Otizm

Doğru demiş kuzeniniz. Korkmayın. Ama konuşması için bol bol hikaye kitapları okuyun beraber. Parmak hareketlerine takmayin bence. Ben bile yapıyorum dediğinizi. Belki strese girince yapıyordur benim gibi.
Canı sıkılınca heyacanlınınca odaklanınca yapıyo onun dışında pek Yok gibi

Bende oğlumun bazı takıntılı hareketlerinden suphelenmustim acaba mi diye ?kardeşim psikolog bir hafta bizde kalmıştı gözlemledi biraz yani otizm biraz daha farklı dedi anlattı zamanla da düzeldi tabi yine bir uzmanla görüşün .
Bu arada bende parmak ucumda yurumusum hemde 1 yıl filan .Konuşma için oğlumda 2 yaşına kadar tek tük konuşuyordu .Ama 2-2,5 arasi birden akici bir şekilde konuşmaya başladı

El parmaklarını oynatması değişik haraketler yapması örneğin yüzük parmağını serçe parmağının üzerine koyuyor ara sıra
Bu arada bu hareketi yeni kesfetmis olabilir, 28 aylik yegenim var 6-7 ay kadar oluyor sanirim o da yapiyordu ne yapiyor oyle dedigimde yeni kesfetmis cok guluyoruz dedi sonra birakti zaten

Bu arada bu hareketi yeni kesfetmis olabilir, 28 aylik yegenim var 6-7 ay kadar oluyor sanirim o da yapiyordu ne yapiyor oyle dedigimde yeni kesfetmis cok guluyoruz dedi sonra birakti zaten
Umarım umarım dediğiniz gibi olur

Bana da normal geldi. Yani hemen her çocuğun yaptığı şeyler. Ben de parmak ucunda yürümesini çok takmıştım ama bu bir süreç. Gayet normal geldi anlattıklarınız. 2 çocuğum var 5 ve 6 yaşında. Tecrübeli ve çok araştırmacı bir anne olarak yorum yazayım dedim.

banada otizm gibi gelmedi pek gecenlerde bir otizmli cocukla karsilastim bir ortamda ilk kez anlattiginiz seylerin hic biri uymuyor

Otizmin dereceleri var
Bazıları daha ağır seyrediyor.
Ben öğretmenim. Uzman değilim ama
Otizmli çocuk da gördüm.

Sizinki otizm değil.

Kararı verme mercii ben değilim ama. Otizm filan değil yani. Otizmli çocuğun yapamayacağı şeyleri yapıyor.

Bu arada kuzenim 4 yaşında konuştu.

birde kizim 17 aylik oda bazen cok nadir parmak uclarinda yurur dr una soyledigimde 2.5 yasina kadar bazen yapabilirler psikomotor gelisimleri devam ediyor dedi ama bundan oncesinde tabi ismine donuyormu isaret ediyormu tarzi biseyler sorduktan sonra bunu soyledi
kuzenimin ogluda 5 yasinda konustu cunku babasida oyle olmus bazen genetik olabiliyor

Otizmin dereceleri var
Bazıları daha ağır seyrediyor.
Ben öğretmenim. Uzman değilim ama
Otizmli çocuk da gördüm.

Sizinki otizm değil.
Kararı verme mercii ben değilim ama. Otizm filan değil yani. Otizmli çocuğun yapamayacağı şeyleri yapıyor.

Bu arada kuzenim 4 yaşında konuştu.
Peki o el hareketleri yüzük parmağını serçe parmağının üzerine koyuyor tek kafama taktığım şey o zaten

Bana da normal geldi. Yani hemen her çocuğun yaptığı şeyler. Ben de parmak ucunda yürümesini çok takmıştım ama bu bir süreç. Gayet normal geldi anlattıklarınız. 2 çocuğum var 5 ve 6 yaşında. Tecrübeli ve çok araştırmacı bir anne olarak yorum yazayım dedim.
Ben el parmaklarıyla yaptığı harekete taktım sadec

