Sevgilinize, eşinize bağımlı mısınız? Neden sevdiğimize bu kadar bağlanıyoruz ?

Halikarnas

DÖNDÜM
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2008
14.247
37
208
İstanbul

ıkili ilişkilerin dengeli ve sağlıklı yürüyebilmesi için en önemli etkenlerden biri kişilerin kendi başlarına ayrı birer birey olduklarının farkında olmalarıdır. Peki neden bir başkasına bağlanırız?

Neden ona bağımlı oluyorum?
Araştırmalar, ilişkide bir tarafın diğerine bağımlı olmasını o kişinin sürekli olarak partneri tarafından terkedileceği, gerçekten sevilmediği ve sonunda yalnız kalacağı korkusuyla ortaya çıktığını öne sürmektedir.

Bu araştırmalar Bolwby’nin bağlanma kuralına dayanmaktadır ve bu kişilerin çocukken kaygılı/çelişkili yapıda olduğunu öne sürmektedirler. Bu araştırmalara göre kişinin bebekken bakıcılarına bağlanma stiliyle ilerde kurduğu ilişkilerdeki bağlanma türü aynıdır…

Bağlanma türleri

Güvenli Bağlanma: Bu bağlanma tarzına sahip bireyler, hem kendilerin hem de başkalarını olumlu görme eğilimindedirler. Yakın ilişkilere değer verirler, bu tür ilişkileri başlatmakta ve sürdürmekte başarılıdırlar. Ancak, bu ilişkiler sırasında kişisel özerkliklerini yitirmemeyi de başarırlar.

Kaygılı/Çelişkili Bağlanma: Bu bağlanma tarzına sahip olanlar, hem benlik hem de başkaları modeli olumsuz olan bireylerdir. Kendilerine de başkalarına da güvenmezler.

Kayıtsız Bağlanma: Bu bağlanma tarzına sahip bireyler, kendilerini olumlu, başkalarını olumsuz görme eğilimindedirler. Bağımsızlıklarına düşkündürler, kimse ile kolay kolay yakın ilişki geliştirmezler. Başkalarına duydukları gereksinimi ve yakın ilişkilerin önemini reddederler.

Saplantılı Bağlanma: Çocuklukluktaki ikircikli bağlanmaya karşılık gelir. Bu bağlanma tarzına sahip bireyler kendileri hakkında olumsuz, başkaları hakkında olumlu düşünme ve hissetme eğilimindedirler.
Başkalarının onayını kazanmak bu kişiler için çok önemlidir. Başkalarını zihinlerinde idealize ederler. Yakın ilişkilerinde karşı tarafa çok bağımlıdırlar ve duygularını abartılı bir biçimde ifade ederler.

ılişkimiz sıradanlaştıysa…
ıkili ilişkilerin sağlıklı yürüyebilmesindeki en önemli etmenlerden biri kişilerin ilişki için “bir” olmaya çabalarken “birey” olduklarını unutmamalarıdır.

Zaman geçtikçe ilişki içindeki taraflar tüm yatırımlarını ilişkiyi koruma adına ilişkiye yapmaya başlayıp kendilerini unutmaya başlarlar. Bu durum uzun ilişkilerin sıradanlaşmasına, sıkmasına, hatta boğmasına yol açmaya başlayabilir.

Bunu mümkün olduğunca önlemek veya azaltmak için tarafların kendilerine zaman ayırabilmeleri, kendi dilek ve arzularının ne olduğunu belirleyip, onları da tatmin etmek için bir gayret göstermeleri yararlı olacaktır.

Bunun yanı sıra tarafların kendi içlerindeki ilişki kurmayla ilgili güvenlerini mümkün olan en üst düzeyde geliştirme çabaları uzun süreli ilişkinin yıpranmasını en aza indirecektir.

Ben bagımlı olmadıgımı dusunuyorum hep.

Ama zaman zaman da olmazsa olmaz hıssedıslerım olmuyor degıl.

Belkı o zamanlarda da adı onun bagımlılık degıl de ozlem yada ben ozlem oldugunu dusunuyorum.

