• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sizce haksız mıyım?

Doğrudur bilemem orasını. Benim branşımda küçük yerler daha avantajlı mesela. Daha yüksek ücretle çalışıyorlar. Özellikle doğu ve güneydoğuda ücretler izmirin neredeyse 1.5 katı. Marmaris, dalaman vs gibi tatil beldeleri de öyle. Ama bir edebiyat öğretmeni, bir tarih öğretmeni için değildir.

Çok siyasete girmek istemiyorum ama öğretmenlerde de suç var. Geçen burada 8 bin lirayı kabul eden vardı. Emeğini o rakama heba etmemeli hiçbir öğretmen. Bir sendikamız var mesela, hiçbir siyasi görüşle alakası olmayan bir sendika. Üye bile olmuyor sevgili meslektaşlarımız. Ben hiçbir şey yapmayayım, ama şartlar düzelsin istiyorlar. Elini taşın altına koyan yok, sadece söylenmek var.
Siz daha iyi bilirsiniz tabii, branş öğretmenlerini bilmiyorum biliyor gibi konuşursam yalan olur komik durur ama mesela bizim buralarda 4 yıllık okul öncesini bitirmiş ama devlete atanamamış anaokulu öğretmenleri asgari ücrete çalıştırılıyor, dershanelerde öğretmen olarak çalışanlarıysa resmen sömürüyorlar, yarı maaş sigorta ödememe, nasıl kılıfını buluyorlar bilmiyorum fakat kızım sebebiyle çevremde özelde çalışan çok öğretmen var hepsi mağdur, arkadaşlarından bir tanesi anaokulunda asgari ücretin de altında ve sigortasız çalıştırıldı bu yıla kadar, kız ilk defa bu sene asgari ücretli sgklı çalışan oldu, hatta şikayetçi olmasını da söyledik, kimse sigortasız çalıştıramaz ama dediğinizde haklısınız mağdur edilen öğretmenlerin büyük kısmı sessiz kalıyor, iş endişesiyle olsa gerek çünkü küçük yerlerde özel anaokulu ilk orta lise dershaneler birbirini gıyaben de olsa tanıyor, eksik maaş verdiği sigorta yapmadığı öğretmen bu sebeple işten ayrılmak istediğinde hemen ismini fişliyorlar.

Bekliyor tabii ki, anne hatırası olarak lif istedim satılıyor alabilirsin cevabını aldım.
Umarım mutlu bir evliliğiniz olur 🙏 özür dilerim ama anneniz çok insafsız bir kadınmış:(
Babanızla olan sorunları onları ilgilendirir siz onun evladısınız, kız tarafı şunu yapar erkek tarafı bunu yapar bilemem bu tip adetlere pek itibar eden biri değilim, evet aileler evlenecek çocukları için her şeyi yapmak zorunda da değil ama anne olarak heves de mi olmaz? Benim de kızım evlendi, çocuklar ev eşyalarını kendi imkanlarıyla yapmaya çalıştı, biz karışmadık onlar istediği gibi yaptı fakat heves ettik, çocuklarımıza evlenme hediyemiz olsun dedik el birliğiyle bir şeyler yaptık.

Babanızla konuşmanızı söyleyen arkadaşlar olmuş, katılıyorum.
Babanıza söyleyin kafanızda bir hesaplama yapıp baba benim şu kadar paraya ihtiyacım var deyin göndersin, eve de maddi desteğiniz varmış sanırım, kendi faturanız hariç hiçbir şeye maddi destek yapmayın, madem evleniyorsunuz şu an sizin maaşınızın tamamına ihtiyacınız var, bir ev dediğiniz yatak odası koltuk takımı beyaz eşyadan ibaret değil, ufak tefek gibi görünen şeyler dahi bir araya gelince epey masraf oluyor, tabağı çanağı perdesi halısı ütüsü.

