale yapacaksıun diye paraya kıyıp bale kursuna piyano dersine yollayan aile çok çok enderdir. istisnadır hatta.
zaten bu yetenek işidir. bir süre sonra çoocuk kendini belli eder. ve o kursa son verilir

bdvdeki konuları okumuyormuyuz Allahaşkına kızlar yazıyor. ailem zorla başımı kapatıyor. açmak istiyorum yasaklıyorlar diye konu açanlar var.
bunu bilerek hala yok öyle şey denmesini inanın anlamıyorum

Ben de başörtüsünün kamuda ve üniversitelerde serbest olmasını savunanlardandım ama bu durum çocukluk çağı olarak nitelendirilen 'ortaokul-lise' çağı için geçerli değil.
Bir aile çocuğunu zorla kapatmaz diyenlere de anlam veremiyorum, tabii ki zorla kapatmaz bunu kafasına ince ince işleyerek bir nevi zorunluluk haline getirir.
Çocuğunun kendi düşüncesi değildir o yaşta kapanmak, keza bizim mahalle bakkalımızın kızı 6 yaşında ve kapalı. Bunun kendi isteği olduğunu kimse bana kabul ettiremez kusura bakmayın.

Ben de başörtüsünün kamuda ve üniversitelerde serbest olmasını savunanlardandım ama bu durum çocukluk çağı olarak nitelendirilen 'ortaokul-lise' çağı için geçerli değil.
Bir aile çocuğunu zorla kapatmaz diyenlere de anlam veremiyorum, tabii ki zorla kapatmaz bunu kafasına ince ince işleyerek bir nevi zorunluluk haline getirir.
Çocuğunun kendi düşüncesi değildir o yaşta kapanmak, keza bizim mahalle bakkalımızın kızı 6 yaşında ve kapalı. Bunun kendi isteği olduğunu kimse bana kabul ettiremez kusura bakmayın.

iyi de kime ne ben öyle istiyorum çocuğumu küçük alıştırmak sevdirmek istiyorum kimi ilgilendirir bu.
karşı çıkanları da anlamıyorum. zorla açtırdığıkları için zorla kapattırılıyor zannediyorlar .

kurs derken sadece bale kursumu oluyor onu anlayamadım ben kurstan sadece baleyi anlıyorsunuz yahut , dini eğitim veren kurslar yok mu ?

bdvdeki konuları okumuyormuyuz Allahaşkına kızlar yazıyor. ailem zorla başımı kapatıyor. açmak istiyorum yasaklıyorlar diye konu açanlar var.
bunu bilerek hala yok öyle şey denmesini inanın anlamıyorum

Ya oky, ben diger konudada yazmistim. Ben yurtdisinda yasiyorum ve burda liselerde ilk basta basörtüler serbestti. Sonrada bunu yasaklamak zorunda kaldilar. Birçok erkek ögrenci artik basi açik olan kizlara oruspu, fahise felan demeye basliyorlardi. Basörtülü kizlarda kendi aralarinda gruplasip bu açik ögrencilere ya baski uyguluyorlardi, kapanmalari için, ya onlarida kiniyorlardi. Ve bu Avrupanin göbeginde oluyor, yani Türkiyede neler neler olur.

ilkokul, ortaögretim yada lise ögrenciler, yani çoçuklar bu tür seyleri kaldiramiyor. O çagda çoçuklar çok acimasiz oluyorlar. Ve ayrica ilginç olarak dini özgürlük diyorlar fakat alevi, hiristiyan, ateist ailelerin çoçuklari bu özgürlügü yasayamiyorlar. Sünni olmadiklarini söylemiyorlar. Zor ile din dersine girmek zorunda kaliyorlar. Yetiskin adamlar bile oruç tutmayan insanlari yadirgiyorlar. Daha 1, 2 sene önce bir alevi aile ramazan davulcusuna karsi geldigi için evleri yakildi.

Yani böyle bir ortamda böyle saçma uygulama,... Din'den baslamadan önce, çoçuklara dogru bir egitim verilsin. Küçük çoçuklar bile dogru liseye, dogru yere atanma derdindeler. Tüm hayatlari sinav ile geçiyor. Ama yok, bunlar önemli degil, 10 yasindaki kizin basörtü takmasi önemli. :KK14:

bende matematiği sevmediğim halde zorla matematik eğitimi aldım zorlada sınavlarda soruldu , o halde benim de sevmediğim şeyleri dikkate almak zorundalar mı yok o atesit ona din dersi vermeyelim derlerse , ben de çocuğumu eğer matematiği sevmezse görmesin o dersi deme hakkını kendim de bulurum. herkesin görüş ve düşüncelerine göre ders verme gibi birşey olamaz . ayrıyeten din dersi yıllardır vardı şimdi neden göze batmaya başladı ki onu anlayamadım yeni uygulanan bir şey değil

Bazıları için sorun sadece aile baskısı olabileceği ihtimalimi ? Yani gerçekten bumu ? Hani okullarda başörtülü görmek istemiyorum,laiklik elden gidiyor,şeriat gelecek falan filan değil,sadece o kızların olaki zorla kapatılırsa yaşayacağı psikolojik travmamı bazılarını endişelendiren...Hadi canım diyesi geliyor insanın...

din dersi çok sorun oluyor ama bir şey daha var. hepimizi bu dünyaya boş beyinle geliyoruz değil mi tabula rasa olayı. bir şeyler öğreniyoruz ve öğrendiğimiz şeyleri ayıklıyoruz kimini hayat felsefemiz haline getiriyoruz kimini de yok bana göre değil deyip hayatımızdan çıkartıyoruz , dinde böyledir önce bir öğrenirsin tanırsın dini sonra eğer sana doğru ve mantıklı geliyorsa devam edersin inanmaya yok sana göre değilse ki bunu öğrenmeden bilemezsin sonra inanmayı bırakırsın .. hayatın her alanın da bu böyledir. din dersi alan her çocuk dindar mı oldu, yo hayır hepimiz din dersi aldık ama kimimiz deistliği kimimiz ateitliği tercih ettik değil mi

dileyen örter diyor

onu soracaksanız

ben bu mesaja yazdım. bale dendiği için

Back
X