Önce aşıyı yapuyorlar sonra otizm tarama testine sokuyorlar. Ben artık cocuklarımızdaki otizm belirtilerinin aşılardan olduğunu düşünüyorum. Gecen gün aşı karnesine baktım, 2 yaşına kadar 19 tane aşı olmuş, tanesi özel gerisi devlet aşıları. Ve ne hikmetse cocugum gayet saglıklı iken özellikle 1 yaşında vurulan mmr(kızamık-kızamıkcık-kabakulak) aşısı sonrası belirtiler hafiften başlıyor (işaret parmağı kullanmama, anne baba dememe, alkış baybay yapmama beya bunları yapıyorsa unutma) ve 18 ayda 3. dozu vurulan dtp(difteri-tetanoz- boğmaca) aşısından sonra belirtiler artıyor ( ismine bakmama, konuşmama) bu arada 18. ayda dtp ile aynı anda iki aşı daha olmuş oğlum. Bağırsak geçirgenliği olan çocuklar dtp ve mmr gibi üçlü canlı aşıları kaldıramıyormuş, vücut atamıyormuş, birikiyormuş. Haaa bir de 16 aylıkken meningakok aşısı yaptırdık özelde. Zaten o günden itibaren yüzümüz gülmedi. Aşıdan sonra oğlumun trombosit değerleri öyle bir düştü ki, 1 ay takip ettik hala yükselmeyince hemotolojiye yönlendirildik lösemi şüphesi ile. İki ay boyunca takip ettik, çok geç dengeye geldi. Tam sevinecekken oğlumun sağ gözünün yukarı doğru bakarken kaydığını farkettim, daha önce yoktu eşim ve ben eminiz. Göz doktoruna gittik, doğuştan dedi geçmiş fotografını gösterdim gözü yukarı bakarken kayma yok, şok oldu, belki çok azdı farketmemişsinizdir ilerlemiştir dedi. Ameliyatla düzelir ama şimdilik gerek yok dedi düz görüşünü etkilemediği için. O sıralar tam 18 aylıktı üçlü dtp ve iki tane daha aşıyı aynı anda yaptırdık. O zamanlar ilk farkettiğim eşim eve gelince hemen onun kucağına gitmek isterdi, ama artık onu görmüyor gibiydi, bakmıyordu yüzüne ama önemsemedik tabi. Tam 4 ay değişimler yavaş yavaş arttı ve davranışlarındaki tuhaflıkşar 22 aylıklen iyice belirginleşince psikiyatriste götürdük. Bir şok daha orda yaşadım. Düşünüyorum oğlum bir yaşına kadar hiç hastalanmadı ateşi dahi çıkmadı ama bir yaşından sonra başımıza bir anda gelenler tesadüf mü? Trombositin uzun süre düşmesi ile lösemi şüphesi, gözün kayması, otizm belirtileri hepsinin bu kadar üste gelmesi tesadf mü? Oğlum eskiden sana çizgi film açıcam dediğim zaman salona koşar açç diye televizyona vururdu, mama hazırladım gel deyince mutfağa koşar mama sandalyesine çıkmaya çalışırdı, beni anlıyordu ama şuan bişey desembön bön suratıma bakıyor. Benim hikayem bu arkadaşlar detaylı paylaşmak istedim...