Siz bizim yerimizde olsaydınız ne yapardınız?

O zaman bu mantiga göre Türkce bilmeyenlerin hic konusmamasi gerek. Karar verin gürültüden mi yoksa kullandiklari dilden mi sikayetcisiniz? Bize geliyorlar yazdiniz, okurken yuh yani dedim ama sizin evinize degil kardesinizin ve yengenizin evine geliyormus ablasi. Yengeniz babaniza evime gelen giden sizi ne ilgilendiriyor derse ne olacak. Ben derdim acikcasi. Gürültü konusunda hakli olabilirsiniz, bu konuyla ilgili konusabilirsiniz ama o gelmesin bu kalmasin deme hakkini nasil buluyorsunuz kendinizde? Tamam devamli gelmek hatta yatiya kalmak da normal degil ama orasi sizin eviniz degil ki. Ev babanizin üzerine galiba bizim dediginize göre. Abiniz bu durumdan sikayetci degilse karismayin bence, hatta sikayetci bile olsa yine karismayin. Esiyle kendi halletsin sorununu. Gizli konulari konusuyorlarsa siz de yapin bir espri, sözlük aldim internetten de calisiyorum kürtce ögreniyorum deyin belki daha dikkat ederler. Anneme her gittigimde komsusu cocuklarimi kürtce sever. Ben derim ögret bir iki kelime bir dil daha ögrensinler diye. Bu kadar dar olmayin. Daha hosgörülü, anlayisli olun. Ingilizce Almanca Fransizca olsa hadi neyse de Kürtce veya Arapca bu ülkeye cok uzak degil. Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgesinde bu dili konusan ne cok insan var söylememe gerek yok.

Dedigim gibi sikayetci olabileceginiz tek konu gürültü. Babaniz yengenizle degil abinizle konusursa daha uygun olur.

Bence konu sahibi arkadaş yanlış anlaşılmış. Kürt kökenli biri tabiki kürtçe konuşucak ancak sıkıntı su ki kürtçe bilmeyen birinin yanında kürtçe konuşmakla kulaktan kulağa konuşmak arasında hiçbir fark yok. Ne bileceksin ne dediğini sonuçta anlamadığın bir dil.

anladığım kadarıyla dertleri kürtçe konuşmaları değil
gürültü...
yeğen var misafir bebeleri var e bide konuşulunca ekstradan bağırmanın etkisi yoktur yeteri kadar ses var zaten

üstteki arkadaşın dediği gibi sadece gürültü için uyarın ama bunu yengenizle değil abinizle konuşun tabi siz değil de anneniz veya babanız konuşsun
okadar olayın üstüne görümce karışıyor damgası yemeyin

bizim ev diyince bende aynı evde yaşıyorsunuz sanmıştım. öncelikle ayrı evdelerken gelene gidene karışmak size düşmez ama rahatsız edecek düzeyde olduğundan(komşuda olsa uyarılır sonuçta) abinizle konuşmayı deneseniz önce. abiniz ve yengeniz rahatsız değilse sadece az ses yapmalarını rica edebilirsiniz. anneniz hastayken yengeniz durumu biliyo ve ses olmasına müsaade ediyorsa ayıp etmiş.sizin kızmanızınıda anlıyorum.
tabi belki ablasına gelme diyemediğindendir bilemem ama hasta uyuyamamış bi insan var ve ses gittiğinide biliyodur sonuçta. en güzeli abinizle konuşmanız babanızı olaya karıştırmamanız..
ayrıca dil konusu tartışılmış ve yanımda yarı türkçe yarı kürtçe konuşuyolar rahatsız oluyorum demişsiniz. ilk öğrenilen dil olduğundan daha rahat konuştuklarından isteyerek ya da istemeyerek araya katıyolardır büyük ihtimalle. 2. öğrenilen dili konuşmaktansa anadillerin tercih etmeleri de normal bir durum.
sorununuzu en kısa sürede halledersiniz umarım.