Kızlar merhaba konuyu buraya açmak istedim çünkü o kadar çok yoruma ihtiyacın var ki.
Kızım 21 aylık. Ben memurum bakıcı bakıyor ve uyarmama rağmen 7/24 tv açık tv ye çok maruz kaldı kabul ediyorum.
Göz teması ismine bakması var sadece bana değil dışarıya da var göz TEMA’sı kurar adına bakar bu konuda hiç bi sıkıntı Yk.
Sosyal iletişim var örneğin bugün markette bi amca güldü ona kızım da ona tebessüm etti. Çocuklarla oynar genelde.
Taklit ediyor üfle derim üfle öksürürüm sende yap derim yapar.
İşaret parmağını kullanması ben öğrettim 18 aylıkta kullanmıyordu şimdi genel olarak kullanıyor işaret eder. Bügün kedi gördü bana gösteriyor parmağı ile. İşaret edilen yere bakar. Hayali oyun oynar genelde bebeğe mama falan yedirir. Karalama yapıyor.
Tek sorun konuşmama bunu açıkcası takmıyordum çünkü babası çok geç konuşmuş 5 yaşında falan kayınbabam da konuşurken kekeler yani ailede var bi kaç kişide konuşma bozukluğu.
Benim canımı sıkan parmak haraketleri parmaklarını birbirinin üzerine koyması gibi 3 veya 4 saniye kadar da parmak ucunda yürüyor günde 1 veya 2 defa çok az yapma diye kızdığımda gelip sarılıyor gülüyor kızma diye.
Parmağını öyle gözünün önünde tutma gibi bi durumu yok ama parmak hareketi var 3 gün oldu fark edeli ben baktığım zamn böyle bişey yoktu ne zamn bakıcıya bıraktık böyle oldu.
Okul öncesi öğretmeni kuzenim var rehabilitasyon merkezinde öğretmenlik yapıyor kesinlikle otizm değil bizde ki otizmli çocuklar daha farklı diyor.
Hem bişey varsa bile göz TEMA’sı var çabuk öğreniyor yeniliğe açık çabuk atlatır diyor okuyup yorum yapan herkese çok teşekkür ediyorum 😥😥
Parmak uçlarında yürümesine kızmayın ayak bileklerini güçlendiriyorlar bu nedenle çocuk evde sadece çorap giymeli ev patikleri düz tabanlılığı yapabiliyor.
Neyse allah aşkınıza kafanıza göre otizm demeyin ne alakası var, gayet normal çocuğu tv karşısında tutmayın kitap okuyun bol bol karşınıza alın konuşun, bakıcıya da öğütleyin tvyide bozun ki açamasın artık ne diyeyim

Erken çocukluk uzmanıyım.
İÇinizin rahat etmesi açısından,
çocuğunuzu bir çocuk psikiyatristine muayene ettirmenizi tavsiye ederim.
Konuşmasının ilerlemesi için size önereceğim şu iki kitabı okuyun.
İki kitap da işinize yarayacak emin olabilirsiniz.
Çocuğunuzu oyun gruplarına dahil etmeniz de konuşma becerilerini geliştirecektir.

Eklentiler

• IMG_1669.webp
    IMG_1669.webp
    10,6 KB · Görüntüleme: 67
  • IMG_1753.webp
    IMG_1753.webp
    37,9 KB · Görüntüleme: 53
Peki o el hareketleri yüzük parmağını serçe parmağının üzerine koyuyor tek kafama taktığım şey o zaten
Ama siz onunher hareketine anlam vermeye çalışıyorsunuz. Onun anlam gibi bir kavrami yok şu an. Öyle yapası geliyor ve yapıyor.

Zaten 3 yaşından önce otizm tanisi konamamasınin sebebi böyle anlamsiz şeyler yapmasıdır.
.
Bu kadar evham yapmayın. Otistik değil. Rahat edin.

Çocuğunuzu oyun gruplarına dahil etmeniz de konuşma becerilerini geliştirecektir.
Ben de tam sizi çağıracaktim :)

Meraba. Benim kizimda 22 aylik. Henuz konusmuyor. Şöyleki 1 yasina kadar algılama dönemi yani anlasilmayan kelimeler olmasi gereken gibiydi. 10 aylik birden dede demeye basladi. 5 ayliktan sonra ba ba ba diyordu. 12 aylikken anne dedi ama cok kisa surdu birakti. 15 aylikken epey kelimesi vardi. Anne mama, baba gel gibi birkac kisa cumlelerde kurdu. Birden kesildi. 18 aylikti ismine bakmiyordu, söylediklerimizi anlamiyor gibiydi uygulamiyordu. Vucut uzuvlarini bir turlu ogretemiyordum. Belediye pedagogunu aradim randevu icin. Telefonda 2 yas oncesi yaniltici olur bosuna uzulursunuz dediler.
Bende tv telefon tamamen kaldirdim. Subat ayinda bile sarip sarmalayip disari cikardim. Sarkilarla vucudunu ogrendi gostermeye basladi. İsmine bakmaya basladi.
Suan 22 aylik, 10 kadar kelime var. surekli kullaniyor mu hayir. Ama her dedigimizi anliyor. Kendi aklindan birseyler dusunup uyguluyor.2 yaş temmizda bitecek. Kışa kadar konusmazsa bende goturecegim pedagoga
Ve benim kardesim otizmli

