Geçmiş olsun canım pireden bulaşan hastalıklar mevcuttur eger ilaçlama olursa güvercinlere birşey olurmu acaba buraya pireden bulaşan hastalıkları ekliyorum
[h=2]Pire (Siphonaptera) ve Sebep Oldukları Hastalıklar[/h]
Pireler sürekli konakçı değiştirdikleri için ilk konakçıdan ikinci konakçıya geçtiğinde, birinci konakçıdaki hastalığı ikinci konakçıya taşımış olurlar. İnsanlara bulaşan hastalıklardan birçoğu haşerelerden ve pirelerden bulaşmaktadır. Pire ile bulaşan bazı hastalıklar şunlardır:
1-TİFÜS: Tifüs, Pire ile bulaşıp çok ciddi derecede tehlikeli olabilir. Bulundukları ortama "hymenolepis diminuta" türü virüsleri taşıyabilir. Pirelerin kan emerken bulaştırdıkları hastalıklar arasında TİFUS'de vardır ve derhal önlemini almak gerekir. Tifüsü doğuran nedenler pislik, aşırı kalabalık yerlerde yaşamak, açlık ve yorgunluk gibi çeşitli nedenler vardır. TİFUS 12-14 gün süreyle devam eder. "Riteksiyon"denilen tifüs mikrobu vücuda girdikten bir süre sonra vücutta halsizlik, ateş, baş ve bel ağrıları görülür. Dudaklar kurur, dil paslanır, yüz kızarır. Salgın yapan Tifus, lekeli humma, klasik tifüs, Avrupa tifüsü de denen bu hastalık, insana pireyle bulaşan, ateşle başlayan ve deride yaygın döküntü yapan, oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Tifüs mikrobu, pirenin kurumuş dışkılarında ve sıcak olmayan yerlerde aylarca canlı kalabilir.
2-CİLT HASTALIKLARI
3-ALERJİK HASTALIKLAR
4-DİZANTERİ: Dizanteri, şiddetli ishal ile karakterize bir kalın barsak hastalığıdır. Bulaştıran şey ise genel olarak pirelerdir. Dizanteri eskiden beri bilinen ve mikrop taşıyan haşereler tarafından bulaşan bir hastalıktır. Bunların başında pireler gelir. Eldeki bilgilere göre dizanteriyi ilk defa M.Ö 380 da İran ordusundaki bir askere, pire ısırması ile bulaştığı ve yayıldığı bir hastalıktır. Sağlık kurallarına dikkat edilmediği takdirde çok rahat yayılan bir salgındır.
5-VEBA: Veba hem bulaşıcı hem de öldürücü bir hastalık türüdür. Çok eski zamanlarda kara ölüm, petse, kıranda denilen veba hastalığı, milyonlarca kişinin ölümüne sebebiyet vermiştir. Bu öldürücü hastalık, farelerin üzerindeki pirelerden insanlara bulaşmıştır. Sebebi ise pisliktir. Hijyenik olmayan, güneş görmeyen, nemli olan ortamlar bu hastalığın üremesine en uygun ortamlardır. Pire ısırmasından 2-5 gün sonra hemen hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Pirenin ısırdığı yerde kabarcık meydana gelir. İçi renksiz sıvı veya iltihaplı ve kanlı kabarmalar oluşur. Ayrıca lenf bezlerinde iltihaplanmaya ve hücre ölümlerine yol açar. Bu bakteriler kana geçerek dalak, kemik iliği ve karaciğerede bu mikrobu yayar. Veba salgını ile karşılaşmamak için kesinlikle fare ve pirelerle mücadele edilmeli bulunduğumuz ortamları temiz tutmamız şarttır.
6-HUMMA: Sarı humma, dünya ülkelerinde görülen, sivrisinekten ve pirelerden bulaşan, kanamayla kendini gösteren ve ölüme yol açan bir hastalık türüdür. Kırsal ve kentsel alanlarda "Aedes Aegypti" sineklerinin veya Güney Amerika'da başka sineklerin, pirelerin ısırmalarıyla da bulaşabilir. Maymunlar bu hastalığın deposu konumundadır. Bu hayvanları ısıran sinekler ve pireler bu yolla, hastalığı, insanlara ve hayvanlara bulaştırabilirler. Kalabalık yerlerde bu hastalığın yayılması daha kolay ve hızlı olur. Korunma yöntemi aşı ve ilaçlamadır.
7-LEZYONLU HASTALIKLAR
ve bunun gibi daha birçok bulaşıcı hastalıklar pire yoluyla insanlara bulaşabilir.
alıntı