Yöresel Tarif Perde Pilavı(Tüp Bebek Anneleri Sponsorluğunda)

Yöresel Yemekler

yamukprenses

Guru
Kayıtlı Üye
15 Aralık 2009
9.220
14.625
Merhaba arkadaşlar;yemek yarışmalarını uzaktan uzağa takip eden biriyim,maşallah kk hatunları çok becerekli deyip biraz cesaretsizlik biraz da üşengeçlik ve vakit yetersizliğinden dolayı hiç katılmak nasip olmamıştı.tüp bebek tedavisi gördüğüm bu süreçte manevi olarak destek aldığım kadınlar kulübünde yarışmaktan ziyade sizlerle beraber olmak ve en önemlisi eğlenmek istedim.Çünkü burada olmak beni mutlu ediyor ...

Perde pilavı Siirt'e ait bir lezzettir,Siirtli değilim aslen Antalyalıyım ancak Siirtli bir aile dostumuzun annesinden öğrenip ara ara yaptığım ve herkes tarafından beğenilen bu tadı sizlerle paylaşmak istiyorum.Çoğunuz zaten biliyor ve yapıyordur ancak bir kez de ben sizlere sunmak istedim.Pilavın iç malzemesin de aslında tavuk göğsü de bulunuyor ancak ben ana yemek olarak karnıyarık yapacağım için ekstra bir de tavuk olsun istemedim,dileyen arkadaşlar iç malzemesinin içine haşlanıp didiklenmiş tavuk göğsü de ekleyebilir.

Malzemeler:
________

İç Malzeme:

3 su bardağı pirinç
3 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı kadar kabuğu soyulmuş badem(hamurun üstünü süslemek için bir miktar ayırın)
1 paket şam fıstığı
3 çorba kaşığı kuş üzümü
3 çorba kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tane karabiber
tuz,pul biber,yenibahar

249.jpg

Yapılışı:
_________
Öncelikle bademlerimizin kabuğunun ayrılması için önceden sıcak suda bekletip kabuklarını soyup hazır hale getiriyoruz.Tavada tereyağımızı eritip içine şam fıstığı ve bademlerimizi koyup hafifçe kavuruyoruz,daha sonra içine pirincimizi,kuş üzümünü,tane karabiber ve baharatımızı ekleyip pirinç birbirinden ayrılına kadar kavurup ve üstüne ılık tavuk suyunu ilave edip pişirmeye bırakıyoruz.Pilavın az diri olması iyi olur çünkü tekrar fırında pişecek.
343.jpg

Hamuru İçin Malzemeler:

2 yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
4 su bardağı un
125 gr terayağı
1 çay kaşığı karbonat(kabartma tozu)
1 çay kaşığı tuz

269.jpg

yumurtaları,yoğurt ve oda sıcaklığında hafif yumşamış terayağını derin bir kapta öncelikle çırpma teli ile çırpın.daha sonra içine tuzunu,kabarma tozunu ve yavaşça ununu ilave ederek yoğurun.

347.jpg

Şimdi sıra hamuru açmada,hamurun yapışmaması için tezgahın üzerine hafifçe un serpin ve hamuru tezgaha alıp daha sonra pilavımızın üstünü kapatmak için portakal büyüklüğünde bir parça hamur ayırın.Öncelikle büyük parça hamuru pilavı yerleştireceğimiz kabın hafifçe dışarısına sarkacak şekilde oklavayla yuvarlak olacak biçimde açın.

348.jpg

Pilav için kullanacağımız borcamı(dilerseniz çukur pasta kalıbı da olur)kalın bir tabaka olacak şekilde terayağıyla yağlayın.daha sonra borcamın içini dilediğiniz şekilde bademle süsleyin.Tereyağıyla yağladığımız için bademler kolayca borcama yapışacaktır.
345.jpg

Daha sonra içine açmış olduğumuz hamuru borcamın içine hamurun kenarları dışarıya sarkacak şekilde dikkatlice yerleştirin ve elinizle yapıştırın.İç harcı hamurun içine boşaltın ve elinizle bastırarak boşluk kalmamasını sağlayın.Sarkan hamuru pilavın üzerine kapatın,ancak tam kapanmayacağı için daha önce ayırmış olduğumuz portakal büyüklüğünde ki hamuru da açın ve pilavın üstünü tamamen kapatın.

