Popüler Konu Şiddete sessiz kalmayın...

Mune

Nirvana
Yönetici
Super Moderator
12 Temmuz 2006
53.706
203.012
52
Merhaba,

senelerdir beni, aslında hepimizi etkileyen bir konu kadına şiddet, kadın ve çocuklar deyince içimizi acıtan, duyduklarımız, okuduklarımızla etkilendiğimiz pek çok konu var, belki hepsini tek bir yazıyla anlatamayacağım ama en azından haklarımızı, başvurabileceğimiz yerleri yazabilirsem neler yapabiliriz öğrenip çaresiz olmadığımızı anlayabiliriz, zira aslında gördüm ki şiddet gören birçok kadın ekonomik özgürlüğü olmadığı, arkasında maddi manevi destek bulamadığı içinde susup katlanmak zorunda kalıyor.

Susup kaderimmiş demek zorunda değilsiniz, tek yapmanız gereken şiddet, taciz veya cinsel istismara maruz kaldığınızda yasal haklarınızı bilip doğru kişilere ulaşabilmek.


Şiddete ya da cinsel istismara uğradık neler yapmalıyız?

Bulunduğumuz yerdeki en yakın polis veya jandarma karakoluna gitmeli, şikayetçi olmalı, olayla ilgili tüm ayrıntıları anlatarak tutanak tutturmalıyız, fiziksel şiddetin izlerini rapor ettirme adına, tutanak öncesi mutlaka hastaneye sevk edilmemizi talep etmeliyiz.

Şiddete, cinsel istismara uğramış tüm mağdurların tutanak öncesi emniyetten "ücretsiz avukat" psikolog ve sosyal hizmet uzmanı talep etme hakkı vardır.

Şikayetiniz emniyet yetkililerince tutanak haline getirildiğinde mutlaka okuyun, yanlış ya da hatalı bölümleri varsa tutanağı düzeltmelerini isteyin, düzeltilmeden imzalamayın.

Şikayetiniz eksiksiz ve anlattığınız gibi yazılıp sizin tarafınızdan imzalandıktan sonra imzalı bir örneğini alma hakkınız olduğunu unutmayın.

Tehdit altındaysanız emniyet güçlerinden 6284 sayılı kanun gereğince önleyici ve koruyucu tedbirler alınmasını isteme hakkınız olduğunu unutmayın.

Ve yine unutmayın ki emniyet güçlerinin şiddet, cinsel istismar vb kadına yönelik saldırılar durumunda barıştırma, uzlaştırma ve arabuluculuk görevi, yetkisi yoktur.

Altını çizerek belirtiyorum şiddet, cinsel istismar, tecavüz gibi durumlarda emniyet güçlerine şikayet etmek için başvurduğunuzda fiziksel şiddet, istismarla ilgili bulguların hekimlerce tespit edilip raporlanması için lütfen emniyete gittiğinizde şikayetinizi yazdırmadan önce hastaneye sevk edilmek istediğinizi ısrarla söyleyip talep edin, emniyette şikayetinizi yazdırırken yanınızda avukat olmasını istiyorsanız "Ceza Muhakemesi Kanunu" kapsamında şikayet dilekçenizi hazırlatmadan önce "Ücretsiz Avukat" talep etme hakkınız olduğunu ısrarla söyleyin, şiddet gördüğümüzde, tacize uğradığımızda elimizi sımsıkı tutacak bize güç verecek birini isteyebiliriz, belki yakınlarımızdan utanıyor ya da çekiniyoruzdur, elimizi tutması için sosyal hizmet uzmanı ya da psikolog talep etme hakkınız olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
 
Evdeyiz ve emniyete, jandarmaya gidemiyoruz, telefonla nereleri arayabiliriz?

Alo 155 Polis İmdat
Alo 156 Jandarma
Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Engelli danışma hattı

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Acil Yardım Hattı
0212 656 96 96
0549 656 96 96

Unutmayın yalnız değilsiniz.

