Sigarayı bırakanlara kilo almamaları için öneriler

dids

f & d
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2007
6.481
23
43
Sağlık Bakanlığı, sigarayı bırakanları fazla kilo alma konusunda uyardı. Sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre daha az iştahlı olduğunu belirten bakanlık, "Bu geçiş döneminde kilo kontrolünü sağlamak amacıyla; acıktığınızda ya da yeme ihtiyacı duyduğunuzda yöneldiğiniz besinlere dikkat edin" uyarısı yaptı.



Bakanlık, sigarayı bırakanlara, "Evde ya da işyerinizdeki çekmecenizde enerji yoğunluğu yüksek besinlerden bulundurmayın Sıcak çikolata yerine süt içmeyi; tatlı yerine meyve yemeyi deneyebilirsiniz. Kalorisi yüksek kuruyemişler yerine kuru meyveleri tercih edin" uyarısında bulundu.



Türkiye'de sigara içmenin yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden bakanlık, ülkemizin Avrupa ülkeleri arasında tütün tüketiminde üçüncü sırada, Dünya ülkeleri arasında yedinci sırada olduğunun hatırlattı.



Türkiye'de 17 milyondan fazla kişinin sigara içtiğini ve her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybettiğinin tahmin edildiğine işaret eden bakanlık, bu sayı trafik kazalarına bağlı ölümlerden 15-20 kat fazla olduğuna dikkati çekti.



Sağlık Bakanlığı, sigarayı bırakmayı takip eden ilk 20 dakika içerisinde vücutta bir takım önemli ve faydalı değişiklikler olmaya başladığını ve sigara içilmediği yıllar boyunca bu değişimin devam ettiğini kaydetti.



Bakanlık, sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı ve nabız sayısının normale döndüğünü, 12 saat sonra kandaki karbon monoksit düzeyinin normal seviyesine düştüğünü, 2 hafta-3 ay sonra kalp krizi geçirme riskinin azalmaya başladığını ve akciğer fonksiyonlarının geliştiğini, 1 ay-9 ay sonra nefes darlığı ve öksürüğün azaldığını, 1 yıl sonra ise kalp krizi geçirme riskinin sigara içen birine göre yarı yarıya azaldığını bildirdi.



Sağlık Bakanlığı, sigarayı bırakanların kilo almaması için şu önerilerde bulundu:

"Ancak sigarayı bırakan bireylerde sıklıkla görülen şikayetlerden biri kilo alımıdır. Sigara içenler sigara içmeyenlere göre daha az iştahlıdır.



Bu durum sigara içenlerde yeterli ve dengeli besin seçimini de olumsuz etkilemektedir. Sigarayı bırakma ile birlikte özellikle psikolojik bağımlılığı olan bireylerde aşırı besin tüketimine eğilim görülmekte, kolay tüketilebilir ancak yüksek kalorili besin alımı artmaktadır.



Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 gün en zor dönemdir. Özellikle ilk günlerde sigara içme krizinden kurtulmak için aşırı yeme eğilimini önlemek amacıyla fiziksel açlıkla duyguların neden olduğu açlık arasındaki farkı öğrenmeye çalışmak çok önemlidir.



Unutmayın ki sigarayı bırakmak ve sağlığınıza kavuşmak için en önemli neden kendinizsiniz. Bu geçiş döneminde kilo kontrolünü sağlamak amacıyla acıktığınızda ya da yeme ihtiyacı duyduğunuzda yöneldiğiniz besinlere dikkat edin.



Örneğin sıcak çikolata yerine süt içmeyi; tatlı yerine meyve yemeyi deneyebilirsiniz.



Kalorisi yüksek kuruyemişler yerine kuru meyveleri tercih edin. Evde ya da işyerinizdeki çekmecenizde enerji yoğunluğu yüksek besinlerden bulundurmayın.



Çay ve kahveyle birlikte canınız çok sigara istiyorsa taze sıkılmış meyve suyu ya da meyve özlü çay içmeyi tercih edin. Yemek yerken, porsiyon büyüklüklerini azaltın.



Küçük kase ve tabaklar kullanarak, porsiyonlarınızı küçültebilirsiniz. Sigarayı bırakma ile birlikte tat ve koku alma duyunuz iyileştiği için besinlerinizi yavaş tüketerek her lokmanın keyfini çıkarın.



Sigaranın vücutta neden olduğu zehirli maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynak sudur.



Bu nedenle günde en az 2 litre su içilmelidir. Ayrıca, bu dönemde gerek psikolojik olarak rahatlamayı sağlamak gerekse de kilo alımını önlemek ve metabolizmayı hızlandırmak amacıyla fiziksel aktivitenin mutlaka arttırılması gerekmektedir.



Yapılan pek çok bilimsel araştırmada, sigara dumanındaki pek çok maddenin oksidan olarak etki gösterdiği, vücutta hücre hasarına neden olan ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen serbest radikal oluşumunu arttırdığı bildirilmektedir.



