Sorularla Dukan Diyeti

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.733
27.655
48

Diyete kolay bir başlangıç için sorunuz mu var?
Dukan metodu ile ilgili kafanıza bir şey mi takıldı?İşte en sık sorulan sorular ve cevapları ile Dukan diyeti



i49.jpg
 
İzin verilen besinler

dukan-diyeti-kapak-foto.jpg

1- Dukan diyeti esnasında hangi içecekleri içebilirim ?

Çay veya kahveyi eğer istiyorsanız tatlandırıcı ilave etmek suretiyle tatlandırarak, soğuk veya sıcak içebilirsiniz. Aynı şekilde, yağsız ve şekersiz olması koşuluyla süt ve süt ürünlerini de içebilirsiniz. Günde bir kutu olmak şartıyla light içecekler ve soda da tüketebilirsiniz (sıfır kalorili ve şekersiz). Gazoz ve maden suyu da içebilirsiniz.


2-Diyet esnasında alkol alabilir miyim ?

Güçlendirme evresinden önce alkole izin verilmez.


3-Yağsız ama meyveli yoğurtlara izin var mı?

Doğal, yağsız, sade yoğurtlara sınırsız izin vardır. "Aromalı" olarak adlandırılan yağsız yoğurtlar da "istediğiniz kadar" yenilebilir. Meyve parçaları ve meyve özü içeren yağsız yoğurtlara gelince, cevabım "evet ama günde en fazla 2 meyveli yoğurt" şeklinde olacaktır. Beklentiler doğrultusunda kilo veriliyorsa bu izin geçerlidir. Eğer yavaş yavaş kilo veriliyorsa bu yoğurtlardan günde sadece bir tane tüketin. Duraklama durumunda yoğurt yemeyi tamamen kesin. Ama yeniden kilo vermeye başladığınızda yoğurt yemeye de başlayabilirsiniz. Kesin koruma döneminde Proteinli Perşembe haftanın ağırlığını neredeyse tek başına destekleyen özel bir gündür. Tabii ki, asansörü kullanmama taahhüdü ve yulaf kepeğinin unutulması vardır ama bu günün etkin bir şekilde geçirilmesi gerekir. Dolayısıyla, meyveli, aromalı (hindistancevizli, vanilyalı, limonlu) yoğurtlardan kaçınmalıdır. Bunlar iyi seçildiğinde bazen dana lezzetli ve ödüllendirici olabilirler.


4-Havuç ve pancar yemek mümkün müdür ? Evet ise ne miktarda ?

Havuç ve pancar şekerli gıdalar olarak bilinir ve gerçekten de öyledir. Ancak, zannedildiği kadar şeker içermezler. Özellikle havuş pişirilmişse. Bunlar çabuk emilen şekerlerdir. Dolayısıyla cevabımız: uygun miktarlarda tüketmek ve yağlı soslardan kaçınmak şartıyla havuç ve pancara izin verilir. Rendelenmiş havucunuzu sirke ve zeytinyağının içinde yüzer halde yemekten hoşlanıyorsanız veya çok ve sık yemek eğilimindeyseniz bu sebzeleri unutun. Son olarak, daima çiğ ve rendelenmiş havucu pişmişe tercih edin çünkü kana biraz daha yavaş karışırlar.


5-Bütün hardallara izin var mı ,hangi miktarda ?

Keskin veya Normal Dijon hardalına izin vardır ve miktar önemli değildir. Eski usul Meaux hardalına izin vardır. Özellikle tavsiye edilir çünkü daha az keskindir ve balsamik sirkeli zeytinyağı salçası ile güzel bir karışım oluşturur. Buna karşılık, çok şekerli olan Savora'dan kaçının.


6-Sık sık dışarda yemek yiyorum.Uygun menüleriniz var mı?

Hayır çünkü her restaurantın kendi spesiyaliteleri, yemekleri ve menüleri vardır. Eğer restaurantı seçebiliyorsanız diyetiniz doğrultusunda onu yönlendirebilirsiniz. Benim diyetimde et, balık, deniz ürünleri, kümes hayvanları, sakatat bulunan hemen hemen her yerde başınızın çaresine bakabilirsiniz. Eğer protein sebze (PS) evresindeyseniz hiç zorluğunuz olmayacaktır. Her yerde bulunabilen füme somon balığını unutmayın. Yanında taze fasulye ve ıspanak ve salata vazgeçilmez menünüz olabilir. Tek sorun ekmek, şarap ve tatlıdır. Bunların hepsine HAYIR demeli, kahvenizi içip hesabı ödedikten sonra eğer seviyorsanız bir veya iki hatta üç, dört kutu yoğurt yemelisiniz. Bu arada, tatlıdan vazgeçmenizi sağlayacak Coca Light'ı da unutmayın. Bundan başka, "Japon usulü", "Çin usulü" menüler ve hatta etin üzerinde durup ekmekten vazgeçeceğiniz Fast Food hakkında söylenebilecek çok şey vardır. Zayıflama süresinin çabuk geçtiği ama etkileyici görünümün çok uzun süre kaldığı unutulmamalıdır.


7-Sosis yiyebilir miyim ?

Çok az miktarda yağ ve karbonhidrat içermeleri ve içlerinde peynir ya da izin verilmeyen başka bir madde bulunmaması koşuluyla diyet esnasında sosis yiyebilirsiniz.


8-Dukan metodunda öğünler arası atıştırabilir miyim ?

Yediklerinizin izin verilen besinler olması koşuluyla, Dukan Diyeti istediğiniz kadar atıştırmanıza izin vermektedir. Sonuç olarak bu diyet "istediğiniz kadar" yenebilen besinler esasına dayanmaktadır. Bununla birlikte, eğer karnınız aç değilse atıştırmamaya özen gösterin.


9-Diyet esnasında hazırladığım yemeklerde alkol kullanabilir miyim ?

Isı alkolü buharlaştırdığı sürece pişirdiğiniz yemeklerde alkol kullanabilirsiniz (içmemek şartıyla!). Alkol özellikle yağlı madde içermeyen sosların tadını kuvvetlendirmek açısından yararlıdır. Alkolün buharlaşabilmesi için tencerenin kapağını kapatmamak koşuluyla, Seyir evresinden itibaren günde üç çorba kaşığına kadar şarap kullanabilirsiniz.


10-Diyet esnasında sakız çiğneyebilir miyim ?

Dukan diyeti esnasında şekersiz sakızlara izin verilir. Bununla birlikte çok fazla çiğnemeyin çünkü bu durum ishale neden olabilir.



11-Dukan diyeti esnasında protein tozu veya proteinli içecekler tüketebilir miyim ?

Diyet esnasında protein tozu kullanılmasını tavsiye etmeyiz. Bunun sebebi tehlikeli veya düşük kaliteli olmaları değil, gerçek besinler olmamalarıdır. İnsan vücudu ihtiyaç duyduğu besinleri tozlardan alacak şekilde tasarlanmamıştır. Eğer kilo vermenize yardımcı olması amacıyla protein tozu yiyorsanız büyük bir olasılıkla bundan bıkacak ve gerçek besinlere geri döneceksiniz. Bu da yeniden kilo almanıza neden olacaktır. Öte yandan, protein tozları yüksek düzeyde yoğunlaştırılmış proteinlerden oluşur ve bunlar vücudunuzun doğal dengesini bozabilir. Lezzetli bir balık filetosu, ızgara et veya yağsız süt ürünleri yerine tozları tercih etmenin herhangi bir gerekçesi olamaz. Bu tozları satın almak maliyet açısından da akıllıca değildir çünkü protein tozu protein yönünden zengin gıdalardan daha ucuz değildir. Proteinli içecekler için de aynı şey geçerlidir.



12-Aspartam kullanmamı öneriyorsunuz ama bunun sağlık açısından iyi olmadığını duydum. Bunun yerine kullanabileceğim başka tatlandırıcılar var mıdır?

Stévia, Sucralose veya sakarin kullanabilirsiniz.



13-Dukan diyeti esnasında izin verilen yoğurtlar hangileridir?

Diyetinin esnasında her türlü yağsız, doğal veya tatlandırıcı ile lezzetlendirilmiş yoğurdu yiyebilirsiniz.


14- İzin verilen besinleri gerçekten de istediğim miktarlarda tüketebilir miyim?

Evet. Bununla birlikte, eğer kolesterol sorununuz varsa tükettiğiniz yumurta miktarını sınırlamanızı öneriyoruz. Sarılarıyla birlikte günde iki yumurta ve, eğer kolesterolünüz varsa, sınırsız miktarda yumurta akı yiyebilirsiniz. Aksi takdirde yumurtalar da istenildiği kadar yenebilir.


15-Diyet esnasında protein kaynağı olarak mercimek veya bezelye yenebilir mi?

Eğer vejetaryenseniz sadece Saf Protein (PP) günlerinde günde iki çorba kaşığı mercimek yiyebilirsiniz. Bezelyeye sadece Güçlendirme evresinden itibaren izin verilir.


16-Diyet esnasında tereyağının yerine kullanabileceğim başka ürünler var mıdır?

Evet. Dukan diyeti boyunca tereyağının yerine izin verilen tek ürün pompalı kap içindeki "I Can't Believe It's Not Butter" isimli üründür. Her öğünde en fazla 5 kere olmak üzere günde 15 kez pompayla sıkabilirsiniz. PAM veya tereyağının yerine geçecek başka bir tür ürün kullanmanıza izin verilmez.



