Pandemi Döneminde Çocuklar

BUSEDEN

Guru
Kayıtlı Üye
10 Mart 2013
331
196
323
Antalya
Arkadaşlar pandemi başladığından beri çocuklar nasıl vakit geçirecek sorunumuz var. Daha dogrusu vakit geciyor ama hiçte çocuklar için faydalı bir şekilde değil. Elbetteki online egitim zorunlu bir surec idi ama daha kucucuk cocuklarin bilgisayar ve netle tanismalari ve artik disarda vakit gecirmeyi unutmalarina vesile oldu. Dahasi oyun bagimlisi oldular. Ne kadar uzaklastirmaya calissanizda basarili olamiyorsunuz. Hayata bu sekilde giris yapan cocugu nasil normallestireceksiniz bu da ayri bir sorun. Calisan anne babalar icin daha da buyuk sorun.

Orhan TOKER'i takip ederseniz bu konu hakkındaki araştırma ve yönlendirmelerine ulaşabilirsiniz. Oldukça faydalı.
Dijital baba Orhan Toker

şu karikatür geldi aklıma :)

10DED2D1-D30D-4724-B188-768C71A45578.webp

çalışıyorum dediğiniz için işiniz daha zor. Haftasonları dışarıda vakit geçirmeye çalışmak, haftaiçi akşam kutu oyunları, kart, tavla, satranç vs olabilir.
Akşamdan eğer yakınınızda yürüyüş yapabilecek yerler varsa scooter, bisiklet sürebilir 🤷🏻‍♀️
Endişenizde haklısınız ama şu an zaman bunun zamanı. Çocukları bir araya getirip sosyalleştiremiyoruz, online oyunlara göz yumulabilir.
Evde yapabileceği şeyler özellikle okul yaşına gelmiş cocugun sınırlı 🤷🏻‍♀️

Çocuğunuzu kreşe gonderin. Açık olan her gün gönderdim. Çünkü gelişim dönemlerinde uyaran eksiği olunca gelişimde sıkıntılar oluyor. Kendim öğretmen olmama rağmen okuldaki kadar çeşitli öğrenme ortamı sunamiyorum. Hele de sosyal açıdan. Çocuğun yaşıtları ile sosyallesmeye ihtiyacı var en nihayetinde.

Çocuğunuzu kreşe gonderin. Açık olan her gün gönderdim. Çünkü gelişim dönemlerinde uyaran eksiği olunca gelişimde sıkıntılar oluyor. Kendim öğretmen olmama rağmen okuldaki kadar çeşitli öğrenme ortamı sunamiyorum. Hele de sosyal açıdan. Çocuğun yaşıtları ile sosyallesmeye ihtiyacı var en nihayetinde.
Kres cagini gectik ve artik oyunlar cok basit gelmeye basladi. Tv de de cizgi filmler artik tekrarin tekrari olunca ne yapacagimizi bilemiyoruz. Internetten sogumasi icin elimden geleni yaptim ama basaramadim.

Disiplinli bir hayat planı yapın. Yaptığınız planı onlara uygun bir dille nedenleriyle anlatın. Gün içinde ders çalışma saatleri, parkta oynama saatleri, kitap okuma saatleri, tv izleme saatleri ve pc oyunu saatleri olsun. Ve ayarladığınız süre dışı bunlara izin vermeyin. Siz işte iken yanlarında kim kalıyorsa onunla birlikte programın takibini sağlayın.

Hafta sonları eve kapatmayın birlikte yürüyüş, pikniğe gitme, sevdikleri gıdaları beraber yemeye/almaya gitme gibi programlarla dağıtın dikkatlerini

Spora yazdırın. Orada da arkadaşları ve ortamı olacaktır.
Bisiklet /skooter gibi edinmek /öğrenmek istedikleri şeyler varsa temin edin. İlgileri varsa müziğe resime yönlendirin, bu tür kurslara yazdırın Bu tercihlerinde fikirlerini sorun, hangisini ciddi şekilde devam ettirebilecekleri konusunda sohbet açın mesela.

