Susamdan Tahin Nasıl Yapılır?

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.138
596.067
42
tahin.png

Tahin nasıl yapılır, severek tüketilen tahin susamdan yapılmaktadır. Susam ezilerek tahin haline getirilir. İlk olarak tuz havuzlarına yatırılır ve kabuklarının dibe çökmesi sağlanır. Susamın taneleri suyun üstüne çıkar. Tuzlu suyun içinde yaklaşık 8-10 saat bekletilen susamlar daha sonra kurutma ve ezme işleminden geçirilerek tahin haline getirilir. Tahin oldukça besleyici ve acıkmayı geciktirici etkiye sahiptir. Daha çok kış geldiğinde tahinle uygun oranda karıştırılarak tüketilir. Antioksidan ve vitaminlerle vücudun dinç kalmasını sağlar, soğuğa karşı koruyucu etki yapar. Kalsiyum ve demir içeriği de fazladır. Bunun yanında E vitamini içeriğiyle kalp hastalıklarından korur, hücrelerin bozulmasına engel olur. Metabolizmanın hızlanması içinde tahin tüketilir. Tahini enerji verici etkisiyle, hastalıklardan koruyucu etkisiyle uzmanlar bile önermektedir. Kahvaltılarda, tatlı yapımında, kek, kurabiye yapımında, helva yapımında vazgeçilmez bir besindir. Her mutfakta tüketilen bir yiyecek olarak yerini alır. Tahini hazır almak yerine evde yapayı da deneyebilirsiniz. Yapımının kolay olduğunu gördüğünüzde, hazır olanlar yerine yapmayı deneyeceğinizi tahmin ediyoruz. Dilerseniz birlikte tahin nasıl yapılır öğrenmeye çalışalım. Hepinize kolay gelsin.

Tahin yapımı için gerekli malzemeler
  • 1 su bardağı susam
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
Tahin nasıl yapılır?
tahin-neyden-yapilir-800x445.jpg

Kavrulan susamlar soğuduktan sonra mutfak robotunda çekin. Ardından susamlara sıvı yağı azar azar ilave ederek, mutfak robotunda çekmeye devam edin. Tahin kıvamını yakalayıncaya kadar buna devam edin. Verdiğimiz yağın ölçüsüyle boza kıvamında tahin elde edersiniz. Siz istediğiniz kıvama göre içine biraz daha yağ ekleyebilirsiniz.

Tahin yapımında kullanılan sıvı yağı zeytinyağı, fındık yağı, susam yağı, mısır özü, ayçiçek gibi yağlardan tercih edebilirsiniz. Ancak sağlıklı olması açısından zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Susamları kavururken de dikkat etmelisiniz. Eğer çok kavrulursa, susamda yanık bir tat oluşacaktır. Dolayısıyla tahin de bundan nasibini alır. Bazı tariflerde susam kavrulmadan da tahin yapılıyor. Fakat susamı kavurduğunuzda yapacağınız tahin daha lezzetli olur.

Evde tahin yaptığınızda bunu buzdolabında 10 gün kadar saklayabilirsiniz. Çünkü içeriğinde hazır tahinler gibi koruyucu maddeler yok. Ancak tahin böyle yapıldığında, doğal oluyor. Sadece dayanıklılığı azalıyor. Bu yüzden hızla tüketeceğiniz miktarda yapmalısınız. Beklerse tadında acılaşma oluşur. Her kullanımda tahini karıştırarak tüketmenizi tavsiye ederiz. Verdiğimiz ölçülerden ortalama 1 su bardağı tahin elde edersiniz. Afiyet olsun.
Kaynak:tahin gen tr
 
Tahin Pekmezin Faydaları
562a459d67b0a9542c584099.jpg

Tahin pekmezin faydaları, tahin susamın ezilerek ve çeşitli işlemlerden geçirilerek akışkan bir kıvama getirilmesi ile elde edilir. İçeriğinde bol miktarda E, C, B vitaminleri bulundurur. Bu vitaminlerin vücuda sağladığı tüm faydaları da vücuda sağlar. Tahin yerken sade bir şekilde yenilmesi biraz güçtür. Çünkü acımsı bir tadı vardır. Bu nedenle pekmez ile karıştırılarak tüketilir. Bununla beraber tatlılarda kurabiyelerde de sıklıkla kullanılarak faydalarından yararlanılır. Şimdi tahin pekmezin faydalarına bakalım.

