Sorumsuzluk ve rahatlık...

Gozluklupanda

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
24 Ocak 2017
28
12
1
30
Herkese iyi akşamlar. İstanbul'da bir devlet üniversitesinde ingilizce iktisat okuyorum daha doğrusu okuyamıyorum... Dersler konusunda o kadar sorumsuzum ki artık ne yapacağımı bilmiyorum. İnsanlara bakıyorum harıl harıl ders çalışıyorlar ve o kadar önemsiyorlar ki bende bir sorun mu var diye düşünüyorum. Geçtiğim dersleri yüksek notlarla geçiyorum ama kaldıklarımda da sanki önemli bir bölüm okuyoruz, nasılsa elbet veririm diye düşünüyorum hatta daha da kötü bazen özellikle çalışmıyorum.

Diğer konularda böyle değilim ama dersleri bir türlü ciddiye alamıyorum, önemseyemiyorum. Sizce bende bir problem mi var? Diğerleri bu kadar önemserken, her gün gördüğüm kızları final zamanları tanıyamazken neden ben böyleyim?:110: Görüşlerinize ihtiyacım var gerçekten. Tuhaf bir durumdayım çünkü.

Bu ülkede İktisat mezunlarının neden İŞSİZ daha doğrusu niteliksiz olduğunu oldukça güzel açıklayan bir düşünce yapısına sahipsin. "sanki önemli bir bölüm okuyoruz" demeye devam et, bu ülkede elbette iyiler ayıklanır, iş güç sahibi olur kötüler dışarıda kalır. Sen de dersleri ciddiye almadığın için o okul iyice ayağına dolanır. Sen de o zaman o ciddiye alanların İngilizce İktisat bitirip birer birer işe güce girip hayatlarını kurmaya başlamalarını uzayan okulunun vizesine, finaline çalışırken uzaktan izlemekle yetinirsin. Önce o düşünce yapısını değiştireceksin. Sanki önemli bir bölüm mü, amaan dediğin şey hayatın her noktasında zart diye önümüze çıkan bir bilim. Dar görüşlü olmanın ya da istemediğin bir bölümde okumanın bedelini ileride ağır ödersin. Yol yakınken topla kendini. Sorunun cevabı da evet, problem sende.

okulu uzatmayacak seviyede ders çalış, yaz tatillerinde de mutlaka staj yap, çok fazla mezunu olan bir bölümde okuyorsun rakiplerine fark atmak için en az bir yabancı dil daha öğrenmen ve kurumsal şirketlerde deneyim kazanman lazım. yoksa hiiiç hayal etmediğin işler yaparsın ve bugünleri mumla ararsın.

Bu ülkede İktisat mezunlarının neden İŞSİZ daha doğrusu niteliksiz olduğunu oldukça güzel açıklayan bir düşünce yapısına sahipsin. "sanki önemli bir bölüm okuyoruz" demeye devam et, bu ülkede elbette iyiler ayıklanır, iş güç sahibi olur kötüler dışarıda kalır. Sen de dersleri ciddiye almadığın için o okul iyice ayağına dolanır. Sen de o zaman o ciddiye alanların İngilizce İktisat bitirip birer birer işe güce girip hayatlarını kurmaya başlamalarını uzayan okulunun vizesine, finaline çalışırken uzaktan izlemekle yetinirsin. Önce o düşünce yapısını değiştireceksin. Sanki önemli bir bölüm mü, amaan dediğin şey hayatın her noktasında zart diye önümüze çıkan bir bilim. Dar görüşlü olmanın ya da istemediğin bir bölümde okumanın bedelini ileride ağır ödersin. Yol yakınken topla kendini. Sorunun cevabı da evet, problem sende.
Aslında haklısınız kesinlikle ama önemli bir bölümden tam olarak kastım sonuçta insan hayatının elimizde olduğu bir bölüm gibi değil. Teknik bilgi sonuçta. Şu an muhasebe firmasında çalışıyorum ek gelir olsun diye ama okuldan öğrendiğim hiçbir şey işime yaramadı ki şimdiye kadar. 4 ortalama yaptı diye işe mi alacaklar sanki

