Seksenler TRT1

O zamanlar ; tüm mahalle halkı birbirini tanırdı.. Şimdi ise; mahalle yi bırak, apartmanında kim oturuyor diye sorsan tanımayan insanlar var, selam versen, şimdi bu bana niye selam verdi diye düşünenler var, öyle bakkal amcalarda kalmadı, bizim zamanımızda ki gibi, evinin anahtarını güvenle bırakabileceğin.. bakkalların yerini avm ler aldı.

Eskiden biz çocuklar, bayramlarda toplanır tüm mahalle komşularını dolaşır ellerini öper bayramlarını kutlardık, şeker toplardık, bizlere çeşit çeşit şekerlerin yanında mendiller verirlerdi, evlerine buyur eder baklava yememizi isterlerdi, hiç tereddüt etmeden verilenleri alırdık, evlerine girer baklavamızı afiyetle yerdik:56: korkmazdık güvenirdik, onlarda dört gözle bizlerin gelmesini beklerlerdi..

Şimdiki bayramlar da ise; insanlar tatil geldi diye şehir dışına çıkıyorlar, büyükler ise evde yalnız bayramı geçirmek zorunda kalıyorlar, istisnalar hariç.. Çocuklar ise; bayramlarda şeker toplamak nedir bilmiyorlar, haklılar da çünkü; zaman o zaman değil..ortam kötü..

O zamanlar kısıtlı imkanlar vardı, para azdı, şartlar zordu, çamaşır makinası merdaneli, banyo sobalı, ev sobalı, sular kesilir çeşmeden bidon bidon su taşınır, dikiş makinasında kıyafetler dikilir, radyoda arkası yarınlar dinlenirdi. ancak mutluluk ve huzur vardı, sağlık vardı..

Şimdi ki zamanda ise, her şey var.. ancak güven yok, komşuluk ilişkileri yok, mutluluk yok, huzur yok, sağlık yok, yokta yok.. stres içerisinde herkes. Bir evin içerisinde kaç kuşak bir arada yaşardı, şimdi herkes kendisine ait bir ev istiyor..
Allah sonumuzu hayreylesin.. zaman nereye gidiyor? ve ilerde daha neler olacak kim bilir?..:26:

BENDE 80 Doğumluyum aynen yazdığınız gibi kendimiz gider gelirdik.kızım bu sene anasınıfına gidiyor hergün ben götürüyorum.

bayramda şeker toplamaya giden çocukların başına gelenlerden sonra ben çok evhamlı oldum...

ALLAH c.c hepimizin çocuklarını korusun.80 lerde olan herşeyi özlüyorum.evimize telefon bağlanması,renkli tv gelmesi

dahamı mutluyduk ne:50:

gözlerim dolu dolu :5:
gerçekten ben de çok özlüyorum eski zamanları. o zamanlardaki güveni, huzuru, komşuluğu, dostluğu. düşünsenize o zamanlar TANRI MİSAFİRİ diye bir kavram vardı. insanlar zorda kalmış birine evini açar, yemeğini paylaşırdı. şimdi sokaktaki herkes şüpheli. kapkaççı mı katil mi organcı mı tecavüzcü mü......

öğretmenlerine tembih eddersiniz servisle gidip gelecekse ona da dikkat ederler zaten Allah ın izniyle bişey olmaz :16: :16:

şuan bir anaokulunda ve servisle gidip geliyor. gözüm arkada değil şimdilik. eğer devlet okuluna devam edecekse, okulun yeri yayan gidecek kadar yakın değil, servisle gidecek kadar da uzak değil. öyle berbat bir durum benimkisi :) muhtemelen servisle gider gelir,ben de uzaktan çaktırmadan gözaltına alırım. yine de tabi ki Allaha emanet hepsi.

Komşunun kapısına gidip;
''Bir maniniz yoksa,annemler size gelecek''

Bu cümleyi hatırlayanınız vardır..

Son düzenleme:
Komşunun kapısına gidip;

evetttttttttttt:d bi de geceleri sabahlara kadar oturulurdu...hiç çocuk okula mı gidecekmiş sınavı mı varmış kimsenin umrunda değildi

ben ozamanin arkadasliklarini cok özlüyorum."90 cocuguyum" cocukluk arkadasimla 12 yil beraberdik.bu 12 yilda 1 defa küsmüstük,oda 3 ay sürmüstü.kavusmamiz sanki 40 yil ayriymisiz gibi cok ictendi.simdiki arkadasliklara bak birde..3 günde 1 küsüp barisiliyor.off dertlendim yinee

tabi bizler ayaklı telefonduk :) o zamanlar cep telefonu mu vardı da annemler aramadı komşuyu sana kahveye geliyorum diye :) gül gibi çocuklar var işte.. gönder haber versin, cevap getirsin..

