Elektronik Ev Aletleri Oyun konsolu satın alma rehberi

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.857
29.766
60
PS4 mü, Xbox One mı, yoksa Wii U mu alacaksınız? Bir türlü karar veremiyorsanız bu rehber sizin için
Piyasaya çıkmasına sayılı günler kalan Sony PlayStation 4 ve Microsoft Xbox One'la birlikte yeniden hareketlenen konsol savaşları, yeni nesil konsolların tanıtılmasından bu yana hızla devam ediyor. Bu harika cihazlar satışa sunulmalarıyla birlikte daha uzun süre de gündemi meşgul edecek gibi görünüyorlar. Microsoft'un bir önceki Xbox sürümü olan 360'tan neredeyse 8 yıl sonra tanıttığı Xbox One'ı ile Sony PlayStation 3'ün sistem özellikleri ve görünümü yenilenmiş olarak kullanıcıların karşısına çıkan PS4 arasında seçim yapmadan önce bu rehberi okumanızda fayda var. Zira bu rehberde, bu iki devin yeni nesil konsollarına yakından bakacağız. Elbette Nintendo'yu da unutmuyoruz. Her ne kadar Wii U ile Xbox One ve PS4'ü geriden takip etse de, özellikle "casual" oyuncular tarafından beğeniyle karşılanan Wii U da rehberimizde olacak.

Her ne kadar oyun konsollarının ana amacı iyi bir oyun deneyimi sunmak olsa da, eklenen yeni özelliklerle birlikte kazandıkları "Home Entertainment" özelliği ile bir multimedya merkezi olarak da görev görüyorlar. Özellikle sahip oldukları internet servisleri, Blu-ray oynatıcıları ve hareket kontrol üniteleri ile evinizin eğlence kaynağı olacaklarından eminiz. Peki, Sony PlayStation 4 mü, Xbox One mı yoksa Nintendo Wii U mu? Şimdi akıllardaki soru işaretlerini gidermek adına her bir platforma daha yakından bakalım.

Sony PlayStation 4
2013100218403419485.jpg



Sony, PlayStation 4'ün tanıtımını oyunseverlerin yakından takipçisi olduğu Dünyanın En Büyük Oyun Fuarı olan E3'te gerçekleştirdi. Tasarımıyla ve teknik ayrıntılarıyla dikkat çeken PS4, özellikle PlayStation 3'ün "Fat" sürümüyle kıyaslandığında fazlasıyla ilgi çekici görünüyor. Oldukça keskin hatlara sahip olmasıyla özellikle agresif tasarımlardan hoşlanıyorsanız öncelik tanıyacağınız bir konsol olduğunu söyleyebiliriz.

Sony, PlayStation 4'te Cell işlemci yerine x86 işlemciye geçti. 8 çekirdekli x86-64 AMD Jaguar işlemcisi ve AMD Radeon tabanlı 1.84 TFLOPS grafik işlemcisiyle oldukça iddialı olan PS4, 8 GB GDDR5 RAM kullanıyor. Depolama alanı olarak 500 GB kapasite sunan PS4, optik okuyucu olarak da 6x Blu-ray sürücüye yer veriyor. Bağlantıları arasında da 2 adet USB 3.0, AUX, HDMI, Bluetooth, Wi-Fi, Ethernet ve optik ses çıkışını görebiliyorsunuz. Teknik ayrıntılarıyla ilgi çeken bir konsol olmayı başaran PS4, böylece bir önceki sürümde görüntü kalitesiyle pek çok oyunda Xbox'a kaptırdığı bayrakları geri toplayacakmış gibi görünüyor. Eğer bir Xbox fanıysanız taraf değiştirmek için doğru bir zamanda olabilirsiniz diye düşünüyoruz.

