Spordan sonra

Stripped

Üye
Kayıtlı Üye
4 Temmuz 2013
35
0
6
İstanbul
Merhaba. 17 yaşındayım,1-1.5 ay öncesi diyetisyene gitmeye başladım. Tam 81 kiloydum,cidden aşmıştım yani. Doktorum hastaneden ayrıldığı için artık bende kendimce bir diyet hazırlamıştım ve 1-1.5 ay içinde 10 kilo vermişim. Şuan spora gidiyorum. 4. günüm olucak. 4 gün önce 10 kilo verdiğimi öğrendim.Ama gerçekten gözle görülür bir değişme var.Aslında yaptğım şey sağlıksızdı. Yani diyetisyenim de gidince bende sadece çorba içmeye başladım sabahları.Sadece onla duruyordum. Şuan ise düzenimi değiştirdim. Fakat spordan önce salata yapıyorum ve 1 dilim kepek ekmeği yiyorum.Sporum 1,1.30 saat sürüyor. Geldiğimde saat 4 falan oluyor.Ama ondan sonra ne yiyeceğimi bilmiyorum. Şimdi artık çorbayı bıraktığım içinde vücudum alışmıştır diye korkuyorum.

Kısacası artık spordan önce ve sonra kaç saat aralıklarla ne yemeliyim? Ve artık yeme düzenim var yani acıktıkca bir şey yemiyorum,saatin gelmesini bekliyorum. Onun dışında sizce sporla birlikte 1.5 ayda kaç kilo veririm?

Ve birde bir şey merak ediyorum Yanaklarım çok kızarmaya başladı. Yani kan geldi diyebilirim.Nedeni nedir ?

Son düzenleme:

Canim bana cok az kalorili besleniyomussun gibi geldi hatta okuyunca agzin acik kaldi :O naptin sen oyle cok yanlis beslenmissin bence.ogun vermemissin kendine halbuki ana ve ara ogunlerin muhakkak olmali.bunu bi yasam tarzi gibi dusunmelisin.sagliksiz beslenmeyi hayatindan cikararak porsiyonlarini yariya indirerek gayet kolay zayiflayabilirsin kendini gucsuz dusurme vucudun karbonhidrata bile ihtiyaci var
Spordan en az 1 mumkunse 2 sa once yeme.saglik icin kotu zaten bu. Spordan sonrada hafif beslenmeye calis.

Haklısınız gerçekten.Artık öyle yapmaya çalışıcam. Bir yerde spordan sonra protein tarzı bir şeyler tüketmezsem zayıflayamayacağımı aksine etlerimin sarkacağını söylediler. Tavuk alıp çok azca haşlayıcam spordan gelince. Ya da bu sadece vücut yapan erkekler için mi geçerli?

zayiflayamazsin degil de kaslarindan gitmesin diye normalde aldigindan biraz fazla protein tuketmelisin dogrudur.spordan sonra ilk yarim saat icinde protein tuketmelisin.ama tavuk falan abartmana gerek yok genelde erkekler yapiyo onu.onlarin almasi gereken protein miktari daha fazla dogal olarak sen spordan sonra 1-2 yumurta tuketsen yeter.ben bunu cogu zaman yapamiyorum ama gun icinde mutlaka bir yumurta yiyorum sut yada yogurt mutlaka tuketiyorum.

Spor derken ne yapıyorsun spor olarak ve ne kadar sürüyor? Ona göre spordan önce ve sonra ne yiyeceksin diye nacizhane tavsiyede bulunacağım.

EDİT: Pardon şimdi gördüm 1,5 saat sürüyormuş. Ne kadarı kardiyo? Ağırlık antremanı da yapıyor musun? Salona gidiyorsan aslında önce ve sonra sana ne yemen gerektiği orda söylenmesi lazım.

