Suriye'den ithal edilen patatesler için GMO'dan açıklama: 'Kimyasal kalıntı hakkında ciddi tereddütl

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.859
29.815
60
Patates fiyatlarının geçen seneye göre artış göstermesine önlem olarak Suriye'den patates ithal edildi. Bu ticaretin üzerin e Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak'ın yaptığı açıklama ise korkutucu.

2599679-728xauto.jpg

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, Suriye'den ithal edilen patatesler hakkında bir açıklama yaptı. Yapılan basın açıklamasında ise ithalatın çözüm olmadığı belirtilip tarım ve hayvancılık politikalarının yeniden gözden geçirilmesini istedi. Şube başkanı, kimyasal saldırıların yapıldığı iddia edilen Suriye'den patates ithal etme fikri hakkında oldukça tereddütte olduğunu belirtti.

640xauto.jpg


GMO adına açıklamada bulunan Toprak, patatesin dünyanın her bir yerinde üretilebilir bir gıda olduğunu ve Türkiye'nin en çok patates üreten 20 ülke içinde olduğunu belirtti. Ancak son beş yıla dikkat çekerek ekili alanların azaldığını da iddia etti.

640xauto.jpg


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın patates hakkında yaptığı, "50 kuruştan satılırken ne ara 5- 6 TL’ye satılmaya başlandı anlayabilmiş değilim" açıklamasını hayretle karşıladığını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti:

640xauto.jpg


"Ekili alanların giderek azalmasının yanında, özellikle küresel ısınma sonucu tarım topraklarının kuraklaşması, su kaynaklarının nüfus artışına oranla gittikçe azalması, tarımsal ve hayvansal ham madde fiyatlarını artıran diğer ekonomik etkenlerdir."

Bakan Fakıbaba'nın "Suriye dururken neden başka yerden alalım?" sorusuna ise Toprak, şu cevapları verdi:


Söz konusu patateslerin ülkemize girmeden akredite bir kuruluş tarafından analizleri yapıldı mı?

Patateslerin yetiştirildiği bölgedeki toprak ve su analizleri yine akredite bir kuruluş tarafından yapıldı mı?

Gerek patateste gerekse toprak ve suda kimyasal kalıntı veya ağır metaller mevcut mu?

Yapıldığını umduğumuz analizlerin sonuçları kamuoyu ile ne zaman paylaşılacak?

Yapılan açıklamanın sonunda Türkiye’yi gıdada dışa bağımlılıktan koruyacak politikaların uygulanması gereğine dikkat çekildi.
https://www.mynet.com/suriye-den-it...nda-ciddi-tereddutlerimiz-var-1174097-myyemek

 
Son düzenleme:
Ne olursa olaun temizde olsa Öso alındı bu patatesler. Öso kim komşu devlet mi?
Almam da, yemem de.
 
Valla Suriye'den ithal edildiği söylenen patatesler halis muhlis Türk malı... En başından beri inanmamıştım zaten böyle bir kıtlığa hem de patateste:))
Haaa yine alıp yemem o ayrı. Buyurunuz ;

PATATES CUMHURİYETİ

"Daha ilk günden belliydi patates kıtlığı’nın altında bir pislik olduğu.Altından kim çıktı dersiniz.!

Bak hele tarım bakanı Fakı'nın ettiklerine.. önceki gibi mehdi eker gibi fakı da bir aşiret.. aşireti Türkiye'den patatesi toplamışlar, 50 kuruştan.. işgalden temizlenen afrin-cerablus hattındaki suriye'de depolarda stoklamışlar.. bunu da ihracat yaptık diye bildirip, kdv iadeleri almışlar, devlet de bunu cari açığın rakamlarını düşürmek için ihracat olarak yazmış.. sonra yeni üretimin başlamadan kıtlık çıkarmışlar ki daha önce başka ürünlerde bundan deneyimliler ve takvimlerini biliyorlar..
bu diğer aracıların yok olduğu anlamına gelmiyor ve bütün Türkiye'nin patates ve soğanları değil.. diğer aracıların stokları, karapınar, ereğli vb ve kapadokyanın kuru mağaralarında stoklanıyor.. kıtlığı yaratılan limon da o ambarlarda binlerce ton sandık sandık stoklanmış durumda.. onlarla eşgüdüm içerisinde, aynı takvim ve zamanlamalarla, ortak çıkarların doğal işbirliği, ortaklığı olarak spekülasyon ile vurgunlar serileri elde ediyorlar.. bu patates ve soğan vurgununda söz sahibi ve büyük ortak fakı ve aşireti..
üretimin başlaması ile ellerinde patlama tehlikesi var.. defalarca, takvimin doğru işlememesi, erken üretim ve ithalat ile bu oyunları geri teptiği de sıkça oluyordu..
ama tarım bakanlığı ellerinde, bunu da by-pass edebiliyorlar.. bu kez bulunan yöntem daha kurnazca; Suriye formülü..
ithalat yapıldı ancak ithalatı yapılan Türk Patatesi ve soğanı.. ve bunu Türk milleti anlayamadı.. anlaşılan nokta ise chp milletvekilinin ithalat ve ihracat çalışmasında farkediyor.. sadece saadet'in yayın organlarında veriliyor, çok az bir kesim öğrenebiliyor..
fakı ve aşireti böylece bu vurgundan milyonlarca dolar elde ediyor.. Türk devletinin ve milletinin cebinden hem milyon dolarlar çalmış hem de enflasyonu katlanmasına yol açıyorlar.. bu enflasyonla her firmanın, her kuruluşun, tüm ekonominin dümura uğramasına yol açıyorlar..
peki reyiz bunun farkında mı? bilinmez.. şimdiden sonra öğrenir,
tahminen altını oyanların sıraya bırakmıştır..
aynı oyun antep fıstığında oynanıyor.. fiyatını 250 liraya çıkarmış durumdalar.. antep dışında fıstık üreticilerinin bahçelerindeki fıstığa peşin para ile bağlamışlar bile..
gelecek yıl bayat fıstığı piyasaya sürecekler.. bugün mamul ya da doğrudan fındığı geçen yılın ve önceki yılların bayat depo fındıklarını yiyorsunuz..

Can Atabey
 
X