Gamepad yenilendi

PS4, gamepad'iyle de yenilendi. DualShock 4 olarak anılan yeni gamepad, tasarımıyla Xbox 360 gamepad'inden alıntılara sahip. Böylece gamepad tasarımı nedeniyle önceden daha rahat olduğu için Xbox'ı tercih edenlerdenseniz, artık PS4'e geçmek için bir nedeniniz daha bulunuyor. Rahat bir tutuşa sahip olan DualShock 4, en büyük farkı üzerindeki dokunmatik alanıyla yaratıyor. Dizüstü bilgisayarlardan aşina olduğumuz touchpad alanına benzeyen bu ekrana tıklayarak oyunlarda ek kontrol sahibi olabiliyorsunuz. Ayrıca DualShock 4 üzerinde dikkat çeken diğer bir ayrıntı ise "Işık çubuğu". DualShock 4'ün önünde yer alan bu renkli alanla birlikte hareket algılayıcı özelliği de kazanan gamepad, PlayStation Eye kamerayla PS Move'a benzer bir deneyim yaşatıyor.

Ek avantajlar ve fiyat farkı

Özellikle konsolda Türkçe oyunlar oynamak istiyorsanız PS4 tam size göre. Bu bağlamda Sony Türkiye'nin gerçekten iyi çalıştığını söyleyebiliriz. En son oyunları, tecrübeli bir kadro ve profesyonel seslendirme ile Türkçe destekli olarak piyasaya sürme çalışmaları takdire şayan.

Son olarak PS4'ün en büyük artılarından bir diğeri de Xbox One'dan daha ucuza satılacak olması. 399 Euro'luk fiyat etiketine sahip olan PS4, Xbox One'ın paket içeriğinde Kinect'i bulundurmasının aksine normal seçenekte PlayStation Eye kameraya yer vermiyor. Bu fiyat farkı da bundan dolayı doğuyor. Bunun bir noktada avantaj yarattığı kesin. Ancak eğer PS Move kullanmak isterseniz PlayStation Eye'ı ayrıca almak durumunda kalıyorsunuz.

Microsoft Xbox One
2013100218403857785.jpg



Microsoft, Xbox One'la birlikte artık sadece "oyun konsolu" olarak anılmak istemiyor. Kapsam genişlemesine giderek "Hepsi Bir Arada Eğlence Sistemi" olarak lanse edilen Xbox One da, elbette kendine göre pek çok başarılı özellik bulunduruyor. Tasarımıyla ve donanımıyla yenilenen Xbox One, yeni donanımıyla birlikte sadece keyifli oyun seansları geçirmenizi değil, multimedya dünyasının her öğesinden keyif almanızı sağlayacak gibi görünüyor. Üstün müzik, video ve internet deneyiminin yanı sıra Kinect desteğiyle bambaşka bir kullanım sunduğunu söyleyebiliriz. Düşünüldüğünün aksine Xbox One'dan ayrı olarak satılmayacak olan Kinect, hatta Xbox One'ı kullanmanız için yegane cihaz olacak. Kinect'le ilgili ayrıntılı bilgiyi ileriki adımlarda bulabilirsiniz.

Microsoft da Xbox One'la birlikte Sony'nin PlayStation'a uyguladığı gibi tasarımsal bir yeniliğin içine girmiş. Tasarımıyla PlayStation 4 kadar agresif bir yapıya sahip olmayan Xbox One, tok bir görünüme sahip. Dikdörtgen bir kutuyu andıran Xbox One, mat ve parlak çizgileriyle göz dolduruyor. PlayStation 4'e göre daha oturaklı bir yapıya sahip olduğunu söyleyebileceğimiz Xbox One, güçlü siyah rengiyle pek çok oyunseveri kendi safına katacaktır diye düşünüyoruz.

