Otizmi tetikleyen genetik ve cevresel kosullara dair bircok arastirmaya bakmistim, ileri anne yasinin etkilerini ve is stresinin etkilerini ogrenmek icin. Okuduklarimdan ogrendiklerim, stres evet bebegin norolojik gelisimine negatif etkisi var, ancak baska bircok genetik ve cevresel etki ile birlesmesi gerekiyormus. Bence kendinizi bir de bununla ilgili strese sokmayin.
Ancak otizmle alakasi tespit edilen cevresel kosullarla (kirlilik-kimyasallar ve beslenme bozukluklari) ilgili kendimiz mucadele edebiliriz: evimizdeki temizlik malzemelerini daha dogaya saygili ve sert olmayan malzemelerle degistirebiliriz; beslenmemizi mumkun mertebe temiz gidalarla (taze ve metal konservelerden gelmeyen) yapabiliriz ve sebze ve meyvelerimizi zirai ilaclardan temizleyecek sekilde yikayip tuketmeliyiz. Dus-krem ve guzellik malzemelerimizi endokrin sistemimizi bozan kimyasallarla dolu olanlar degil daha naturel Parabensiz-Aliminyumsuz-Alkolsuz vs icerikli olanlardan secmeliyiz.
Onemli bir ekleme, gebelik diyabeti ve otizme iliskisini anlatan bir yazi okumustum. Bu nedenle iyi ve dogru beslenmeliyiz. Paketli gidalar, abur cuburlar vs uzak olmali. Ayrica prenatal vitaminlerinizi kullanin, hamileligin erken donemlerindeki besin eksiklikleri de tetikleyebiliyor otizmi.
Saglikli , agir kimyasallardan uzak bireyler oldugumuzda bebekleri ileri yaslarda karsilasabilecegi cogu rahatsizligi da engellemis oluruz.
Evdeki makyaj malzemelerimden, dis macununa-rollona, ev temizlik malzemelerine, ve camasir-bulasik deterjanlarina herseyi degistirdim. Sebze ve meyveler icin yikama solusyonu aldim. Elimden geleni yapiyorum.
Size stres olmayin demekle stresinizin gecmeyecegini biliyorum ancak nacizane endiselerinize mani olabilmis olmayi umuyorum.