öyle zor durumda,öyle çaresiziz ki
5.5 yaşında yeğenim ana okuluna başlayınca çıktı tüm sorunlarımız ortaya..okuldaki aşırı hareketliliği,arkadaşlarıyla uyumsuzluğu,okuldan kaçması vs vs...6 aydır özel eğitim,onun dışında doktor kontrolleri 1,5 aydırda doktorun verdiği ilaç.doktoru ATİPİK OTİZM tanısı koydu.ancak gittikçe kötüleşiyor.bildiği şeylere bile cevap vermiyor inat ediyor,durduk yere kamil koooç diye bağırıyor,hani saf saf boş boş bakıyor deriz ya bişey anlatıp öğretmeye çalışırken öyle bakıyor.farklı şehirlerde yaşıyoruz ablam yeğenimle..onlara ulaşımı kamil koçla sağlıyoruz 2 yaşından beri o firmaya karşı bi sıcaklığı var yani çocuğun.şimdi ne yapacağımızı bilemiyoruz doktorundan haber bekliyoruz.aranızda otizm ile ilgili bilgi verebilecek yön gösterebilecek kimse var mı içimizi parçalanıyor
Merhaba,
Yeni üye oldum ve ilk yorumu da size yazıyorum.
Uzun bir süre otizmli bireyler ile çalıştım.
Öncelikle şunu idrak etmeliyiz, bu bir hastalık değil bir farklılık. Etik olarak bunu böyle kabul etmek gerekir. Yani otizmli birey bizlerden/çoğunluktan farklı olmakla birlikte "hasta" değildir. Bu nedenle "iyileşme" denilen "bizler gibi olma" hali tamamen gerçekleşmez.
Erken dönem belirtileri olarak tv veya çamaşır makinesi gibi bir noktaya sabit gözlerle takılıp kalmaları,
dönme, döndürme, çevirme gibi hareketleri sık yapmaları (kendi etrafında dönme gibi)
kendilerine seslenildiğinde bakmamaları,
ekolalik konuşma (papağan konuşması denir, söylenen sözü tekrarlama)
asosyallik vb. durumları sıralayabiliriz.
Entegre eğitime önem vermelisiniz. Otizmli olmayan yaşıtları ile bir arada mümkün olduğunca vakit geçirmeli, onları gözlemlemeli. "Normal" addedilen bir çocuktan 2, 3, 4, 5 kat daha fazla emek, çaba, sabır ve para harcayacağınızı bilmelisiniz. İnternetten, doktorunuzdan, bulabildiğiniz her türlü kaynaktan otizmi araştırın, ne ile karşı karşıya olduğunuzu ve nasıl mücadele etmeniz gerektiğini bilin. Özel eğitim kurumunuzu dikkatli seçin ve hiçbir kuruma gözünüz kapalı güvenmeyin, daima gözünüz üzerlerinde olsun. Kişisel deneyimlerini paylaşan annelerin kitapları da size yardımcı olacaktır, Güzide Tekeş "Benimle Oynar mısın?" ve Birsen Başar "Otizmle Yaşamak" ilk aklıma gelenler. Siz araştırırsanız pek çok kaynak daha bulacaksınız.
Çok özel bir çocuğa sahipsiniz. Eğitim, sabır, bilinç ve sevgi ile çok ciddi aşama kaydedebilirsiniz. Bugün otizmli olup ciddi başarılara imza atmış, ressam, piyanist, besteci vs. olmuş, hayatını kendi kendine idame ettirebilen ve büyük işler başaran pek çok birey vardır. Umudunuzu yitirmeyin, bol sabır, bol sevgi, eğitim, bilinç.
O güzel meleğin ve sizin Allah yardımcınız olsun,
Dualarım sizinle.