Teknik ayrıntılar

Windows 8 işletim sisteminin özelliklerinin kazandırıldığı ve Xbox 360 arayüzünden izler taşıyan bir arabirime ev sahipliği yapan Xbox One, güçlü teknik birimlere ev sahipliği yapıyor. Tıpkı PlayStation 4 gibi 8 çekirdekli bir işlemciye sahip olan Xbox One da X86 mimarisini benimsiyor ve 64-bit'i destekliyor. Üst seviye bir bilgisayarı andıran özellikleri arasında grafik işlemcisiyle de yine PS4 gibi AMD Radeon'u kullanan Xbox One'ın, grafik performans konusunda PS4'e göre geri kalacak gibi göründüğünü söyleyebiliriz. Zira PS4'ün grafik işlemcisi daha güçlü bir yapıya sahip. RAM olarak da 8 GB DDR3 bellek sunan Xbox One, bu konuda da PS4'ün gerisinde kalmış. Her ne kadar PS4 de 8 GB bellek kapasitesi sunsa da, tip olarak DDR5'i destekliyor. Bu sebeple hız açısından iki konsol arasında fark olacağı kesin. Yine PS4 gibi Blu-ray sürücüye ve 500 GB'lık depolama kapasitesine sahip olan Xbox One, USB 3.0'a, HDMI, 7.1 çevresel ses özelliğine destek veriyor.

Yeni Gamepad ve fiyat

Tasarım olarak Xbox 360'ı andıran yeni gamepad, eskisine nazaran daha ergonomik bir yapıya sahip. Bu nedenle Xbox One'ın zaten halihazırda kullanışlı olan gamepad'i daha ileri bir seviyeye taşımış olması sevindirici. Daha hızlı tepki veren bir D-pad'e ve daha zarif tasarlanmış bir pil bölümüne sahip olan yeni gamepad'in kontrol çubuğu da yenilenerek daha iyi bir kavrama dokusu sunuluyor. Dynamic Impulse Triggers ile oyun içinde sarsıntılara, çarpmalara ve farklı aksiyonlara duyarlı olan yeni gamepad, eskisine nazaran çok daha iyi bir hassasiyete sahip.

Xbox One'ın fiyatından bahsedecek olursak, 499 Euro'luk bir fiyat etiketine sahip olacağını söyleyebiliriz. Fiyatıyla Sony PlayStation 4'ten 100 Euro pahalıya gelen Xbox One, beraberinde Kinect getiriyor olmasıyla avantaj yaratıyor olabilir. Ancak hareket kabiliyeti yerine, sadece oyun oynamak isteyen kullanıcılar için fiyat avantajı yaratmadığı çok açık.

Nintendo Wii U
201310021840461985.jpg



Geçtiğimiz kasım ayında tanıştığımız Wii U, Nintendo'nun şu an Türkiye pazarında aktif olarak rol almaması sebebiyle ülkemizde geri planda kalıyor. Fakat dünya çapında da durum pek farklı değil. Bunun nedenlerinden biri Wii U için şu anda piyasada çok az oyun olması. Diğer neden ise cihaza biçilen 300 Dolar'lık fiyat etiketi olsa diye düşünüyoruz. Sahip olduğu teknik özellikleri ve fiyatıyla PlayStation 3 ve Xbox 360 rekabetinin gerisinde kalan Wii U, PS4 ve Xbox One yarışını da bir hayli uzaktan seyredecek gibi görünüyor. Ancak cihazın sahip olduğu fiyatı bir kenara bıraktığımızda, farklı konsepti ve eğlence anlayışıyla özellikle "casual" oyuncuları ve tam boy aile eğlencesi arayanları da mutlu edecek özelliklere sahip. Şimdi bunlara bir göz atalım.

Sıra dışı kontol

Sıra dışı bir konsol olan Wii U, tableti andıran dokunmatik ekranlı gamepad'i ile fark yaratıyor. Bu gamepad'i ister oyunları kontrol etmek, ister TV'den bağımsız, mobil olarak oyun oynamak için rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Böylece odağı konsolun kendisinden ziyade dokunmatik ekranlı gamepad'ine taşıyan Wii U, 6.2 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. 848x480p çözünürlüğündeki ekranıyla hızlı tepkime süresi sunan gamepad, sunduğu görüntüleriyle de keskin ve canlı renkler sağlıyor. Oldukça rahat ve kolay tutulabilen gamepad, fazlasıyla hafif. Hafifliğini plastik yapısına borçlu olan gamepad, kaliteli işçiliğiyle darbelere karşı da direnç gösteriyor.

Peki ya teknik özellikler?