Aslında haklısınız kesinlikle ama önemli bir bölümden tam olarak kastım sonuçta insan hayatının elimizde olduğu bir bölüm gibi değil. Teknik bilgi sonuçta. Şu an muhasebe firmasında çalışıyorum ek gelir olsun diye ama okuldan öğrendiğim hiçbir şey işime yaramadı ki şimdiye kadar. 4 ortalama yapanı hemen işe mi alacaklar sanki

okulu uzatmayacak seviyede ders çalış, yaz tatillerinde de mutlaka staj yap, çok fazla mezunu olan bir bölümde okuyorsun rakiplerine fark atmak için en az bir yabancı dil daha öğrenmen ve kurumsal şirketlerde deneyim kazanman lazım. yoksa hiiiç hayal etmediğin işler yaparsın ve bugünleri mumla ararsın.
Work and travel yapmıştım ingilizcem çok iyi seviyede, almanca da b1 seviyesinde biliyorum. Şirketler ortalamaya önem verirler mi ki?

Belki de bu ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu bir alanda yüzlerce İktisat fakültesi, bölümü açarak devlet zaten ekonomi biliminin itibarını ve bölümünün, eğitiminin önemini katletti. Puanları çok yüksek olmayınca ve her okulda kolaylıkla açılabilen bir bölüm olunca (İktisat ve diğer İİBF bölümleri için lab.,deney, uygulamalı eğitim, staj vs gibi zorunlulukların olmaması) herkes açtı ve millet üniversiteye kapak atmak için İİBF bölümlerini yazdı. İşletme, Kamu Yönetimi gibi diğer bölümleri fazla katmıyorum zira ben İktisat mezunuyum. Devlet önemsemedi, okullar önemsemedi, öğrenciler önemsemedi... AÖF okuyacağım diyenler de İktisat'a ve kardeş bölümlerine yönelince ortaya binlerce işsiz İktisat mezunu çıktı. Peki ekonominin önemsiz birşey olduğunu söyleyebilecek biri var mı bu forumda bana? "Ekonomi önemli değil, bence çok gereksiz" diyebilen biri var mı?

Biz yeni mezunlar ve öğrenciler aslında "rakip" denilen şeyi gözümüzde fazla büyütüyoruz. Çünkü bu ülkede İktisat diploması alanların çoğu aslında İktisata dair birşey bilmiyor. Kimsenin "önemli görmediği" bir bölümden mezunsak o zaman biz kendimizi önemsemek zorundayız. "devlet bize kadro vermiyüür" diyen, kpss için uğraşan, dil bilmeyen, ekonomi takip etmeyen, ülkenin halinden haberi olmayan, okuldan aklında kalan tek şeyin Keynes olduğu "rakip"lerden sıyrılmak sanıldığı kadar zor değil. Bakınız ben geçenlerde yeni girdiğim bir ortamda "İktisat mezunuyum" demedim, "ekonomi mezunuyum" dedim. Bu iki kelime bile millete o kadar farklı geliyor ki ortamda saygınlık görüyorum resmen. İnsanların bu ikisinin aynı şey olduğundan haberi yok. İktisat mezunuyum, dediğim zaman farklı, ekonomi mezunuyum dediğim zaman farklı tepki alıyorum. "Amaan sanki önemli birşey mi okuyoruz, salla gitsin" algısındaki öğrencilerle parlak bir gelecek hayal etmek imkansız maalesef. O yüzden hep deriz sevdiğiniz işi yapın, sevdiğiniz bölümü okuyun diye. "benim burada ne işim var ya" ruh halinde olmak insana hep kaybettiriyor.