Bu nedenle sigara içenlerde vücudun savunma sisteminde antioksidan olarak görev yapan E, C vitaminleri ile A vitaminin ön maddesi B karotenin kandaki seviyeleri düşüktür.



Ayrıca, sigara içiminin bazı B grubu vitaminlerin düzeyini, özellikle de B12 vitaminini düşürdüğü de yapılan çalışmalarda bildirilmektedir.



Bu nedenle sigarayı bırakan bireylerde savunma sistemini güçlendirmek ve oluşan serbest radikallerin vücuda verdikleri hasarın vücut tarafından onarılmasına yardımcı olmak amacıyla antioksidan vitaminlerden zengin sebze ve meyve tüketiminin arttırılması gerekmektedir.



Posa içeriği yüksek olması nedeniyle sebze ve meyve tüketimi aynı zamanda sigarayı bırakan bireylerde görülen kabızlık şikayetlerinin giderilmesi açısından da yararlıdır.



Kabızlık şikayetlerinin azaltılması için, tam tahıl ürünleri ve kepekli ürünleri tercih etmek, kuru meyvelerden özellikle erik, incir ve kayısı tüketimini arttırmak, haftada en az 3 kere yarım saat kadar tempolu yürümek veya sabah kahvaltıdan önce 15 dakika boyunca karın kaslarının çalışmasını sağlamak kabızlık problemini önleyecektir."


(alıntıdır)
 
dids bu paylaşımın için teşekkürler. sigarayı bırakmaktaki tek korkum kilo almak. ama artık kendime güveniyorum. ve şuanda masamın üzerinde duran paket son paketimdir. tahminen akşam bitecek ve ben ondan sonra ağzıma sigara koymayacağım. ve ben bu sigara bırakma dönemini kilo almadan atlatacağım inşallah. gelişmeleri sizlere yazacağım. daha doğrusu kirizlerimi.Çok üzgünüm çoook
 
Didscim.. İçine mi doğdu nedir? Önümüzdeki hafta sonu sigarayı bırakıyorum ben de.. Bir yıl önce kararlaştırmıştım bu tarihi. Uzun vadeli plan yaptım. Önce fazla kilolarımdan kurtuldum. Yoğun ve keyifli bir spor programı oturttum.

Ve artık beklenen gün yaklaşıyor..

Bekle sigara! Bana kur yapabileceğin son günler yerimseniben

Yazın, zamanlama açısından çok hoş oldu doğrusu didscim.. Şeniz

Not: Serapcım.. heyecanla izliyor olacağım seni. sakın bir yere ayrılma.. Önümüzdeki hafta sonu buluşuyoruz.. a.s.
 
Püsküüt ilgin için teşekkürler. haftaya seni bekliyor olacağım.

son sigaramı dün akşam 17:36 da içtim. gece yatana kadar çok zorlanmadım. sabah kahvaltımı yaptım ama şuanda midem kazınıyor. yanımda 2 lt lik pet su taşıyorum. midem kazındıkça su içiyorum. ilerki saatler içinde çekmecemde kuru meyve var. bakalım ilerleyen saatler neyi gösterecek.

ya bide insanlar destek olacaklarına köstek oluyorlar. sen sigarayı bıkamazsın al bir tane iç diyorlar yaa.gözüme gözüme sokuyorlar sigarayı. bu aşamadan sonra karar aldım ihtiyaç dışında odamdan dışarı çıkmayacağım. :teytey:
 
hiç kimsede bir şey yazmıyor bu konuda . belki birileri birşeyler yazmış bende okuyup biraz olsun sakinleşirim diyorum ama kimseler birşey yazmamış.senağlamasenağlamasenağlama

duman çıkıyor benden dumankafamçokkarıştı
allahım bu akşamı ve yarını atlatırsam daha iyi olacağım herhalde.

araştırdım karaciğerin tekrar kendi kendine nikotin üretmesi malesef 6 ay sürüyormuş.:1shok:

birde sebzelerden ençok patlıcanda bol miktarda nikotin varmış. bende bu akşam fırında patlıcan közleyip yiyeceğim.laelaelaelaelae

başım çok ağırıyor. :çok üzgünüm:
 
hiç kimsede bir şey yazmıyor bu konuda . belki birileri birşeyler yazmış bende okuyup biraz olsun sakinleşirim diyorum ama kimseler birşey yazmamış.senağlamasenağlamasenağlama

duman çıkıyor benden dumankafamçokkarıştı
allahım bu akşamı ve yarını atlatırsam daha iyi olacağım herhalde.

araştırdım karaciğerin tekrar kendi kendine nikotin üretmesi malesef 6 ay sürüyormuş.:1shok:

birde sebzelerden ençok patlıcanda bol miktarda nikotin varmış. bende bu akşam fırında patlıcan közleyip yiyeceğim.laelaelaelaelae

başım çok ağırıyor. :çok üzgünüm:

İn$Allah bırakabilirsin siqara denen bu illeti..bide soda içmek çok ii qeLiyomu$..yarı yarıya nikotini atıyomu$..we de yoqurt yürüyü$..:)
 
İn$Allah bırakabilirsin siqara denen bu illeti..bide soda içmek çok ii qeLiyomu$..yarı yarıya nikotini atıyomu$..we de yoqurt yürüyü$..:)

teşekkürler arkadaşım. yoğurtu biliyordum ama sodayı bilmiyordum. şimdi gidip bir tane maden suyu alıp içeyim. akşamada sadece yoğurt yiyeceğim. aşırı derecede iştahım artmış durumda ama firenlemeye çalışıyorum. beynimde uyuşmuş durumda valla.:bbo:inşallah bu iradeyle yola devam edebilirim.
 
