Özgüven problemi kadar kötü bir şey yok. Kişinin mutlu olmasına doğrudan etki eden bir şey. Eğer bu problemini yenebilirsen hayatın, mutluluğun yüzde yüz değişir canım. Ben de yaşadım oradan biliyorum. Baya aştım ama hala bazı ortamlarda yeterince rahat değilim, kendim olamıyorum. Hala pek çok konuda eksikliğim var. Ama şunu gördüm; bu hayat boyu bitmeyecek bir mücadele. Tamam artık özgüvenliyim diye bir şey yok. Günden güne yine değişebiliyor, bir gün özgüvenin tavanken ertesi gün yine yerlerde olabilir . Öncelikle bunu kabul edeceksin . Kendini her gün her an iyi bekleme. Mücadeleden asla vazgeçme. Bununla ilgili kitaplar var , internette videolar var. Eğer psikoterapi alma şansın yoksa bunlardan faydalan. (Ben faydasını gördüm) Her gün kendine "ben değerliyim " cümlesini söyle ayna karşısında ama inanarak söyle. Özgüven düşüklüğünün sebebi kendine değer vermemen, fikirlerini dikkate değer bulmaman. Oysa aslında pek çok kişiye on basarsın muhtemelen ama insan bu psikolojide göremiyor işte. Çok acıklı bir durum. Fakat çaresi var . Ben mücadele ederek çok gelişme kaydettim, sen de mücadeleden hiç vazgeçme.
Bir de kendine küçük ödevler ver her gün. Onları başardıkça da özgüvenin çok yerine gelir. Şunu hiç unutma ; insan özgüvenli olduğu için başarılı olmaz; başardıkça özgüven sahibi olur. Bu yüzden sürekli kendine küçük özgüven ödevleri ver. Misal ; bugün uzun xamandır aramaya çekindiğim şu kişiyi arayacağım gibi. Ya da bugün lüks bir mağazaya gideceğim ve kıyafet deneyip hiç almadan çıkacağım gibi. Vs vs... yapmaya çekindiğin çoğu şeyi kendine ödevler verip sırayla yap.
Daha pek çok yol vardır özgüven kazanmakla ilgili . Araştır dediğim gibi. En önemlisi mücadeleden hiç vazgeçmemek!