hastahane hazırlığı mı? yokse genel bebek alış-verişi mi?
hastahane için, bebiş ve kendin için ayrı iki çanta yaparsan yanındaki refakat edecek kişiye kolaylık olur.
kendine:
gecelik koy muhakkak, alt-üst takım pijama kullanımı zor oluyor. kolsuz veya kısa kollu gecelik kullanışlı oluyor. hem alt tarafa müdehale kolaylığı hem de koldan müdehalelerin kolaylığı için söylüyorum.
normal doğum ise, 1 gece yatıp çıkarsın, sezaryen ise 2 gece yatıp çıkarsın muhtemelen. ona göre gecelik sayısını ayarlaman lazım.
kan bulaşıyor, süt akıyor, kirleniyor gecelik malum... yedekli alman faydalı olur.
iç çamaşırı olarak, kullan-at tipi tek kullanımlık çamaşırlar var piyasada. e-bebek ve mother-care'da satıldığını biliyorum, çarşıda da vardır mutlaka. 1 pakette 5 tane var hatırladığım kadarıyla. gayet yeterli. zaten doğum sonrası hemen giydirmiyorlar çamaşır, kalkıp dolaşmaya başlattıklarında giyiliyor çamaşır. kanlı manlı temizlemektense, kullan-at tipi bana çok rahat olmuştu.
sütyen olarak, önden açılır tip emzirme sütyenleri piyasada var türlü modellerde... balensiz ve önden açılır olmasına dikkat et. birkaç tane bulunsun yanında. süt akıyor, kirleniyor. ilk aşamada göğüs pedi kullanmak da, bebeğin hijyeni için pek iyi olmuyormuş, o sebeple değiştirmelik birkaç sütyen bulunsun yanında muhakkak.
çorap da al yanına. ayakları üşütmemeye bak, kasıklar şişiveriyor üşüyünce, doğum sonrası ağrılarla birleşince zorluyor. bir de zaten gaz sıkıntısı oluyor genelde doğumdan sonra, bir de üşüterek gazı arttırmamak lazım.
bebeğin kız veya erkekse ona göre, saç süsü bulundur kendin için. taç veya bant veya toka falan... genelde kırmızı takar lohusalar... bişeyler bulunsun yanında. bir de makyaj malzemesi tavsiye ederim. doğumdan çıkınca soluk oluyoruz, bet beniz atıyor, renksiz solgun olunuyor.
doğum sonrası da hemen fotoğraf işleri başlıyor, yanındakiler çekiyor bebekle ve seninle fotoğrafları... şık ve düzgüb görünmek istiyorsan, hazırlıklı olman lazım yani.
ayılır ayılmaz, birinden rica edersin veya kendin de yapabilirsin aynayla... iki allık atıp, bi ruj sürsen en azından, fotoğraflarda daha renkli görünürsün.
ne güzel anlatmısın agzına sağlık
yanında şal, hırka veya sabahlık da bulunsun. bebek bakım odasına gidip gelirken, kalkıp dolaşırken, oturup emzirirken falan lazım oluyor. üşütme sırtını da belini de.. sütünü de üşütme tabi. tedbirli olmak lazım.
bebek için:
hastahane veriyordur heralde ilk doğduğunda giyeceklerini temiz temiz... ama ben yenidoğan takımı götürmüştüm 4 tane. sıra sıra giydirdim hastahanedeyken.. doğumdan çıkınca, vermişti annem hemşirelere, hemen kendi kıyafetlerimizi giydirmiştik renkli renkli...
bebek için aslında çok şey lazım değil, hastahaneden her şeyi veriyorlar, boş yere taşımıştık biz bi koca valiz bebek eşyasını :)
2-3 tane zıbın, 2-3 tane body, birkaç tane çorap, şapka, 2-3 takım yenidoğan seti, ince ve kalın 2 battaniye, yüz örtüsü yeterlidir.
dediğim gibi, doğum sonrası başlıyor foto moto operasyonları etraftan hemen, 'sıfır kilometre bebeiş' fotoğrafları hemen facebookta falan yayınlanıyor malum... ona göre, şık battaniyeler falan bulundurmaya çalış yanında.
hastahaneden veriliyordur muhtemelen ama, verilmiyorsa.. senden liste halinde isterler yanında götürmen gerekenleri...
yenidoğan boyunda bebek bezi, yenidoğana uygun bebek maması, yenidoğana uygun biberon da bulundurabilirsin yanında. süt hemen gelemeyebilir, gelse de bebek ememeyebilir, yeterli olmayabilir... o ihtimallere karşı, genelde ilk aşamada mama kullanıyorlar yenidoğan hemşireleri.
altını temizlemek için, asla ve asla ıslak mendil kullanma. sadece su ve pamuk yeterli. o hassas popoyu sadece su ve pamukla temizlemenizi öneririm. hatta bi küçük kavanozda saf zeytinyağı da bulundurun, temizledikten sonra, zeytinyağı sürüp kapatın. pişik mişik yaşamazsınız.
ben kızımı, bezden kurtulana kadar zeytinyağı ile yağlayıp kapadım, bir kere kızarıklık olmadık çok şükür. tavsiye ederim.
hastahaneye giderken yanında bulundurman gerekmez, hastahane ortamında zaten vardır ama... göğüs pompasını tavsiye ederim, doğumdan önce almış ol.
bebek sütün tamamını boşaltamıyor çünkü, göğüsler şişiyor, ateş yapıyor anneye. bebek emdikten sonra, sütü boşaltabilirsin pompayla. boşaltınca, atma tabi sütünü, derin dondurucuya koyabilirsin. 3 ay süreyle kullanabilirsin.
hastahaneye giderken, odanı biraz süslemek için yanında bişeyler götürebilirsin. profesyonel süslemecilerle anlaşmadıysan, kendin tüller, süsler götür. şimdi hamişsin, oturduğun yerde hazırla işte elinde bişeyler :) odanızı süslersiniz, yatağınızı süslersiniz... internetten bol bol model bulabilirsin.. fotoğraflarda şık çıkarsınız..
ikramlık bişeyler de bulundurun mesela yanınızda.
biz lohusa şerbeti bile götürmüştük yanımızda... 5lt şişelere doldurduk, 3 tane 5 lt şişe lohusa şerbetini 2 günde ikram etmek süratiyle bitirmiştik. tabi plastik bardak da gerekli bunun için. şeker çikolata falan filan, isteğe bağlı götürebilirsin... :)
daha başka bisürü şey var ama, şimdi aklıma gelemedi açıkçası..
allah kolaylık versin, bi avazda kucağında gör kuzunu, sütünle kal...