Sosyal fobi-eziklik

Feefee1

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
31 Mayıs 2019
311
920
23
Merhaba arkadaslar,
benim kücüklügümden beri sosyal fobim var ne yazikki. Kendimle ilgili cogu takintilari yendim, lakin insanlarin düsüncelerini umursamamayi kendime ögretemedim.
Size o yüzden bir sorum var.
Biri bana yalnizken sen cirkinsin, sen normal degilsin, sen eziksin gibi seyler söylediginde yani hakaret ettiginde cokta umrumda olmuyo. Kisa bir vakit sonra unutuyorum. Lakin eger bunu bir baskasi yanimizdayken söylüyorsa ozaman iste hersey degisiyor. Günlerce unutamiyorum, cok sinirleniyorum. Ezik durumunda düsmemek icin her defasinda bana insanlarin yaninda hakaret edene veya zor duruma düsürene bende karsilik vermeye calsiyorum ama ozaman hersey daha beter oluyor. Yanimza bir kisinin olmasi buna yetiyor.

Size sorum: Sizdede mi böyle oluyor, yoksa bu durum sadece bende mi bu derece yüksek ? Bunu yenmek icin ne yapabilirim ?

Hakaretden cok aslinda laf sokmalar ve imalari kast ediyorum. Bunu Lise zamanimda ve akaraba iliskilerimde cok yasadim.

Kim size başkalarının yanında hakaret ediyor? Burada normal olan bu davranışa sinirlenmek üzülmek zaten. Normal olmayan başkalarının size hakaret edebilmesi. Hiç kimse bana hakaret edemez, hele hele başkalarının yanında. Bunu yapan kimse o ortamda bir ağzınıza geleni söyleyip silin bir daha insanlar da haddini bilsin

Kim sizin yuzunuze neden boyle birşey diyor. Yalnizken veya baskasi varken asla hakki yok ne münasebet. Birisi benimle densiz konuştugu an paralarim onu. Kimseye kalmamiş bizim güzelliğimizi değerlendirmek. Herkese cevabini verin. Sinirlenmenizde bir sıkıntı yok ki tepkinizi her zaman koyun zaten.

Bu sosyal fobiden ziyade özgüven sorunu gibi. Bana biri ister yalnızken ister topluluk içinde ezik, salak vs desin, umurumda olmaz. O dediği için öyle olmayacağım sonuçta. Kendimi biliyorum, isteyen istediğini düşünsün. Siz de bu mantıkla hareket etmeye çalışın.

Hakaretden cok aslinda laf sokmalar ve imalari kast ediyorum. Bunu Lise zamanimda ve akaraba iliskilerimde cok yasadim.
Himm ben bana ima ile bir sey diyene direk "neden öyle dedin bir sey mi kastediyorsun, yuvarlama direk söyle" diyorum, oylece mal gibi kalinca bir daha ima edemiyorlar. Yani salağa yatma biri sana laf dokunduruyorsa.

Ama bu tarz insanlardan uzak dururum, yani bana imali konuşana karşı direk muhabbeti kesmemişsem dahi soğuk davranirim. Davranışlarının karşılığını herkese veririm, ve söylemem gerekir ki en nefret ettigim sey imali konuşan gülerek şaka yapiyor gibi laf dokunduran insandir, asla tahammul edemem

Insanlar benim saf ve sessiz oldugumu cabuk anliyorlar ve o yüzden üstüme geliyorlar. Eskiden daha cok yipraniyordum ama artik o imalara ve laf sokmalara takilmamaya calisiyorum. Görüntümden de memnunum. Burda en büyük problem birisi bana baskalarinin yaninda bunlari yaptiginda rezil oldugumu düsünmem. Bunu asamiyorum. Sinirleniyorum ve panikliyorum. Sanki o bana laf soktugunda diger insanlarinda gözünden düstügümü düsünüyorum. Bu beni daha cok sinirlendiriyor. Sinirlenince ve panikleyince de insan sacmaliyor. Eger kisiye yalinizsam daha iyi karsilik verebildigimi fark ediyorum.

Normalde böyle olmaması gerekiyor ama bizim toplumda zayıf olanı ezmek gibi bir durum var. Siz bunu dışarıya belli ettiğiniz için de üzerinize geliyorlar.