17-Karbonhidrat içermeyen buzlu yoğurt yiyebilir miyim?

Hayır çünkü bu tür ürünler doğal değildir ve çok sayıda kimyasal madde içerirler. Dukan diyeti kendisini uygulayan kişilere sadece doğal ve sağlıklı besinler tüketmelerini öneren bir diyettir.








 
Fiziksel aktivite talimatları


detoks diyeti sağlık.jpg



1-Atak evresinde jimnastik veya spor yapılabilir mi?

Her şey vermek istediğiniz kiloya, yaşınıza ve tıbbi geçmişinize bağlıdır. Eğer çok ağırsanız, Atak evresinde olduğu kadar Seyir evresinde de kalp ve kan dolaşımı ile kalça, diz ve omurga eklemleri üzerinde aşırı yük oluşturacak egzersizlerden kaçınmalısınız. Eğer yaşınız 55'in üzerindeyse başlangıç yükü veya aşırı kilo sınırlamalarına iki kere riayet ederek jimnastiğe dereceli olarak başlamanız gerekir. Aksi halde, eğer çok yaşlı ve çok kilolu değilseniz her şey mümkündür ama Atak evresinde zayıflama bazen çok şiddetli olabilir ve yakın bir geçmişteki aşırı fiziksel aktiviteyle birleştiğinde motivasyonun enerji ve zihin açısından besleyicisi olan formunuzu yorabilir ve azaltabilir.

2-Bacaklarımda ağrılar var, dolayısıyla bazı günler zorunlu olan egzersizleri yapmakta zorlanıyorum, yaptığımın ertesi günü vücudumun her tarafı ağrıyor.

Bacaklardaki ağrılarla ilgili olarak, daima uzmanınızın görüşünü almanız tavsiye edilir. Bazıları zamanla düzelebilir, bazı hastalıklar yıllar içinde yavaşça kaybolur. Sizin de bu grupta yer alacağınızı ümit ederiz. Örneğin eğer ev işlerinden dolayı ağrılarınız varsa fiziksel egzersizlerinizin yerine alternatifler bulabilirsiniz. Omuz, göğüs, karın ve kol kaslarınızı mümkün olduğu kadar çalıştırın. Bacaklarınızın ağrımadığı günlerde yürüyün. Ayrıca, yatağa uzanıp vücudunuzu yarı kalkık durumda tutacak şekilde sırtınızın altına yastık koyun, dizlerinizi hafifçe bükün ve kollarınızı dik olacak şekilde havaya kaldırın. Günde 3x15 kere tekrarlayarak başlayın ve eğer yapabiliyorsanız 3x100 kereye ulaşana kadar her gün arttırarak tekrarlayın. Bu da kalorilerinizi yakmak için yeterli olacak ve günde yaklaşır olarak 300 kaloriye kadar çıkacaktır.


3-Neden spor yapmam gerekir?

Vücudunuzun dengesi sürekli yapılan fiziksel aktiviteyle sağlanır. Unutmayın hareket etmek çok önemlidir.


4- Çok selülitim var. Dukan diyeti bunlardan kurtulmamı sağlar mı?

Yeryüzündeki hiçbir diyet sizi selülitlerinizden kurtarmaz ancak bazıları diğerlerine kıyasla selülit üzerinde daha fazla ve daha olumlu etkili eder. Bunlar protein yönünden zengin, toksik maddeler yönünden çok fakir, alkol, pişmiş yağ, vs içermeyen ve suyu uzaklaştıran rejimler olup vücutta su tutulması üzerinde etkili olurlar. Dukan diyeti de böyledir. Selülit kalıtsal özellik (bazı ailelerle geniş kalçalar anneden kıza geçer) ile östrojen hormonlarına karşı duyarlı olma özelliğini bir araya getirir. Bu durumda aşırı miktarda östrojen varlığını ortadan kaldırıp kaldıramayacağını anlamak için jinekologunuzla konuşabilirsiniz. Cerrahi müdahale ve yağ emme işlemine başvurmadan selüliti tedavi etmek için tek tıbbi çözüm rejim ile birleştirilen mezoterapidir. Gerçekten etkili olan bir bitki vardır: Centella Asiatica. Hekiminize bundan bahsedin. Bildiğim kadarıyla kilo kaybından bağımsız olarak, kalçalarda ve dizlerde hacim kaybı sağlamak için bölgesel ve yeterli bir etkisi olan tek moleküldür. Son olarak, bütün selülit tedavileri arasında en iyisi önlem almaktır. Bütün önlemler arasında en etkili olan ise reglden önceki 5 gün boyunca kilo almaktan kaçınmaktır. Çünkü bu dönemde alınan kiloların tamamı selülite dönüşme eğilimi gösterir.



5-Hangi fiziksel aktiviteyi yapmalıyım? 20 dakikalık yürüyüş gerçekten yeterli olacak mıdır?

Atak evresinde günde en az 20 dakika, Seyir evresindeyse en az 30 dakika yürümeniz gerekir. Atak evresini tamamlamış olan abonelerimizi programın önerdiği minimum düzeyin üzerinde egzersiz yapmak üzere teşvik ediyoruz. Fiziksel faaliyet kilo vermeye katkıda bulunur ve kasları ciddi ölçüde canlandırır. Genellikle fiziksel aktivite İdeal Kilonuza öngörülenden daha kısa bir sürede ulaşmanızı sağlayarak Seyir evrenizi kısaltır.




 
Siz ve Dukan diyeti


courbes_generator.png


1-Dukan koçluğu tarafından izlenirken bir hekim tarafından izlenmek gerekir mi?

İster Dukan metodu isterse bir başkası olsun, bir diyet izlenirken hekim tarafından takip edilmek önemlidir. Kilo vermek hafife alınacak bir karar değildir. Özellikle de eğer 50 yaşınıza gelmişseniz.

Eğer 50 yaşın altındaysanız, sağlıklıysanız, devam eden bir hastalığınız yoksa, hiçbir kalp, böbrek riski taşımıyorsanız, depresif, insülin bağımlısı, anoreksik veya bulimik değilseniz endişelenmeniz için hiçbir neden yoktur. Özellikle de Dukan diyetinin en önemli kozlarından biri olan protein yönünden zengin gıdaları ve sebzeleri istediğiniz miktarda alabiliyorsanız. 50 yaşından sonra ise, tiroid bezlerindeki olası bir tembellik, hormonal sorunlar veya vücutta su tutulması gibi durumları ortaya çıkarmak için genel bir inceleme yaptırmak amacıyla hekiminize başvurmanız tavsiye edilir. İdeal olanı diyetinizi düzgün bir şekilde izlemenize yardımcı olması, tansiyonunuzu ölçmesi ve kan tahlilinizi incelemesi için sizi yeterince tanıyan bir doktorunuzun olmasıdır. Zayıflamak zor ve doğal olmayan bir harekettir. Dolayısıyla her türlü yardım değerlidir ve kabul edilir.



2- Saf protein evrelerinde sık sık migren ağrılarım oluyor. Bana ne tavsiye edersiniz?



Rejim ile migreniniz arasında doğrudan bir bağlantı göremiyorum. Eğer kilo kaybı hızlıysa bu durum kan basıncınızı biraz düşürebilir ve migreninizi daha hassas hale getirebilir ama hiçbir şekilde bir krize neden olmaz. Dolayısıyla hekiminize tansiyonunuzu ölçtürün. Eğer düşükse biraz daha fazla tuzlu yeyin ve daha fazla su için. Eğer kan basıncınız normalse belki de bunun sebebi rejiminizin sizi strese sokması ve migrene karşı hassasiyetinizi arttırmasıdır. Bu durumda daha fazla değişiklik yapmaya çalışın, etten balığa geçin. Deniz kabuklularıyla karidesi unutmayın, farklı kümes hayvanlarıyla yer değiştirerek tüketin. Her zaman tavukta ısrar etmeyin, fırında sarımsaklı hindi budunu deneyin. Sütlü tatlıları çeşitlendirin, klasik yoğurtlara bağlı kalmadan yağsız lor peyniri, prebiyotik light yoğurt tüketin.



3- Rejime başladığımdan beri neden nefesim kokuyor?

Eğer nefesiniz kokuyorsa bu iyiye işarettir çünkü bunun anlamı süratle kilo veriyor olmanızdır. Soluğunuz kokar çünkü zayıflarken yağlarınızı yakarsınız ve bu yakmanın sonucunda oluşan atıkları vücuttan atarsınız. Büyük bölümü idrar yoluyla atılmakla birlikte küçük bir bölümü de soluma yoluyla atılır. Bu kilo vermenin karşılığında hemen ödenen bir bedeldir. Proteinler yönünden zengin olan Dukan diyeti bu işlemi biraz hızlandırır ama nefesin kokmasına da neden olur. Rejime yulaf kepeğinin eklenmesi nefesinizi biraz yumuşatır. Daha fazla sıvı alarak atıkların soluma yoluyla değil idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlarsınız. Şekersiz sakız çiğnemek veya ağız kokusunu gideren naneli spreyler kullanmak gibi başka çözümlerin olduğunu da unutmayın.



4-Her diyette göğüslerim tamamen kayboluyor ama ben karnımın ve kalçalarımın erimesini istiyorum. Bunun çaresi nedir?