Meraba uzmanım diyince bendw size soru sorabilirmiyim affınıza sığınarak..
Benim oğlumda beni korkutuyor bazen parmak ucunda yürümeye çalışarak..ödüm kopuyor bazende kendi etrafında dönüyor..onun dışında oğlum 17 aylık adını biliyor bakıyor göz teması var ..10 a kadar sayabiliyor bütün rakamları söyleyerek ..harfleri F ye kadar biliyor ..cok cabuk ögreniyor 2 kelimeli cümle kurabiliyor ..baba gitti ..bebek düştü falan gibi...renkleride biliyor hayvanlari da taniyor hepsinin adini söyluyor...cikardigi sesleri yapıyor...benim ògretmedigim şeyleri bile ögreniyor mesela bugün şapkasını almış göğsüne koyarak şapka benimmm dedi...parka gittik duvara kocaman yazilar yazmislar gitti eliyle
A B C Tanidigi harfleri o yazının içinden gösteriyor... masalahhhhhh
Yaâ benide herşeyi yapması öğrenmesi söylemesi korkutuyor ...korkutucu geliyor yani...cevremde oğlum gibi yaş cocuk yok o yüzden normal mi bilemedim ..Ne dersiniz

Son düzenleme:
Otizimli gibi gelmedi bana. Otizmin de dereceleri oluyor ama anlattiginiza bakarsak kiziniz gayet normal. Mesela otizmli cocuklar bir seyi kafaya taktiysa sen ne dersen de o seyi surekli tekrarliyorlar, cok fazla goz temasi kurmuyorlar, iletisim kuramadigi icin surekli aglayanlari da var. Ama erken davranildiginda da ozel terapiler ile inanilmaz iyi sonuclar elde edilebilen bir rahatsizlik. Icinizin tahat etmesi acisindan yine de bir uzmana gosterin ama bence kiziniz gayet normal.

Meraba uzmanım diyince bendw size soru sorabilirmiyim affınıza sığınarak..
Benim oğlumda beni korkutuyor bazen parmak ucunda yürümeye çalışarak..ödüm kopuyor bazende kendi etrafında dönüyor..onun dışında oğlum 17 aylık adını biliyor bakıyor göz teması var ..10 a kadar sayabiliyor bütün rakamları söyleyerek ..harfleri F ye kadar biliyor ..cok cabuk ögreniyor 2 kelimeli cümle kurabiliyor ..baba gitti ..bebek düştü falan gibi...renkleride biliyor benim ògretmedigim şeyleri bile ögreniyor mesela bugün şapkasını almış göğsüne koyarak şapka benimmm dedi...parka gittik duvara kocaman yazilar yazmislar gitti eliyle
A B C Tanidigi harfleri o yazının içinden gösteriyor... masalahhhhhh
Yaâ benide herşeyi yapması öğrenmesi söylemesi korkutuyor ...korkutucu geliyor yani...cevremde oğlum gibi yaş cocuk yok o yüzden normal mi bilemedim ..Ne dersiniz
Çocuğunuzu görmeden,oyun ve etkileşim halinde gözlemlemeden,doğumdan itibaren kısa bir gelişim öyküsünü sizden dinlemeden uzaktan yorum yapamam.
Bununla birlikte tek başına parmak ucunda yürümek ve kendi etrafında dönmek otizm belirtisi değildir.
Diğer konulara gelince 1'den 10'a kadar rakamları ve bazı harfleri tanıması yaş düzeyine göre skalanın üstünde kalan beceriler.
Çocuğunuza bir gelişim testi yaptırmanızı öneririm.
Denver testi olabilir.
Sağlıkla ve sevgiyle büyütün evladınızı.

Back
X