Merhaba,
bizim problemimiz de morfoloji. aynı problemi yaşayan ve memorialdaki ilk denemesinde başarılı olan bir arkadaşımın tavsiyesi ile 2 yıl önce memorialda tedaviye başladık. ilk deneme (-). Dondurulmuş ile sonuç yine aynı, sonraki deneme yine negatif. bir sonraki deneme için biz de artık farklı bir yer deneyelim diye düşünmeye başlamıştık ki, tam da o günlerde memorialdaki bazı doktorların ayrıldığını öğrendik. bu durum bizi kuşkulandırdı. biz de farklı bir yerde bir deneme daha yaptık ne yazık ki yine negatif.
benim anladığım kadarıyla morfoloji bozukluğunun nedenini tespit edebiliyorlarsa iş kolaylaşıyor. fakat bizde bunu tespit edemediler;
- sigara ve alkol kullanılmıyor,
- eşimin çalışma ortamında herhangi bir kimyasal yok (özellikle PVC buharı ve klorun yüksek sıcaklıktaki dumanı olan çalışma ortamlarının (dioksin ve furan içeren) üreme bozukluklarına yol açtığı biliniyor),
- genetik testler normal,
- spermde dna hasarı riskli seviyede değil,
- varikosel vb. fizyolojik bir problem yok.
bu denemeler boyunca proxceed plus, klomen, E ve C vitaminleri kullandık. keçi boynuzu kürü uyguladık. fakat ciddi bir iyileşme elde edemedik. yalnız son denemeden önce 3 ay boyunca arı sütü, bal ve polen kulandık. morfoloji %2 ye çıkmış ama buna da çok fazla güvenemiyoruz. çünkü daha önceki testlerle bu test farklı merkezlerde yapıldı ve ivi'de yapılan son denemede icsi yöntemi kullanıldı, öncekiler imsi idi. sonuç bu yüzden farklı olabilir. Aslında morfoloji bozuk iken imsi olmayan bir merkeze gitmekte hata ettik galiba ama burada da dna hasarının olmayışı bizi rahatlatmıştı.
şimdi yeni bir deneme için bekliyoruz ama artık hiç bir merkeze güvenim kalmadı. özellikle erkek faktöründe hangi merkez en iyi, ben de merak ediyorum. daha doğrusu "erkek faktörü ile gerçekten ilgilenen merkez var mı" onu merak ediyorum......bir bilen varsa paylaşırsa çok sevinirim.
benim gördüğüm kadarıyla, nedeni ortadan kaldırmak için yeterince çaba harcanmıyor. merkezler, tüp bebekte bize 1 tane sağlıklı sperm yeter deyip, nedeni ortadan kaldırmak için çok fazla uğraşmak istemiyorlar.
son olarak, memorialda semra hanım'ın sizinle çok fazla ilgilenmesini beklememenizi tavsiye edebilirim. bizim başarısız 3 denememizden sonra doktorum bir de semra hanım ile görüşmenizi isterim dedi. biz de buna göre randevu aldık. fakat kendisiyle görüşmeye gittiğimizde bizim dosyamıza göz bile atmamış olduğunu farkettik. şöyle ki; bize bir de benim incelenmem gerektiğini, iyi kalite embriyo elde edilebildiğine ve gebelik gerçekleşmediğine göre rahimde sorun olabileceğini söyledi. bunun üzerine ben de kendisine histeroskopi yapıldığını, harhangi bir sorun tespit edilemediğini söyledim. "Dosyayı incelemiş olsaydı histeroskopi yapıldığını ve rahimde bir sorun olmadığını görürdü" diye düşünüyorum. genetik testten bahsetti ki o da yapılmıştı. o andan itibaren güvenimiz sarsıldı.
memorialdan dosyamın bir kopyasını istedğimde bana zaten elimde var olan tahlil sonuçlarını verdiler. bunun üzerine epikriz istedim. yapılan üç denemeyi sadece bir sayfada özetleyen ve içinde sonraki tedavilerde başvuracağım ekibin hiçbir işine yaramayacak, hiçbir bilgi içermeyen bir kağıt parçası verdiler. çok sinirlendim ama yeni bir tedavi öncesi canımı fazla sıkmamak için üzerine gitmedim. memorial bu konuda hakikaten iyi bir ekibe sahip. fakat hayatın her alanında fazla özgüven beraberinde bir rehavet de getiriyor. sanırım onu hissettim.
sonuç olarak anladığımız kadarıyla, bu merkezler bizi ayaklı € lar olarak görüyor ve bizler maalesef onlara sonuna kadar güvenmek zorundayız.
bugünlerde okuduğum bir kitapta "çok umutsuz olma ama tedbirli olmayı da elden bırakma. bir şeyi çok umud etmek, umuda köle olmaktır. aklını kullan........sebepler olgunlaşmadan sonuca yürüme" diyordu.
tam da böyle hissediyorum. 2 yıldır umudumuzun kölesi olmuş vaziyetteyiz. ve mesleği bu olan bunun için kendilerine paralar döktüğümüz kişiler sebepleri bir türlü olgunlaştıramadılar ki sonuca ulaşalım........"