Ahhh bu vatan sizin gbler yuzunden ilerlemez tabi

sizin yerinizde olsam hiçbirsey söylemezdim. oarası abinizin ve yengenizin evi. kardeşi ister her gün gelir ister haftada bir. bu durumdan şikayetçi olmaya hakkı olan tek kişi abiniz. gürültü konusunda uyarabilirsiniz . ayrıca insanlar evlerinde istedikleri dili konuşurlar size ne. alman komsunuz olsa almanca konuşmamı diyeceksiniz yani.ayrıca yanımda başka bir dilden konuşulduğunda hiç üzerime alınmam . kusura bakmayın ama ne diye gocunuyorsunuz

Ahhh bu vatan sizin gbler yuzunden ilerlemez tabi

Ben derdimi anlatırken sadece bir cümle içerisinde kürt kökenliler sürekli kürtçe konuşuyolar dedim diye nasıl bu işi vatan millet meselesine getirdiniz Allah aşkına yapmayın...bana iyi yada kötü şekilde yorum atan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum eleştiriye açık bir insanım ama bu şekilde düşünülmesi beni gerçekten üzüyor. Ben bu cümleyi kullandım evet ama koskaca cümleler topluluğu içinde..Ve bazı arkadaşlar cımcızlayıp önüme koydular bende kendimce açıklıyorum fakat ya ben anlatamadım yada onlar anlamak işstemiyorlar.Tekrar sölemek istiyorum benim kürtlerle Ermenilerle İngilizler lazlarlar çerkezlerle...vs vs hiç bir sorunum yok. Sorun kimin nereli olduğu değil yada hangi dili konuştukları değil sorun bu dili bilmeyen biriinn yanında o bilmeyen kişinin bildiği dili konuşabildiği halde konuşmak istememesidir. Ben bunun nedenini sorduğumda bana ablası tarafından söylenilen cümle aynen şudur ' bazen insanın 2.dilinin olması iyi oluyor gizli konuşulması gereken şeyleri rahat konşabiliyoruz ' bunu şakayla karışık söylemiş insanldır ablası. Benimde hoşuma gitmeyen bu saygısızlık zaten anlatabiliyor muyum. ayrıca bazı arkadaşlar demiş evinde istediklerini konuşurlar zaten ben aksini söylemedim ki tabiki konuşlacaklar ama malum yaz ayındayız camlar vs açık oluyor evlerde karşılıklı olduğu için bize de komşularada aşırı ses gidiyor birde kürtçe başka arkadaşlarımın da belirttiği gibi gırtlaktan konuşulan bir dil olduğu için 2 katı fazla ses geliyor sanki bağırıyorlarmış gibi,hem sadece biz değil kaç kere komşular bile şikayet ettiler biz limoni oluyoruz bize sölüyolar sürekli annem babam büyük diye onlara söyletmeye çalışıyorlar

GüRÜltüden kim olsa şikayet eder sizde rahatsız olmakta haklısınız abinize diyeceginiz sadece şudur akşamları biraz sesiz olmalarını söylemek kimse kimsenin gürültüsünü çekmek zorunda degil isterse yılın 12 ayı evine misafir gelsin bu kimseyi ilgilendirmez,örnegin ben sitede oturuyorum 3 gün önce felan bir komşuya misafir gelmiş ses gürültü eksik degil gecenin 12 si olmuş hala aynılar birde bizim apartmanda oturmuyorlar karşı apartmanda oturuyorlar düşün ordaki bağırış çağırış bizim evinde içinde gecenin 3 ne kadar devam etti en sonunda güvenlikçi gitmiş uyarmış güvenlik kulubesi ile apartmanın arası bayağı uzak ama adam bile rahatsız olmuş ordan ben burada rahatsız olduysam komşular da rahatsız olmuştur demiş.

Aynı evde oturmuyosunuz komşunuz olsa karışamazdınız diyen arkadaşlarıda anlamıyorum. Sonuçta komşu değiller aynı ailedenler geçmişte bileyler yaşanmış sanırım ama hergün bu tarz rahatsızlıklar vermek hiç hoş değil ben yengenizde art niyet sezdim. Ayrıca abiniz rahatsız olmuyomu beş gün gelen misafirden. Abinizle konuşun bence. Bu konuyu açan yengen olsaydı ve haftada 5 gün gelen sen yada annen olsaydı herkesin çok farklı konuşacağını düşünüyorum. Tabi her konuda doğruyu konuşan arkadaşlar istisna.