Tahin pekmezin faydaları
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
  • İnsan vücut yapısındaki hücrelerin bozulmasını engelleyerek hücre yapısını korur.
  • Vücutta oluşan yaraların kısa sürede onarılmasına ve iyileşmesine yardımcı olur.
  • İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.
  • Kanser rahatsızlıklarına karşı koruyucu ve tedaviye yardımcı olur.
  • Damar sertliği ve damar tıkanmalarına karşı savaşır, damar tıkanıklığı oluşumunu engeller.
  • Vücuda giren ağır ve zararlı metallere, zehirli maddelere, bazı ilaçların sebep olduğu olumsuz etkilerken karşı koruma sağlayarak vücudu bu maddelerden toksinlerden korur.
  • Yaşlanmanın sebep olduğu unutkanlık, hafıza kayıpları ve olumsuzluklara karşı vücudu korur ve yaşlılığın etkilerini en aza indirir.
  • Güçlü iktarda antioksidan içerir. Böylelikle vücuda enerji verir.
  • İki çorba kaşığı kadar tahinde bile yarım kilo etteki protein bulunur. Bu nedenle protein bakımından oldukça zengindir. Protein ihtiyacımızın büyük bir kısmını karşılar. Bu nedenle sık sık tüketilmesi gerekir.
  • Safra kesesinde oluşan taşların düşmesine yardımcı olur.
  • Nefes darlığına oldukça iyi gelir.
  • Bronşit gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Yeni doğum yapan anne adaylarının sütünü arttırıcı etkisi vardır. Bu nedenle emziren anneler tarafında sıklıkla tüketilir. Anneni sütünü arttırırken doğumla beraber vücutta oluşan hasarları onarır.
  • Özellikle gelişmekte olan çocukların beyin ve zeka gelişimi için oldukça önemli besin kaynağıdır. Bu nedenle çocuklar tarafından sıklıkla tüketilmesi sağlanmalıdır.
  • İçeriğindeki bazı maddelerin etkisiyle kemik gelişimine destek olur.
  • Tahin pekmez karışımı aynı zamanda enerji verir, kan yapar.
  • Kış aylarında tüketildiğinde üşümeyi engeller.
  • Vücut direncini arttırmaya yardımcı olur.
  • Mide rahatsızlıkları için oldukça faydalıdır ve besinleri midede uzun süre tutarak acıkmayı geciktirir.
 
Tahin Helvası Tatlısı
IMG_0262.jpg

Tahin Helvası Tatlısı: Tahin helvasını seven kişilerin mutlaka denemesi gereken ve yapımı çok basit olduğu için hemen herkesin evde kolaylıkla yapabileceği bir tatlı çeşidi olan tahin helvası özellikle de kadınların özel günlerinde canları tatlı istediğinde hemen birkaç basit malzeme ile hazırlayabilecekleri için bu yazımda sizler için çok lezzetli bir tahin helvası tatlısı tarifi yazdım. Umarım beğenirsiniz.

