SÜREKLİ HAKLI OLMA HASTALIĞI!

yarimkalansessizlik

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
27 Mayıs 2015
312
179
Kızlar merhaba, bu konuyu başka bir başlığa daha açtım ama galiba burada daha çok yardımcı olabilirsiniz..

Sizden fikir almak istiyorum. Eşim iq testinde normalin üzerinde çıkmış birisi. Fakat gelgelelim herhangi bir tartışma veya anlaşmazlıkta sürekli haklı olmaya çalışıyor. Bu sırada sözleri ile kalbimi kırıyor ve dönüp bir özür dilemek bir kenara, kendisi özür bekliyor.

Örnek vereyim;
Bahçede köpeğimiz var. Eşim şehir dışında olduğunda, köpeğe normalde 1 öğünde verdiğim mamanın 3 katını verip anneme gittim. Ertesi gün eşim arayıp neden köpeğe yemek vermek için eve gitmediğimle ilgili kızdı, bağırdı ve 'hiç vicdanın da mı yok' dedi. Bi' sinirle eve gittim fakat daha 24 saat bile geçmemiş ve köpek daha önündeki mamayı bile bitirmemişti.

Sonra ne mi oldu? Ondan özür dilememi bekledi. Hâlbuki bana vicdansız yakıştırması yaptığı için ona çok kırılmıştım. Aramızın düzelmesini istediğim için özür diledim.

Benim bildiğim, tartışmanın alevi söndükten sonra iki taraftan hangisinin suçu varsa o taraf özür diler. Bizde ise hep ben yersiz yere özür diliyorum sırf aramızın düzelmesi için. 1 seneden fazladır evliyim.

Bu sadece küçük bir örnekti ama sürekli böyle oluyor.
Siz böyle bir şeyle karşılaşıyor musunuz? Ne yapmam gerekiyor?
Eğer eşime yardımcı olamazsam artık ben kafayı yiyeceğim. Teşekkür ederim şimdiden..

Neden sürekli özür dileme gereği duyuyosun madem senin haklı olduğun konular varsa...Dileme özür falan fazla alıştırmış seni özür diletmeye..Kendi hatasını anlamasına vakit vermeyip hemen özür diliyorsun sanırım

Benim dayim ayni her zaman haklidir kendi hatalarini asla kabul etmez
Bu bence bir kisilik bozuklugu psikologlarin alanina giren bir durum olabilir bana mantikli gelmiyor cünkü asilabilir mi onuda bilmiyorum cünkü bizim ailede hala onun kurallari gercerli zor oluyor gercekten sIkIntili

Neden sürekli özür dileme gereği duyuyosun madem senin haklı olduğun konular varsa...Dileme özür falan fazla alıştırmış seni özür diletmeye..Kendi hatasını anlamasına vakit vermeyip hemen özür diliyorsun sanırım
cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim..
özür dileme sebebim, kavga sonlandıktan sonra onun benden beklediği özür süresinin yani dargınlık süremizin ben özür dilemeden bitmemesi. yani ben 1 hafta özür dilemezsem, 1 hafta soğuk davranır, işteyken pek aramaz, gülmez.
eşimi çok seviyorum, herkes gibi. her geçen süre bana zarar veriyor..

Özür dilemek bir kenara vicdansız lafını yedirebilmek ve bidaha tekrarlanmaması için elimden geleni yapardım. Siz her seferinde özür dileyen taraf olursanız bu bir rutine bağlar ve asla sorunları çözmez. Bunu eşinize anlatmanız gerek.

canım eşine ıq testi de mi yaptırdın :))) ben yaptırsam garanti en düşüğü çıkar.hep sen biliyosun diyo bana.ama aynı tarif ettiğin gibi hep haklı olmya çalışıyo.he de geç napcan :)))

canım eşine ıq testi de mi yaptırdın :))) ben yaptırsam garanti en düşüğü çıkar.hep sen biliyosun diyo bana.ama aynı tarif ettiğin gibi hep haklı olmya çalışıyo.he de geç napcan :)))
canım, küçükken yaptırmış ailesi. tabii zaman geçtikçe değişiklik göstermiştir ama yetişkinlere test yapmıyorlar. yanıtına güldüm ama :)
öyle ama tamam deyip geçtikçe içimde birikiyor. ötelemektense çözüm bulmak istiyorum. ileride ona karşı hislerime zarar vermesinden korkuyorum.
peki siz eşinize nasıl yaklaşıyorsunuz, özellikle kavga anlarında ve sonrasında?