Kendi işini kendin yap zamanları..
Boş vakit bulamamaktan dolayı,kendinle uğraşıp,mutsuz olacak bişeyler bulamadığın zamanlar..
Dolu dolu zamanlar..

:1: Annem pencerelerden az bağırmamıştır semuşşş,semuşşş, diye.. Daha hava kararmamışsa beni görmesinden diye görüş alanından çıkar, arkadaşlarada kaş göz işareti ederdim, beni görmediniz diye,:9: sonra oyuna devam ederdik..

Bir süre geçer ve annem yine çağırmaya başlardı, banane ben gelmiyorum akşama daha var, hava kararmadı derdim ve hava karardı ezan okundu mu, bu kez son kez seslenirdi, baban gelecek şimdi diye, bu kez istemeye istemeye evin yolunu tutardım(k)..

Hele ki, akşam ezanından sonraya kal, bu kez babam başlardı pencereden bağırmaya, işte o zaman korka korka eve giderdim :18:
Allah'tan babam kızmazdı annem kadar, ama her nedense babamdan daha çok çekinirdim..
Gün içerisinde öyle yorulurdum ki, tv seyrederken babamın dizlerine başımı koyar koymaz uyurdum mışıl mışıl:emir_bebek:

Sabah oldu mu, kahvaltıyı yapar yapmaz, sessizce dışarı vıııııııın oyuna arkadaşları çağırmaya, :10:
Annem : bizim kız nerde evde yok? aranır durur, bakar pencereden, ben dışarda oyun oynamakta mutlu mesut :55: önce ses etmez zaman geçmeye başlayınca başlardı çağırmaya..
Beni eve çağırma yöntemini de bulmuştu; çizgi flim ler yada flimler lessi vardı, edi ile büdü, susam sokağı, kara şimşek, vs, bunlar başladı der eve çağırırdı.

Akşam ezanından sonra pek fazla dışarda kimse kalmazdı. Herkes evinde olurdu, kışsa soba başında kestane kebap yapılırdı, portakal kabukları soba üzerine konur oda mis gibi kokardı..televizyon izlenirdi, kumanda yoktu o zamanlar, kumanda görevini ben üstlenmiştim aç kapa benim işimdi, hele birde rüzgar çıkmışsa anten mübarek ters tarafa döner tv çekmez olur, babam dama, ben pencereye başlardık bağararak haberleşmeye :60:

Bakkal amcamız vardı, ben okuldayken annem bir yere gidecek olsa anahtarı ona bırakır, kız gelince kapıda kalmasın derdi, ben okul dönüşü bakkal amca beni bekler anahtarı verir ben eve girene kadar ilgilenirdi..
Ne güzeldi o günler, her anını doyasıya yaşadığım için mutluyum:8::34:

çok duygulandım kızz:43:

aynı şeyleri yaşamışız...veee çok şanslıymışız...

ben bide sokakta oyunumuzu bozmak istemezdim eve yemeğe gitmez sonra acıkınca
aneeeeeeeeeeeee ekmekk peynir saaaaaaaaaal diye bağırırdım..eve gelll derdi anacım,yemek var evde...
bananeeeee derdimm..inatlaşmazdı anacım...bilirdi ne keçi olduğumu,ekmeğin içine peyniri koyup salardı sepetle...

seni seviyorummm canımm annemmmmm:16:

Komşunun kapısına gidip;

Ben, ben, ben :3:
Az gidip, kapıyı çalıp, bu cümleleri kurup, cevap; hep '' elbette buyursunlar gelsinler '' olurdu ki, ben güle oynaya evin yolunu tutardım,:8:
Anneme cevabı söylediğimde, annem; hadi şu teyzene de haber verde, evde yalnız kalmasın oda gelsin olurdu, bende tek tek komşuları dolaşır, bugün şu teyzeye oturmaya gidiyoruz sizde gelin olur mu derdim :) , her haber verdiğim komşumuz ya başımı okşar yada yanağımdan öperdi. :38: komşulara haber verirdim tek tek ve tüm mahalle komşuları o evde toplanırdı, çocuklarda dışarı da kapı önünde oyuna devam..:55:

evetttttttttttt:d bi de geceleri sabahlara kadar oturulurdu...hiç çocuk okula mı gidecekmiş sınavı mı varmış kimsenin umrunda değildi