Pratikte kural şudur: Şimdi yağ yakmak için önce vücudu ısıtmak ve nabzı belli bir düzeye çıkarmak gerekir ve bu en az 15 dakika olmalıdır vücut önce glikojeni yakar sonra yağlara geçer. Eğer spor için sizde yeterli glikojen yoksa yağ yakmak da zor olduğu için vücut en kolay şeyi seçer kasları yakmaya başlar. Kas kaybı hiç istemediğimiz ir durum çünkü sarkam denilen olay aslında yağların olduğu gibi kalıp kasların yakılmasıdır. 30lu yaşlardan sonra kadınlar her sene belli bir yüzde kas kaybediyorlar bu da yaşlılık zamanlarımızda bir çöküş olarak bize geri döner.

Bu yüzden vücudun kastan yememsi için bize antremandan önce karbonhidrat gerekli ama bu karbo ekmek gibi çabuk kana karışan ve harcanmadığında direkt yağa dönüşen basit karbo veya basit şeker olmamalı. Anremandan en az 2 saat önce bizi yağlandırmayan ve çabuk kana karışmayan mesela yulaf ezmesi, haşlanmış patates, kepekli makarna ve çok az yağla yapılmış pirinç pilavı, bulgur yiyebiliriz. Yukarıda ne yazdım glikojen depoları boşaldığında vücut kastan yemeye başlar kas kaybımızı en aza indirmek için de bu komplex karbo yanında protein de almalıyız. Alacağımız protein yağsız en azından çok az yağlı olması gerekiyor. Balık olabilir, sütlü yulaf ezmesi olabilir, yağsız haşlama tavuk olabilir, az yağlı ızgara köfte olabilir, koca bir tas yoğurt olabilir yada sporculara özel bir lor shake olabilir :)

Anreman sonrası vücudun kaybettiği gilokojeni yerine koymak için bu sefer az karbo bol protein alıyoruz. Karbo yanlız elma gibi muz gibi hemen kana karışan bir yiyecek olmalı protein de dediğim gibi. Mesela ben genelde koca bir tas yoğurda meyve doğrayıp yerim, hemen bir muz yer sonra ya ton balığı yada haşlama tavuk göğsü yerim. Menüyü istediğiniz gibi çeşitlendirebilirsin.

Gün içinde de protein alımına dikkat et, yumurta yoğurt, tavuk, süt, et gibi protein içeren yiyecekler tüket, karbonhidrat mutlaka kompleks olmalı, meyveyi abartma çünkü onda şeker var fazla meyve ve onun şekeri yağa dönüşebilir, sebzeleri zaten dememe gerek yok yiyorsundur zaten :))

Kilo verirken sarkmamak için ben spor olarak ben bodyi seçtim Bünye alıştı hala haftanın 3 günü yapıyorum. Kızlar korkmayın bu spor sizi resmen taş gibi yapıyor. Kalkık popo, şekilli kalçalar, kalkmış dik göğüsler, düz bir karın, bıngıl bıngıl sallanmayan kollar, ve pantolandan pörtlemeyen yanlar. Kolların kalınlaştı biraz yani kollarımı sıkınca o kaslar baya belli oluyor ama bunlar da düşmana baya bir göz dağı veriyor, elimin tersini gösterdi mi artık pek çok erkek tamam abla modunda Birde baya güçlü hissediyorsunuz kendinizi.

Son düzenleme:
Birde tartıya bakma hele her hafta hiç çıkma. Hele şu periyodik dönemlerimizde 1 kilo mutlaka fazla çıkarız çünkü vücut şişmeye ve ödem yapmaya başlarmış, Bu yüzden ayın başında tartıl ayın sonuna kadar hiç tartılma. Bazen bir günün kilosu ertesi günü tutmaz, mesela ertesi günü bugünküden fazla çıkabilirsin.Bunun yerinde aynadaki görüntüne bak ve kıyafetlerinin bollaşıp bollaşmadığına. Yani sporuna ve diyetine devam et ama her hafta tartılma. Ben böyle yapmıştım ay sonu 4 kilo brden eksik sayıyı görünce çok mutlu olmuştum acaip bir motivasyon gelmişti :))