Bu tıp yazıları okumak keyıf verıyor bana sardusum cok saol ....

eşime bağımlı değil bağlı olduğumu düşünüyorum.eşimi çok seviyorum ve gerçekten çok iyi bir eş.seviyorum,güveniyorum... daha ne olsun ki.allah sevenleri ayırmasın ... :)))
emeğine sağlık canım.

yazıda bahsedilene göre güvenli bağlananlardanım..eşimi sıkmam boğmam, severim sevgimi hissettiririm ama özgürlüğüne göz dikmem, onun da bana öyle bişey yapmasını istemem..
karşımdakine güvenmeyi seçerim..tabiiki her zaman bir açık kapı bırakırım,herşey insanlar içindir ama o insanda açık aramak için de özel bi çaba göstermem, zaten olumsuz bişey yapıyosa eninde sonunda benim karşıma çıkacaktır ve o zaman da gereken yapılır, o zamana kadar-sırf ihtimallere, korkulara dayanarak- hayatı zehir etmeye gerek yok..
bence aşırı bağlanmanın sebebi, öncelikle yalnız kalmaktan korkmak..ya beni terkederse!?? e terketsiin, kendi bilir! sen hayatına devam edersin aslında, belki de daha güzel bi yol çizersin, ama kendimize güvenmiyoruz bu konuda işte..ve sırf bu yüzden, belki de hiç olmicak bişeyi ayağımıza çağırıyoruz..kendimizi de yoruyoruz onu da..
öyleki insanlar kendilerine hiç saygı duymayan, döven söven işkence eden kişilere bile bağımlı kalabiliyolar ve bunun adını sevmek koyuyolar..hayır bu sevmek değil kardeşim..bu kendi içindeki gücü tanımamak..acı çekmek pahasına bağımlı kalmak, birine yapışmak..kendine acımamak..bu kadar mı korkulacak bişey bu yalnızlık!!

Beni eşime bağlayan tek şey 2 evladımdır. Gerisi boş, yalan.
Şu an ayrılsam 40 göbek atarım. Hemde kap vakfının önünde. (kız Sardunya cadusu anladın sen dediğim yeri)
Ama duruma eşimin tarafından bakarsak bensiz su bile içmez, Allah ona kolaylık versin.

ben kimseye o kadar bağlanamıyorum ne yalan söyleyim zaten çokta bağlanmamak gerek:umursamaz:

eşime yeri gelınce bagımlıyımda baglıyımda .. eşimde bana aynı sekılde sonucta..
zaten aşkımız artık sevgıye donusup tutkuyla birleştiği için bi bakıma vazgecemez olduk birbirimizden , insallahta hep boyle devam eder.. :Saruboceq:

bagımlı degıl de baglı olugumu dusunuyorum.. :asigim: sevgılılık donemınde tam anlamıyla bagımlıydım tutkundum.. zemuszemus yemek ıcmek su kadar gereklıydı benım ıcın. opuyorumnanaktan gercı hala daha ole onsuzlugu dusunemıyorum ama oncekı kadar degıl..

Ben sevgilime bağımlıyım galiba...ama yalnız kalma korkusuyla değil, ona muhtaç olduğumdan değil...

Kokusuna ve sesine bağımlıyım, bildiğiniz bağımlı yani...koklamadığım zaman depresyona giriyorum...şimdi askerde, göremiyorum mesela, evet hayata küsmüyorum belki ama an geliyor nefes alamıyorum...denilenleri anlamıyorum...

patolojik aşığım galiba...

anlamaz mıyım burbukumŞeniz

senin gibi bir gadunsuz yapamaması çok doğalopuyorumnanaktan...aksi olsa şaşardım:sm_confused:

bağımlının hasıyımdelikafadulden

evet balıyım ama asık degıl 10 yılın verdıgı bır ba ve alıskanlık ecımıstekı acı tatlı dolu dolu 10 yıl pek gecerlı bır sebebın olmadan sılıp atamıyosun hele meyvanız varsa bız anlasamıyoruz her gun dıdısıyoruz ortak yonumuz yok beraber vakıt gecıremıyor anlayıssız felan fılan evet baglıyım sıze gelınce bence bagımlılık bekarsanız askın bıtmemesınden

evlilğimin ilk yıllarında bağımlıydım :1no2:
ve bunu ona da çok hissettiriyordum :kedi:
sen olmassan ben nolurum falan filan hep söylerdim :çok üzgünüm:
ama sonuç malasef iyi niyeti suistimal oldu bunu kötüye kullandı mafoldumben
sen bensiz yapamassın demelere vardı ..
ve tabi bu güven onda türlü hatalara yol açtı ..
ilk 5 yıl böyle süregelen olaylar sonucunda ona asla bunu hissettirmemeyi öğrendim :umursamaz:
ve çok değişti ben ona kalpten bağlıyım ama o bana bağımlı oldu :jeyyar:

sanırım ben de eşime bağımlıyım.
ama bir mecbur olma durumu değil asla.
kimse kimseye mecbur olamaz.

ama duygusal yönden aşırı olarak bağımlıyım diyebilirim.
ama bu durumdan hiç de şikayetçi değilim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…