Bu seçimin kazananı Sinan Oğan, mhp, tip, deva, gelecek ve saadet partileri olmuştur. Kaybedeni akp, iyi parti ve chp olmuştur. Büyükler küçük, küçükler büyük oldu parti bazında. Kendi partisi adına çalışmayan bir parti oldu chp. Yüzde 0,5 oyu olmayan partilerden onlarca vekil soktu meclise.
İyi parti hdpnin desteklediği bir ittifakta bulunarak mhpye oy kaptırdı. Ak partinin zaten oyunun düşeceği belliydi. Hüdaparın olması akp seçmenini etkilemedi, çünkü hüdaparı etkisiz eleman olarak görüyorlar.
Her iki taraf da Türk milliyetçilerine muhtaç hâle geldi. Akp artık mhpyi yavru değil kardeş görmek zorunda. Kılıçdaroğlu öcalanı serbest bırakacağız diyen, bizim istemediğimiz hiçbir şey olmaz bu ülkede diyen hdplilerin sesini kısmak zorunda. İkinci tur milliyetçi seçmenin kararına kaldı. Bu kendi adıma çok sevindirici. Her iki tarafa da güzel bir ders oldu.
Mansur yavaş aday olsaydı ilk turda bitmişti bu iş. Hdp ne erdoğanı ne Mansur’u desteklemeyeceği için kendi adayını çıkarırdı. Mansur yavaş akpden de oy çalardı, mhpden de.
Ben muhalif bir seçmen olarak Kılıçdaroğlu ve chpsini çok başarısız buluyorum. Bunca birleşime rağmen bitiremedi bu işi. Türk siyasetini hiç doğru okumadılar. Bu ülkede sol siyasetin gücü uzun yıllardır zayıf. Cumhuriyet bayramını kutlamayan barış atay vblerinin bulunduğu tip vb oluşumların karşılığı bu kadarcık işte. Fetöcüler de zaten onları hapisten çıkaracak, khklıları geri döndürecek diye destek verdi. Bu destek de çok azdı, insanlarda ciddi bir fetö karşıtlığı var, bunu göremedi.
Chp sadece iyi parti ile ittifak yapsa ve hdp ile arasına sınır çizse daha milli ve ılımlı bir yol haritası izlese idi şuan galipti. Merak akşenerin haklı olduğu da ortaya çıktı. Bu seçimi Erdoğan alır tahminim, bir sonraki seçime sağ çıkmaz Erdoğan gibi görünüyor. chp şuanki kadrosu ile Erdoğan olmasa da kazanamaz. Atatürk’ün milliyetçi görüşüne biran önce dönmesi gerekiyor bu partinin.
Seçimin ikinci tura kalması erdoğana da güzel bir ders oldu. Kınadığı şeyi yapmayacak hüdaparla bir olmayacaktı. Ekonomiyi bu kadar bozmayacaktı.
Akpnin oyunun çok düşeceğini biliyordum geçen yıldan, Erdoğan bu nedenle son bir yıldır çok fazla şeyi cbaşkanı kararnamesine bağladı zaten. Mecliste geçiremezse kendisi halledecekti. Bu süreçte çok eleştirilse de ben yeniden refah partisi genel başkanını da başarılı buldum. Hem başka partinin listesine kaynak yapmadan kendi başarısı ile meclise girdiler hem de mutabakat metninin ciddi arkasında durdular. Onlardan gelecek oyun da farkına vardı Erdoğan. Artık o metnin her maddesini olmasa da çoğunu uygulamak zorunda kalacak. Yani akpnin bir elinden mhp bir elinden yrp tutacak.
Bu iki hafta bol bol gençlere vaatler dinleyeceğiz. Teröre de tü kaka sözlerini de bol bol duyarız. Hayırlısı olsun ülkemiz adına