Siz daha iyi bilirsiniz tabii, branş öğretmenlerini bilmiyorum biliyor gibi konuşursam yalan olur komik durur ama mesela bizim buralarda 4 yıllık okul öncesini bitirmiş ama devlete atanamamış anaokulu öğretmenleri asgari ücrete çalıştırılıyor, dershanelerde öğretmen olarak çalışanlarıysa resmen sömürüyorlar, yarı maaş sigorta ödememe, nasıl kılıfını buluyorlar bilmiyorum fakat kızım sebebiyle çevremde özelde çalışan çok öğretmen var hepsi mağdur, arkadaşlarından bir tanesi anaokulunda asgari ücretin de altında ve sigortasız çalıştırıldı bu yıla kadar, kız ilk defa bu sene asgari ücretli sgklı çalışan oldu, hatta şikayetçi olmasını da söyledik, kimse sigortasız çalıştıramaz ama dediğinizde haklısınız mağdur edilen öğretmenlerin büyük kısmı sessiz kalıyor, iş endişesiyle olsa gerek çünkü küçük yerlerde özel anaokulu ilk orta lise dershaneler birbirini gıyaben de olsa tanıyor, eksik maaş verdiği sigorta yapmadığı öğretmen bu sebeple işten ayrılmak istediğinde hemen ismini fişliyorlar.
Yeğenim ingilizce öğretmeni. Bu yıl için 60 bine anlaştı. Arkadaşlarım üç aşağı beş yukarı aynı. Hatta matematik öğretmeni bir arkadaşım iki ayrı kurumla 3’er günden 50’şer bine anlaştı. Onların dönem başında oluyor sözleşmeleri. Benim ocakta henüz belli değil. Her yerde herkes birbirini tanıyor. Patronların whatsapp grubu falan var şu kadar verelim diye anlaşıyorlar. Geçen sene istediğim rakama patronum mırın kırın etti, daha iyisini buluyorsan gidebilirsin dedi hatta. Sizin kaşınıza gözünüze kalmıyorum kurumda, tatmin etmezseniz giderim zaten dedim. Tatmin etti… Başlangıçta tabi ki bu kadar almıyordum ve dik duramıyordum. Ancak kendini ispatlayınca bütün kapılar açılıyor. O yüzden bir yerden başlamak lazım. Özeller para vermiyor diyerek kimse bir yere varamaz.

Yeğenim ingilizce öğretmeni. Bu yıl için 60 bine anlaştı. Arkadaşlarım üç aşağı beş yukarı aynı. Hatta matematik öğretmeni bir arkadaşım iki ayrı kurumla 3’er günden 50’şer bine anlaştı. Onların dönem başında oluyor sözleşmeleri. Benim ocakta henüz belli değil. Her yerde herkes birbirini tanıyor. Patronların whatsapp grubu falan var şu kadar verelim diye anlaşıyorlar. Geçen sene istediğim rakama patronum mırın kırın etti, daha iyisini buluyorsan gidebilirsin dedi hatta. Sizin kaşınıza gözünüze kalmıyorum kurumda, tatmin etmezseniz giderim zaten dedim. Tatmin etti… Başlangıçta tabi ki bu kadar almıyordum ve dik duramıyordum. Ancak kendini ispatlayınca bütün kapılar açılıyor. O yüzden bir yerden başlamak lazım. Özeller para vermiyor diyerek kimse bir yere varamaz.
Yazdıklarınıza hak veriyorum, insanlar başka okulda iş bulamam endişesiyle verilene razı oluyor ama bazen cidden de sıkışıp kalıyorlar, biraz da ekonomik güvenle alakalı söyledikleriniz, siz bugün eyvallahım yok deyip kapıyı vurup gitseniz kiram ne olacak faturalar nasıl ödenecek sıkıntınız yok şükür🙏🧿 ama mesela yine kızımın çevresindeki öğretmenlerden örnek vereyim, büyük kısmı kirada aileyle yaşıyor, anne sağlık sorunları yüzünden işi bırakmış babanın aldığı maaş asgari ücret, geride okuyan kardeşler de olunca bu gençler aile ekonomisine destek olmak için sgksız ve yarı maaşla çalışmak zorunda kalıyor veya evli çocuklu öğretmenler var, kocası asgari ücretin birkaç tık üzerine çalışıyor, ne yapayım en azından mesleğimi yapacağım okul yöneticilerine kendimi sevdirirsem maaşım iyileştirilir sgk yapılır umuduyla kabul ediyorlar.
Canına tak edenler de var ama buralarda imkanlar cidden çok kısıtlı, o yüzden öğretmen ama emeği sömürüldüğü için mesleğini yapamayanlar zincir marketlere giriyor çünkü başka iş imkanı yok 🤷‍♀️

