Göz kontağının kurulması aşamaları
1) İSME KARŞILIK OLARAK GÖZ KONTAĞI
2) 5 SANİYE İÇİN GÖZ KONTAĞI
3) OYUN OYNARKEN GÖZ KONTAĞI
4) UZAKTAN GÖZ KONTAĞI
1) İSME KARŞILIK GÖZ KONTAĞI · Çocukla (tam karşısına) oturun. · Çocuğun ismini söyleyin. · Aynı anda çocuğun sizinle göz kon...tağı kurabilmesini teşvik etmek amacıyla küçük bir ö...dülü çocuğun göz seviyesinde tutun. · Çocuk sizinle 1 saniyelik göz kontağı kurduğunda ödülü hemen ona verin. · Öğretim oturumları boyunca çocuğun ismini birkaç kez söyleyin ve ödülü geciktirin. · Çocuk anında baktığında onu ödüllendirin.
2) 5 SANİYE İÇİN GÖZ KONTAĞI · Çocuğun tam karşısında oturun · Çocuğun ismini söyleyin · Aynı anda çocuðun sizinle göz kontağı kurabilmesini teşvik etmek amacıyla küçük bir ödülü onun göz seviyesinde tutun. · Ödülü çocuğa vermek için acele etmeden, 5 saniye için onunla göz kontağı kurmaya çalışın. · Çocuk 5 saniye göz kontağını kurunca ödülü ona verin.
3) OYUN OYNARKEN GÖZ KONTAĞI · Çocuğa oynaması için bir oyuncak verin. · Çocuk masada oynarken onun tam karşısında oturun. · Çocuğun ismini söyleyin. · Çocuğun size bakmasını teşvik edin ve tepkiyi ödüllendirin. · Birkaç denemeden sonra ödülleri ortadan kaldırın · Çocuğun hiçbir ödül almadan tepki göstermesini sağlayın.
4) UZAKTAN GÖZ KONTAĞI · Çocuğun adını söyleyin ve size bakmasını sağlayın. · Size baktığı zaman çocuğu ödüllendirin. · Birkaç denemeden sonra yavaş yavaş ödülleri ortadan kaldırın. · Çocuğun hiçbir ödül almadan tepki vermesini sağlayın. · Zamanla çocukla kendi aranızdaki mesafeyi yavaş yavaş artırın (4 adım, 5 adım gibi) B) Bana bak a karşılık göz kontağı · Çocuğun tam karşısında oturun. · bana bak ifadesini kullanın. · Çocuğun sizinle göz kontağı kurmasını sağlayın. · Ödülü kendi gözlerinize yaklaştırdıkça çocuğun size bakmasını sağlayabilirsiniz. · Çocuğun elinizdeki ödüle değil de sizin gözlerinize baktığından emin olmalısınız. · Tepkileri ödüllendirin. C) Uygun oturma · Sandalyede doğru bir şekilde oturmayı öğretmek, ilk öğretilmesi gereken becerilerdendir. Bu becerinin öðretilmesinde aşağıdaki aşamalar izlenmelidir: o Öncelikle çocuğun boyuna uygun bir sandalye seçilir. o Çocuğa otur uyarısı verilir. o Gerektiğinde fiziksel yardım kullanılarak çocuğun oturması sağlanır. o Çocuk oturduğunda ödüllendirilir. o Her uyarıdan sonra daha az yardım verilerek çocuğun oturması sağlanır. o Çocuğun kendisi yardımsız oturma hareketini yapana kadar, aşamalı olarak fiziksel yardım azaltılır. Çocuk sandalyeye her oturduğunda ödüllendirilir ve zamanla çocuk ile sandalye arasındaki mesafe artırılır. o Başlangıçta çocuk sandalyenin yanına kadar getirilip otur denirken, sonraki günlerde çocuk sandalyenin 1 adım uzağında iken çocuğa otur denir. Bunu söylerken yetişkin eli ile sandalyeyi göstermeli veya sandalyeye oturma taklidi yaparak çocuğa model olmalıdır. Çocuk sandalyenin yanında iken ve 1 adım uzağında iken sandalyeye otur komutuna doğru tepki verebiliyorsa (yani otur dendiğinde oturuyorsa) çocuk ile sandalye arasındaki mesafe giderek artırılmalıdır. Çocuk sadece yetişkinin uyarısı ile kendi kendine sandalyeye oturabildiğinde,oturma süresi uzatılabilir. Çünkü bazı çocukların bir aylık eðitimden sonra sadece 5 dakika süreyle sandalyede oturabildikleri gözlenirken,bazılarının ise daha uzun süre oturdukları görülmektedir. D) Basit emirlere uyma Çocuğa gel, al, ver, tut gibi basit, tek aşamalı, sözel uyarılar vermek; onun dinleme becerisinin gelişmesine, yetişkinle göz kontağı kurma sonucunda verilen uyarıyı yerine getirebilmesine yardımcı olacaktır. Bu becerilerin öğretilmesinde aşaðıdaki aşamalar izlenilmelidir: · Çocuk ve yetişkin belli bir uzaklıkta karşılıklı ayakta durur. · Çocuk ile göz kontağı kurularak gel uyarısı verilir. · Çocuk yetişkinin yanına geldiğinde ödüllendirilir. (aferin çok güzel geldin denmesi ve istediği bir oyuncağın verilmesi gibi.) · Çocuk yetişkinin uyarısına istenen tepkiyi vermiyorsa,önce el ile gel işareti yapılır.gerekiyorsa yetişkin, çocuğun yanına gelerek onu fiziksel yardım ile(elinden tutar)kendi bulunduğu yere getirir. · Çocuğun gel uyarısına yardımsız olarak tepki vermesi için yardımlar aşamalı olarak azaltılır. · Çocuk yetişkinin gel uyarısına yardımsız olarak tepki verdiğinde, bu becerinin genelleştirilmesine çalışılmalıdır. Yetişkin farklı ortamlarda da bu uyarıyı vererek, çocuğun istenilen davranışı yerine getirmesini sağlamalıdır.
Not : çocuğun basit emirlere uyma becerisi gel, al, ver gibi tek aşamalı sözel uyarılar verme ile geliştirilebilmektedir
alıntı...