Senin art niyetle soylemedigini cogu kisi anlamistir merak etme..
Benim esimde kürt ve yazlari ailesine gittigimizde ne misafirler gelir anlatamam. Gelen 3-5 gun kalir:))
Ama ben senede bir gelmisim belki onlarla vakit gecirmek istiyorum belki gezmeye gitmek istiyorum... Surat yapar kv'yi koseye sıkıştırıp gitsin bunlar diye baski yapiyorum:) kadin misafiri postalamak zorunda kaliyo benim yuzumden:))))
Yani kurt kulturunde uzun misafirlik normal karsilaniyo. Yenegeniz iyi niyetliyse konusup anlatin gelmesin degil de gurultu yapilmasin diye ama.. Eger iyi niyetliyse zaten olay biter olmadi babaniz abiniz ile daha net planlar yapsin

Babanızı karıştırmayın diyen arkadaşların önerisi üzerine babam konuşmadan önce ben abimle konuştum. Annemin hasta olduğundan haberiniz yok mu neden biraz çocukları susturmadınız dedim annemin 2 gündür hasta olduğunu biliyorum ama acile gittiğinden haberim yoktu dedi bende istemiyorum bağırmalarını ama ne desem anlamıyolar daha çok bağırıyolar dedi ablasıda vurdumduymaz abla sende bişeyler söylesene diyorum ama biraz çocuklarına kızıyomuş gibi yapıp sonra susuyor bende misafir diye bişey diyemiyorum dedi. Yengemde sonra bize geldi heralde abim onada sölemiş özür diledi çocuklar adına...annemin halini hatrını sordu fln öyle işte ablası da dün akşam gitmişti daha yeni konuşabildik işte gelişmeler bu şekilde inşallah bi dahaki gelişlerinde böyle olmaz. Aslında yengem değilde ablası çok tuhaf bir kadın...Valla ben onu çözemedim AlLah onun eşine sabır versin o çocuklar ve o eşle gerçekten üzülüyorum haline.

Son düzenleme:

bizde çerkeziz bizimde iki kişi bir araya gelince ne kadar dikkat etsekte dilimiz ister istemez kayıyor kendi dilimize
kimseninde yüzüne baka baka hakkında konuşmuyoruz
ayrıca yurtdışında yaşayan akrabalarım var ve kendi aralarında o ülkenin dilini konuşuyorlar
bende anlamam ama hiç de üstüme alınmam bana gerekli birşey söyleyeceklerinde zaten söylüyorlar
ha hakkımda konuşurlarsada bu onların ayıbı olur
ayrıca size ben ve bir arkadaş daha yazmış evleri ayırın dedik ama görmezden geldiniz
sizin derdiniz sorununuza çözüm olsaydı hiç değilse bir iki kelime yazardınız önerimize
ama sadece yengenizi ve ablasını kötülemek için açmışsınız gibi ha ne dersiniz ?

Kulturden dolayi misafire birsey denilmiyo ama eminim yengeniz iyi niyetli size karsi yoksa ozur dilemezdi.. Belki daha sonra gelmesinde daha dikkat eder..

Son düzenleme:

dil alışkanlıklarından dolayıdır emin olun kendileri bile farketmiyorlardır. benim anneannem kürt. ben onlara gittiğimde türkçe konuşuyor ben kürtçe bilmiyorum diye. bana bi olayı anlatırken türkçe başlıyor anlatmaya sonra kürtçeye dönüyor :) '' anneanne türkçe konuşsana anlamıyorum dediğimde ise aa kürtçemi konuşuyorum ben diye şaşıryorr yani dil alışkanlığı e haliylede onların ana dili kürtçe :)

yerinizde olsam yapılan gürültüden bende çok rahatsız olurdum bence yengenizle yada abinizle konuşun.

arkadaşım bir üstteki mesajımı okursanız yengemi kötülemediğimi anlarsınız ben sadece ablasının hareketlerinden etkilendiğinden bahsettim görüyorum ki msjımı okuma tenezzülünde bulunmadan yorum yapmışsınız. Evet ablası hakkında bi yorum yaptım ama onun yaptığı davranışları gözlemleyemediğiniz için beni yanlış anlıyorsunuz ve kötülediğim kanısına varıyorsunuz ama durum hiçte öyle değil! ayrıca çözüm aramak için konu açmamamışsınız demişsiniz ama dediğim gibi üst msjda arkadaşlarımın önerisinden yola çıkarak sorunu halletme aşamasında olduğumuzu belirttim lütfen yargılamadan önce enine boyuna bir düşünün derim... yinede eleştiride olsa yorum yapıp zahmet etmişsiniz saygılar.

kirmizili yeri okudugumda cok sasirdim.insanlarin hangi dili konusacaklari kendisine kalmistir.ben almanyada türkce konusuyorum diye kimse kalkip bana burasi almanya,resmi dilde almancadir.türkce konusulmasini istemiyorum diyemez.bu ne cesaret böyle.herkesin bir ana dili vardir,bu türkcede olabilir,kürtcede,almancada...