349.jpg

Şimdi fırına atma zamanı;daha önceden ısıtılmış fırında 200 derecede üstü tamamen kızarıncaya kadar pişirin.Kızardıktan sonra fırından çıkarın ve 5 dk kadar bekleyip ters çevirip servis yapacağınız tabağa alın.Pasta keser gibi dilimleyerek servis yapın.
352.jpg

Ben sunum konusunda pek becerikli biri sayılmam,bu evimize 2 ay önce taşındık ve birçok eksiğim olduğu için ancak elimden bu kadar geldi,idare edin :)Önemli olan paylaşmak,tanışmak,kaynaşmak ve tabii ki yemek.:)
AFİYET OLSUN
329.jpg

352.jpg

PERDE PİLAVININ HİKAYESİ: Perde Pilavı Siirt yöresine ait çok eski Türk yemeklerindendir. Asıl vatanı Orta Asya’dır. Yemeği oluşturan her malzeme ayrı bir mesaj ve anlam içerir. Kayın valide evine yeni gelen geline el yapımı yufka ile kaplanmış pilavı verirken “kızım bu ev artık seninde evin; bu evin sırlarını, sorunlarını kendi sırrın, kendi sorununmuş gibi saklamalı ve kendi annen baban dahi olsa belli etmemelisin” demek istemektedir. Böylelikle valide pilavın yufkasını gelinin manevi bağlılığı ve korunmuşluğuyla bağdaştırır. Tıpkı gelinin yeni eve girerken eve, evliliğe bereket getirmesi için başından aşağı pirinç taneleri dökülmesi gibi pilavda kullanılan pirinç taneleri de bolluk ve bereketin simgesidir. Pilavın iç malzemesinde kullanılan bademler erkek torun, dolmalık fıstıklar ise kız torun hasretini, kuş üzümleri sağlığı, acı ve tatlı baharatlar ise hayatın acı ve tatlı günlerini temsil etmektedir.Siirtli gelinlere karabiberin neyi temsil ettiği sorulduğunda cevap mizahidir: kaynana. Daha önceleri tavuk eti yerine horoz eti veya keklik eti kullanılırmış. Horoz eti evin evin reisi olan erkeği karşılarmış. Ancak zamanla evin reisi konusu tartışılır olunca perde pilavında horoz eti yerine tavuk eti de kullanılır olmuş.

Nevreste Nevreste imdaaaattt:mad: yanlış yere açtım sanırım konuyu,bir de yanlış veya eksik yaptığım birşey var mı düzeltmem gereken,yemek yarışmasına ilk kez katılıyorum ve nasıl olduğunu tam bilmiyorum,olmuş mu?

Ooooo kimler gelmiş :rolleyes:
Prensesim hosgeldin :KK60:Ellerine,emeğine sağlık :kk77:
Yarışmada bol şans diliyorum :KK36:
teşekkürederim canım:KK19:maksat eğlenmek ve vakit geçirmek,insan sonuncu bile olsa o heyecanı yaşaması harika bir duygu.valla resimleri ve yazıyı acele acele gece girdim,birazdan tekrar kontrol edip bakacağım düzeltmem gerekenler varmı diye.

Ellerinize sağlık

Dip not vermek isterim Perde pilavinin aslı keklik etinden yapilir. Tavukla da cok guzel olur. Ayrica bademle birlikte findik deneyin derim. (Siirt geliniyim)

teşekkürederim canım:KK19:maksat eğlenmek ve vakit geçirmek,insan sonuncu bile olsa o heyecanı yaşaması harika bir duygu.valla resimleri ve yazıyı acele acele gece girdim,birazdan tekrar kontrol edip bakacağım düzeltmem gerekenler varmı diye.
Çok iyi yapmışsın canım :KK19:
Bu heyecan çok başka canım :rolleyes:
İyi olmuş canım emeğine sağlık :KK19:

Super olmus. ellerinize saglik. :kk77::kk77:

Teşekkürederim.

Ellerinize sağlık

Dip not vermek isterim Perde pilavinin aslı keklik etinden yapilir. Tavukla da cok guzel olur. Ayrica bademle birlikte findik deneyin derim. (Siirt geliniyim)
Teşekkürederim keklik etini bilmiyordum öğrendim sayenizde sağolun,benim öğrendiğim aile tavuk etinden yapmıştı,bir de daha önce internetten baktığım tarifler de de hep tavuk eti kullanılmıştı ama keklik etiyle de denemek isterim tabii.Fındık değilde aslında içine ben kestane düşünmüştüm ama orjinalinden uzaklaşmamak için koymadım,ama fındığı üstüne süsleme de kullanabiliriz tabiiki de:KK66:

Teşekkürederim.