Ve oturup konuşun, sohbet edin, nedenleri sakince anlayın, programınıza uyduları için, takdir edin, abartmadan ödüllendirin zaman zaman onları

Disiplinli bir hayat planı yapın. Yaptığınız planı onlara uygun bir dille nedenleriyle anlatın. Gün içinde ders çalışma saatleri, parkta oynama saatleri, kitap okuma saatleri, tv izleme saatleri ve pc oyunu saatleri olsun. Ve ayarladığınız süre dışı bunlara izin vermeyin. Siz işte iken yanlarında kim kalıyorsa onunla birlikte programın takibini sağlayın.

Hafta sonları eve kapatmayın birlikte yürüyüş, pikniğe gitme, sevdikleri gıdaları beraber yemeye/almaya gitme gibi programlarla dağıtın dikkatlerini

Spora yazdırın. Orada da arkadaşları ve ortamı olacaktır.
Bisiklet /skooter gibi edinmek /öğrenmek istedikleri şeyler varsa temin edin. İlgileri varsa müziğe resime yönlendirin, bu tür kurslara yazdırın Bu tercihlerinde fikirlerini sorun, hangisini ciddi şekilde devam ettirebilecekleri konusunda sohbet açın mesela.

Ve oturup konuşun, sohbet edin, nedenleri sakince anlayın, programınıza uyduları için, takdir edin, abartmadan ödüllendirin zaman zaman onları
Keşke bunları yapmak yazıldığı kadar kolay olsa.
Herşey saçma sapan oldu.
Çocuklar hicbirseyden memnun değil.
Okula gitmeyince resmen tembelliğe alıştılar.

Keşke bunları yapmak yazıldığı kadar kolay olsa.
Herşey saçma sapan oldu.
Çocuklar hicbirseyden memnun değil.
Okula gitmeyince resmen tembelliğe alıştılar.
Ben kolay olduğunu iddia etmedim.Ki çocuk yetiştirmek, oyalamak, memnun etmek ve doğru yönlendirmek zaten çaba gerektiren alanlardır. Konu sahibi konu açıp fikir sormuş, branşlarımdan birisi olduğu için doğru fikir ve önerilerde bulundum. Danışanlarıma da sunduğum önerilerdir.

Bunun haricinde haklısınız, mevcut durum çocuklar konusunda eğitimi de kontrolü de rayından çıkardı. Ama malum ki iki günlük bir durum olmadığından olabildiğince toparlama gayretinde ve özeninde olmak zorunda ebeveynler..

Şunu da ekleyeyim. Tembelliğe, boşvermişliğe alışmış çocuk ve ergenleri disipline ve düzgün bir programa adapte etme kısmı zordur, özel bir çaba, ilgi ve sabır ister ama düzene oturtulup, çocuklarca (sızlanarak da olsa) alışkanlık sağlanmaya başladığında kontrolü ve sürekliliği sağlamak artık daha kolaylaşır.
Zaten önerilerimin bir kısmında direnç gösterseler de bir kısmı hoşlarına da gidecektir zamanla.. (Benzerleriyle geliştirilip çoğaltılabilir)

Okul çağındaysa zaten okullar açılacak yarım gün haliyle okulda olacak gelince dw kim bakıyorsa o yönlendirecek derslerini yapmasına teşvik edecek o süreçte tv açılmayacak ve kararlı olunacak ders bitince yarım saat izleme hakkı olduğunu bilecek yarım saat izledikten sonra ilgisini çekecek kutu oyunları vs oynatılabilir parka çıkarılabilir, siz gelince de akşam asla tablet çıkarmayın ortaya yemek saati sadece yemek yeneceğini bilmeli zamanla disipline alışır ailecek oyunlar oynayın yine yarım saat tablet tv hakkı olsun..haftasonları spora yazdırın dışarı çıkarın yine oyunlar oynayın.3 yaşında oğlum var tableti görünce bakmak istiyor gözünün önünden kaldırıyoruz başka şeylere yönlendiriyoruz birebir oynuyoruz anne babanın elinde tel varsa çocuklarında elinde olması kaçınılmaz

