Ortopedi Slap lezyonu

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.878
29.880
60
SLAP superior labrum anterior - posterior un baş harfleridir . Biceps humeri denilen pazu adelesinin uzun ve kısa olmak üzere iki başı vardır. Uzun baş tendonlaşarak omuz eklemi içine girer ve omuz yuvasının üzerindeki kıkırdak halkaya önden arkaya kadar yapışır. Bu uzun başın eklem içindeki "Y" biçiminde yapıştığı tendon yapıya SLAP, yırtıklarına da SLAP lezyonu denir.

Tipleri; (Şekil 2 'de gösterildiği gibi)

Tip I de hafif bir bozulma ve tırtıklanma vardır. Tip II ve IV te biceps tendonu yapışma yerinden ayrılmıştır. Tip III te biceps tendonu sabit kalırken üst kıkırdak halka yırtılır.

Yırtık mekanizması;
  • Açık kol üzerine düşme
  • Ağır cisim taşıma
  • Köpek gezdirme sırasında büyük köpeklerin aniden tasmaya asılması
002.jpg
Şekil 1- Normal biceps yapışması (SLAP)Klinik bulgular

%22-66 astalar oranında tek, travmatik bir olaydan bahsederler. Hastalara klik, takılma, atlama yakınmaları vardır. Ön omuz ağrısı en sık rahatsızlıklardandır. Özellikle sporcularda baş üzeri hareketlerde (voleybolda smaç, teniste servis, vole gibi) keskin bir ağrı hissedilir.

SLAP lezyonu sadece % 25 oranında tek başına bulunur. Büyük oranda omuzdaki diğer problemlerle birliktedir. Bu nedenle tanı koymak son derece güçtür. Diğer omuz patolojilerinin aksine MR da hiçbir bulguya rastlanmayabilir. Bu nedenle kesin tanı geçmeyen omuz ağrıları nedeniyle yapılan artroskopilerde konur.

TEDAVİ

Fizik tedavi;
  • 1.öncelikle denenmeli
  • Ek patolojilere de konsantre olunmalı
  • Ağrı öncelik, geçtikten sonra biceps kuvvetlendirilmesine geçilmeli
  • Baş üzeri aktivitelere -sporcularda- yavaş yavaş geçilmeli.
016.jpg

Şekil 2
Artroskopik tedavi

Hafif yırtıklarda bozuk bölgelerin temizliği sonrası yeniden yapışır. Çok ileri yırtıklarda, yuva üzerinde yapışma yerinden kesilerek tendon daha aşağı tesbit edilir. Yırtıkların büyük kısmının ise labrum yırtıklarında olduğu gibi benzer teknikle dikilmeleri gerekir. Tendonun pozisyonu nedeniyle son derece zor ve teknik bir işlemdir.

Artroskopi sonrası;


2-4 hafta kol askısı kullanılır.
Hemen pasif (hastanın adelelerini kullanmasına izin verilmeden) eklem hareketleri fizyoterapistler tarafından başlanır.
Hastanın katılımı ile kuvvetlendirme 4-12. haftalarda yapılır.
aaaa aktivite 12.haftadan sonra

003.jpg
004.jpg
Şekil 3- SLAP lezyonu ve artroskopik tamiri
 
X