Eğer samimi bir cevap vermemi istiyorsanız, bu sorun ile ilgili olarak şu veya bu çözüm doğru değildir. Kilo verirken göğüslerin küçülmesini engelleyecek hiçbir yöntemimiz yoktur. Sadece radikal ve tamamen tıbbi bir çözüm dışında demek istiyorum. Her şey göğsünüzün büyüklüğü ve özellikle de yapısıyla ilgilidir. Yani süt bezlerinin veya içindeki yağ oranına bağlıdır. Eğer göğüsleriniz kolayca kayboluyorsa bunun anlamı süt bezinden ziyade yağ ile dolu olduklarıdır. Kalçalara gelince, durum bunun tam tersidir. Vücudunuz kalçalarınızı korumak için enerjisini sonuna kadar harcamaktadır. Dolayısıyla, basit bir diyet uygulayarak sadece vücudunuzun üst kısmını kolayca zayıflatırken alt kısmından çok daha az kilo verirsiniz. Bu da dengesizliği arttıracaktır. Tıbbi anlamda, vücudun alt kısmında hacim kaybını desteklemek için sadece bir tek çözüm vardır: Centella Asiatica. Bunu sadece hekiminiz size önerebilir ve uygulamanızı isteyebilir. Aksi takdirde vücudun alt ve üst kısımlarının dengeli hale gelmesini sağlamak için başvurulacak en son çare estetik cerrahidir ve oldukça masraflı bir çözümdür.



5-Diyet esnasında sık sık yoruluyorum. Buna nasıl bir çare bulunabilir?

Eğer diyete başlamadan önce yorgunluk hissetmiyor idiyseniz, diyetle birlikte yorulmaya başladığınızı mı düşünüyorsunuz? Bu ender rastlanan bir durumdur ama mümkündür. Yeterince yemek yememenizden kaynaklanıyor olabilir. Miktarların sınırlı olmadığını unutmayın. Et, özellikle de kırmızı ve yağsız et (biftek, vs) en mükemmel yorgunluğu önleyici doğal üründür. Yorgunluk su ve tuzdan da kaynaklanabilir. Tuzun kan basıncı üzerinde etkisi vardır. Tuzsuz yiyerek tansiyonunuzu en az 1 birim düşürebilirsiniz. Eğer tansiyonunuz zaten düşükse (örneğin 11 ise) 10 ve hatta 9 seviyesine kadar inebilirsiniz. Bu da düşük bir seviyedir ve yorgunluk vericidir. Su fazlası (eğer 2 litreden fazla içiyorsanız) da aynı etkiyi yapar. Su kanı yıkar ve kan basıncını düşürür. En kötüsü bu ikisinin bir arada gerçekleşmesidir. Gece sık sık çişe kalkmamak için akşamları çok su içmemeye gayret edin çünkü bölünen uyku yorgunluğa neden olur. Eğer yorgunluk devam ediyorsa hekiminize tansiyonunuzu ölçtürün ve normal olarak sizin uyguladığınız gibi bir diyetin yormadığını belirtin.



6-Güçlendirme ve koruma evresi için saf protein gününü pazartesi olarak seçmeyi tercih ediyorum. Bu mümkün müdür?


Kendini kanıtlama zamanını seçmek zorunda olmak kadar zor bir şey yoktur. Aynı zamanda hem kurban hem de cellat olmak kurbana çok fazla seçenek tanımaktadır. Buradaki ipucu celladı dışarıda aramaktır. Almaya meyilli olduğunuz aşırı kilolardan uzak durmak için perşembe ile ilgili uygulama tek zorunluluğunuz olarak kalacaktır. Saf protein gününüzü değiştirmemek için elinizden geleni yapın, zorunlu haller dışında perşembede değişiklik yapmayın. Bu uygulamayı sürekli olarak, ama ÖZELLİKLE DE hatta her şeyin kötü gittiğine ve artık dayanamayacağınıza inandığınız anlarda bile muhafaza edin. Çünkü bu anlarda başarısızlıkların ve kaçamakların çoğu meydana gelmektedir.




7- Diyete başladığımdan beri uyuyamıyorum. Bana ne önerirsiniz?

Normal olarak Dukan diyeti ile uykusuzluk arasında bir bağlantı yoktur ama beslenmedeki değişiklikler bazı uyku bozukluklarına neden olabilir. Uykusuzluğun en sık rastlanan nedeni çay, kahve veya kafein içeren içeceklerin tüketilmesidir. Şimdi daha az miktarda glüsidler aldığınız için organizmanız tabii ki kafeine karşı çok daha duyarlıdır. Size tavsiyemiz bu tür içecekleri daha az içmeniz veya eğer onlardan vazgeçemiyorsanız kafeinsiz olan çeşitlerini tercih etmenizdir. Ayrıca, akşamları veya akşam üzerleri kafein içeren bu tür içecekler içmenizi de tavsiye etmiyoruz. Aksi yönde bir uyarı olmadıkça, çayın, özellikle de yeşil çayın kahve kadar kafein içerdiğini unutmayın.



8- Diyeti uygulamaya başladığımdan beri sık sık adalelerime kramp giriyor. Acıyı azaltmak için bana ne tavsiye edersiniz?

Ülkeye göre uyarlanacak (potasyum tuzu)



9-Diyete başladığımdan beri kabızlık çekiyorum. Ne yapmalıyım?

Proteinler su emdiği için kabızlık Atak evresinde ortaya çıkabilir. Eğer kabızlık rahatsız edici düzeydeyse günde bir çorba kaşığı buğday kepeği yutun. Ayrıca çok su içmelisiniz. Su sizin idrar yapmanızı sağlayacak ve dışkınızı yumuşatacak, böylece bağırsaklarınızdaki kasılmalar düzelecek ve sindiriminiz kolaylaşacaktır. Eğer ileri düzeyde kabızlıktan şikayetçiyseniz lütfen hekiminize veya eczacınıza danışın. Kabızlık giderici ilaç almanızı tavsiye etmeyiz çünkü bu ilaçlar genellikle organizma için zararlıdır.



10- Diyete başladığımdan beri ishalden şikayetçiyim. Nedenleri nelerdir?


İshal Dukan diyetinin olası etkilerinden biridir ama rejimin kendisinden çok beslenme düzeninizdeki değişiklikten kaynaklanır. Büyük bir olasılıkla ishale neden olan özel bir gıda maddesi tüketmişsinizdir. Beslenme alışkanlıklarınız konusunda dikkatli olmalısınız. Belki de diyete başladığınızdan beri daha fazla sütlü ürünler tüketmektesiniz? Belki laktoza karşı tahammülsüzlüğünüz vardır? Belki sindirim bozukluğuna neden olabilecek gıdalar yemişsinizdir? Bazı tatlandırıcıların ve şekersiz sakızların bağırsakları yumuşatıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Sindirim bozukluğunuzun muhtemel sebebi olabilecek menü seçiminiz ve beslenme değişikliğiniz konusunda dikkatli olunuz.




11- Nefesimin koktuğunu ve ağzımın kuruduğunu hissediyorum. Ne yapabilirim?

Nefesin kokması ve ağzın kuruması kilo vermeye yönelik her diyette meydana gelir. Ama bu saf proteinli Atak evresinde daha sık karşılaşılan bir durumdur. Bu belirtiler kilo verdiğinizin işaretidir. Onları başarınızın kanıtı olarak kabul etmelisiniz. Günde en az 6 bardak su içerek veya sakız çiğneyerek bu rahatsız edici durumun önüne geçebilirsiniz.

 
Yulaf kepeği


07029460_large.jpg



1- Yulaf kepeğinin yararları nerlerdir?

Tamamı açıklanamayacak kadar çok sayıda özelliği vardır ama bana göre kilo verme ve diyetin kolaylaştırılması açısından en etkili besindir. Öncelikle, suyla veya herhangi bir sıvıyla temas ettiğinde şişen ve midede kendi hacminin 20 ile 30 katı kadar yer işgal eden ve uzun süre kalanbir üründür. Dolayısıyla mide dolar ve uzun süre dolu kalır. Öte yandan, lezzetli, yumuşak, kıvamlı ve çok çeşitli şekillerde hazırlanabilen bir gıda maddesidir. Son olarak da, yulaf kepeği ince bağırsaktan geçerken çevresindeki bütün kalorileri bünyesine alır ve dışkıyla beraber çıkarken onları da vücut dışına atar. Bu kalori kaybı önemli miktarda değildir ama sürekli tekrarlanır ve sonunda kaybedilen miktar ciddi düzeye ulaşır. Bir diğer yararı da, diyetlerin genel sorunu olan kabızlığı giderir çünkü bağırsaktan geçişi kolaylaştırır. Yulaf kepeği çok ucuz bir üründür ve bu genellikle rejim ürünlerinde seyrek rastlanan bir durumdur. Şekerlerin emilim miktarını ve hızını azalttığı için şeker hastaları için koruyucu niteliktedir. Kolesterol üzerinde de olağanüstü bir etkisi vardır ve kolon kanserinden korur. Sağlık konusunda bu kadar yararlı ve etkili başka bir ürün bilmiyorum. Yulaf kepeği esas olarak diyet ürünleri satan mağazalarda ve tabii ki Internet üzerinde bulunur.


2- Yulaf kepeği nerede bulunur?