Aslında haklısınız kesinlikle ama önemli bir bölümden tam olarak kastım sonuçta insan hayatının elimizde olduğu bir bölüm gibi değil. Teknik bilgi sonuçta. Şu an muhasebe firmasında çalışıyorum ek gelir olsun diye ama okuldan öğrendiğim hiçbir şey işime yaramadı ki şimdiye kadar. 4 ortalama yaptı diye işe mi alacaklar sanki
İnsan hayatı elinde değil mi?
Emin misin?
Bir firmada muhasebeci olarak yaptığın hataların nasıl bedelleri olabileceğini düşünemiyor musun sen? Koca firmayı batırırsın yahu. :D Yapma gözünü seveyim, yapma. Çık bu düşüncelerden. İnsan hayatı istiyorsan tıp okumalıydın o halde. Ekonomi neresinden tutsan insan hayatına bağlanır, en çok da ödettiği bedellerle bilinir. Okuldan öğrendiklerin hiçbir işine yaramaz, onu ben de söylüyorum. Benim de bir işime yaramadı, yaramayacak da. Çünkü verilen eğitim teorik ama bize pratik lazım pratiğe geçmeden önce de eğitimin o pratiği algılamaya uygun olması lazım. Zaten müfredatlar, ülkede verilen İktisat eğitimi çok berbat. Bu yüzden zaten binlerce İktisat mezunu işsiz. İşsizden ziyade niteliksiz. Onu sen yapmalısın işte, emek istiyor. Nasıl anlatsam, sana çok geniş bir bakış açısı kazandırmalı ve sen bunu öğrendiğin teorik bilgileri temelde kullanarak kümülatif anlamda geliştirip hayatına uyarlamalısın. Fed faiz artırırsa Türkiye nasıl etkilenir? Dolar son günlerde neden bu kadar yükseldi? Marjinal fonlama maliyetinin tüketici mevduatlarına nasıl bir etkisi olur? Ülkemizde faiz sorunu mu var yoksa enflasyon sorunu mu var? Yıllar önce neden bu ülkede insanlar tüp kuyruklarına mahkum oldu? Sebebi neydi? 2017 yılında böyle bir durumun yaşanması mümkün mü? Şu an birçok insan kriz var diyor, peki kriz gerçekten var mı? gibi gibi bir sürü soru ve bu soruların uzuuun uzun cevaplarının sende olması lazım. Zaten bunları cevaplayamıyorsan aldığın diploma sadece diploma olarak yani bir kağıt parçası olarak kalır. Sana iş de buldurur, buraya kadar tamam. Peki ekonomi gibi çoook geniş kapsamlı bir bölümün mezunu olarak aslında sen ne öğrendin? Bunu sorgularsın işte. Şu an isteksiz olmanın nedeni o teorik derslerden sıkılmış olman da olabilir. Ondan hepimiz bıkmıştık çünkü. O yüzden benim sana tavsiyem boşver teorileri, nasıl olsa öğrenirsin. Güncel ekonomiyi takip et.

Belki de bu ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu bir alanda yüzlerce İktisat fakültesi, bölümü açarak devlet zaten ekonomi biliminin itibarını ve bölümünün, eğitiminin önemini katletti. Puanları çok yüksek olmayınca ve her okulda kolaylıkla açılabilen bir bölüm olunca (İktisat ve diğer İİBF bölümleri için lab.,deney, uygulamalı eğitim, staj vs gibi zorunlulukların olmaması) herkes açtı ve millet üniversiteye kapak atmak için İİBF bölümlerini yazdı. İşletme, Kamu Yönetimi gibi diğer bölümleri fazla katmıyorum zira ben İktisat mezunuyum. Devlet önemsemedi, okullar önemsemedi, öğrenciler önemsemedi... AÖF okuyacağım diyenler de İktisat'a ve kardeş bölümlerine yönelince ortaya binlerce işsiz İktisat mezunu çıktı. Peki ekonominin önemsiz birşey olduğunu söyleyebilecek biri var mı bu forumda bana? "Ekonomi önemli değil, bence çok gereksiz" diyebilen biri var mı?

Biz yeni mezunlar ve öğrenciler aslında "rakip" denilen şeyi gözümüzde fazla büyütüyoruz. Çünkü bu ülkede İktisat diploması alanların çoğu aslında İktisata dair birşey bilmiyor. Kimsenin "önemli görmediği" bir bölümden mezunsak o zaman biz kendimizi önemsemek zorundayız. "devlet bize kadro vermiyüür" diyen, kpss için uğraşan, dil bilmeyen, ekonomi takip etmeyen, ülkenin halinden haberi olmayan, okuldan aklında kalan tek şeyin Keynes olduğu "rakip"lerden sıyrılmak sanıldığı kadar zor değil. Bakınız ben geçenlerde yeni girdiğim bir ortamda "İktisat mezunuyum" demedim, "ekonomi mezunuyum" dedim. Bu iki kelime bile millete o kadar farklı geliyor ki ortamda saygınlık görüyorum resmen. İnsanların bu ikisinin aynı şey olduğundan haberi yok. İktisat mezunuyum, dediğim zaman farklı, ekonomi mezunuyum dediğim zaman farklı tepki alıyorum. "Amaan sanki önemli birşey mi okuyoruz, salla gitsin" algısındaki öğrencilerle parlak bir gelecek hayal etmek imkansız maalesef. O yüzden hep deriz sevdiğiniz işi yapın, sevdiğiniz bölümü okuyun diye. "benim burada ne işim var ya" ruh halinde olmak insana hep kaybettiriyor.