Yazdıklarınıza hak veriyorum, insanlar başka okulda iş bulamam endişesiyle verilene razı oluyor ama bazen cidden de sıkışıp kalıyorlar, biraz da ekonomik güvenle alakalı söyledikleriniz, siz bugün eyvallahım yok deyip kapıyı vurup gitseniz kiram ne olacak faturalar nasıl ödenecek sıkıntınız yok şükür🙏🧿 ama mesela yine kızımın çevresindeki öğretmenlerden örnek vereyim, büyük kısmı kirada aileyle yaşıyor, anne sağlık sorunları yüzünden işi bırakmış babanın aldığı maaş asgari ücret, geride okuyan kardeşler de olunca bu gençler aile ekonomisine destek olmak için sgksız ve yarı maaşla çalışmak zorunda kalıyor veya evli çocuklu öğretmenler var, kocası asgari ücretin birkaç tık üzerine çalışıyor, ne yapayım en azından mesleğimi yapacağım okul yöneticilerine kendimi sevdirirsem maaşım iyileştirilir sgk yapılır umuduyla kabul ediyorlar.
Canına tak edenler de var ama buralarda imkanlar cidden çok kısıtlı, o yüzden öğretmen ama emeği sömürüldüğü için mesleğini yapamayanlar zincir marketlere giriyor çünkü başka iş imkanı yok 🤷‍♀️
Çok su götürür bu konu. Yazdıkça da siyasete bağlayasım geliyor, duramıyorum. En iyisi susayım 😂

Şuraya da sendika ilanı bırakayım. Her türlü sorunda hukuki destek de dahil olmak üzere başvurabilir meslektaşlarımız. Üye olurlarsa da seviniriz. 🥰

ama mesela yine kızımın çevresindeki öğretmenlerden örnek vereyim, büyük kısmı kirada aileyle yaşıyor, anne sağlık sorunları yüzünden işi bırakmış babanın aldığı maaş asgari ücret, geride okuyan kardeşler de olunca bu gençler aile ekonomisine destek olmak için sgksız ve yarı maaşla çalışmak zorunda kalıyor veya evli çocuklu öğretmenler var, kocası asgari ücretin birkaç tık üzerine çalışıyor, ne yapayım en azından mesleğimi yapacağım okul yöneticilerine kendimi sevdirirsem maaşım iyileştirilir sgk yapılır umuduyla kabul ediyorlar.
bence sıkıntının biri de -en azıdan anadoluda- kadınların bu işi geçici şekilde yapması

benim kızkardeşim küçücük bir anadolu ilinde, çocukları özelde, ama ilin eğitim seviyesi yüksek. özellikle memur aileler çocukları sürekli fen lisesine oradan tıp ya da y.dışına yollamaya çalışıyorlar, yapan da çok var. yani kırsallığı olan çocukları tarlada çalışan bir yer değil (öyle yerler de var malum)

neyse, 2 çocuk olunca 3 yaşta itibaren de gidince 6-7 farklı öğretmen tanıdık, bir de ek gelen hocalar da var drama hocası spor hocası vs.
kadınların nerdeyse hiçbiri 2. seneden sonra yok, ortalama 3. seneye evlenip işi bırakıyorlar. evlenip devam eden de yok. şehirde okuyan çok, şehirde eğitim fakültesi de var baya bölüm var, o yüzden sanmıyorum ki hoca bulmakta da sıkıntıları olsun.

