MSC (Mesenchymal Stem Cells / Mezenkimal Kök Hücreler): Genellikle kıkırdak, kemik, bağ dokusu onarımında kullanılır. Diz hastalıklarında en yaygın kullanılan kök hücre türüdür.
MNC veya MNH (Mononuclear Cells / Mononükleer Hücreler): Kök hücre değil; bağışıklık sisteminde yer alan farklı hücreleri içeren bir karışımdır (lenfositler, monositler vs). Daha basit bir işlemle elde edilir ve ucuzdur.
Eğer size MSC denilerek MNH verilmişse, bu ciddi bir yanıltma hatta dolandırıcılık olabilir.

Yapabilecekleriniz:
1. Belgeleri Toplayın ve İnceleyin
Size verilen raporlarda gerçekten MNH mi yazıyor? (Belgeyi isterseniz buraya yükleyip beraber bakabiliriz.)
Tedavi öncesi imzaladığınız bilgilendirme formları varsa bulun. Orada "MSC" yazıyor mu?
2. İkinci Bir Uzmandan Görüş Alın
Alanında güvenilir bir fizik tedavi, ortopedi ya da kök hücre alanında uzman bir doktorla belgeleri paylaşın.
Hangi hücrenin verildiğini, işlemin doğru yapılıp yapılmadığını anlamaya çalışın.
3. Laboratuvarı Sorgulayın
Hangi laboratuvar bu işlemi yaptı? Belgelerde adı geçiyorsa orayla iletişime geçip işlem detaylarını sorun. Gerçekten hücre çoğaltma yapılmış mı?
MSC üretimi GMP (iyi üretim uygulamaları) sertifikalı yerlerde yapılmalıdır. Bu belgelere sahipler mi?
4. Tıbbi Etik Kurullarına ve Resmi Mercilere Şikayet
Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM 184): Online ya da telefonla şikayet bırakabilirsiniz.
CİMER:
https://www.cimer.gov.tr üzerinden detaylı şekilde şikayetinizi iletebilirsiniz.
Tabip Odası: Hangi ildeyseniz bağlı olduğunuz Tabip Odasına da başvurabilirsiniz. (Hekim etik dışı davrandıysa işlem yapılabilir.)
Tüketici Hakem Heyeti veya Savcılık: Dolandırıcılık ya da yanıltıcı hizmet sunumu kapsamında yasal şikayet de düşünebilirsiniz.
Sizin için chatgpt ye yazdım ne yapılabilir diye. Çok üzüldüm yaşadığınız bu duruma çok geçmiş olsun. Umarım paranızı geri alır ve başka doktorla tedaviye devam edersiniz.