maalesef ben de böyle "ayağa düşmüş" bölümlerden birinden mezunum, oysa 2000 yılında %2 lik dilimle girmiştim, şimdi aynı üniversiteden uzaktan öğrenimle diploması "dağıtılan" bir bölüm oldu.

bu kadar mezun veren ve iş garantisi olmayan bölümlerde okuyan ya da mezun olanların mutlaka daha öğrenciyken kariyer planını çizmesi gerekiyor, okudum derece yaptım, süper ortalamayla bitirdim demekle de bitmiyor, zira işverenler, hangi ortalamayla bitirdiğini umursamadan, yeni mezunlara iş öğretme ayağına asgari ücreti bile lütfederek ön muhasebe + çay/kahve servisi yaptırıyorlar.
o yüzden kendi çevremdeki bütün öğrencilere ders kitaplarına bağlı kalmayın, okuyun, öğrenin, branşınızın bütün jargonuna hakim olun, oturup o konunun uzmanlarıyla sohbet edebilecek yetkinliği hedefleyin, staj fırsatlarını iyi değerlendirin, sadece ingilizceyle yetinmeyin diyorum.
ha tüm bunları yapmaları iş garantisi sunacak mı o da hayır...

İnsan hayatı elinde değil mi?
Emin misin?
Bir firmada muhasebeci olarak yaptığın hataların nasıl bedelleri olabileceğini düşünemiyor musun sen? Koca firmayı batırırsın yahu. :KK70: Yapma gözünü seveyim, yapma. Çık bu düşüncelerden. İnsan hayatı istiyorsan tıp okumalıydın o halde. Ekonomi neresinden tutsan insan hayatına bağlanır, en çok da ödettiği bedellerle bilinir. Okuldan öğrendiklerin hiçbir işine yaramaz, onu ben de söylüyorum. Benim de bir işime yaramadı, yaramayacak da. Çünkü verilen eğitim teorik ama bize pratik lazım pratiğe geçmeden önce de eğitimin o pratiği algılamaya uygun olması lazım. Zaten müfredatlar, ülkede verilen İktisat eğitimi çok berbat. Bu yüzden zaten binlerce İktisat mezunu işsiz. İşsizden ziyade niteliksiz. Onu sen yapmalısın işte, emek istiyor. Nasıl anlatsam, sana çok geniş bir bakış açısı kazandırmalı ve sen bunu öğrendiğin teorik bilgileri temelde kullanarak kümülatif anlamda geliştirip hayatına uyarlamalısın. Fed faiz artırırsa Türkiye nasıl etkilenir? Dolar son günlerde neden bu kadar yükseldi? Marjinal fonlama maliyetinin tüketici mevduatlarına nasıl bir etkisi olur? Ülkemizde faiz sorunu mu var yoksa enflasyon sorunu mu var? Yıllar önce neden bu ülkede insanlar tüp kuyruklarına mahkum oldu? Sebebi neydi? 2017 yılında böyle bir durumun yaşanması mümkün mü? Şu an birçok insan kriz var diyor, peki kriz gerçekten var mı? gibi gibi bir sürü soru ve bu soruların uzuuun uzun cevaplarının sende olması lazım. Zaten bunları cevaplayamıyorsan aldığın diploma sadece diploma olarak yani bir kağıt parçası olarak kalır. Sana iş de buldurur, buraya kadar tamam. Peki ekonomi gibi çoook geniş kapsamlı bir bölümün mezunu olarak aslında sen ne öğrendin? Bunu sorgularsın işte. Şu an isteksiz olmanın nedeni o teorik derslerden sıkılmış olman da olabilir. Ondan hepimiz bıkmıştık çünkü. O yüzden benim sana tavsiyem boşver teorileri, nasıl olsa öğrenirsin. Güncel ekonomiyi takip et.
O sorduğunuz soruların cevabını 1. Sınıf olamama rağmen biliyorum zaten , ilgilenmeyi de severim. Sorun o değil tam olarak. Muhasebe konusunda da dediğim gibi bu dönem dersi almama rağmen şu an girdiğimde yerde tekrar eğitim veriyorlar ve okulda öğrendiğim hiçbir işime yaramadı bunu anlatmaya çalışıyorum. Sadece derslere uzun uzun çalışamıyorum, diğerleri gibi önemseyemiyorum sorunum bu belki başka bölüm olsa da böyle olurdu bilemiyorum.