Bir zamanlar herhangi bir rejim, diyet veya doğal ürünler satan dükkanda bulunabiliyordu. Yulaf kepeğini diyetime dahil etmemden ve web ağının bunu öğrenmesinden sonra bulmak daha zor hale geldi. Stokların bitmesi mi, yetiştirilen miktarın az olması mı? Bu kadar yüksek bir talebin göz önüne alınmaması mı? Bu da uzun kıtlık dönemlerine yol açtı! Sonunda bu ürünü bulabilen kullanıcıların büyük miktarlarda satın almasıyla bu kıtlık daha da ciddi hale geldi.
Halen yapılan araştırmalar yulaf kepeğinin besleyici özelliklerinin emilme kabiliyetine ve viskozitesine bağlı olduğunu göstermektedir. Bu özellikler onu mide ve ince bağırsakta gerçek bir süngere dönüştürmektedir.

Oysa bu iki özellik onun üretim biçimine yani öğütülmesine ve elenmesine (unun kepekten ayrılmasına) bağlıdır. Bu nedenle, çok ince veya çok kalın öğütülmüş ya da yeterince elenmemiş yulaf kepeği besleyici özelliğinin büyük bir bölümünü kaybeder.

Günümüzde yulaf kepeği arzı normale dönmüş gibi gözükmektedir. Esas olarak diyet ürünleri satan dükkanlarda veya İnternet'te bulunmaktadır.



3- Her gün birçok doz yulaf kepeği yenebilir mi?

Zayıflama döneminde, Atak evresinde ve nihayet Seyir evresinde İdeal Kiloya ulaşana kadar yapılması gereken günde 3 çorba kaşığını aşmamaya özen gösterin. Günde 1 çorba kaşığına sadece önerilmez ama özellikle tavsiye edilir. Dikkat; yulaf kepeği diyetinizi daha keyif verici bir hale getirmek için değildir. Bu doz hem iştahınızı keserek hem de dışkı yoluyla az ama düzenli bir şekilde kalorileri atmanızı sağlayarak zayıflamanıza yardımcı olur. 2 kaşık bu faaliyeti arttırır ve bağırsakların çalışmasını rahatlatır. 3 kaşık bu etkiyi daha da arttırır ama kalori vermeye de başlar. Zayıflama döneminde daha ileriye gitmeyin çünkü bekleyeceğiniz daha fazla bir şey yoktur. Güçlendirme döneminde bu düzeyde tüketmeye devam edin çünkü bu dönemde haftada 2 kez nişastalı besin izniniz vardır. Koruma döneminde günde 3 çorba kaşığı almak koşuluyla yulaf kepeği kilonun korunmasında en önemli 3 etkenden biridir. Ama koruma dönemine girmenizden itibaren herhangi bir kısıtlama olmadan bu dozu aşabilirsiniz. Yulaf kepeği doğal bir besindir. Eğer önemli ilaçlar alıyorsanız tükettiğiniz kepek miktarını gün içine yayın çünkü kepek sindirilen besinlerin ve ilaçların emilimini yavaşlatır. Yulaf kepeği esas olarak diyet ürünleri satan dükkanlarda ve Internet üzerinde bulunabilir.



4- Kepek yemek için günün en uygun vakti hangisidir?

Yaşam şeklinize ve besinlerle olan ilişkinize bağlı olarak değişen birçok yol vardır. Eğer sabah erken kalkan ve zengin kahvaltı etmeyi seven biriyseniz galeta, krep veya lapa yaparak tüketeceğiniz yulaf kepeği size rahatlık ve tokluk sağlayacaktır. Eğer öğleden sonraları atıştırmayı seven biriyseniz sizin için en uygun vakit 17.00 olacaktır. Eğer öğle yemeğinizi ayak üstü yiyorsanız ve düzgün bir yemek yemeye hiç zamanınız olmuyorsa 2 yemek kaşığı kepek ile yapılmış bir büyük galeta, süzme yoğurt ve yumurtanın akı hazırlayacağınız bir Dukan sandviçinin temelini oluşturabilir. Sandviçin içine de güzel bir füme somon, yağsız jambon veya kurutulmuş et dilimi koyabilirsiniz. Eğer akşam yemeğinden sonra atıştırmayı seven ve mutluluğu boş mutfak dolaplarında arayan biriyseniz yağı alınmış kakao ile hazırlanmış şekerli galeta sizin açlığınızı bastıracaktır.



5- Sabah yulaf kepeğiyle birlikte hap alıyorum. Bunları ayrı ayrı mı
almalıyım?

Her şey tükettiğiniz yulaf kepeği dozuna bağlıdır. Bir veya iki kaşık kepek hapınızın etkisini azaltacak kadar etki yapmaz (hapın dozu biraz yüksek olsa bile). Eğer üç kaşık alıyorsanız ve hapınız çok küçük dozdaysa, hapı akşam alın. Eğer normal dozda bir hapsa bunun önemi yoktur, yani ikisini birlikte alabilirsiniz.



6- Dukan diyeti kapsamında hangi marka veya tip yulaf kepeği tavsiye edilmektedir?

Doktor Dukan tarafından tavsiye edilen yulaf kepeğini on-line dükkanımızın web sitesinden satın alabilirsiniz (ülkeye göre uyarlanacak). Ayrıca bakkalınızda veya süper marketlerde de bulabilirsiniz. Lif yönünden zengin ve %100 yulaf kepeği içeren doğal yulaf kepeğini tercih etmenizi öneririz.



7- İnternet sitenizde önerdiğiniz yulaf kepeği ile benim piyasada bulabileceğim arasında ne fark vardır?

Dukan diyetine ait yulaf kepeği mamul ürünün yararlarını en üst düzeye çıkaracak şekilde öğütülmüş ve elenmiştir. Öğütme işlemi taneleri çok küçük olmayan yulaf kepeği elde edilmesini sağlamaktadır. Çünkü tanelerin çok küçük olması etkisini, çok iri olması viskozitesini azaltmaktadır. Ürünün içerdiği karbonhidrat oranını düşürmek amacıyla yapılan eleme işlemi yeterince saf ve unla karışmamış kepek elde edilmesini sağlamaktadır.



8- Diyet esnasında yulaf kepeğimi hangi şekillerde tüketebilirim?

Yulaf kepeğini bir tahıl gibi sıcak veya soğuk olarak, yağsız yoğurtla karıştırarak veya ekmek ya da galeta biçiminde hazırlayarak tüketebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta izin verilen miktarı aşmamanızdır.



9- Yulaf kepeğini kapsül şeklinde alabilir miyim?

Yulaf kepeğinin beslenmenize dahil olmadığı durumlarda kapsül şeklinde almanızı tavsiye etmiyoruz. Dukan yulaf kepeği suyu emer ve böylece midenizi dolduran bir jöle oluşturur. Bağırsaklarda bu jölenin çevresinde bulunan her şey ona yapışır (besinler ve kaloriler) ve daha sonra bunlar sindirilerek emilmeden vücuttan dışarı atılır. Yulaf kepeği sindirimi de kolaylaştırır. Yulaf kepeği kapsülleri size sadece içerdikleri lifleri sağlar ama buna karşılık yulaf kepeğinin diğer avantajlarından yararlanamazsınız.



10- Yulaf kepeği tüketilmesinin getirdiği avantajlar nelerdir?

Yulaf kepeği Dukan diyetinin uygulanmasını kolaylaştıran temel ürünlerden biridir. Yulaf kepeği midede su veya diğer sıvılar ile temasa geçtiğinde kendi hacminin 30 katı su emerek şişer. Bir yandan doyma hissini geliştirirken diğer yandan sindirimin yavaşlatılmasını sağlar. Yulaf kepeğinin bir başka avantajı a rejiminize farklı biçimlerde dahil edilmesine imkan veren tadı ve dokusudur. Sindirim esnasında diğer besinlerin kalorilerini emer ve vücut tarafından emilmelerini engeller. Yulaf kepeği çok miktarda kalori kaybetmenizi sağlamasa bile düzenli olarak tüketilmesi zaman içinde aldığınız enerjilerin ciddi biçimde azalmasına yol açar. Yulaf kepeği zayıflama rejimlerinin klasik sonuçları olan kabızlık ve diğer sindirim bozukluklarıyla mücadele ederek sindiriminizin düzenli olmasına katkıda bulunur. Yulaf kepeği pahalı değildir ve şekerlerin emilim hızını yavaşlatarak şeker hastalığının önlenmesine yardımcı olur. Yulaf kepeği kolesterolün azaltılmasında ve kolon kanserinin önlenmesinde önemli bir rol oynar. Başka hiç bir besin maddesi aynı avantajlara sahip değildir.

 
Özel diyetler

Diyet-Yaparken-Yapılan-15-Hata.jpg



1- Çeşitli nedenlerden dolayı bazı besinleri tüketemiyorum. Diyetinizi uygulayabilir miyim?


Dukan Diyeti istendiği kadar yenilebilecek 100 besinin listesini vermektedir. Bu listeden hareket ederek kişisel beslenme sınırlamalarınıza göre kendi rejiminizi oluşturabilirsiniz. Ancak, Dukan Diyetinin karbonhidratlar ve yağlı maddeler yönünden zayıf bir diyet olduğunu, dolayısıyla tüketeceğiniz bütün ürünlerin az şeker içermesi gerektiğini unutmayın.



2- Et yemiyor ama balık (deniz ürünleri) yiyorum. Et veya kümes hayvanı yemeyip sadece balık yersem rejiminizin sonuçları farklı olur mu?

