Polonya'da üniversite giriş sınavı yok mu? Sadece ielts yetiyor mu? Bi de neden polonya?
üniversiteye giriş sınavı diye bişey birçok ülkede yok
Hİndistanda, Afganistanda, Çinde filan var. Bizimki ile benzer sistemleri olan onlar yani.
Çoğu Avrupa ülkesinde "lise bitirme" sınavları var. her okul kendisi kendi öğrencisini sınavlara alıyor öyle mezun ediyor.
lise diplomasını cami önünde okunmuş şeker dağıtır gibi dağıtmıyorlar, her dersten tek tek sınavlara giriyorsun günlerce sürüyor. (ABDde de böyle)
eskiden bizde de öyleymiş. o mezuniyet notlarıyla tek tek okullara başvuru yapıyor öğrenciler.
Bazı üniversiteler direkt alıyor bazıları kendi sınavlarını yapıyor ama öyle girip tüm ülke çapında sıralama alabileceğin bir sınav dünyada 190 ülkeden 180'inde yok yani.
Dolayısıyla da burada herhangi bir lise bitirip
üniversite sınavına da hiç girmeyip
çat diye Polonyaya nasıl başvuracak bilmiyorum, çoğu ülke en azından kendi ülkende süper üniversite kazanacak kadar olmasa da elinde bir puan olsun ister, çünkü bizim ülkemizde liseyi bitirmen üniversiteye girme hakkını direkt vermiyor.
ya da lise diplomanda okulun verdiği bir denkliğin olmalı veya mezuniyetle girilen uluslararası sınavlara girmiş olman lazım, o yok bu yok bu kız nasıl başvuracak anlamadım.
Polonya olmasının özel bir amacı yok sadece ingilizce lisans okunsun ve ucuz olsun diye. bütçeyi de böyle ucu ucuna krediyle filan bulacak...
kaldı ki sırf evrak çevirileri, noter apostil tasdikleri ya da bu kızın bitirdiği okul var mı, başvurusu geçerli mi gerçekten gibi bir eğitim uzmanının dosyaya bakması (konsolosluk ya da üniversite nereye nasıl yönlendiriyor bilemiyorum ama büyükelçiliğin kabul ettiği tek bir tane lehçe yeminli çevirmen var ülkede, meşhurdur kendisi) bile bi sürü ücret demektir sanıyor ki online bi başvuru yapcam 20-30 euro ücret ödeyecem o kadar. bilmiyor ki o ücreti göndermek için EFT ücreti olarak 50 euro ödeyeck. en basit örnek olarak diyorum bunları bütçe hesabında ne kadar ekstra masrafı olacak bi fikri yok anlamında.