resmi dil türkce diye sizin yaninizda türkce konusulmasi gerektiginide nerden cikardiniz.bence insanlarin konustugu dili kabullenmekte saygidri.saygiyla ayrim yapmayi birbirine karistirmayin istersenirz.

iki dil bazen birbirine karistirilarak konusulabilir.mesela cocuklarim bana okuldan bisey anlattiklarinda türkceyle baslarlar,sonra gittikce almanca karisir,aliskanlik olabilir,veya o an uygun kelimeyi türkcede bulamamistir..

arti niyet aramak gerekmez böyle durumlarda,birazda siz anlayisli olabilirsiniz...

gercekten üst katın veya alt katın gürültüsü nedır iyi bilirim.insanlarda hıc saygı kalmamış....abim de olsa saygısızsa saygısızdır....

ayrıca ortak bir dilin konusuldugu ortam da farklı dil kullananlara uyuz olurum.....bu da cok buyuk bir saygısızlıktır! ister kürtçe konussun ister ingilizce dili fark yaratmaz....zaten benım dilimi bilmeyen de evime gelmez......2 kişi kendi arasında farklı konussun ben orda öylece kalayım olacak iş mi bu.....

Son düzenleme:

bu kaçıncı anlatışım bilmiyorum ben bu konuyu tartışmak için açmadım sadece fikir almak istemiştim kendimi savunmak istemiyorum daha fazla...sadece şunu son kez belirtmek istiyorum benden daha güzel türkçe konuşuyorlarsa neden kürtçe?...Ben bunu sorduğumda ablası neden benle alay eder tavırda 2 dil iyi oluyor gizli birşey konuşulacaksa kürtçe konuşuyoruz dedi? art niyet aramayın diyorsunuz kadın zaten apaçık söyledi yüzüme eski msjlarımdada bu durumu belirttim zaten.. ve hala bazı arkadaşlar beni suçluyor gerçi çok önemli de değil suçlamaları ben sadece fikir danışmak istedim benim düşüncelerim bu şekilde aklına yatmayan arkadaşlarım muhakkak ki olacak onlarıda anlıyorum yinede yorum yazma zahmetinde bulunmuşlar teşekkür ediyorum..Ama beni anlayan arkadaşlarım anladı zaten..DAha fazla bu konu hakkında konuşmak istemiyorum lütfen sizden de ricam uzatmamanız ama bana yardımcı olcak fikirleriniz varsa paylaşırsanızda tabiki mutlu olurum

Buarada LAle arkadaşım sana yazamadım inşallah dediğin gibi olur...
Prenses333 aynı şekilde sanada yazamadım yorumun için sağol zaten hallettik sayılır sorunu..Tabi bi dahaki gelişlerinde aynı durum devam etmezse

size en iyi ve en kesin öneriyi sunduk başka başka yerlerde yaşamak !
ama siz olumlu yada olumsuz hiç bir şey yazmadınız
sadece dilden yakındınız yok burası Türkiyeyse Türkçe konuşulmalı diyip kendiniz büyüttünüz olayı
bende kendimden örnek vererek anlattım anlamadıysanız bir daha anlatayım
bizimde kendi kültürümüze ait dilimiz var kendi dilimizi konuşuruz
dilimizi bilmeyen birinin yanındaysak Türkçe konuşmaya dikkat ederiz
ama ille de kendi dilimizden karıştırıyoruz
yoookk ama siz yengenizin ablası ''gizli şeyleri konuşmak iyi oluyor'' dedi diye ille art niyet arıyorsunuz
yaa iki kardeşin kendilerine özel konuşmaları olamaz mı ? herşeylerini size anlatmak zorundalar mı ?
neyse arkadaş Allah hayırlısını göstersin ailenize ve size huzur mutluluk versin ...

benim yargıladığım filan yok
aksine siz beni okumamakla yargılıyorsunuz
ben her yorumunuzu okudum ve ilkinde gürültüden sonrakinlerde
yok konuşmaları çok gırtlaktan geliyor bağırıp çağırıp konuşuyorlar
Türkçe konuşmuyorlar belki de hakkımda konuşuyorlar diye aksine siz insanları eleştirdiniz....
daha önceki yorumumdada dediğim gibi size ... mutluluklar ....

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…