selam arkadaşlara.s.
ben eski üyeyim ama bu topiği yeni farkettim....
birde bendeki rahimle ilgili sorunlarıda yeni öğrendik...
ben 6 yıllık evliyim evliliğimin ilk 3 senesi içinde doğal yoldan 3 düşük yaşadım....
düşüklerin ilki 6 haftalık ikincisi 5,üçüncüsü ise 7 haftalıktı ve hiçbirinin kalp atışlarını duymadık...
son 3 sene içirisinde ise hiç hamilelik yaşamadım ve eşimden kaynaklanan infertilite sorunumuz var....
düşükleri araştırmak için gereken testleri (karyotip,pıhtılaşma vs.)yaptırdık ve bugüne kadar maşallah hiçbiirinde sorun çıkmadı....
2 sene öncede iki kere rahim filmi çekildim ikisinde de 2 kere denendi yani toplamda 4 kere filim çekildim diyebiliriz ama ilaç gitmediği için sonuç alamdık....
şuan gittiğim hastanedede filimlerim çıkmadığı için tanı amaçlı laporoskopi ve histereskopiye karar verdiler ve geçen ay ameliyat oldum...
sonuç olarak sağ tüpüm tamamen tıkalı ve açılamamış sol tüpüm açık...
rahimde ise septum varmış ve temizlenmeye çalışılmış....
raporumun histereskopiyle ilgili yerini yazayım:
..... HİSTERESKOPİYE GEÇİLDİ.SERVİKS 3-7,5 NUMARA HEGAR BUJİ İLE SERVİKS DİLATE EDİLDİ.HİSTER İLE UTERİN KAVİTEYE GİRİLEREK VİZUALİZE EDİLDİ.KANAL SEVİKAL NORMAL FUNDUS KAYNAKLI YAKLAŞIK 3 CMLİK SEPTUM REZEKE EDİLDİ.ENDOMETRİAL PROLİFERASYON YÜZÜNDEN NET DEĞERLENDİRİLEMEDİ.CİLT NO:3/0 RAPİD VİCRYLİLE SUTURE EDİLDİ.HASTAYA OFİS HİSTERESKOPİ SONRASI İKİNCİ BİR OPERASYONA KARAR VERİLECEK.
dünde ofis oldum ve dr 2. operasyona gerek yok dedi...ben peki septum tamamen temizlenmiş mi dediğimde de fazla uğraşmakta iyi olmayacağını rahimde zedelenme ve delinme olabileceğini söyledi....
arkadaşlar çok uzun oldu ama benim sorularım var....
araştırmalarıma göre bu septumunda çeşitleri vamış... benimki bu rapora göre nasıl bir septum(elimde rahim filmi olmadığı için şeklini bilmiyorum dr ada birşey sormadım)
ikincisi ise benim düşüklerim çok erken kalp atışları olmadığı için düştü...septum genelde ileriki aylarda düşüğe yol açıyormuş (çok iyi bilmiyorum)benim düşüklere bu septum sebeb olmuş olabilirmi yoksa hala nedeni belli değilmi...
bu topikte benim sorunuma benzeyen arkadaşlar varmı varsa ne yaptılar ameliyattan sonra sağlıklı gebelik yaşadılarmı....
dr 2 ay hamilelik yasakladı sizlere kaç ay yasakladı...
arkadaşalr kusuruma bakmayın diyeceksiniz bunları dr a niye sormadın ama inanın hiç biri aklıma gelmedi nasıl eve gelip pc başına oturup araştırınca kırk türlü sorular aklıma geliyor...
birde aynı sorunu yaşayan insanların tecrubelerinide öğrenmek istiyorum...