Serapcım.. Herşeyin Başı Sağlık Ana Başlığı'nda sigara bırakma yöntemleri, diyetinden aklına gelen her konuya değinerek çok geniş bir topik buldum.
Ben de üye oldum topiğe... Yavaş yavaş okumaya başlamak lazım.
Linkini sana vereyim. Sen de incelersin canım..
http://www.kadinlarkulubu.com/sigar...ve-birakma-yontemleri-t2937/index.html?t=2937

sağol püsküüt. incelemeye başlayacağım hemen. a.s.
sanki vucudumun enerjisi bitmiş gibi hissediyorum. üzerimden tır geçse bukadar olurdu diyorum (aman aman allah korusun şükretmeyi bilmek lazım):eek:
 
arkadaşlar merhaba
ben 3 gün önce sigarayı bıraktım krizler geçirdim ama bugün daha iyiyim daha önce denemiştim ama şimdi kesin karar aldım içmeyecem inanın 3 gün zorluk çekersiniz şimdi aklıma bile gelmiyo ( o kadar da değil)demeyin
 
bende bırakmak istiyorum bendeeeeeeee
ama olmuyo olmuyo :1no2:
evde ofiste herkes içiyo,irademe sahip olamıyorum yaa :çok üzgünüm:
 
arkadaşlar sizleri eski bir sigara içicisi olarark bırakmanız konusunda destekliyorum .
ben başaracağınıza inanıyorum ve başaracaksınız bende bıraktım hemde 20 yıl içtikten sonra iki yıldır içmiyorum ve okadar mutluyumki o beni bırakmadan ben onu bıraktım.
sakın vazgeçmeyin biraz sabır lütfennnnnnnn
 
Sigara mı kilo mu


Bazı uzmanlara göre, "Sigara zayıflatıyor!" Zayıflatmasa bile en azından kilo almayı güçleştiriyor.

Sigaranın kilo almayı engellemesinin ve bırakılınca kilo alınmasının birçok nedeni var: Sigarada bulunan nikotin metabolizmayı hızlandırıyor. Sigara, iştahı azaltıyor, yeme isteğini baskılıyor. Sigara içenlerde atıştırma ihtiyacı sınırlanıyor. Günde 2 paket sigara içen birinde 1 sigarayı içmek ortalama 5 dakikayı alıyor. Yani toplamda 200 dakika şöyle böyle 3-4 saat sigarayla geçiyor. Bu süre de atıştırma ihtiyacı hissedilmiyor.

Peki, bu durumda sigara içmeye devam mı edilecek? Kilo ile savaşmak için sigara bırakılmayacak mı? Kesinlikle hayır! Sigara içerek kilo korumaya devam etmek size cüzdanınızdaki kağıt paraları yakarak ısınmaktan daha pahalıya patlayacaktır. Sigaranın sağlığınıza verdiği zararlar kilonuzun zararları yanında bir nokta kadar kalacaktır.

SİGARAYI BIRAKINCA KİLO ALMAMAK İÇİN NE YAPMALI

Diğer taraftan hem sigarayı bırakmak hem de kilo almamak, hatta kilo vermek mümkün. Yapılacak olansa yine aynı: Bir beslenme uzmanının ve aktivite uzmanının yardımını alarak, daha düşük kalorili bir yeme-içme planı yapmak, daha etkin fiziksel çabası olan bir yaşam tarzı oluşturmak. Eğer sigara içmeye devam etmenizin bahanesi "Bırakırsam kilo alırım" endişesiyse bu bahaneye sarılmaktan vazgeçin. Gerekiyorsa birkaç kilo alın ama sigarayı lütfen bırakın. Sigarayı bırakınca kilo almaktan korkuyorsanız şu öneriler işinize yarayabilir:

BUNLARI DENEYİN...

- İki ayda günde 150-300 kalorilik bir beslenme tasarrufu yapın. Mesela 2 dilim ekmekten vazgeçin, tatlıyı kesin!

- Hergün 200 kalori harcayacak bir egzersiz planı yapın. Mesela 40-45 dakika sıkı yürüyün.

- Evde, işte daha aktif olmaya gayret edin.

- Atıştırma yaparken kalori tasarrufuna özen gösterin.


(alıntıdır)
 
X