Kendinize ezik bilmem ne diyerek yaftalamayın. Bunu başkalarının yanında ise asla söylemeyin. Hepimiz insanız, zayıf yönlerimiz var, hiçbirimiz mükkemmel değiliz. Karşınızdaki insanlar da değil. Mükemmel insanlardan oluşan bir çemberin ortasına sizi alıp yargılıyorlar gibi düşünmeyin. Kendinizi aşağıda görmeyin o sebeple.

Bu sizi aşağılayan insanlar kimler? Ne sebeple birliktesiniz. Arkadaşım demeyin düşüp bayılırım. İnsalarla mücadele etmeyi öğreneceksiniz. Sinirlenerek değil, kendini aşağı görerek sessiz kalarak da değil. Kendinize güveninizle, bilginizle, zamanla sahip olacağınız deneyimlerle cevap vermeyi öğreneceksiniz.

Size birisi hakaret edince avucunuzu açın ve bakın. Sonra o kişiye bakın. Senin alnını karışlarım ama elimi yüzüne sürdüğüme değmez deyin😁Siz taviz verdiğiniz için bunlara maruz kalıyorsunuz. Bunu kendinize yapmayın. Herkes kendi için en kıymetlisi olmalı. Unutmayın 🤗

Bu insanlarin hepsini hayatimdan cikardim. Bunlar sinif arkadaslarim, kuzenlerim , teyzelerim, özel ögretmenim vs. kisilerdi. Lakin bende anksiyete olusturdular. Her gittigim yerde, her konustugum insan bana bu tarz davranabilir diye korku olustu. O yüzden bu huyumdan, korkularimdan arinmak istiyorum artik. Düsünce bicimimde bir hata var bence. Ama nasil kurtulabilcegimi cözemedim.

Bu insanlarin hepsini hayatimdan cikardim. Bunlar sinif arkadaslarim, kuzenlerim , teyzelerim, özel ögretmenim vs. kisilerdi. Lakin bende anksiyete olusturdular. Her gittigim yerde, her konustugum insan bana bu tarz davranabilir diye korku olustu. O yüzden bu huyumdan, korkularimdan arinmak istiyorum artik. Düsünce bicimimde bir hata var bence. Ama nasil kurtulabilcegimi cözemedim.
Evet çünkü genelleme yapıyorsunuz. Daha önce yaşadığınız kötü deneyimlere dayanarak gelecekteki tanışacağınız insanların da aynı olacağını varsayıyorsunuz. Gelecek hakkında tahminler yürütüyorsunuz ama dayanağı yok.

Mesela ben size kötü yaklaşmadım, size ezik demedim aşağı görmedim. Demek ki kötü niyetli olmayan insanlar da var. Kendinizi şu şekilde şartlamayın: Bu güne kadar kötü insanlarla karşılaştım bundan sonra da böyle olacak.

Siz bana şu an salak deseniz ben bunun doğru olmadığını bilirim, ciddiye almam bu benim değerimden bir şey eksiltmez. Çünkü ben aldığım eğitim vs salak olmadığımı biliyorum. Aynı şekilde onların size söyledikleri de değerinizden bir şey eksiltmez.:KK68:

Sosyofobi ile uzun yıllardır mücadele eden biriyim. Bazı dönemler çok kolay bastırabiliyorum bazı dönemler hayatımı çok zorlaştırdığı oluyor ama asla ben sosyofobiğim diye geri durmadim. Okulda sunum yapmak benim için inanılmaz zor bişey olsa da ben yapamam ki diye çekinmedim. Yeri geldi sunum yaparken atak geçirdim sesim kısıldı, titremekten ayakta duramadim ama geri adım atmadım. Bazen hala minibüste ineceğim yeri söyleyemediğim için biri inene kadar yola devam ettiğim oluyo :)) Düşünmeyin ya yapın, bizim gibi insanlarin problemi çok çoook fazla düşünmek, hata yapmaktan insanlari inciltmekten ve kendini zor duruma düşürmekten o kadar korkuyoruz ki hiçbişey yapamayacak kadar büyük tepkiler veriyoruz.
Kimsenin sana hakaret etmeye hakkı yok.. karşılık vermek yerine ya da laf sokmak yerine dümdüz hissettiklerinizi söylemek daha rahatlatıcı olabilir. Mesela beni iğleneyen biri oldugunu düşündüğümde karşısına dikilip bunu diyerek bunu mu söylemeye çalışıyosun açıkca söyle demek hem sizin enerjinizi korur hem de bu tarz insanlarla olan ilişkinizi belli bi düzeyde tutar.
Benim bi kere bile selamlastigim birileri yanimda olduğunda kendimi inanilmaz rahat hissederim, hatta çogu kişi sosyal fobim oldugunu bile bilmez. Bu yüzden üniversitede sunum yaparken krize girdigimde herkes şaka yapıyorum sanmıştı. :)) Arkadaş gibi, aile dostu gibi birileri varsa onlardan destek alarak yavas yavaş sakinleşebilirsiniz..Bu tarz sizi rahatlatacak bişey bulabilirseniz, bi güven noktası yakalayabilirseniz kolaylaşıcak herşey..