diğer yandan erkek hocalar uzun süre devam ediyor. MEBden emekli olup bu özel kuruma geçen ve epey popüler olan bir hocada mesela bizim büyük , okul sırf o hoca okutcak diye bir sürü kayıt aldı, o kadar ki özel okulda o kadar mevcut olmaması lazım normalde, illa o hoca olacak diye kaydoldular. o hocaya MEBden fazla bile veriyorlardır diye düşünüyorum. yoksa adam neden gelsin.
ama şu hoca diye özellikle gelinen kadın hoca yok mesela...
ya da mesela yine bu çocuklardan biri bir kursa gidiyordu kadın hoca yine, kadının kocası ameliyat oldu kadın gitti. karısı ameliyat olup işi bırakan erkek hoca yok ama hiç, erkeklerde süreklilik çok çok daha fazla.

hangi erkek evlenip iş bırakabilir?

bu kadınlar anladığım kadarıyla büyük oranda asgari civarı alıyor, pazarlık yapmıyor ama kariyer de yapmıyor işte, evlenince de bırakıyor. belki kocasının imkanları yetiyor belki evde KPSS çalışıyor, bilmiorum artık. ama kardeşim tanıyor yani bu kadınları evlenip başka yere de gitmemişler bildiklerimiz, hepsi aynı şehirdeler. apartmanda komşu filanlar yani gitseler bilinir.

konu sahibi de evlenip başka yere gidecek mesela, o da bırakacak kurumu. özelde çalışıyor olsa 1-2 sene çalışmış olacaktı...

Kız tarafının bir şey yapmadığı doğru değil, tamamen annenin uydurması. Kimseye zorla bir şey yaptiramazsin, belki düğünü biraz daha erteleyebilirsiniz. Eşinize ve ailesine bir şey demeyin ama onlara bir sey gerektiğinde sizde kosmazsin.

Çok haklısın..Aileler bile kız çocuklarına kıymet vermiyor maalesef, hep aynı zihniyet..beleş hizmetçi veriyoruz, bi de kızımızla yatıp duracak,üzerine bi de borçlanalım mı zihniyeti..ya paran yoktur,ay sonunu anca getiriyorsundur tamam anlaşılır bi durum,ama kocan yurt dışında çalışıyor,bi şeye ihtiyacın yok,kızını bi layık şekilde gönder değil mi?en iyisi babanızla konuşun size ayrı göndersin

Olduğum ilçede inanın çok kısıtlı markette de çalıştım günlük işler de yaptım. Dershanenin öğretmene verdiği ücreti duysanız asgari ücret bile değil. Mecburen kısaca.
Kız tarafı hiçbir şey yapmaz diye bir şey daha önce hiç duymamıştım .Benim tam anlayamadığım bir şey var neden illa kendi ilçenizde bakıyorsunuz? Silivri’den Gebze’ye işe gelip giden var, biraz daha geniş çaplı düşünseniz? Bu arada ben atanmadan evlenmenizi tavsiye etmem zaten yasınız küçük. Önce bir işinize oturtun sonra evlenirsiniz

bence sıkıntının biri de -en azıdan anadoluda- kadınların bu işi geçici şekilde yapması

benim kızkardeşim küçücük bir anadolu ilinde, çocukları özelde, ama ilin eğitim seviyesi yüksek. özellikle memur aileler çocukları sürekli fen lisesine oradan tıp ya da y.dışına yollamaya çalışıyorlar, yapan da çok var. yani kırsallığı olan çocukları tarlada çalışan bir yer değil (öyle yerler de var malum)

neyse, 2 çocuk olunca 3 yaşta itibaren de gidince 6-7 farklı öğretmen tanıdık, bir de ek gelen hocalar da var drama hocası spor hocası vs.
kadınların nerdeyse hiçbiri 2. seneden sonra yok, ortalama 3. seneye evlenip işi bırakıyorlar. evlenip devam eden de yok. şehirde okuyan çok, şehirde eğitim fakültesi de var baya bölüm var, o yüzden sanmıyorum ki hoca bulmakta da sıkıntıları olsun.

