Otistik bulgular ile otizm karıştırılıyor. Şöyle anlatayım. Öksürük bir bulgudur. Ama farenjit, larenjit, reflü, geniz akıntısı, verem, akciğer kanseri, kalp yetmezliği vs. birçok hastalıkta öksürük olur. Otistik bulgular da bu şekilde. İsme bakmama, Göz teması kurmama, parmak ucunda yürüme, konuşmama vs. bulgular yaygın gelişimsel bozukluk yelpazesi içinde birçok durumda görülüyor. Bu yelpaze içinde reaktif bağlanma bozukluğu da var, uyaran eksikliği de var, dikkat eksikliği hiperaktivite de var, otizm de var. Otizm içinde ise atipik de var asperger de var tipik otizm de var. 3 ay içinde okuduğum onlarca yayından şunu anladım. Tablo çok ağır değilse asla tanı ilk muayenede konulmamalı, 3 er aylık 2 kontrolden sonra karar verilmeli. Aileye söylenecek tek şey çocuğunuzda otistik bulgular var, otizm olabilir, yoğun eğitim ve ilgi verin 3 ay sonra görelim demek olmalı. Tabi zaman kaybı olmasın diye varmış gibi rapor çıkartılıp hemen eğitime başlanmalı. Ya da imkan varsa raporsuz bu süre geçilmeli. Eğer çocuk otizm değilse zaten inanılmaz bir toparlanma olacaktır, ya da atipik ise yine aynı şekilde. Bu arada yine okuduklarımdan şunu çıkardım. Otizmi bu yelpaze içinde diğerlerinden ayıran şey sosyallik. Önce çocuğun gözüne bakın. O bakışta duygu varsa boş değilse, sizin farkınızdaysa mesela siz odadan çıkınca peşinizden geliyorsa kısaca sosyallik bulguları varsa otizm olmama ihtimali çok daha yüksek. Bir de otizm olmayanlarda yeme uyku takıntı gibi sıkıntılar olmuyor ya da çok az oluyor. Kızımda mesela yeme uyku sorunu yoktu. Takıntısı yoktu. İsme bakmaz göz teması kurmaz komut anlamazdı. konuşma yoktu. kanat çırpma ve oyuncak dizme vardı. Biz Prof dan tanıyı alıp özel eğitime başlayınca eve gelen özel eğitimci rahat olun bu çocuk otistik değil çünkü bakışları anlamlı dolu dolu bakıyor demişti daha ilk gün ve haklı çıktı.