- Emoji Skoru
- -2
- Puanlar
- 16
- Konu Sahibi Merve 3534
Merhaba oğlum 5 gün sonra 22 aylık olcak tam . İlk çocuğum çok tecrübesizim ondan bahsetmek istiyorum biraz . Ek gıda doneminden 18. Aya kadar ekran izledi bı ara baya günde 5 saat falan oldu 18. Aydan sonrada veriyorum ama yarım saat fln günde . 18. Ayda 2 farklı doktora gittik biri gozleyelim ekran keselim dedi ekarnin etkileri olabilir dedi . Diğeri ise atipik otizm dedi özel eğitim önerdi .ama 18. Ayda yiğit ismine bakması azdı göz teması falan sınırlıydı herşeyi döndürüldü dönebilen dolap kapaklarini açıp kapatma gibi tekrarlayıcı hareketleri vardı kelimesi yok denecek kadar azd ekrandan sonra iyileşme gozlemledim. Henüz konuşmuyor , anne , baba, dede, mama, meme, hav hav mö, kumanda, klima , araba elma kedi derya hala,hadi , abla , sinirlenme , kırmızı ,al ,cümle olarak bazı şeyleri gösterip 'anne bu ne ya' diyo . Ağzını burnunu saçını elini karnını kulağını ayağını göster diyince gosteriyo. Beni öp diyince öpüyor ağlayınca gelip sariliyo öpüyor gözlerime bakmaya calisiyor evde tüm halalari amca dede baba tanıyor eline bişey verip bunu amcaya yada dedeye vs. Götür diyince götürüyor taklit çok iyi her yaptigimi taklit ediyor. Kokla diyince kokluyo , gözünü kapat diyince kapatıyor . Komut alıyor çoğunlukla beni anlıyor .sosyal gülümsemesi iyi göz teması iyi, ortak dikkat iyi biseye isaret edince bakiyo dikkatini bişey çekince isaret edip anne bu ne diyo gökte uçan uçağı gösterdi geçen yolda geçerken borudan akan suyu gösterdi güldü anne bu ne dedi ama eline aldığı herhangi bir nesneyi sağa sola çizgisel hızda sallayıp ses çıkarıyor . Bir ara bunu her nesnede yapiyordu bende arabaları çok sevdiği için acaba araba sürme taklidimi yapiyo dedim .Bı yerden bı yere koşarak ses cikariyo kendini kaptırıyor yani . Ziplamayi çok seviyor. Bebekken daha çok severdi ziplatmamizi isterdi dönen şeylere aşırı merakı vardı takıntı gibi şu an o kadar yok yani mesela araba tekerlegini dondurse dahi bırakıp amacına uygun kullanıp suruyorda şu an kumandayı getir telefonu getir diyince getiriyo terliklerin nerde giy gidelim diyince gidip giymeye çalışıyor çoraplarını çıkar diyince çıkarıyor ince ve kaba motor çok iyi baybay ve alkış isteyince yapıyor. Eşleştirme yapabiliyor çeşitli geometrik şekilleri yerine takabiliyor Akranlarına yaklasmiyor hep uzaktan izliyor dokunmasına bile izin vermiyor. Hiç bir oyuncağını paylaşmıyor. Geçen bir bebek yaklaştı elini tuttu kendini çekti ağladı yere düştü. Banyo yaparken çok ağlardı şimdi onu aştık aglamiyor başına şapka taktirmaz acaba duyusal hassasiyeti mi var diye düşündürüyor beni . Yani otizm mi degilmi kafayı yemek üzereyim her hareketi gözüme batıyor sorguluyorum . Çok uzun oldu biliyorum . Tecrübeli anneler düşüncelerinize ihtiyacım var.