Şiddete, kaderinize razı olmak zorunda değilsiniz, dilerseniz hiçbir geliriniz olmasa dahi yerleri gizli kadın sığınma evlerine yerleştirilebilir, ücretsiz avukat tutabilir, psikolojik destek alabilirsiniz, yaşadığınız travma sonrası sizler için güvenli yerler ve iş imkanları sağlanabildiğini lütfen unutmayın.

Verilen tüm bu numaralar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla işbirliği içinde çalışmaktadır, yeter ki siz yaşadıklarınızdan kurtulmak için bir adım atın.
 
Şiddet görüyoruz ama karakola gidip şikayetçi olmaktan korkuyoruz, neler yapabiliriz ?

Şiddet görüyoruz ama bize şiddet uygulayan kişiyi şikayet etmeye korkuyoruz, yaşadıklarımızdan da kurtulmak istiyoruz o zaman Aile, Sosyal Politikalar Bakanlığının il müdürlüklerine, eğer varsa yaşadığımız şehirdeki şiddet önleme ve izleme merkezlerine başvurarak sığınma, hukuki ve psikolojik yardım talep edebiliriz, bu taleplerde bulunmak için karakola resmî şikayet etme zorunluluğumuz yok, başvurduğumuz merkezdekiler veya karakol, savcılık vb makamlar şikayetimizi kayda alma yetkisi olmadığını söylerse kanunen buna hakkımız olduğunu lütfen ısrarla belirtelim.

Acil durumlarda Valilik, Kaymakamlık, Emniyet birimleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının il müdürlükleri ve şiddet önleme merkezleri bizi sığınma evine yerleştirmekle yükümlüdür, bunun için mahkeme kararına gerek yoktur.

Şiddet gören, tacize uğrayan veya şiddet görme tehlikesi olan kadınlar lütfen ama lütfen karakola, savcılıklara şikayet etmeye korkuyorsanız dahi acil ya da danışma hattı olarak verdiğim numaraları kaydedin, psikolojik ve hukuki destek için bu numaralardan yardım isteyin, size yol göstermelerini talep edin.
 
Ailenin korunması ve Kadına Şiddet'in Önlenmesi maksadıyla hazırlanmış 6284 sayılı Kanun gereğince şiddet mağdurlarından hiçbir harç ve masraf alınmamakla birlikte, yine aynı kanun gereğince maddi imkanları olmayan kadınlara devlet yardımı yapılmaktadır.
https://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k6284.html


Lütfen bir kadın olarak, gelecek nesilleri yetiştiren anneler olarak yasal haklarımızı, yapabileceklerimizi, gücümüzü artık fark edelim, yaratılmış hiçbir canlı şiddeti hak etmez, şiddetin haklı gerekçeleri yoktur, Şiddete, tecavüze, tacizlere susmayalım, susturulmayalım.

Rica ediyorum buradaki tüm kadınlar, yasal haklarımızı bilenler, ne yapmamız, nerelere başvurmamız gerektiği hakkında fikri olanlar bildiklerinizi paylaşın.

Öğrendikçe bilinçleneceğiz, bilinçlendikçe şiddetin kader olmadığını göreceğiz.

Tek yapmamız gereken birbirimize yol göstermek.

Yalnız değilsiniz, çaresiz değilsiniz, Çare sizsiniz...
 
Bu konuya yeniden yazma gereği duydum çünkü bugün Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü.

Cinsel istismar, tecavüz, şiddet, kadın cinayetleri konusunda ne kadar ilerledik tartışılır, şiddetin kadınların erkek terörüne maruz kalmasının önüne ne kadar geçebildik?

Ben aslında Kadınlar Günü, Şiddeti Önleme Günü gibi günleri manasız buluyorum, tamam belki sorunlara dikkat çekmeye faydası oluyordur, belki kadınların yaşadıkları gündeme getiriliyordur lakin günler yerine adımlar atılsın istiyorum.
 
X