Öncelikle çok teşekkür ederim cevabınız için. Şöyle anlatayım şimdi 11.30 da kahvaltımı hazırlıyorum genelde 1 domates,lor peyniri ( çok yemiyorum ) , 1 yumurta , 1 kepek ekmeği yiyorum. Saat 2 de de sporuma gidiyorum. Bu aralar saati fazlalaştırdım.2 saat falan kalıyorum. Mesela direk önce bi bisiklete gidiyorum 20 dk. Daha sonra da işte koşu bandı vs. 4 spor aletine biniyorum,hepsi 20 dk. Daha sonra da 155 kere sopayla basen için hareketler vs yapıyorum.2 saati doldurmadığım zaman tekrar bi yürüyüş bandına vs biniyorum. Eve gelmem 5 i buluyor nerdeyse zaten.Geldiğimde de 2 kaşık yoğurt,lor peyniri,1 domates yiyorum. Saat 8 de ise üzüm falan tüketiyorum. Aslında full domatesle falan geçiyor,yanlış yapıyorum sanırım..

Beni yönlendirirseniz çok sevinirim.6 gün spora gidiyorum aslında ama bu aralar işim çıktığından dolayı 4-5 gün. Sizce 1 ayda ne kadar verebilirim?

1,5 ayda ne kadar kilo verirsin tahmin edemem, bünyeye göre değişir ama 5kgden fazlasını lütfen düşünme bu senin sağlığına zarar. Daha önce kilonu baz alarak şunu söyleyeyim deri altı yağ depoların genişlediği için birden hızlı kilo verince kastan gider bu yağ depoları erimez biraz buruşur ve haliyle sarkarsın. Bu yüzden yavaş yavaş sağlıklı ve kalıcı kilo vermeye bak. Bne geçen sene diyetisten kazası geçirdim. Çok oğun çalışan sürekli ayakta bir işim vardı ve kadınn bana verdiği 1800 kaloriydi. Tabi ben 20gün sonunda 6 klo verdim ama acillik oldum yüzüm çöktü ( Bu yüzü dolgunlaştırmak için yapmadığım şey yok neyse ki biraz toparladı kendini.

Eminim çok güzel bir yüzün vardır, gergin. Hızlı kilo verip bu yüzü buruşturma, sarkmasın.

Beslenmen bana çok zayıf geldi. 2 saat spor yapan birisi için zayıf şimdi hep şöyle düşünürüz ben az yiyeyim çok spor yapayım yağlarım gitsin ama işte vücut çalışma mekanızması böyle değil bebeğim :) 2 saat uzun bu kadar tempoya böyle zayıf besleniyorsan vücuda aşırı stres yüklersin vücut yağları yakamaz kaslarını yer. 1 saat çok yeterli bence şiddetli spor yapıyorsan. İlk 20 dakika bisiklet süper ondan sonra çeşitli ısınma ve esneme hareketleri yap bu senin sonraki ağırlık anteramanlarında kas ağırlarına karşı bir önlem olacak kendi vücut ağırlığınla mekikti şınavdı derken hafif kilo çok tekrar (3x12 yeter) ağırlık çalış. Basenler için mutlaka squat ve deadlift öneriyorum ama bunlar için salonda spor hocasına danış nizami yapılmaları önemli. Ağırlıktan sonra bir 10 dakika hızlı tempoda yürür ve antremanını bitirirsin. Antremandna sonra vücudun glikojen depolarını doldurmak için hemen şeker almalısın(vücut beyin glikozla çalışıyor) mesela taze sıkılmış meyve suyu, üzüm suyu olur bir tane muz olur. Yarım saat sonra mutlaka protein al. 2 kaşık yoğurt neden yoğurttan korkuyorsun iyi bir yağ yakıcıdır, muhallebi servis tabağı kadar ye canım yoğurdu. Yada süt ve loru blendrda çevir ve güzel bir lor shake olur ant. sonrası bu da iyi olur ama ant sonrası mutlaka glikoz al.