Tabii ki! Balık, deniz ürünleri, yumurta ve yağsız süt ürünleri yiyerek Dukan diyetini uygulayabilirsiniz. Böylece bunların yanında et de yiyen kişilerle aynı sonuçları elde edersiniz.




3- Ben vejetaryenim. Dukan diyetini uygulayabilir miyim?

Protein kaynağı olarak tofu gibi soyadan elde edilen ürünleri tüketerek Dukan diyetini uygulamak mümkündür. Söz konusu ürünlerin karbonhidratlar ve yağlı maddeler yönünden çok zengin olmaması şartıyla süt ürünlerinin yerine soya bazlı süt ürünlerini koyabilirsiniz. Ayrıca, SP (Saf Protein) günlerinde günde iki yemek kaşığı mercimek tüketme hakkınız da vardır.

 
Su tutma


yaz-aylarinda-odeme-dikkat-57305.jpg



1- Neden kilom hiçbir zaman sabit değil ama aşağı yukarı birkaç yüz gram değişiyor?

Bir canlı ile heykel arasındaki farkı görmüş bulunuyorsunuz. Sadece heykelin ağırlığı sabittir. Erkeğinkinden daha fazla su barındıran kadın vücudu akışlara ve ters akışlara maruz kalır. Bu normaldir ve sadece her gün tartılan kişiler bunun farkına varırlar. Endişe etmeyin; kilonuz düşüyor ve önemli olan da budur. Kilonuzda daima inişler çıkışlar olacaktır. Bunun sebebi de vücutta su tutulması ve atılmasıdır.



2- Vücudun su tutmasına karşı ne yapmalı?

4 gün süreyle günde en fazla 1 litreyle sınırlı kalacak şekilde daha az su için, tuzlu somon, pastırma gibi çok tuzlu gıdalar almaktan kaçının. Eğer kabızlık çekerseniz gliserinli fitil, bir miktar parafin yağlı sos veya suyu drene edici bir ürün çözüm olabilir.




 
Duraklama



neden-kilo-veremiyorum1.jpg



1- Birkaç kez sapmama rağmen kilo verdim. Ama birkaç günden beri hiçbir değişiklik yok!

Eğer birkaç kez sapmanıza rağmen kilo verdiyseniz bu OLAĞANÜSTÜ bir durumdur. Öte yandan, sizinki gibi çok süratli bir şekilde kilo verildiğinde, kiloların "sindirilmesi" ve vücudunuzun depoların erimesiyle sonuçlanan ve hiç hoşlanmadığı bu duruma uyum sağlaması için kısa bir duraksama süresi vardır. Her diyette, özellikle de kilo verme işlemi hızlı bir şekilde gerçekleşmişse bu duraksama meydana gelir. Ama size garanti ederim ki her şey normal şekilde devam edecek ve kilo kaybı süratiniz haftada 1 kilo olacaktır. Ama bu kişiden kişiye değişebilir. Peşini bırakmayın ve her gün hareket edin. Eğer biraz daha fazlasını yapabiliyorsanız, bu gayretiniz engeli aşmanızı kolaylaştıracaktır.



2- Nasıl oluyor da santim olarak veriyorum ama kilo olarak vermiyorum?

Rejiminizi düzgün biçimde takip ettiğinizi ve belinizden, kalçalarınızdan ve bacaklarınızdan kilo değil santim kaybettiğinizi söylüyorsunuz. Eğer beden ölçülerinizi doğru aldıysanız kilo(lar) kaybetmişsinizdir. O halde baskülünüz neden duraksama olduğunu gösteriyor? Çünkü aynı zaman zarfında vücudunuzda su tutmuşsunuz. 1 litre suyun 1 kilo geldiğini biliyor musunuz? İzin verilen besin maddelerini eleyebilir, iki gün boyunca 45 dakika yürüyebilir, en fazla 1 litre su içebilir ve mümkün olduğu kadar az tuzlu yiyebilirsiniz.


3- Sebzeleri yeniden diyete dahil ettiğimde kilo vermem yavaşlıyor. Bu normal midir?

Evet normaldir. Size sebebini açıklayayım. Sebze içermeyen saf proteinler rejimindeyken dünyanın en etkili rejimini uygularsınız. Ayrıca, bu suyu uzaklaştıran bir rejimdir: proteinler suyu uzaklaştırır. Dolayısıyla, tartıldığınızda yağ kaybını ve ona eşlik eden su kaybını görürsünüz. Basküldeyken kilo kaybının yüksek olduğunu ve bunun motivasyonunuzu güçlendiren yararlı bir gelişme olduğunu fark edersiniz. Sebzeleri eklediğiniz zaman su ve mineral tuzlar eklemiş olursunuz. Böylece su kaybını azaltırsınız. Dolayısıyla biraz daha yavaş da olsa zayıflamaya devam ederken kaybettiğiniz suyun bir miktar geri geldiğini görürsünüz. Bu da yağ kaybını gizler. Baskülün üzerindeyken duraksadığınız izlenimine kapılırsınız. Ancak saf proteinleri tekrar alır almaz su ve kilo birbirine eklenir ve baskülde kilo kaybı yeniden görünür. Kaçınılması gereken tek şey terazinin aynı noktada durduğunu gördüğünüzde hayal kırıklığına uğramaktır çünkü beslenme konusundaki her türlü değişiklik vücuda duraksamak için gerekli bütün nedenleri sağlayarak dengesini bozar.



4- Öğün atlama eğilimim var ama daha fazla kilo vermiyorum. Neden?

Öğün atlamak başarıyı olumsuz yönde etkileyen ve kaçınılması gereken bir hareket şeklidir. İlk önce, eğer öğle yemeğini atlamışsanız sağlıklı yemek yemenin zor olduğu ve sadece hazır yemek satanların açık olduğu saat 17.00 civarında büyük bir ihtimalle karnınız acıkacaktır. Ama biz akşam yemeğine kadar dayanabildiğinizi varsayalım. Hem daha çok hem de daha besleyici gıdalar alacaksınız (nişastalar, ekmekler, yağlı veya soslu gıdalar). Ama bolca aldığınız bu gıdalar nedeniyle öncelikle kendi vücudunuz sizi cezalandıracaktır. Her öğünde yediğinizde vücudunuz besinlerden makul ölçüde yarar sağlar. Normal zamanda %70 ile 75 arasında besin aldığını varsayalım. Eğer öğle yemeğini atlamışsanız hem çok daha fazla yiyeceksiniz hem de vücudunuz %95 oranında yararlanacaktır. Dolayısıyla her alanda kaybeden olacaksınız. Öğün atlamak şişmanlamanın en iyi yoludur. Her zaman için bir kap yoğurt yemeye vaktiniz olacak, bu hareket açlığınızı bastırmaya yetecektir. O halde lütfen öğün atlamayın.



5- Atak evresindeki duraksamayla nasıl mücadele edebilirim?

Kişilerin Atak evresinde duraksaması enderdir ama yine de bazen böyle bir durum oluşabilir. Genellikle duruksamanın nedeni egzersiz yapılmaması veya yediğiniz şeylerdir. Günde en az 20 dakika yürümenizi ve artıkların vücuttan atılması için bol bol su içmenizi tavsiye ederiz. Yediğiniz miktarlar konusunda da dikkatli olmalısınız. Eğer kaybettiğiniz yağları çok miktarda et yiyerek karşılıyorsanız (hem de yağlı et yiyerek), kilo kaybınız yavaşlayabilir ve hatta durabilir. Tercihen yağsız etler veya balık yeyin.


6- Seyir evresinde duraksama ile nasıl mücadele edebilirim?


Süt ürünlerinin doğal olarak glüsidler içermesiyle bağlantılı olarak bu ürünlerin tüketilmesi (örneğin et ürünlerine yerine) metabolizmanızı yavaşlatacaktır. Ürünlerin besin analizlerine dikkat edin, düşük miktarda glüsidler ve yağlı maddeler içeren süt ürünlerini tercih edin. Sebzeler vücudunuzun Saf Protein günlerini telafi etmek için tutabileceğinden daha fazla su içerir. Su tutulmasını önlemek için daha fazla su için. Son olarak, porsiyonlarınızın miktarına dikkat edin: eğer miktarları çok fazlaysa bu durum duraksamaya neden olabilir.



7- Altı günden beri Atak evresindeyim ama sadece 1 kilo verdim. Oysa arkadaşım 3 kilo verdi. Acaba rejimi yanlış mı uyguladım?

Kilo verme hızı kişiden kişiye değişir. Muhtemelen arkadaşınız kadar hızlı kilo vermiyorsunuzdur. Ama örneğin erkekler genellikle kadınlara göre daha hızlı kilo verirler. Bazıları sürece çok yavaş kilo vererek başlarlar ancak devamında daha hızlanırlar. Diğer bazıları ise rejimlerinin başlangıcında çok süratli kilo kaybeder ama sonraları bu oran yavaşlar.



 
Kolesterol ve Pierre Dukan Metodu


avenacorazon.jpg



1- Diyet ile kolesterol nasıl bağlaştırılır?

Yumurtalar konusunda özel bir dikkat gösterilmelidir. Eğer tehdit edici düzeyde kolesterolünüz yoksa günde bir tam yumurta yiyebilirsiniz. Bu durumda laflı galetanızı sadece yumurtanın akıyla hazırlayın. Veya, eğer hekiminiz aksi yönde bir tavsiyede bulunmamışsa istediğiniz kadar yumurta akı yeyin, sarısını ise haftada 4 ile sınırlayın.
 