Teşekkürederim keklik etini bilmiyordum öğrendim sayenizde sağolun,benim öğrendiğim aile tavuk etinden yapmıştı,bir de daha önce internetten baktığım tarifler de de hep tavuk eti kullanılmıştı ama keklik etiyle de denemek isterim tabii.Fındık değilde aslında içine ben kestane düşünmüştüm ama orjinalinden uzaklaşmamak için koymadım,ama fındığı üstüne süsleme de kullanabiliriz tabiiki de:KK66:

Perde Pilavı çevreleyen yufka sırrı, bademler erkek çocuğu, keklik eti mutluluğu ve barışı simgeler. (Rica ederim)

Çok iyi yapmışsın canım :KK19:
Bu heyecan çok başka canım :rolleyes:
İyi olmuş canım emeğine sağlık :KK19:
yalnız her yarışmada olduğu gibi yine sona kaldım,gerçek hayatımda da hep böyleyim illa yumurta kapıya dayanacak,her işi sona bırakıyorum.
bu arada hangi resimle yarışmaya katılıyoruz,sunumla mı?yoksa başka resim koyabiliyormuyuz,kusura bakma canım yine çok sordum acemiliğime ver.:KK60:

yalnız her yarışmada olduğu gibi yine sona kaldım,gerçek hayatımda da hep böyleyim illa yumurta kapıya dayanacak,her işi sona bırakıyorum.
bu arada hangi resimle yarışmaya katılıyoruz,sunumla mı?yoksa başka resim koyabiliyormuyuz,kusura bakma canım yine çok sordum acemiliğime ver.:KK60:
Yok canım bir aksilik olmazsa gelecek tarif var :KK19:Çok memnun oldum katıldığın için :KK60:
Canım anket resimli olmayacak :KK19:Ama ilk mesaja resim ekliyorum.
Yarışmaya eklediğin resimlerden birini ekleyeceğim :KK39:İstediğin bir resim varsa onu eklerim. :KK51:

Yok canım bir aksilik olmazsa gelecek tarif var :KK19:Çok memnun oldum katıldığın için :KK60:
Canım anket resimli olmayacak :KK19:Ama ilk mesaja resim ekliyorum.
Yarışmaya eklediğin resimlerden birini ekleyeceğim :KK39:İstediğin bir resim varsa onu eklerim. :KK51:
anladım canım sanırım diğer yarışmalarda ki gibi ilk sayfaya altalta resimleri koyacaksın.Aslın da katılmama da senin etkin büyük oldu,ne zaman beni görsen sende katılmak istemezmisin diye sordun durdun tatlı dilinle.:KK60:
ben özelden yada buradan hangi resmi koyacağını yazarım nevoşum,teşekkürederim.:KK68:

anladım canım sanırım diğer yarışmalarda ki gibi ilk sayfaya altalta resimleri koyacaksın.Aslın da katılmama da senin etkin büyük oldu,ne zaman beni görsen sende katılmak istemezmisin diye sordun durdun tatlı dilinle.:KK60:
ben özelden yada buradan hangi resmi koyacağını yazarım nevoşum,teşekkürederim.:KK68:
Evet canım diğer yarışmalarda olduğu gibi resim ve konu linklerini ekliyorum :KK66:
Öyle mi çok sağol canım :KK45: Bu arada çok beceriklisin,sunum ve resimler şahane :KK19:seni hemen bırakmayız :-)
Tamam canım nasıl istersen,sizin seçiminiz benim işimi kolaylaştırır :KK39:

Merhaba arkadaşlar;yemek yarışmalarını uzaktan uzağa takip eden biriyim,maşallah kk hatunları çok becerekli deyip biraz cesaretsizlik biraz da üşengeçlik ve vakit yetersizliğinden dolayı hiç katılmak nasip olmamıştı.tüp bebek tedavisi gördüğüm bu süreçte manevi olarak destek aldığım kadınlar kulübünde yarışmaktan ziyade sizlerle beraber olmak ve en önemlisi eğlenmek istedim.Çünkü burada olmak beni mutlu ediyor ...

