''Psikiyatri, insanların duygu, düşünce ve davranışlarındaki sapmaları tanımlayıp çok farklı tekniklerle tedavi ederek insanlara yardım eden bir tıp disiplinidir.''
''Psikoloji, davranışlar ve zihinsel süreçler ile birlikte bunların altında yatan nedenleri inceleyen bilim dalıdır.''
Şimdi bu iki bilimsel dal ilk görüşmede sizi tedavi edemez. Tedavi edilebilmeniz için
tedavi olmayı gerektiren bir rahatsızlığa sahip olmanız gerekir. Örneğin anksiyeteniz
vardır, size beynin salgılarını etkileyecek bir ilaç verir doktorunuz ve takip eder sizdeki
durumu. Ama sizin gelin- kaynana probleminiz, bunu aklınıza takmanız tıbbi bir rahatsızlık
değildir. Bunlar sizin karakterinizin ortaya çıkardığı problemlerdir. Bunları bir doktor
değiştiremez. Doktor ya da psikolog sizin karakterinize müdahale edemez. Bunları ya
uzun süreli terapilerle iki bu hizmeti devlet hastanesi vermez, ya da yaşam koçlarının
tavsiyeleri ile aşabilirsiniz. Tıbbi takviyeler bir çözüm olmaz. Keza çekingenliğiniz de
aynı şekilde. Bunlar kişisel gelişim yöntemleri ile aşılabilecek problemler. Sizin odağınızı
değiştirmeniz ve farklı aktivitelere yönelip önceliği kendinize vermeniz, zihinsel olarak
sizi rahatlatacaktır bana göre.
Ben psikolog veya psikiyatrist değilim bu arada, bunlar sadece tavsiyemdir. İlginizi ve
önceliğinizi 'kendiniz' yaparsanız rahatlayacağınıza inanıyorum.