maalesef ben de böyle "ayağa düşmüş" bölümlerden birinden mezunum, oysa 2000 yılında %2 lik dilimle girmiştim, şimdi aynı üniversiteden uzaktan öğrenimle diploması "dağıtılan" bir bölüm oldu.

bu kadar mezun veren ve iş garantisi olmayan bölümlerde okuyan ya da mezun olanların mutlaka daha öğrenciyken kariyer planını çizmesi gerekiyor, okudum derece yaptım, süper ortalamayla bitirdim demekle de bitmiyor, zira işverenler, hangi ortalamayla bitirdiğini umursamadan, yeni mezunlara iş öğretme ayağına asgari ücreti bile lütfederek ön muhasebe + çay/kahve servisi yaptırıyorlar.
o yüzden kendi çevremdeki bütün öğrencilere ders kitaplarına bağlı kalmayın, okuyun, öğrenin, branşınızın bütün jargonuna hakim olun, oturup o konunun uzmanlarıyla sohbet edebilecek yetkinliği hedefleyin, staj fırsatlarını iyi değerlendirin, sadece ingilizceyle yetinmeyin diyorum.
ha tüm bunları yapmaları iş garantisi sunacak mı o da hayır...
İş garantisi denilen şey Türkiye gibi öngörülebilir olmayan bir ülke için sıfırdan farksız aslında. Çok volatil olma konusunda maşallahımız var. Zıplayan döviz kurları, karışık siyasi gündem, bir yanda kan ağlayan esnaf diğer yanda "işler tıkırında" diyen iş adamları, sistemlerin bu kadar sık değişmesi vs. derken iş garantisi denilen şey aslında insanın kendisi oluyor bir açıdan bakınca. Okuyan öğrenci bile ne okuduğunu bilmiyorsa bence iş garantisi istemeye hakkı yok. 79 milyondu sanırım nüfusumuz yanlış hatırlamıyorsam, milyonlarca öğrenci arasında iş garantisi lafı sadece bir hayal oluyor birçok bölüm için. Ben muhasebe öğrenmek istedim çünkü bence bilmeliydim... Muhasebe ofislerine gittim, bana ne dediler biliyor musunuz? "Maaş veremem. İşi öğrenirsin, temizlik, yemek vs yaparsın. Sadece yol ve yemek masrafını karşılarsın" dedi. Keşke asgari ücret lütfetseydi :) Bakın ben Ekonomi mezunuyum ve devlete güvenmiyorum mesela. Bu nedenle ben asla devlet bana iş versin, istihdam sağlasın, kadro açsın diye bekleyemem. Devletin sistemine güvenerek hareket edemem. Okurken de devlete, okuluma güvenip kendimi sermedim. Derslerden geçmek önemli değildi benim için, hoş biz derslerde de FED kararı yorumlardık, sınav sorularımız böyleydi :) Bu ülkede eğitime verilen önem ortada. Ekonomiden anlamayan insanların ülkenin en popüler TV kanallarına çıkıp saçma sapan konuşmasını hazmedemiyorum ve elbette onlara güvenemiyorum. 5 sene önce "işin garanti" dedikleri bölümler bugün sürünüyorsa söylenecek söz kalmıyor.

O sorduğunuz soruların cevabını 1. Sınıf olamama rağmen biliyorum zaten , ilgilenmeyi de severim. Sorun o değil tam olarak. Muhasebe konusunda da dediğim gibi bu dönem dersi almama rağmen şu an girdiğimde yerde tekrar eğitim veriyorlar ve okulda öğrendiğim hiçbir işime yaramadı bunu anlatmaya çalışıyorum. Sadece derslere uzun uzun çalışamıyorum, diğerleri gibi önemseyemiyorum sorunum bu belki başka bölüm olsa da böyle olurdu bilemiyorum.
İstersen bölümünü değiştir. Ben severek okumama rağmen tekrar üniversite okuma şansım olsa, önceki diplomam iptal edilecek olsa bilişimle ilgili birşey okurdum.

Back
X