Perde pilavı Siirt'e ait bir lezzettir,Siirtli değilim aslen Antalyalıyım ancak Siirtli bir aile dostumuzun annesinden öğrenip ara ara yaptığım ve herkes tarafından beğenilen bu tadı sizlerle paylaşmak istiyorum.Çoğunuz zaten biliyor ve yapıyordur ancak bir kez de ben sizlere sunmak istedim.Pilavın iç malzemesin de aslında tavuk göğsü de bulunuyor ancak ben ana yemek olarak karnıyarık yapacağım için ekstra bir de tavuk olsun istemedim,dileyen arkadaşlar iç malzemesinin içine haşlanıp didiklenmiş tavuk göğsü de ekleyebilir.

Malzemeler:
________

İç Malzeme:

3 su bardağı pirinç
3 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı kadar kabuğu soyulmuş badem(hamurun üstünü süslemek için bir miktar ayırın)
1 paket şam fıstığı
3 çorba kaşığı kuş üzümü
3 çorba kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tane karabiber
tuz,pul biber,yenibahar

Eki Görüntüle 1461876

Yapılışı:
_________
Öncelikle bademlerimizin kabuğunun ayrılması için önceden sıcak suda bekletip kabuklarını soyup hazır hale getiriyoruz.Tavada tereyağımızı eritip içine şam fıstığı ve bademlerimizi koyup hafifçe kavuruyoruz,daha sonra içine pirincimizi,kuş üzümünü,tane karabiber ve baharatımızı ekleyip pirinç birbirinden ayrılına kadar kavurup ve üstüne ılık tavuk suyunu ilave edip ve pişirmeye bırakıyoruz.Pilavın az diri olması iyi olur çünkü tekrar fırında pişecek.
Eki Görüntüle 1461880

Hamuru İçin Malzemeler:

2 yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
4 su bardağı un
125 gr terayağı
1 çay kaşığı karbonat(kabartma tozu)
1 çay kaşığı tuz

Eki Görüntüle 1461881

yumurtaları,yoğurt ve oda sıcaklığında hafif yumşamış terayağını derin bir kapta öncelikle çırpma teli ile çırpın.daha sonra içine tuzunu,kabarma tozunu ve yavaşça ununu ilave ederek yoğurun.

Eki Görüntüle 1461888

Şimdi sıra hamuru açmada,hamurun yapışmaması için tezgahın üzerine hafifçe un serpin ve hamuru tezgaha alıp daha sonra pilavımızın üstünü kapatmak için portakal büyüklüğünde bir parça hamur ayırın.Öncelikle büyük parça hamuru pilavı yerleştireceğimiz kabın hafifçe dışarısına sarkacak şekilde oklavayla yuvarlak olacak biçimde açın.

Eki Görüntüle 1461895

Pilav için kullanacağımız borcamı(dilerseniz çukur pasta kalıbı da olur)kalın bir tabaka olacak şekilde terayağıyla yağlayın.daha sonra borcamın içini dilediğiniz şekilde bademle süsleyin.Tereyağıyla yağladığımız için bademler kolayca borcama yapışacaktır.
Eki Görüntüle 1461927

Daha sonra içine açmış olduğumuz hamuru borcamın içine hamurun kenarları dışarıya sarkacak şekilde dikkatlice yerleştirin ve elinizle yapıştırın.İç harcı hamurun içine boşaltın ve elinizle bastırarak boşluk kalmamasını sağlayın.Sarkan hamuru pilavın üzerine kapatın,ancak tam kapanmayacağı için daha önce ayırmış olduğumuz portakal büyüklüğünde ki hamuru da açın ve pilavın üstünü tamamen kapatın.

Eki Görüntüle 1461901

Şimdi fırına atma zamanı;daha önceden ısıtılmış fırında 200 derecede üstü tamamen kızarıncaya kadar pişirin.Kızardıktan sonra fırından çıkarın ve 5 dk kadar bekleyip ters çevirip servis yapacağınız tabağa alın.Pasta keser gibi dilimleyerek servis yapın.
Eki Görüntüle 1461904

Ben sunum konusunda pek becerikli biri sayılmam,bu evimize 2 ay önce taşındık ve birçok eksiğim olduğu için ancak elimden bu kadar geldi,idare edin :)Önemli olan paylaşmak,tanışmak,kaynaşmak ve tabii ki yemek.:)
AFİYET OLSUN
Eki Görüntüle 1461913
:KK9::KK9::KK9::KK9::KK9::KK9::KK9:Ellerinize sağlık harikasınızzzz.. harika bir taddd.yarışmada başarılarrr..:KK68:(dilesemmi acabaao_Oo_Oo_O)

X