Sizin durum tam sosyalfobi gibi de değil ama en iyi en doğru hamleyi yapmak için bi pskilogla görüşmekten de çekinmeyin. Belki kendinize yakiştirdığınız bu durum sadece sizin yanılsamanızdır. Belki probleminiz bu bile degildir.

Yanımızda üçüncü kişi olunca hakaret eden kişinin yaptığı aklimdan çıkmıyor dediniz ya hakaret edeni değil hakaret etmeyenle yola devam etmeyi düşünün yani iyi olana odaklanin,
Belliki kendinizi savunma konusunda zayıf kalıyorsunuz ve haklıyken haksız oluyorsunuz o zaman o kişiden farkınız olmaz siz onu utandirmalisiniz daha saygılı bir üslupla düşündüğünüzü olduğu gibi söylerseniz açık fikirli olursunuz ama ofkelendiginizi belli ederseniz kötü biri olursunuz üçüncü kişinin gördüğü tek şey sizin o an nasıl davrandığınız ne söylediğiniz değildir. Kelimeler çoğalır abartilabilir kayabilir ama davranışlar asla farklı lanse edilmez edilirse yol vericeksiniz o insanlara bu kadar

Merhaba arkadaslar,
benim kücüklügümden beri sosyal fobim var ne yazikki. Kendimle ilgili cogu takintilari yendim, lakin insanlarin düsüncelerini umursamamayi kendime ögretemedim.
Biri bana yalnizken sen cirkinsin, sen normal degilsin, sen eziksin gibi seyler söylediginde yani hakaret ettiginde cokta umrumda olmuyo. Kisa bir vakit sonra unutuyorum. Lakin eger bunu bir baskasi yanimizdayken söylüyorsa ozaman iste hersey degisiyor. Günlerce unutamiyorum, cok sinirleniyorum. Ezik durumunda düsmemek icin her defasinda bana insanlarin yaninda hakaret edene veya zor duruma düsürene bende karsilik vermeye calsiyorum ama ozaman hersey daha beter oluyor. Yanimza bir kisinin olmasi buna yetiyor.

Size sorum: Sizdede mi böyle oluyor, yoksa bu durum sadece bende mi bu derece yüksek ? Bunu yenmek icin ne yapabilirim ?
Yakin bi arkadasim tarafindan ayni senin durumunu yasiyorum.milletin yaninda surekli eziyor salak flan diyor.kendi sevgilisine de diyor.sevgilisi kiziyor tartisiyorlar.ama ben bana dediginde ses cikaramiyorum.cnku ben ses cikardigimda o daha beter uste cikiyor.onun sesi cikiyor yine ben ezik kaliyorum o yuzden susmak en iyisi diyip susuyorum. Bu kez de ondan yüz alip her seferinde aynisini yapiyor.bu durum cok korkunc seni cok iyi anliyorum

Senden kötü Sosyal fobik ler de var şükret hâline. Ben her an sosyal fobigm

Merhaba arkadaslar,

Bence öfkelenmeden karşındaki insanın yaptığı durum sana ne hissettirdiyse söyle. Bunu yalnız olsan da birinin yanında olsan da yapmaya çalış ki her zaman için kendine güvenin olsun. Birilerine ses çıkarmak başta çok zor hatta bunu denerken sesin titreyebilir öfkelenebilirsin ama önemli olan kendini koruman

Bu durum sizin toplum içinde ki davranış ve konuşmalarınıza bağlı

Korkuların üzerine gitmeden maalesef sorununuza çözüm bulamazsınız

Bakın bir üye ne güzel yazmış
Sosyal fobisinin üstüne giderek
Kriz geçirdiği halde üni'de sunum yapmış 👋

Hiçbir şey yapamıyorsanız profesyonel yardım alın

Back
X