Sperm Alerjisi

Janet Jak Esim

Durme, durme querido hijico
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
17 Nisan 2012
30.412
65.393
SPERM ALERJİSİ (SEMİNAL PLAZMA ALERJİSİ)

CİNSEL İLİŞKİ SONRASINDA ALERJİ OLMASI

Sperm sıvısı (semen, meni) içerisindeki maddelere karşı kadında meydana gelen alerjiye sperm alerjisi denir. Aslında sperm alerjisi terimi yanlıştır çünkü alerji spermlere karşı değil spermin içinde bulunduğu seminal plazmaya (semen sıvısı) karşı gelişir, bu nedenle seminal plazma alerjisidenir. Bunun dışında halk arasında balayı alerjisi, vajina alerjisi gibi isimlendirmeler de kullanılmaktadır. Seminal plazma alerjisi veya seminal sıvı alerjisi en doğru isimlendirmedir.
Lokal olarak vajina ve etrafında alerjik reaksiyonlar meydana gelebileceği gibi bütün vücutta yaygın reaksiyonlar da görülebilir. Alerjik reaksiyon cinsel ilişki sırasında veya sonrasında meydana gelebilir.
Sperm alerjilerinin yaklaşık yarısı ilk cinsel ilişkide meydana gelmektedir. Ancak daha önceki ilişkilerde hiçbir sorun yaşanmadığı halde sonradan başlayan seminal plazma alerjisi vakaları da bildirilmiştir (kaynak).

Belirtiler:
- Vulva ve vajinada kaşıntı, şişme, ağrı, yanma, kızarıklık
-Yüzde, dudaklarda, dilde şişme ve ödem, nefes darlığı, gözlerde kaşıntı gibi sistemik belirtiler meydana gelebilir. Sistemik şikayetleri olan hastaların çoğu atopik bünyeye sahiptir.
Belirtiler erkeğin kadının içerisine boşalmasından hemen sonra başlayabileceği gibi dakikalar hatta saatler sonra da meydana gelebilir. Alerji ile ilgili şikayetler çoğunlukla ilişkiden sonraki yarım saat içerisinde başlar ve bir gün içerisinde geçer. Bahsedilen belirtilerin ilişki ile meydana gelmesi fakat kondom kullanıldığında görülmemesi tanıda şüphe yaratan en önemli kriterdir. Tanı cilt testleri ile desteklenebilmektedir.
Vajina içerisine boşalma olmadan sadece spermlere (meni) cilt teması ile de alerjik reaksiyon oluşabilmektedir (kaynak).
Alerjinin ilişki sırasında kullanılan kayganlaştırıcı kremler, latex veya başka maddelere karşı gelişip gelişmediği sorgulanmalıdır. Kandidiyazis (mantar), vulvovajinit, kontakt dermatit ayırıcı tanıda düşünülmelidir.

Kısırlık:
Seminal plazmaya karşı alerji olması infertiliteye (kısırlığa) direkt olarak neden olmaz ancak bu çiftler kondomsuz cinsel ilişkiye giremedikleri için ilk aşamada gebelik elde edemezler (kaynak). Hamilelik planlayan çiftlerin aşılama yöntemi ile gebelik elde etmeleri mümkündür. Aşılama yönteminde seminal plazmadan arındırılarak yıkanan spermler rahim içerisine verildiği için alerji oluşmamaktadır. Gebelik planlayan çiftler için diğer bir seçenek desensitizasyon tedavisi sonrası normal yolla ilişki ile gebelik elde etmektir.

Tedavi:
Tedavide en pratik yöntem kondom (prezervatif) kullanılmasıdır. Bunun dışında ilişki öncesi anti-alerjik ilaçlar alınması, desensitizasyon (immünoterapi) tedavileri gibi uygulamalar da vardır. Geri çekme yöntemiyle ilişkide içeri boşalma olmayacağı için alerji maydana gelmez.
Desensitizasyon tedavisi amacıyla dilüe edilmiş semen dereceli olarak intravinal uygulanır veya erkeğin semeninden elde dilmiş seminal plazma proteinleri subkutan uygulanır.

Arkadaşlar var mı sperm alerjisi olanlar? Varsa nasıl tedavi oldular, nasıl anladılar alerjilerinin olduğunu?
Çarşamba hastaneye gideceğim ve sanırım benim, eşimin spermine alerjim var :KK43:

Allah şifa versin canım ya, tabi eğer varsa, daha kesin değil. Tedavisi de var sanırım ama okuduğumdan pek bir şey anlamadım açıkçası..
Canım belirtilerin hepsi tutuyor. Evlendiğimden beri sürekli hastayım. Hanggi doktora gittiysem mantar dedi. İlaçlar verdiler ama geçmiyor. En son araştırmalarım sonucunda bunu buldum ve belirtiler aynı ayrıca korunduğumuz zaman (prz. ile ) hiçbir şekilde rahatsızlık duymuyorum.
Ne yapıcam hiç bilmiyorum.. İnşallah değildir çarşamba günü öğreneceğiz inşallah..

Canım belirtilerin hepsi tutuyor. Evlendiğimden beri sürekli hastayım. Hanggi doktora gittiysem mantar dedi. İlaçlar verdiler ama geçmiyor. En son araştırmalarım sonucunda bunu buldum ve belirtiler aynı ayrıca korunduğumuz zaman (prz. ile ) hiçbir şekilde rahatsızlık duymuyorum.
Ne yapıcam hiç bilmiyorum.. İnşallah değildir çarşamba günü öğreneceğiz inşallah..
İnşallah canım, geçmiş olsun.