AMD Radeon tabanlı yüksek tanımlı bir GPU'ya ve IBM Power tabanlı multi-core işlemciye sahip olan Wii U, Basic Set'te 8 GB, Deluxe Set'te ise 32 GB'lık bir depolama alanıyla geliyor. HD grafikleri desteklemesiyle Wii'ye göre yenilik getiren Wii U, eğlenceli oyunları renkli grafikler eşliğinde sunuyor. Ancak ülkemizdeki genel oyuncu profili göz önünde bulundurulduğunda, Wii U'nun rekabetten oldukça uzak kalacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. En azından Wii U daha çekici ve fiyatıyla da her keseye uygun olana kadar bu durum değişmeyecektir.

İnternet servisleri
2013100218404985685.jpg
&


PlayStation 4 ile Xbox One'ın karşı karşıya geldiği diğer bir nokta ise elbette sundukları internet servisleri. Ancak servislere değinmeden önce cihazların internet bağlantısına karşı takındıkları tutumdan bahsetsek daha iyi olacak. PlayStation 4, herhangi bir online bağlantı zorunluluğu aramıyor. Bunun yanı sıra kullanılmış oyunları da oynamanıza olanak tanıyan PS4, böylece arkadaşlarınızla aranızda oyun paylaşımı yapabilmenizi mümkün kılıyor. PS4, ilk etapta bu özellikleriyle Xbox One'ın önünde avantaj yaratmıştı, zira Xbox One'da oyun paylaşımı kısıtlı ve her 24 saatte bir internete bağlanma zorunluluğu getiriliyordu. Ancak daha sonra yapılan açıklamayla birlikte Microsoft da Xbox One'la birlikte oyun paylaşımını destekleyeceğini ve internete bağlı olmak zorunluluğu aramayacağını açıkladı ve bu konuda güçler dengelendi.

İnternet servislerine dönecek olursak, her iki konsolun da geniş bir ağ servisi sunduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Microsoft, Xbox'ın artık sade bir oyun konsolu olarak anılmasını istememesinden dolayı bu konuda oldukça hassas davranıyor. Kullanıcıların özel dizi ve TV programlarına erişim sağlayabilmelerine izin verecek olan Xbox One, öde izle servisiyle de yüksek çözünürlüklü filmleri ekrana getirecek. Diğer yandan yayın servisleri ile kullanıcılara ek özellikler sunacak olan konsollar, elbette bu konuda yine Türkiye'de yurt dışına göre sıkıntı yaşayacak gibi görünüyor.

Diğer servisler

Microsoft, Xbox One'la birlikte internet üzerinden arkadaşlarınızla görüntülü görüşme yapabilmenizi sağlayan Skype desteğini de sürdürüyor. Skype ile birlikte gelen Xbox One, böylece istediğiniz an arkadaşlarınızla iletişim kurabilmenizi sağlıyor. Bunun yanı sıra eğer Windows işletim sistemli bir tablet veya telefonunuz varsa, SmartGlass özel uygulaması ile tablet ve telefonunuzu Xbox'ı kontrol edebileceğiniz bir kontrolöre ve ikinci bir ekrana dönüştürebilmeniz de mümkün.

Sony tarafına baktığımızda ise burada PlayGo isimli bir uygulamayı görüyoruz. İnternet üzerinden oyun indirirken beklemenize son veren bu uygulama sayesinde oyunun bir kısmını indirdikten hemen sonra oynamaya başlayabiliyorsunuz. Ayrıca ikinci ekran uygulamasına elbette Sony de sessiz kalmıyor. Eğer PlayStation Vita sahibi iseniz, Remote Play özelliği ile Vita'nızı PS4'le eşleştirebiliyorsunuz.