diğer yandan erkek hocalar uzun süre devam ediyor. MEBden emekli olup bu özel kuruma geçen ve epey popüler olan bir hocada mesela bizim büyük , okul sırf o hoca okutcak diye bir sürü kayıt aldı, o kadar ki özel okulda o kadar mevcut olmaması lazım normalde, illa o hoca olacak diye kaydoldular. o hocaya MEBden fazla bile veriyorlardır diye düşünüyorum. yoksa adam neden gelsin.
ama şu hoca diye özellikle gelinen kadın hoca yok mesela...
ya da mesela yine bu çocuklardan biri bir kursa gidiyordu kadın hoca yine, kadının kocası ameliyat oldu kadın gitti. karısı ameliyat olup işi bırakan erkek hoca yok ama hiç, erkeklerde süreklilik çok çok daha fazla.

hangi erkek evlenip iş bırakabilir?

bu kadınlar anladığım kadarıyla büyük oranda asgari civarı alıyor, pazarlık yapmıyor ama kariyer de yapmıyor işte, evlenince de bırakıyor. belki kocasının imkanları yetiyor belki evde KPSS çalışıyor, bilmiorum artık. ama kardeşim tanıyor yani bu kadınları evlenip başka yere de gitmemişler bildiklerimiz, hepsi aynı şehirdeler. apartmanda komşu filanlar yani gitseler bilinir.

konu sahibi de evlenip başka yere gidecek mesela, o da bırakacak kurumu. özelde çalışıyor olsa 1-2 sene çalışmış olacaktı...
Doğrudur, gerek sizin gerek KudrAlobar KudrAlobar ’ın yazdıklarına katılıyorum, KudrAlobar mesleğin içinde bir kadın, ben çevremde bildiklerimi yazıyorum elbette genel bir tespit olmuyor benim bilip gördüklerim.

Evet geçici meslek olarak görenler de var haklısınız.

Benim haddim değil bilgim de yetersiz ama öğretmenlik mesleğinde bireysel mağduriyet bir yana sistem de eğitimcileri mağdur ediyor sanki, ülkede genel olarak öğretmen açığı var mı yok mu ? Açık varsa hangi branşlarda? Neden her yıl bunca genç eğitim fakültelerinden mezun edilip bir de işsiz kalıyor veya mesleği dışında işler yapmak zorunda bırakılıyor ? Eğitim fakültesinden mezun olmamış insanlar niye öğretmen yapılıyor mesela?
Buna bir örnek vereyim, kızım henüz ortaokul çağındayken okula sözleşmeli resim öğretmeni alınmıştı, adam öğretmen değildi yalan olmasın ziraat mühendisi mi neydi, ne alaka 🙄
Özel okullarda öğretmenlik yapan mağdur edilen öğretmenlerin hakları niye savunulmuyor?

Yine KudrAlobar KudrAlobar ’ın dediği gibi mevzu siyasete kayacak, kurallara aykırı bir şey yazamam, yazılmasına da teşvik edemem 😬

Kız tarafı hiçbir şey yapmaz diye bir şey daha önce hiç duymamıştım .Benim tam anlayamadığım bir şey var neden illa kendi ilçenizde bakıyorsunuz? Silivri’den Gebze’ye işe gelip giden var, biraz daha geniş çaplı düşünseniz? Bu arada ben atanmadan evlenmenizi tavsiye etmem zaten yasınız küçük. Önce bir işinize oturtun sonra evlenirsiniz
7 yıldır birlikteyiz, uzak mesafe ilişkisi yıllardır iş için erteliyorum. Hayatımı kariyer üzerine kurdum yıllarca ama insanım ve hayatı yaşamam gerekiyor bazı şeyler nasip ya hiç olmazsa? yıllar acımasız. Kendi ilçem dışında da baktım çalıştım da ev kirası ve faturaları düşününce elde var 0 kredi kartına yüklendim zora girdim yani çoğu şeyi denedim yaptım. Tavsiyeniz için teşekkürler.

Bir öğretmenin okulda hangi görevle olursa olsun asgari ücretle çalışması... Çok şey derdim de konu siyasete girer o yüzden susuyorum.
Allah yardımcınız olsun konu sahibi, inşallah atanırsınız ve yuvanızı kurarsınız. Annenizi de Allah Affetsin ya. Sadece dünyaya getirmekle annelik babalık olmuyor.
Teşekkür ederim Amin. Allah razı olsun Rabbim herkesin gönlüne göre versin. Maalesef merhamet her annede olmayan bişey...

Back
X