Antreman öncesi bir avuç leblebi ye ve muz da yieybilirsin, 1 tane haşlanmış patates olur veya küçük bir kase haşlama kepekli makarna. Yanına da protein kaynağı elbette :))

Diyet konusunda birşey daha söyleyeceğim uzun süre az kalirili beslenme vücudu kıtlık moduna sokar ve vücut bana az yiyecek giriyor deyip hızını yavaşlatır, yediğini de depolar. Kalorini fazla düşürme ve en azındna haftada bir gün istediğini ye bu vücudu şaşırtacak bana kalori giriyor anaam ben bunu yakmam lazım deyip metobolizma hızını yükseltecek. Az kalirili besleniyordum ilk 3 hafta güzel kilo verdim sonra rsmen durdum. 3 hafta az yediğim halde gr verememişim tabi moralim bozuldu ben küçük kaçamaklar yapmaya başladım abartmadan tabi sporuma devam ediyorum ve yine kilo vermeye başlamışım :))

Bu arada maddi durumun varsa yani çok şart değil ben sana l-carnitine öneririm spordan yarım saat önce l-carnitine alabilirsin ama vücuda daha çabuk etki ettiğinden sıvı olanını iç. Bu ürün yağların enerjiye çevrilmesini kolaylaştıracak ve sana biraz daha fazla enerji sağlayacak canım. Kilo vermek hiç zor değil zaten beyaz ekmeği hamur işini tatlıyı abur cuburu kesip doğru beslenme ve sporla verilir çok güzel verilir :)) Verirsin çıtır çıtır fıstık gibi de olursun yanlız acele etme :))

EDİT: 4-5 gün spor yeter bence. Vücudu dinlendirmek de lazım :)

Son düzenleme:

ilginiz için çok teşekkür ederim, dediklerinizi yapmaya çalışıcam,şöyle yapıcam mesela yeme konusunda dediklerinizi yiyicem 1 günde kendime ayırıp başka şeyler yiyicem :) Bu aralar sanırım gerçekten yediklerimden de dolayı mesela ayağa kalktığım an fena halde başım dönüyor.

Nırmaldir yanlız ant öncesi ve sonrası karbo alımına dikkat et. Ant sonrası direktt az miktar mesela 1-2 kaşık pekmez bile alabilirsin. yarım saat sonrada protein canım.

Birde sporunu nasıl yapıyorsun. Hiç dinlenmeden mi. Orda yazmayı unutmuşum setler arası en az 30 saniye dinlen ama oturma salonda dolaş veya olduğun yerde hızlı uygun adım marş şeklinde yürü. Nefesin düzelsin sonra 2.sete geç yine bir 30-4o saniye dinlen( salonda dolaş veya yerinde say) diğer tekrara geç. Başka harekete geçerken de 1 dakika dinlen. Dinlenme derken yine oturmuyoruz hafif tempoda yürüyoruz. Hareketlerde nefes alıp vermelere de dikkat et. Bu sporda dinlenmek de çok önemli. Vücudun yeterli oksijeni almasına müsade vermeliyiz ki yakım yapması kolay olsun. Kolay gelsin canım :))

Son düzenleme:

Evet dediğiniz gibi dinleniyorum çok az.Gerçekten çok yardımcı oluyorsunz teşekkürler :) Spor sonrası çantama jelibon veya şöyle kucuk şekerlerden koysam olur mu ? Ne kadar yemeliyim

Evet dediğiniz gibi dinleniyorum çok az.Gerçekten çok yardımcı oluyorsunz teşekkürler :) Spor sonrası çantama jelibon veya şöyle kucuk şekerlerden koysam olur mu ? Ne kadar yemeliyim

Valla canım spor sonrası jelibon öneriyorlar. Ben çok şaşırmıştım ama 1-2 tane olur herhalde hatta spor sonrası direkt kesme şeker yiyin bile diyenler var. Yarım saat sonra da mutlaka protein alımı olacak.

Spor konusunda da öyle 2 saat yapmaya hiç gerek yok 45-60dk arası biz bayanla riçin çok yeterliymiş fazlası direkt kas kaybı. Yağlar olduğu yerde duruyor yani. Birde spor geçmişin varsa tüm kas gruplarını tek günde çalıştırmamk gerek. Mesela 20 dakikalık kardiyodan sonra 1 gün kol, diğer gün bacak, sonrası gün sırt şeklinde gitmek gerek. Valla ben de sora sora öğreniyorum. Meğer çook yanlışlarım varmış :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…