Özellikle de ramazanlarda iftara gidildiğinde, kalkmak istediğimiz de, oturun daha vakit erken der ev sahibi, bizde otururduk zaman öyle güzel geçerdi ki, sahur vakti gelirdi, sahuru da yapalım öyle gidersiniz der ev sahibi, sahuru da yapardık..
Sonra eve gitmek üzere yola çıktığımızda, davulcuyla beraber yola devam ederdik.. o zamanlar ramazanlarda, davulcular kaldırırdı sahura, şimdiki gibi cep telefonu yada çalar saat değil, illaki o davulcu amcalar güm gümde güm güm, güm güm de güm güm davul sesi ile sahura kaldırırdı tüm insanları, onun sesine kalkmak çok güzeldi be ya :):31: ramazan bittiğinde kapı kapı dolaşır bahşişini isterdi, bizde seve seve bahşişini verirdik davulcu amcanın..:42:
Şimdi ne o davulcular kaldı, nede o eski ramazanlar,:31:

Unutmadan, ramazanlarda o zamanlar büyüklerimizle orucumuzu açtıktan sonra camiye giderdik, teravih namazı kılardık, dualarımızı yapardık, cami çıkışında bir abi beyaz külah içerisinde çeşitli şekerler verirdi, hele ki, mevlid kandillerinde sakalı şerifleri görmeye gitmek için, cami kalabalık olacağı için ayak üstü oruç açılır ve doğru caminin yolu tutulurdu ki, yer kalmazdı oldukça kalabalık olurdu, komşu teyzeler birbirine seslenir hadi biz gidiyoruz derlerdi ne güzeldi o günler :34:

çok duygulandım kızz:43:

aynı şeyleri yaşamışız...veee çok şanslıymışız...

ben bide sokakta oyunumuzu bozmak istemezdim eve yemeğe gitmez sonra acıkınca
aneeeeeeeeeeeee ekmekk peynir saaaaaaaaaal diye bağırırdım..eve gelll derdi anacım,yemek var evde...
bananeeeee derdimm..inatlaşmazdı anacım...bilirdi ne keçi olduğumu,ekmeğin içine peyniri koyup salardı sepetle...

seni seviyorummm canımm annemmmmm:16:

:)) sende benim gibi yaramazmışsın desene,:16:
Anneme, bende pencereden az ekmek arası peynir domates yapıp sepetle aşağı sarkıtmasını söylerdim, hatta bir kaç tane fazladan yap da arkadaşlarla dazdaz kuralım derdim, haftada bir gün dazdaz kurardık arkadaşlarla sokakta, bizim kendimize ait özel bir yerimiz vardı, ailelerimiz bilmiyor sanırdık çocuğuz safız ya, meğerse evin penceresinden bakılınca görülüyormuş.. :9:
Arada bakar, bizi kontrol ederlermiş.. Seneler sonra öğrendim bunu tabii...:17:
Seneler geçti o yerimiz hala durur, duvarın bir bölümünü yıkmışlar ancak bizim tırmandığımız ayak izlerimizin olduğu taşlar duruyor hala.. Şimdi o düz duvara çıkta karşıya geç deseler geçemem, çocukluk işte geçmişiz..:emir_bebek:
Hey gidi çocukluğum hey..:31:
Ben bu cümleyi kurduğuma göre yaşlanıyor muyum ne ? :26: Yok yok kabul etmiyorum :):19: Banane, bananee, mananee mananee :1: Ben yaşlanmayacağım, inşaallah,:21: yaşım kaç olursa olsun içimde hiç büyümeyen bir çocuk hep olacak..:emir_bebek:
o çocuksu yanım hep benimle olsun, beni ayakta tutan o yanım, yoksa ben çoktaaan :95::96: neyse :1: :16:

Birazdan başlıyor yeni bölüm :46:

off ya alamanci kuzen niye konuk oyuncular bölümünde yaziyor.gitmesin o.diziye tat katan en önemli unsur o :17: gitmesin hep kalsin.

Back
X