ama mesela yine kızımın çevresindeki öğretmenlerden örnek vereyim, büyük kısmı kirada aileyle yaşıyor, anne sağlık sorunları yüzünden işi bırakmış babanın aldığı maaş asgari ücret, geride okuyan kardeşler de olunca bu gençler aile ekonomisine destek olmak için sgksız ve yarı maaşla çalışmak zorunda kalıyor veya evli çocuklu öğretmenler var, kocası asgari ücretin birkaç tık üzerine çalışıyor, ne yapayım en azından mesleğimi yapacağım okul yöneticilerine kendimi sevdirirsem maaşım iyileştirilir sgk yapılır umuduyla kabul ediyorlar.
bence sıkıntının biri de -en azıdan anadoluda- kadınların bu işi geçici şekilde yapması
benim kızkardeşim küçücük bir anadolu ilinde, çocukları özelde, ama ilin eğitim seviyesi yüksek. özellikle memur aileler çocukları sürekli fen lisesine oradan tıp ya da y.dışına yollamaya çalışıyorlar, yapan da çok var. yani kırsallığı olan çocukları tarlada çalışan bir yer değil (öyle yerler de var malum)
neyse, 2 çocuk olunca 3 yaşta itibaren de gidince 6-7 farklı öğretmen tanıdık, bir de ek gelen hocalar da var drama hocası spor hocası vs.
kadınların nerdeyse hiçbiri 2. seneden sonra yok, ortalama 3. seneye evlenip işi bırakıyorlar. evlenip devam eden de yok. şehirde okuyan çok, şehirde eğitim fakültesi de var baya bölüm var, o yüzden sanmıyorum ki hoca bulmakta da sıkıntıları olsun.
diğer yandan erkek hocalar uzun süre devam ediyor. MEBden emekli olup bu özel kuruma geçen ve epey popüler olan bir hocada mesela bizim büyük , okul sırf o hoca okutcak diye bir sürü kayıt aldı, o kadar ki özel okulda o kadar mevcut olmaması lazım normalde, illa o hoca olacak diye kaydoldular. o hocaya MEBden fazla bile veriyorlardır diye düşünüyorum. yoksa adam neden gelsin.
ama şu hoca diye özellikle gelinen kadın hoca yok mesela...
ya da mesela yine bu çocuklardan biri bir kursa gidiyordu kadın hoca yine, kadının kocası ameliyat oldu kadın gitti. karısı ameliyat olup işi bırakan erkek hoca yok ama hiç, erkeklerde süreklilik çok çok daha fazla.
hangi erkek evlenip iş bırakabilir?
bu kadınlar anladığım kadarıyla büyük oranda asgari civarı alıyor, pazarlık yapmıyor ama kariyer de yapmıyor işte, evlenince de bırakıyor. belki kocasının imkanları yetiyor belki evde KPSS çalışıyor, bilmiorum artık. ama kardeşim tanıyor yani bu kadınları evlenip başka yere de gitmemişler bildiklerimiz, hepsi aynı şehirdeler. apartmanda komşu filanlar yani gitseler bilinir.
konu sahibi de evlenip başka yere gidecek mesela, o da bırakacak kurumu. özelde çalışıyor olsa 1-2 sene çalışmış olacaktı...