Ben kolay olduğunu iddia etmedim.Ki çocuk yetiştirmek, oyalamak, memnun etmek ve doğru yönlendirmek zaten çaba gerektiren alanlardır. Konu sahibi konu açıp fikir sormuş, branşlarımdan birisi olduğu için doğru fikir ve önerilerde bulundum. Danışanlarıma da sunduğum önerilerdir.

Bunun haricinde haklısınız, mevcut durum çocuklar konusunda eğitimi de kontrolü de rayından çıkardı. Ama malum ki iki günlük bir durum olmadığından olabildiğince toparlama gayretinde ve özeninde olmak zorunda ebeveynler..

Şunu da ekleyeyim. Tembelliğe, boşvermişliğe alışmış çocuk ve ergenleri disipline ve düzgün bir programa adapte etme kısmı zordur, özel bir çaba, ilgi ve sabır ister ama düzene oturtulup, çocuklarca (sızlanarak da olsa) alışkanlık sağlanmaya başladığında kontrolü ve sürekliliği sağlamak artık daha kolaylaşır.
Zaten önerilerimin bir kısmında direnç gösterseler de bir kısmı hoşlarına da gidecektir zamanla.. (Benzerleriyle geliştirilip çoğaltılabilir)
Haklısınız.
Çok haklısınız hem de.
Çok da doğru anlattınız.
Yazdığınız yanlış demedim.
Bazı çocuklar aşırı inatçı demek istemiyorum aşırı kararlı diyeyim.
Dizginlemek çok zor.
Ya bu dönemde anneler de perişan oldu.
Bir nevi sessiz çığlığim olarak düşünün yazdığımı.
Sizin alanınız ise herşeye direnç gösteren çocuk da ne kadar zor bilirsiniz.
Hayattan soğudum resmen.
Küçüğü öyle değil onunla programliyiz gayet.
Ama büyük bebekliginden beri böyle.
Yoruldum.
Allah sağlık versin ne diyeyim.

Kızım 6 aylık en kaliteli geçirdiğimiz zaman emerken ki zamanı. Bir orada mutlu olabiliyor. Geri kalan zaman da çocuk hep mız mız. Şu zeka kartlarından aldım göstereyim diye hepsinin üzerine kustu.

Tam 40 aylık kızım. Baba evden çalışıyor bir buçuk yıldır, ben Freelance çalışıyorum, çıldırdı çocuk. Alerjik astımım ve doğuştan ritm bozukluğum olduğundan çok korkuttuk benim için. Eşim unutup yanımda parfüm boca ettiği için acillik oldum geçen yıl, virüsten kurtulamam dedik bu ciğerlerle ve malasef çocuğu da kendimizle hapsettik eve. Tablet telefon televizyon herşeyi de kullandık. Anne baba iki doz aşıyı olunca kreşe yazdırdım kızımı hemen. Eylül'de başlayacak. Ama kesinlikle abartmıyorum saçlarımın 3te 1'i beyazladı. O ne kadar bunaldıysa ben iki katı bunaldım.

Oğlum 20 aylık ve bu kış ne yapacağımızı kara kara düşünüyorum. Yaşadığımız şehirde oyun gurupları baktık maalesef yok 🙁 kreş bakayım 24 aydan sonra yarım gün gitsin dedim . Onda da elle tutulur bir yer yok . Bir kreş buldum orası tam gün ve yarım gün kabul etmiyorlar . Evde sürekli kitap oku oyuncak oynat suyla oynat parka götür bir şekilde yaz geçti . Fakat kışın ne olacak 🤦🏻‍♀️ Düşündükçe delirmemek elde değil . Çocuk sıkılıyor ve sürekli mız mız bacağıma yapışıyor

Back
X