Merhaba cnm öncelikle çok geçmiş olsun..bende ilk hamileliğimde kanama sorunu yaşayınca yapılan vajinal usg lerde uterus bicornu görünümü tespit ettiler ve bana o zamanlar düşük yapma ihtimalin var yada erken doğum.ve 10 haftalık hamileyken maalesef bebeğin kalp atışlarını duyamadık ve kürtaj oldum.ardından rahim filmi çekildim ve rahimde septum yani perde olduğu anlaşıldı.o yüzden bende histeroskopi+laparoskopi ameliyatı oldum.3 ay sonra aynı operasyonları bi daha oldum.dr um derin bi septumum olduğu için iki kerede yapmanın daha iyi olduğunu söylemişti.banada operasyonlar sonrası enfeksiyon olmaması için bi ilaç ve cyclo progynova adlı ilaç verildi.iki ay kullanılacağı için 2 ay hamilelik zaten olamıyacaktı.fakat benim bu operasyonlardan sonra adetlerimde miktar olarak baya bi azalma oldu..dr um aylık adetliyken vajinal usg ile rutin kontrollerini yapıyodu..çok hafif bi yapışıklık olduğunu gördü.bu operasyonlardan sonra veya kürtajlardan sonra oluşmuş olabileceğini söyledi ve ofis hist. ile yapışıklıklığı açtı..sonrasında biraz hormonal sıkıntılar yaşamaya başladım yani fsh hormonum arada yükseliyodu arada normale dönüyodu..dr um yumurta rezervlerimde azalma olduğunu söyledi..tüm bu dengesizliklerin yaşamış olduklarımın etkileyeceğini yani stres kaynaklı olabileceğini söylüyordu..ve yumurta takibi yapalım dedi o ay yumurta geliştirici iğne ve çatlatma iğnesi verdi..şükürki o ay hemen hamile kalabildim :)))) ve şimdi 26 haftalık hamileyim cnmmmm...biraz uzun anlattım ama belki benzer şeyler yaşayabilirsin diye..
Benim ilk düşüğümde erken dönemde bi düşük olduğu için dr septum kaynaklı olmaz bu aylarda demişti yani seninkilerde öyle değildir bencede cnm çünkü çok erken haftalarda düşük yaşamışsın..
dr un artık başka bi operasyona gerek yok diyosa doğrudur cnm çünkü yapılan operasyonlarında gözle iyice görüyolar dediği gibi rahimde başka problemler olabilir delinme vs gibi..banada aynısı söylenmişti..
cnm öncesinde 3 kere hamilelik yaşadığına göre bundan sonrada rahatlıkla hamile kalabilirsin sanırım.dr un zaten seni yeri geldiğinde seni yönlendirir merak etme..
Senin bu aşamalarda tek dikkat edeceğin nokta rahimde yapışıklık oluşup oluşmadığı..her gittiğinde dr una bunu sor varmı görünüyormu böyle bir durum de..işini şansa bırakma cnm..
olacak diye bişey yok ama sen hep kontrol et durumunu.ve çekinmeden hep sor öğren..
yapışıklık konusu adetlerde azalma olarak kendini gösteriyo nettende biraz araştırabilirsin..
ilaçlarını vs tam zamanında dr un dediği gibi kullan..
hamile kalındığında ise bizim gibi septum operasyonları olan kişilerde rahim ağzının erken açılması yani erken doğum gibi biraz riskimiz fazla normal kişilere göre..bende olmadı ama zeyhat arkadaşımız o sorunla biraz uğraştı cnm..o zamanda hamileliğinin 12 haftasından itibaren rahim ağzının sıklıkla ölçülmesi cnm..onada vajinal usg ile bakılıyo..dr un yine o dönemler durumuna göre hareket eder..o böyle bi konudan bahsetmiyosa sen bu haftalarda hep sor yine muayene ettir rahim ağzını cnm..
son olarakta çok iyi ve deneyimli bi dra ve tam teşekküllü bir hastaneye başla cnm hamileliğinde..doğum içinde bizlerin tam teşekküllü hastanelerde doğum yapmamız daha iyi..
umarım yardımcı olabilmişimdir.bizlerde az çok benzer yollardan geçtik cnm..hakkında hayırlısı olsunn..