Merhabaaaa... :) Baştan sona ilgi alanım hemen bilgi veriyim bende çok araştırdım tek hayalim olduğu için :) Birincisi; sınav kesinlikle yapılmayacak kadar zor değil. Zor diye bahsedilmesinin sebebi; muhasebe departmaninda calisanlar, muhasebe Maliye eğitimi almayanlar zorlanıyor sadece çünkü; meslek her ne kadar hesap kitap işi olsada SMMM staj başlatma sınavı sorularının yüzde doksani sözel. Yani kayıt sorup işlem istedikleri sayısı çok az. Bu yüzden muhasebe ve dalları konusunda sözel bilgilere sahip olmayanlar sınavı geçemiyor. tüm mesele bu. Benim Teyzem yaklaşık 15 yıl muhasebe Müdürlüğü yaptığı halde kazanamadi. Çünkü lise mezunuydu ve sözel derslerinden yana bilgisi yoktu. Ama Maliye okuyan kuzenim ilk girişte kazandı. Okulunun son senesi dersaneyede gitti. Kazanç olarak bakarsak; eğer bir büro açmadığınizi tahmin edersek, bir şirketin SMMM si oldugunuz zaman is ilanlarinada bakarsanız goruceksiniz genel olarak hepsi; seyahat engeli olmayan birini istiyor çünkü mutlaka araba veriliyor kendisine. Genel olarak çoğu ingilizce bilmenizi istiyor ve maaşları (kuzenim görüştü) 3500-4000 tl civarı. daha altı ve daha üstü nadiren var. Kendinize büro actiginizi dusunursek, bu tamamen sizin cevrenize, konuskanliginiza aktifliginize kalıyor çünkü is yerlerinden defter almak için çok iyi bir iletisime sahip olmanız gerekiyor. Tamamen esnaflık gibi dusunun. O anlamda; ayda toplam 3-5 bin kazanani da gördük, 18 bin kazananı da :) Annemin çalıştığı 5 yıldızlı bir otel zincirinin SMMM si sadece o otelden 18 bin TL alıyor defterlerini tutmak için :) Şimdi; ben muhasebe mezunu olucam 15 gün sonra, maliye bölümüne devam edicem, sözel bilgim bu anlamda oldukça kuvvetli zaten sınavda çıkan ders basliklarini tamamen aldım ve notlarim yüksek. Bu anlamda kendime güveniyorum. Ek olarak; iyi seviyede ingilizce biliyorum. Bu yüzden SMMM kazansamda tam bir çevre olusturana kadar kendime mutlaka bir kaç yıl başka bir şirketin SMMM si olmayı planlıyorum. bu yüzden de o sınavdan korkmuyorum ulennn :) umarım sizde basarirsiniz :) Zaten sizde 4 yıllık bir İİBF bölümü mezunusunuz ki artık lise ve meslek yüksek okulu mezunları SMMM olamıyor, bu sebeple dersane ve çalışmayla Kazanabiliceginize inanıyorum :)