Gıda takviyesi ve vitaminler


400204.jpg



1- Bira mayası

Salataya serpmek suretiyle veya başka bir şekilde pul halindeki bira mayasını tüketmenize izin verilir. Bira mayası mükemmel bir katkı maddesidir çünkü B vitamini ve kükürtlü amino asitler yönünden dünyadaki en zengin ürünlerden biridir. Sonbahar genellikle saçların kırılgan olduğu bir mevsimdir. Dolayısıyla bu dönemde bira mayası kürü şiddetle tavsiye edilir.



2- Dukan diyetinini izlerken besin takviyeleri almalı mıyım?

Diyet esnasında besin takviyeleri veya vitaminler almanız gerekmez. Sadece Protein Sebze günlerinde yeterli miktarda sebze tüketmeye özen gösterin. Eğer diyeti izlerken kendinizi zayıf hissederseniz şekersiz multi vitamin takviyesi alın: kısa süre içinde kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
 
Metod


alakart-kocluk.jpg



1- Dukan Diyeti nasıl olurda etki eder?

Dukan Diyetinin etkinliği 6 ana noktaya dayanır. Evrensel ve doğal bir metod olup istendiği kadar yenilebilecek 100 besine, 72 proteine ve 28 sebzeye dayanır. Doyurucu besin olarak protein kullanılması hayal kırıklığına uğramadan süratli ve etkin bir şekilde kilo verilmesini kolaylaştırır. Pierre Dukan tarafından yaratılan metod 4 evresi sayesinde bilimsel bir yöntemdir: Atak, Seyir, Güçlendirme ve Koruma. Bilimsel kanıtlar diyetin etkinliğini ortaya koymaktadır. 3 diyetin (yağlar yönünden fakir bir hipokalorik rejim, Akdeniz usulü bir hipokalorik rejim ve kalori sınırlaması olmayan, şeker içermeyen, aşırı proteinli bir diyet) karşılaştırmasıyla ilgili olarak 322 vaka üzerinde gerçekleştirilen ve 17/07/2008 tarihinde New England Journal of Medecin dergisinde yayınlanan uluslararası bir araştırma zayıflama açısından en etkili rejimin üçüncüsü olduğunu göstermektedir. Bu da Dukan Diyetidir.



2- Dukan metoduyla ne kadar kilo vermek mümkündür?

Bu sizin profilinize, ağırlık ve ırsiyet konusundaki geçmişinize bağlıdır. Makul bir şekilde kaç kilo verebileceğinizi anlamak için İdeal Kilo'nuzu hesaplamanızı istiyoruz. Amacımız sizi incelme konusunda saplantılı bir hedefe değil İdeal Kilo'nuza yönlendirmektir. Bu da sizin günlük hayatınızda ölçüsüz çabalar harcamadan ve hayal kırıklığına uğramadan mümkün olan en kolay şekilde muhafaza edebileceğiniz kilodur.



3- İstenilen kadar yiyerek kilo vermek nasıl mümkün oluyor?

Çok sayıda bilimsel inceleme aşırı şişmanlıkla mücadelede proteinlerin etkisini ortaya koymuştur. Saf proteinler yönünden zengin ve yağlı maddeler yönünden çok fakir ve istenildiği kadar yenilmesine izin verilen 100 besinlik bir çerçeve sunmak suretiyle Dukan metodu hızlı ve etkili bir şekilde kilo vermeyi sağlar, seçilen besinlerin tok tutucu özelliği sayesinde hayal kırıklığını ortadan kaldırır.
Böylece kazanılan kalorilerle harcanan enerjiler arasındaki denge daima zayıflama yönünde ağır basacaktır. Yağlı kütlenizden kaybederken yağsız kütleniz korunacaktır.




4- Dukan metodu hızlı kilo verme diyetlerinden biridir. Aynı zamanda bir gel git etkisi de yaratır mı?

Dr. Nackers tarafından 2009 yılında Amerika'da yürütülen ve Springer’s International Journal of Behavior Medicine isimli dergide yayınlanan bir araştırma diyetin başlangıcında hızlı ve önemli bir miktarda verilen kiloların uzun dönemde daha iyi bir stabilizasyona imkan sağladığını kanıtlamıştır. Özellikle yıldırım gibi başlayan Atak evresi ve sizi İdeal Kilo'nuza götüren Seyir evresi sayesinde Dukan metodunda durum böyledir.

İdeal Kilo'nuza bir kez ulaştıktan sonra, yapılandırılmış iki evre sizi gel git etkisinden uzaklaştırmayı hedefler. Güçlendirme evresi dengeli ve çeşitlendirilmiş bir beslenme biçiminin öğrenilmesi kapsamında biraz daha fazla enerji veren besinleri yeniden devreye sokar. Son olarak, İdeal Kilo'nuz civarında sürekli olarak kalabilmek amacıyla, kesin Koruma evresi somut, etkili ve ömrümüzün geri kalan süresi boyunca izleyeceğimiz 3 önleme dayalı bir plan yardımıyla uzun vadeli bir gözetimi içerir.




5- Dukan diyetini ömür boyu sürdürmek ve kendini sürekli olarak denetlemek mümkün müdür?

İdeal Kilo'nuza ulaşmak ve korumak amacıyla, Dukan diyeti İdeal Kilo'nuzu hesaplamak suretiyle tespit edilen belirli bir süre boyunca izlenmelidir. Yararlarını sürdürebilmek için gereken süre boyunca izlenmelidir. Bu da ancak hayal kırıklığı yaşamamak şartıyla olabilir. Bununla birlikte, bu tek beslenme biçimi haline gelmemelidir. Rejimde ilerlemenizle birlikte, sınırlamanız "zehir" niteliğindeki besinlerin yanında hayati öneme sahip besinleri belirlemeyi de öğreneceksiniz. İdeal Kilo bir kez sabitlendikten sonra tekrar şişmanlamamak için hayatınız boyunca üç prensibi izlemeniz yeterli olacaktır.



6-Diyet esnasında besin takviyesi almak gerekir mi?

- Eğer diyet yapmadan önce eksikliğinden şikayetçi değilseniz: Seyir evresinde sebzeler PS günlerine dahil edildiğinde yeterince yemeniz ve istediğiniz kadar yemenize izin verilen yiyecekleri çeşitlendirmeniz şartıyla hayır.

Eğer Seyir evresinde PS gününde yeterince sebze yemiyorsanız multi vitamin takviyesi konusunda tavsiyede bulunması için eczacınıza başvurun.

- Eğer diyete başlamadan önce bir veya birkaç maddenin eksikliğinden şikayetçiyseniz: şüphesiz evet. Hekiminizin tavsiyesine başvurun.



7- Güçlendirme ve Koruma evrelerinde Saf Protein günü için perşembeden başka bir günü seçmek mümkün müdür?

Teorik olarak hayır. Her şeyin kötü gittiğini düşündüğünüz zamanlarda bile bu kurala riayet edin. Esas bu zamanlarda başarısızlıkların ve kural ihlallerinin büyük bir kısmı meydana gelir. Sadece zorunlu hallerde Saf Protein gününü haftanın başka bir gününe kaydırın ama kesinlikle kaldırmayın. Disiplinli geçirilmiş bir tek günün yemekler arasında kaybolmanın nasıl önüne geçebileceğini, istekle ve azimle geçirilen bir günün ise zayıflığı nasıl ortadan kaldıracağını hayal bile edemezsiniz.



8- Daha fazla kilo vermek için Atak evresini uzatmak mümkün müdür?

Zayıflama konusunda aceleniz varsa bile, doktor tavsiyesi olmadan Atak evresini 6 günü aşacak şekilde uzatmanız tavsiye edilmez. Daha fazla kilo kaybetmez ama özellikle organizmanızı yorma tehlikesiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu da motivasyonunuzu azaltabilir ve hatta aşırı durumlarda kuvvetten düşmenize neden olabilir. Diyet yapmak sıradan bir olay değildir, dolayısıyla hekiminizin tavsiyesine kulak verin.



9- Dukan metodu ile Atkins rejimi arasında ne fark vardır?

Atkins rejimi kilo verme aşamasında sınırlanmış düzeyde karbonhidrat ve lipid tüketimine izin verir. Karbonhidratların (özellikle kuru sebzelerin) kontrolü ilk önce besinlerin içerdikleri karbonhidrat miktarlarının bilinmesini ve dolayısıyla miktarın devamlı olarak kontrolünü gerektirir. Bunun tersine, Dukan metodu "istendiği kadar" yani saymak gerektirmeyen besinler önerir. Bu besinler 4 evreli bir programda ilk önce tercih edileceklerdir: kalıcı bir şekilde, sıkıntı çekmeden zayıflamak için 2 evre, güçlendirmek ve korumak için 2 evre. "Yeni Atkins Rejimi" 2011 yılında bu 4 evreli programın bir tür kopyası olarak ortaya atılmıştır.







 
Beslenme


protein_diyet_5.jpg



1- İzin verilen 100 besinden gerçekten istendiği kadar tüketilebilir mi?

Evet. Dukan metodu besinlerin tartılmasını gerektirmez. İzin verilen bütün besinlerden istendiği kadar tüketilebilir yani izin verilen 100 besin sınırlama olmaksızın yenilebilir. İstendiği kadar demek "doyana kadar" demektir. Bu metodun amacı hem size doğru yemeyi hem de açlık ve tokluk hislerini dikkate almayı yeniden öğretmektir.