Fırında Tahin Helvası Tatlısı İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 250 gram tahin helvası
  • 1 çay bardağı tam yağlı süt
  • 1 yemek kaşığı taze limonun suyu
  • Isıya dayanabilen bir fırın kabı
Üzerini Süslemek İçin gerekli Olan Malzemeler

  • Göz kararı fındık, fıstık ve ceviz
Fırında Tahin Helvası Tatlısı Hazırlanışı: Fırında tahin helvası tatlısını hazırlamak için ilk olarak, orta boy bir kâse alınır ve içine 250 gram tahin helvası koyularak bir çatal yardımı ile iyice ezilir.
Ardından tam yağlı süt ile taze limonun suyu da kaseye ilave edilir. Tüm malzemeler bir karıştırıcı yardımı ile iyice karıştırılarak krema kıvamına getirilir. Daha sonra hazırlanmış olan karışım ısıya dayanabilen bir kaba alınır ve bir kaşık yardımı ile üzeri düzeltilip, önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında yaklaşık 20-25 dakika üzeri kızarana dek pişirilir. Pişen tatlı fırından alınır ve üzerine parçalayıcıdan geçirilmiş fındık fıstık ve ceviz içi serpilip dilimlenerek servis edilir. Afiyet olsun…
 
Tahin Helvası Nasıl Yapılır
tahin-helva.jpg

Tahin helvası nasıl yapılır, Tahin helvası geleneksel tatlılarımız arasında yer almaktadır. Sürekli irmik helvası ve un helvası yapmaktan sıkıldıysanız birde bu helvayı deneyin. Yalnız baştan söyleyelim ciddi derecede kalori ihtiva etmektedir. Ama arada bir yediğimiz için sıkıntı yok diye kendimizi kandırabiliriz. Tahin helvası yapımı oldukça basittir. Ani misafir baskınında, özel davetlerde, altın günlerde vb. pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Tahinin vücuda ciddi faydaları bulunmaktadır. Tahin susamın bazı işlemlerden geçirilmesi ve ezilmesi ile elde edilmektedir. Kış aylarında vücuda soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı direnç kazandırmak için tüketiriz. E, C ve B vitaminleri içermektedir. Tahin yağ ve protein açısından çok zengindir. Sindirim sistemi içinde çok faydalıdır. Uygun ortamda saklanması halinde bozulmadan uzun süre muhafaza edilebilmektedir. Tahin ile ilgili bu kısa sohbetimizden sonra tahin helvası nasıl yapılır, bakalım.

Malzemeler
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 su bardağı un
  • 4-5 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 7 yemek kaşığı tahin
Yapılışı
Yalnız unu bir anda değilde yedire yedire dökerseniz daha iyi olacaktır. Bu yapılan ilk aşamaya meyane adı verilmektedir. Buda küçük bir bilgi olsun. Burada kavurma işlemi yapılırken meyanenin rengidir. Meyanenin üç farklı renk tonu olmaktadır. İlk baştaki hali beyaz, kavruldukça sarı ve en sonunda kahverengi. Ocakta unutursanız siyah olarak dördüncü renk ortaya çıkar. Buda maceramızın sonu olur. Şaka bir yana. Meyane ilk etapta pütür pütür olacaktır. Bu yüzden sulandırmaya falan çalışmayın doğal hali budur. Yavaş yavaş kavurmaya devam edin. Kavurma işlemi bittikten sonra pudra şekerini ilave ediyoruz. Şekeri de azar azar yedirirseniz daha iyi olacaktır. Helva için kullanacağınız pudra şekeri satın alırken, nişasta oranın düşük olmasına dikkat edin. Pudra şekerini iyice yedirebilmek için elle yoğurmak gerekebilir. Ispatula kullanırsanız daha rahat yoğurabilirsiniz. Pudra şekerimizi de yedirdikten sonra tahin ilave ediyoruz. İlk etapta 4 yemek kaşığı ilave edip kıvamına bakın. Eğer sert görünüyorsa 2-3 kaşık daha ilave edin. Helvamızın oluşturma aşaması bitti. Şimdi sunum zamanı. İsterseniz silikon kalıplar içerisine koyarak şekilli bir şekilde servis edebilirsiniz. Yanlarında görüntü için 4-5 tane antep fıstığı da koyulabilir. Afiyet olsun. Bol şanslar.
 
X