Kinect olmadan asla
2013100218405472385.jpg



Xbox 360'da harici olarak satın alınan bir aksesuar olan Kinect, Xbox One'la birlikte kutu içeriğinde sunuluyor. Kinect olmadan kullanılamayan Xbox One, cihazın açılışından kapanışına kadar Kinect ile kullanılıyor. "Xbox On" komutu ile mekanik bir müdahale olmadan açılan Xbox One, sesli komutlar sayesinde TV ve oyunlar arası geçiş yapabiliyor. Farklı kişilerin seslerini tanıyabilen Kinect, buna göre kendine seslenen kişinin profilini otomatik olarak açabiliyor. Seslerin yanı sıra hareketleri de eskisine nazaran daha iyi yakalamayı başaran Kinect, yenilenen 1080p kamerasıyla saniyede 2 gigabit'lik veriyi işliyor. Böylece karşısındakinin hareketlerini algılamada büyük başarı gösteren Kinect, tablet ve telefonlardan aşina olduğumuz "çimdik hareketini" de taklit ediyor. Çimdik hareketiyle görüntüye yakınlaşabilmenizi sağlayan Kinect, bu ve diğer benzeri harekete dayalı yenilikleriyle Sony PlayStation 4'ten tamamen ayrıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Eğer satın alacağınız konsolu ses ve jestlerle kontrol etmek istiyor, oyunlarınıza bir aparat vasıtasıyla değil de tamamen kendinizle dahil olmak istiyorsanız Xbox One'a bir adım daha yakınsınız.

PS Move ile yola devam
2013100218405840585.jpg



Geçmişte Microsoft'un Kinect'i tanıtmasından önce PS Move ile büyük atak yapan Sony, PlayStation 4 ile birlikte yeni bir kontrol birimi tanıtmak yerine, DualShock 4 olarak anılan yeni gamepad'e PS Move özellikleri kazandırdı. Böylece Sony'nin aslında PS Move'u da kutu içeriğine farklı bir formda dahil ettiğini söyleyebiliriz. Hareket algılayabilen yapısıyla oyunlara hareketli olarak müdahalede bulunabilmenizi sağlayan DualShock 4'ün bu özelliğinden yararlanabilmeniz içinse elbette ayrı olarak PlayStation Eye satın almanız gerekiyor. Peki halihazırda elinizde bulunan PS Move'ları PS4 üzerinde kullanabilecek misiniz? Evet, PS Move, PS4 ile uyumlu olarak kullanılabiliyor. Böylece ayrı bir aparat satın almak zorunda değilsiniz.

Wii Remote yerine Wii U GamePad
2013100218410245685.jpg
&


Wii U içeriğinde, Wii'nin kablosuz kontrolörü Wii Remote'u bulundurmuyor elbette. Ancak harici olarak hala satın alabilmeniz ve Wii U GamePad ile birlikte kullanabilmeniz mümkün. Zira Wii U'nun yeni hareket algılama sistemiyle birlikte akıcı bir şekilde çalışan Wii U GamePad'i, oyunlarda farklı şekillerde kullanabiliyorsunuz. Eğer Wii Remote sahibi iseniz Wii U GamePad'i onunla eşleştirebiliyor ve örneğin golf oyunu oynuyorsanız Wii Remote'u golf sopası, Wii U GamePad'i de zemin olarak kullanabiliyorsunuz. Ayrıca Wii U GamePad'den daha profesyonel kullanımlar için Nintendo, Wii U Pro Controller adında bir aparatı da aksesuarları arasında bulunduruyor. Profesyonel oyuncular Xbox One gamepad'ini andıran bu kontrolörü tercih edebilirler.

Peki, sizce hangisi?
201310021841062385.jpg



Wii U piyasada, Xbox One ve PlayStation 4 ise yakında satışa sunulacak; oyuncular olarak yeni bir konsol savaşına daha hazırız, bekliyoruz. Ancak edindiğimiz izlenimlere göre teknik birimler olarak şimdilik PlayStation 4 daha güçlü görünüyor. Diğer yandan "sade bir oyun konsolu" olmayan Xbox One, özellikle Kinect ile farklı bir dünya vadediyor. Wii U ise, Nintendo'nun ülkemizde olmayışıyla ve oyunlarının sınırlı olmasıyla kan kaybetmeye devam ediyor. Artık söz sizde. Sizce en iyisi hangisi?
chip.com.tr
 
X