2- Neden öğün atlamak daha fazla zayıflatmaz?

İstendiği kadar yenebilen 100 besin içeren bir diyet uygulanıyorsa neden öğün atlansın? İster diyette olun isterse olmayın, öğün atlamak kaçınılması gereken aksi yönde bir davranıştır.

- Eğer öğle yemeğini atlarsanız, sağlıklı yemek yemenin zor olduğu saat 17.00 civarında büyük bir açlık hissetme olasılığınız yüksektir.

- Eğer akşam yemeğine kadar kendinizi tutmuşsanız, kaçınılmaz bir şekilde daha çok yiyecek ve tehlikeye daha açık olacaksınız. Vücudunuz aldığınız besinlerden bütünüyle yararlanarak ve yakında yeniden "aç kalacağı" korkusuyla azami düzeyde kalori depolayarak sizi cezalandıracaktır.

Öğün atlamak şişmanlamanın en kolay yoludur.

Eğer düzgün bir yemek için vaktiniz yoksa bile, bir kap yağsız yoğurdu yemek veya süper marketten birkaç dilim yağsız jambon almak için vaktiniz her zaman vardır.



3- Sebzelerin diyete tekrar dahil edilmesiyle birlikte biraz kilo almak normal midir?

Biraz kilo alınabilir ama bu kilolar alındıkları hızla geri verilirler.
Saf Proteinler gününde vücudunuzdan su atılır çünkü proteinler suyu iticidir. Tartıldığınızda yağ kaybıyla birlikte onu izleyen su kaybını da görürsünüz. Dolayısıyla kilo kaybı çok önemli olup bu durum motivasyonunuzu arttırmada yararlı bir etkendir. Proteinler + Sebzeler gününde su ve mineral tuzları eklersiniz, bu da su kaybını azaltır. Zayıflamaya devam edersiniz ama PP gününe göre biraz daha az miktarda. Tartıya çıktığınızda duraksama içinde olduğunuz hissine kapılırsınız. Ama Saf Proteinleri tekrar almaya başlar başlamaz su ve ağırlık birbirine eklenir, tartı üzerinde kilo kaybı yeniden görüntülenir. Eğer bu durumdaysanız dayanın! Sonuçlar tartıda giderek görünür hale gelecektir!



4- Diyeti sınırlı bir bütçeyle nasıl takip edebilirim.? Çünkü özellikle protein ve et yemek masraflı oluyor.

Son zamanlarda fiyatı ciddi ölçüde artan yağsız kırmızı etin yerine yumurta, yağsız süt ürünleri, tavuk, dondurulmuş balık gibi başka ucuz proteinler tüketme imkanınız vardır. Kasabınıza gitmek, dondurulmuş gıdalar almak, restaurant ticketlerinizi kullanmak, "toptan" satın almak, pazarın sonundaki indirimlerden yararlanmak gibi yeni alışkanlıklar edinin. Aşırı kilolu bir kimsenin yapacağı tıbbi harcamalarla kıyaslandığında bu tür masrafların çok küçük kalacağı unutulmamalıdır.


5- Kırmızı et yemek zorunlu mu ?

Kesinlikle kırmızı et yemek zorunda değilsiniz. İstendiği kadar yenilmesine izin verilen 72 protein arasından hoşunuza gidenleri seçin: balık, yumurta, yağsız süt ürünleri, kabuklu deniz hayvanları, kümes hayvanları, derisi soyulmuş yağsız jambon, vs. Esas olan, yemeklerinizi mümkün olduğu kadar çeşitlendirmektir.



6- İstendiği kadar yumurta yenebilir mi?

- Eğer kolesterolünüz yoksa günde bir yumurta sarısı yiyebilirsiniz. Yumurtanın akından istediğiniz kadar yiyebilirsiniz çünkü kolesterol içermez.
- Eğer kolesterolünüz varsa kendinizi haftada iki yumurta sarısıyla sınırlayın ve Dukan tariflerini hazırlamak da dahil, yumurtanın akına ağırlık verin.




7- Diyet esnasında izin verilen içecekler hangileridir?

Şeker ve alkol içermeyen bütün içecekler: normal su, maden suyu, çay, bitki çayları, kahve ve 1 bardağında (20 cl) 1 Kcal'den az kalori olan light içecekler.


8-Diyet esnasında ara sıra bir kadeh alkol almak mümkün müdür?

Dukan diyetinin zayıflamaya yönelik Atak ve Seyir evrelerinde alkole izin verilmez çünkü az bir miktarı bile çok kalori verir. İdeal Kilo bir kez kazanıldıktan sonra güçlendirme evresinin kutlama öğününde 1 kadeh alkol içmek mümkündür. Kendinizi tutun ve izin verilen içecekler kapsamında yer alan başka seçenekleri düşünün.


9- Şekerin yerine geçmek üzere izin verilen maddeler hangileridir?

Şekerin yerine koymak için ya Aspartam, Sucralose, vs gibi kimyasal tatlandırıcılar ya da Stevia türü doğal tatlandırıcılar kullanabilirsiniz.
Not: Zehir niteliğinde olan şeker aşırı kiloların nedenlerinden biridir ve hatta bir tür bağımlılık bile yaratabilir.




 
Sağlığınız


kalp_yetersizligi_bobrekleri_de_etkiliyor_h146908.jpg





1-Dukan metodu profesyonel sağlık uzmanları tarafından tavsiye edilir mi?

Evet. Birincisi bu metodun yaratıcısı olan Pierre Dukan beslenme uzmanı bir hekim olup aşırı kilo ve obeziteye karşı aktif mücadelede 45 yıllık bir mesleki geçmişe sahiptir. Bu diyet proteinlerin aşırı kiloyla mücadeledeki etkinliğine, vücut ve organizma açısından vazgeçilmez nitelikteki besinlerin akılcı bir şekilde seçilmesine ve düzenli bir fiziksel faaliyetin gerçekleştirilmesine dayanmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalar Dukan metodunun doğruluğunu ve yaklaşımını kanıtlamaktadır. Uluslararası 3 klinik araştırma, Avrupa'da 1 inceleme ve Amerika'da 1 inceleme 2011 Eylül ayından beri yürütülmektedir. Ayrıca Pierre Dukan değişik uzmanlık alanlarına mensup 32 hekimle de işbirliği yapmış ve bu kişiler herkesin kendine özgü özellikleri doğrultusunda aşırı kiloların sebebini anlamak ve çözüme kavuşturmak için kişiye özgü komple bir plan içeren kitabını hazırlamasında Pierre Dukan'ın metodunu onaylamışlardır.



2- Zayıflamak tehlikeli midir?

Zayıflamak hafife alınmaması gereken tıbbi bir olaydır. Önceden genel sağlık durumu tespit edilmeli ve tedaviyi uygulayan hekim tarafından düzenli olarak gözetim altında tutulmalıdır. Saçma hareketlerde bulunulmadığı, bilimsel açıdan kanıtlanmış bir temele dayandığı, sınırları doğru bir şekilde çizildiği ve kesin beslenme şekline dönüştürülmediği sürece bir zayıflama rejimi tehlike yaratmaz. Dukan diyeti böyle bir rejimdir.


3- Dukan diyetinin sakıncalı olduğu durumlar var mıdır?

Dukan diyetini uygulamaya başlamadan önce hekiminize genel sağlık kontrolü yaptırmanız tavsiye edilir.

Dukan diyetinin sakıncalı olduğu durumlar şunlardır: enfarktüs, kalp ve damar hastalıkları, kemoterapi uygulanan kanserler, ensülin bağımlı şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, hamilelik, emzirme, beslenme şekli bozuklukları, çocuklar ve ergenler.


4- Metodun yan etkileri neler olabilir?

Kabızlık: Atak evresinde sadece proteinlerin tüketilmesi sizi geçici bir kabızlık sürecine sokabilir. Bunun nedeni bağırsakların çalışmasında ve dışkının yumuşatılmasında aktif rolü olan liflerin ve yağlı maddelerin tüketiminin azaltılmasıdır. Kabızlığı önlemek için günde 2 litre su içmeyi, sabah kalktığınızda karın kaslarınızı çalıştıracak birkaç hareket yapmayı, günlük yulaf kepeği dozunuzu almayı ve yağlı sirkelerinize 1 çorba kaşığı buğday kepeği veya 1 tatlı kaşığı parafin yağı ilave etmeyi unutmayın.

- Nefesin kokması: aşırı protein içeren bütün rejimlerin ortak sonucudur. Yağ depolarının yakılması setonik maddelerin serbest kalmasına yol açar, bunlar da tükürük ile vücuttan atılır. Şekersiz sakız çiğnemeyi ve gün içinde düzenli olarak su içmeyi deneyin. Bu olumsuz durum yavaş yavaş kaybolacaktır.

- Baş ağrıları: bu olumsuz durum da aşırı protein içeren ve organizma tarafından vücuttan atılması gereken setonik maddeleri üreten rejimlerin ortak sonucudur. Yeteri kadar su içerek (günde 2 litre) ve doyacak kadar yiyerek bu düzensizlikleri yavaş yavaş ortadan kaldırabilir ve zaman içinde kaybolduklarını görürsünüz.



5- Tiroid sorunu olması durumunda metodu izlemek mümkün müdür?