Özür dilemek bir kenara vicdansız lafını yedirebilmek ve bidaha tekrarlanmaması için elimden geleni yapardım. Siz her seferinde özür dileyen taraf olursanız bu bir rutine bağlar ve asla sorunları çözmez. Bunu eşinize anlatmanız gerek.
çok haklısınız ama oturup konuşmayı çok denedim. sanırım yaşımdan dolayı oluyor bu ama maalesef konuştuğumuz her seferde işin sonunda yine haklı olduğunu sanıyor

canım, küçükken yaptırmış ailesi. tabii zaman geçtikçe değişiklik göstermiştir ama yetişkinlere test yapmıyorlar. yanıtına güldüm ama :)
öyle ama tamam deyip geçtikçe içimde birikiyor. ötelemektense çözüm bulmak istiyorum. ileride ona karşı hislerime zarar vermesinden korkuyorum.
peki siz eşinize nasıl yaklaşıyorsunuz, özellikle kavga anlarında ve sonrasında?
eşim değil de sevgilim diyelim.canım ben bişey anlatıyorum mesela tamam uzatma gamze diyo sonra bana bi geliyolar .bişey demiyorum gülüp geçiyorum ama .3 -4 kez yapıncada çok fena tepki veriyorum bu sfer o gülüp geçiyo :) narsist mi diye sormuş ya bi arkadaş he işte narsist de aynı zamanda hep ben biliyorum kimse bişeyden anlamıyo gibi davranıyo.karakter bu değiştiremeyiz gibi

cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim..
özür dileme sebebim, kavga sonlandıktan sonra onun benden beklediği özür süresinin yani dargınlık süremizin ben özür dilemeden bitmemesi. yani ben 1 hafta özür dilemezsem, 1 hafta soğuk davranır, işteyken pek aramaz, gülmez.
eşimi çok seviyorum, herkes gibi. her geçen süre bana zarar veriyor..
peki böyle bir evlilik ne kadar sürer ki bir süre sonra "off yeter " diyeceksin bırak isterse 10 gün konuşmasın anlasın azıcık dünyanın onun etrafında dönmediğini

Eşiniz çok uyanık ve mükemmeliyetçi . ben kusursuzum ben hata yapmam vs vs kendini kaf dağında görüyor. Sizde zeki bir şekilde onun hatalarını yüzüne vurun görmeyecek kadar kör değildir

çok haklısınız ama oturup konuşmayı çok denedim. sanırım yaşımdan dolayı oluyor bu ama maalesef konuştuğumuz her seferde işin sonunda yine haklı olduğunu sanıyor

O zaman tavırlarınızı değiştirin. O size soğuk davranıyorsa siz daha soğuk ve umursamaz davranın. Başka türlü bunun üstesinden gelemezsiniz. Ayrıca sürekli özür de dilemeyin. Çünkü zamanla oda uyanır ki uyanmış bence her olayda sizin özür dileyeceğinizi bildiği için kendi hiçbir hamlede bulunmaz.

benim kocamda çok zekidir sınavlarda derecesi felan vardır ama sosyal zekası benden çok çok aşağıdadır.bence terapist işe yarayabilir size

Başka bir örnek; diyelim ki uyuyakaldım o da aradı. Ulaşamadığı için korktu, sinirlendi. Ulaşınca niye uyuyakaldın deyip küfretti. Neyse korktuğu için bir şey demedim ama sonuçta elimde olmayan bir sebepti. Önceden gideceğimi söylediğim bir yere, sinirli olduğu için gitme dedi ve gittim. Ve sırf gittiğim için olay bana patlıyor, diğer her şey unutuluyor. Haksız olduğum kabul. Sakinleşince konuşup gitmek lâzım. Ama işte o kendi haksızlığını kabul etmiyor. Ne yapacağımı inanın bilmiyorum. Sıkıntıdan, yaşımdan 10 yaş büyük hissediyorum.

Bende diğer tarafa yazmıştım ama neyse buraya yazayım tekrardan.
Öncelikle sürekli haklı olma hastalığı diye bir hastalık yok.Sadece bu örnekle yola çıkacak olursam eğer buradan pek birşey çıkmaz.Daha ayrıntılı örnek vermeniz gerekir.Köpekle ilgili bu olayda ;
1) Eşinizin bu davranışı hastalık değil , onun davranış biçimi.
2)Sizin de buna bu şekilde tepki vermeniz sizin davranış şekliniz.
Sizin bildiğim dediğiniz : "tartışmanın alevi söndükten sonra iki taraftan hangisinin suçu varsa o taraf özür diler. Bizde ise hep ben yersiz yere özür diliyorum sırf aramızın düzelmesi için.." kısmında ise her ne kadar koca suçlu olsa bile burada görünen sizin buna neden olduğunuz.Eğer haklı yere özür diliyorsanız bu durum sizde sıkıntı olduğunu gösterir eşinizde değil..Çok sıkıntı yaşıyorsanız bir terapistle görüşün.

X