Arkadaşlar yok mu sperm alerjisi olanlar? Kısırlığa da neden oluyormuş??
Doktorlar siz söylemeden test falan yapmıyorlarmış. Henüz eşim izne çıkmadığı için gidemedik. İnşallah yoktur diyorum sadece.. :KK43:

daha neler duycam

çok dikkat etmedim ama sanki bendede oluyor bunlar gibi geldi :KK22:

Biliyor musun bu da zamanla kısır yapiyormus. Bende cok fena var. Iliskiden sonra siskinlik yanma kizarma agri, cok afedersin resmen sancidan kivraniyorum.
Ama korundugumuz zaman bunların hicbiri olmuyor. Arastirdim ve bunu buldum..

Biliyor musun bu da zamanla kısır yapiyormus. Bende cok fena var. Iliskiden sonra siskinlik yanma kizarma agri, cok afedersin resmen sancidan kivraniyorum.

:KK43: diyorumya hergün bişey çıkıyor doğrudur

yoruldunm artık

bırakmıştım bu işleri bile bi arkadaş doktor tavsiye edene kadar

bu testi bizemi yapıyolar bu arada

Biliyor saden bu da zamanla kısır yapiyormus. Bende cok fena var. Iliskiden sonra siskinlik yanma kizarma agri, cok afedersin resmen sancidan kivraniyorum.

Ben bundan kısır yaptığını çıkarmadım,çıkarım yapmışlar sadece doğal olarak sperm gitmeyeceği için döllenme olmaz.Ama cinsel organa değmeden aşılanabilir,canını sıkma bence

İlk kez duydum çok garipmiş.
Sende sorun çıkmaz umarım içini ferah tut , daha net bir şey yokken stres yapma , kötü düşünme.

:KK43: diyorumya hergün bişey çıkıyor doğrudur

yoruldunm artık

bırakmıştım bu işleri bile bi arkadaş doktor tavsiye edene kadar

bu testi bizemi yapıyolar bu arada
Evet testi hem bize hem esimize yapiyorlar. Esimizin yedigi bir seye de alerjik reaksiyon gosterebiliyormusuz. Maalesef insallah yoktur..
Ben bundan kısır yaptığını çıkarmadım,çıkarım yapmışlar sadece doğal olarak sperm gitmeyeceği için döllenme olmaz.Ama cinsel organa değmeden aşılanabilir,canını sıkma bence
yok mesela korunmazsak eger spermin ürettiği bakteriler kadinda kısırlık yapiyor. Bunun icin kondomla korunma tavsiye ediliyor. Korunulmazsa sorun varmis maalesef ki. Evet asilama ile bebek oluyor. Biz su an mecbur korunuyoruz doktora gidene kadar..

Canım benim, inşAllah korktuğun gibi olmaz. Çok geçmiş olsun. Haberdar et bizi durumdan.

Cok teşekkür ederim canim insallah insallah.

Bilgece muhakkak bi tedavisi vardır Hoppa
Geçmişler olsun :KK37:
cok sagol canim..

İlk kez duydum çok garipmiş.
Sende sorun çıkmaz umarım içini ferah tut , daha net bir şey yokken stres yapma , kötü düşünme.

Evet dogru, aslinda 3 ay oncesine kadar ben boyle bir seyin oldugundan bile habersizdim. Fakat evlendigimden beri hastalik hic ama hic pesimi birakmadi. Vajinal olarak. Temizliğimize de özen gosteriyoruz ama yok. Mesela ilk evlendigimizde 1 ay korunduk herhangi bir rahatsizlik duymuyordum. Ne zamanki biraktik ben basladim. Insallah degildir. Bana da ablam soyledi. Dikkat et diye. Benim vucudum cok hassas hic dusunulmeyen seylere alerjik reaksiyon gosterip hasta olabiliyorum maalesef ki.
Bakalim doktora gidince belli olacak insallah. Her seyin hayirlisi...
Ha daha önce cok doktora gittim hepsi farkli sey söyledi. Tonla test yaptilar hicbir sey çıkmadı. Ama bunun testi baskaymis ve her doktor yapmiuormus maalesef...

İlk defa duydum böyle birseyi .. İnsallah sende yoktur , içini ferah tut. Zor bir durum insan ilişkiye girmek istemez ki sonrasında canin yaniyorsa. Allah allah.. Ama bak şey yazilmis asilama yöntemi, ilaç tedavisi varmis.
Erteleme olur mu Dr işini . bir an önce gidiverin.

Arkadaşlar yok mu sperm alerjisi olanlar? Kısırlığa da neden oluyormuş??
Doktorlar siz söylemeden test falan yapmıyorlarmış. Henüz eşim izne çıkmadığı için gidemedik. İnşallah yoktur diyorum sadece.. :KK43:
Daha yeni farkettim canım konuyu bnde var çocuk düşündüğümüzde farketmistim mahvolmustum resmen hep mantar sanıp fitil üstüne fitil verdiler en son bi doktorun tanısıyla ona göre ilaçlar kullandımda hamile kaldım ama çok zor bir durum gerçekten

X