Düzensiz çalışan tiroidin kilo alma üzerinde etkisi olabilir. Tiroid yetersizliği durumunda Levothyrox ile ikame tedavisi yapılabilir. Sorunsuz tiroidin çalışmasına denk bir çalışma düzeyi elde etmek için bunun dozajı doğru ayarlanmalıdır. Hekiminiz veya endokrinoloğunuz tarafından TSH'nin hormon analizi tedavinizin doğru uyarlanıp uyarlanmadığını öğrenmenizi sağlayacaktır.



6- Dukan diyetiyle selülit nasıl ortadan kaldırılır?

Dünyadaki hiçbir diyet selülitlerinizi ortadan kaldırmaz ama proteinler yönünden zengin olanlar su iticidir ve vücuttan suyu atarlar. Bunlar aynı zamanda en az düzeyde toksik madde içeren diyetlerdir, alkol ve pişmiş yağ içermezler. Dukan diyeti de böyledir. Selülit aileden gelen bir özelliktir ve östrojen hormonlarıyla bağlantılıdır. Bu ikinci durumda konuyu jinekoloğunuzla konuşabilir ve gerektiğinde yüksek miktarda bulunan östrojeni azaltıp azaltamayacağını sorabilirsiniz. Cerrahiye ve emme yöntemine başvurmadan selüliti tedavi etmek için uygun tek tıbbi çözüm rejim ile birleştirilen mezoterapidir. Centella Asiatica adı verilen ve gerçekten etkili olan bir bitki mevcuttur. Kilo vermeyle bağlantılı olmadan kalçalardaki ve dizlerdeki hacimlerin azaltılmasında yeterli bölgesel etkisi olan tek molekül şüphesiz budur. Son olarak, bütün selülit tedavileri arasında en mükemmel olanı tedbir almaktır. Selüliti önlerken iki önemli kurala riayet edilmelidir: adetten önceki 5 gün içinde kilo almaktan kaçınmak (bu dönemde alınan kiloların selülite dönüşme eğilimi vardır) ve özellikle düzenli fiziksel faaliyette bulunmak.




7- Göğüs yerine karın ve kalçalarımdan nasıl zayıflarım?

Göğüs konusunda, göğüslerinize dokunmadan kilo vermenizi sağlayacak hiçbir yöntemimiz yoktur. Herşey göğsünüzün ölçüsüne ve özellikle de yapısının yani süt bezi veya yağ dokusunun boyutuna bağlıdır. Eğer çabuk zayıflıyorsanız bunun anlamı göğsünüzün çok dolu olmadığı ve süt bezi yerine yağ bakımından daha zengin olduğudur. Kalçalar söz konusu olduğundaysa durum tam tersinedir. Vücudunuz kalçalarınıza dayanır ve enerjisinin sonuna kadar onu korumaya çalışır. Dolayısıyla eğer sadece basit bir diyet yaparsanız vücudunuzun üst kısmı çok kolay bir şekilde zayıflarken alt kısmı daha az kilo kaybeder. Bu da dengesiz durumunu ciddileştirir. Tıbbi anlamda vücudun alt kısımlarından kilo kaybetmek için iki çözüm vardır: Centella Asiatica (besin takviyesi) ve düzenli egzersiz yapmak. Sadece hekiminiz bu konuyla ilgili olarak size tavsiyede bulunabilir ve ne yapmanız gerektiğini söyleyebilir. Aksi takdirde, başvurulacak en son çare vücudun üst ve alt kısımlarını dengeye kavuşturmak amacıyla yapılacak olan estetik operasyondur. Ama bu masraflı bir çözüm olup rejiminizin bitmesinden itibaren 1,5 yıl sonra başvurulmalıdır.



8- Sigara içmeyi nasıl bırakabilir ve aynı anda büyük hayal kırıklığı yaşamadan nasıl diyet yapabilirim?

Sigarayı bırakmak sağlığın korunması açısından o kadar önemlidir ki bir kez karar alındıktan sonra mutlaka öncelik verilmesi uygun olur. Sigarayı bırakma kilo vermeye göre birinci sıraya alınmalıdır. Her ikisini birden yapmak mümkündür ama bu iki işlemi de başarıyla yürütmek zordur. Sigara tamamen bırakılmalı ve 10 gün boyunca tek başına uygulanmalıdır. 11. günden itibaren eşzamanlı olarak kilo verme çalışmalarına da başlayabilirsiniz. Bu iki fedakarlığın aşırı yükünü ortadan kaldırmak için Dukan Diyetinin iki avantajından birinden yararlanabilirsiniz: istediğiniz kadar 100 gıda ile yemeklerinizi ve öğünlerinizi değiştirin. Yaratıcı olun ve mutfakta biraz daha fazla zaman geçirmeyi kabul edin. Aromaları, baharatları ve light sodaları bolca kullanın. Azalan nikotini tein ile dengelemek için bol çay için. Galetalar, krepler, biliniler hazırlayarak izin verilen günlük porsiyonu ikiye katlamak pahasına yulaf kepeğini kullanın. Son olarak, hekiminizden yardım isteyin. Halen sigara içme isteğini sınırlayan 2 ürün ve nikotin kaybını telafi eden patch'ler vardır. Son sır olarak; anti sigara kokulu bir kutu imal edin veya anti sigara ürünü alın.



9- Karmaşık karbonhidratların yani nişastaların yokluğu sağlık açısından zararlı mıdır?

Hayır, geçici karmaşık karbonhidratlar ("yavaş" şekerler) sağlık açısından zararlı değildir. Aksine, şeker ve yağ açısından fakir ama proteinler yönünden zengin olan rejimler sağlığa zarar vermeden zayıflamayı kolaylaştırırlar. Zaten Dukan metodu yağsız süt ürünleri veya sebzeler gibi az miktarda karbonhidrat içeren besinlere izin vermektedir. Bunlar da organizmanın günlük enerjiyi sağlamasına ve kilo kaybını olabilecek en iyi düzeye çıkarmasına yeterli olmaktadır. Güçlendirme evresinden itibaren karmaşık karbonhidrat kaynağı olan ekmek ve nişastalar (hamur, pirinç, vs) sınırlı miktarlarda rejime dahil edilirler.



 
Sağlık polemikleri


3266_b.jpg




1- Zayıflama diyetleri obezite sorununa kalıcı bir cevap mıdır?

Kesinlikle. beslenme diyetini uyarlamadan gerçek bir aşırı kiloyu tedavi etmek anlaşılabilir bir şey değildir. Zayıflamayı optimum düzeye çıkarmak için bir fiziksel aktivitenin düzenli olarak yapılması da tavsiye edilir.



2- Dukan diyetinin sağlık açısından dengesiz ve tehlikeli olduğu belirtiliyor. Bu doğru mu?

Hayır. Doğru bir şekilde, ayarlama yapmadan uygulanırsa Dukan diyeti sağlık için hiçbir tehlike yaratmaz. Diyetten önce ve sonra yapılacak bir tıbbi analiz sizin zayıflama hedefinize ulaşmanız yönünde artı bir nokta oluşturacaktır. 2011 yılında gerçekleştirilen IFOP araştırması da kandaki bir çok parametrenin (kolesterol, trigliserid, glisemi) rejim esnasında iyileştiğini göstermiştir.



3- Dukan Diyeti esnasında eksiklikleri öne çıkaran ve yüksek miktarda protein alımına, düşük miktarda lif ve C vitamini tüketimine işaret eden belirtilere cevabınız ne olacaktır?

Dukan Diyeti eğer doğru uygulanırsa sizi hiç bir riskle karşı karşıya bırakmaz.
Kilo başına 2,5 gram olarak tespit edilen günlük protein alımı eşiğinin aşılması çok ender rastlanan bir durumdur.

İhtiyaç duyulan lifler bu yönden en zengin besinlerden biri olan yulaf kepeğinin yanında istendiği kadar yenilmesine izin verilen 28 sebze ve hatta ravent otu yardımıyla alınır.

C vitaminini sadece meyveler sağlamaz. Bazı sebzeler de önemli oranda C vitamini içerirler. Kırmızı dolmalık biber ve lahana da bu sebzelerdendir ve istendiği kadar yenmesine izin verilen 100 besinin arasında yer alırlar.



4- Dukan diyetinin kemik yapısını bozduğu ve kırılma riskini arttırdığı doğru mudur?

Bu iddiayı incelemeye yönelik bir araştırma yoktur. Dukan metodu doğru izlendiği zaman kemikler açısından bir risk yaratmaz. Bugüne kadar bu konuyla ilgili olarak hiç şikayet alınmamıştır. Kalsiyum kaynağı olan yağsız süt ürünleri ve D vitamini yönünden zengin yağlı balıklar tüketerek, düzenli bir fiziksel faaliyet gerçekleştirerek kemik yapınızı korur ve kemik erimesini önlersiniz. Hormonların dengesindeki değişiklikler nedeniyle bu hastalık özellikle menopoz dönemindeki kadınları ilgilendirir.





 
Kadınlarla ilgili sorular


1-8.jpg



1- Bebeğimi emziriyorum. Şimdi Dukan diyetine başlayabilir miyim?

Hekimler emzirme dönemi sona ermeden diyete başlanmamasını tavsiye etmektedir. Daha sağlıklı bir biçimde beslenmek isteyen bir anne örneğin bazı karbonhidratların (ekmek, pastalar veya tatlılar) yerine meyveler yiyebilir. Eğer yine de Dukan diyetine başlamak istiyorsanız mutlaka hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz.


 
X