• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Süt bu kadar zararlı mı ?

dlaaa

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
6 Nisan 2010
53
0
86
İstanbul
merhaba arkadaşlar.ben yeni bi üyeyim ve ekim annesiyim.kızım nehirsu 7.ayına girdi.aklıma takılan 1 yaşına kadar çocuklara sütün verilmemesi.neden.ben çocuğuma formül mamadan yapılmış yoğurt vermek istemiyorum.yaptığım muhallebesine formül mama katmak istemiyorum.bizler sütle büyümedikmi.ne olur aydınlatalım birbirimizi.sizler ne düşünüyosunuz bu konuda.hadi yazalım...

aynen canim bende hic kullanmak istemiyorum.ama pastorize sutler nasilki onuda bilmiyorum kafam biraz karisiyor bu duruma :sm_confused:

Benimde kafam karışık bu konuda. O zaman peyniri de yoğurdu da marketlerde formül süt olanlarını satsınlar.
Dr. yoğurt ve peynir için önermiyorum onlar mayalanıyo kullanabilirsin dedi. Ama muhallebi vereceksen mutlaka formül süt dedi

ya ne bilim bana hiç bişey olmaz gibi geliyo.hayır bundan 25 yıl oncesi devam sütleri yokken biz açlıktan kırılmısmıyız nasıl büyüdük yada aldıgımız inek sütü zararlıyıysa bizde eskı cocuklarda etkısı olmıyoa yenı nesildemı oluyo ya cok hersey abartılıyo en azından ınek sutunde ne var bılıyorum ıçıne su karıştırılıyo o kadar devam sütü toz içinde ne var bılmıyoruz bıle

Demir kan oluşumu ve beyin gelişimi için çok önemlidir. Özellikle 4.aydan sonra demir ihtiyacı hızla artar. Yetersiz alımında demir eksikliği anemisi (kansızlık) görülür. 500 ml. inek sütü ile demir ihtiyacının ancak %4'ü karşılanabilirken, 500 ml devam formülü ile ihtiyacın %83'ü karşılanır

İnek sütü bebeğin böbrek fonksiyonlarını zorlayacak değerlerde protein içerirken, devam mamaları gerektiği kadar protein içerir ve gerekli tüm amino asitleri sağlar.

Bebeğin bağışıklık sistemini destekleyen, aşılarına cevabı arttıran prebiyotik liflerden yoksundur.

Çinko bebeğin büyüme ve gelişmesi için çok önemlidir. 500 ml. inek sütü bebeğin çinko ihtiyacının ancak %35'ini karşılarken, 500 ml. devam formülü ihtiyacın %70'ini karşılar.

İyot metabolik aktivite ve büyümeyi düzenleyen hormonların bir parçasıdır. Bebeğin sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi için son derece önemlidir. 500 ml. inek sütü bebeğin günlük ihtiyacının ancak "'sini karşılarken, 500 ml. devam formülü ihtiyacın %110'unu karşılar.

Esansiyel yağ asitleri bebeğin sinir sistemi ve beyin hücrelerinin sağlıklı gelişimi için hayati önem taşırlar. Devam formüllerinin içeriklerinde inek sütüne kıyasla esansiyel yağ asitleri çok daha fazla miktarda mevcuttur.

D vitamini sağlıklı kemik ve iskelet gelişimi için çok önemlidir. 500 ml. inek sütü bebeğin günlük D vitamini ihtiyacının ancak %43'ünü karşılarken, 500 ml. devam maması ihtiyacın %90'ını karşılamaktadır.

İnek sütü, C vitamini açısından çok yetersizdir. Devam Biberon Mamalarına bebeğin ihtiyacı olan oranlarda C vitamini ilavesi yapılmıştır.

Tüm bu gerçekleri göz önünde bulundurarak bebeğinize en az 1 yıl sonuna kadar kesinlikle, 2 yıl sonuna kadar da mümkünse inek sütü vermemelisiniz. İnek sütü kullanmanız gereken her yerde (muhallebi, yoğurt yapımı gibi) devam mamalarını kullanabilirsiniz. İnek sütü ile hazırlamanız gereken hazır ek besinleri mutlaka devam maması ile hazırlamalısınız. Bebeğinizin sağlıklı fiziksel ve mental gelişimini sağlamak için ek besin döneminde günde en az 300 ml. ortalama 500 ml. anne sütü veya devam maması vermelisiniz.

alıntı

bizim doktorumuz 6 aydan sonra inek sütüyle kahvaltı vermişti. yeni nesil doktorlar kesinlikle hayır diyo ama bence biraz abartılıyo bu durum. sonuçta sadece inek sütüyle beslemiceksiniz ki günde bir öğünün ne zararı olabilir. biraz ticari gibi geliyo bana bu durumlar. tozlardan daha güvenli olduğunu düşünüyorum ben. ben 8 aylıkken çocuk sütüne başladım 1,5 yaşında hala daha içiyo artık normal sütte veriyorum. başlamasaydım bir yaşından sonra alışmazdı kesinlikle, gerçi bizimki mecburiyettendi. herkesin görüşüfarklı. pastorize sütlerin güvenli olduğunu da biliyorum içim rahat.

bengünün eklediği yazdıdan sona aklıma bi soru takıldı
bütün bunlardan ötürü cesaret edip süt kullanmadım hiç bebeğim riske atamayacağım tek şey..
fakat bizim kuzu asla ve asla devam sütü devam maması tarzı şeyler içmiyor
ağzına zorla şırıngayla verdiğim yoldu saatlerce kustu
doktor hanım reflüdür dedi özel mama verdi onu da kabul etmedi gene 1 şırınga oyunla hileyle içrdim,
sonuç:sabaha kadar kustu
ne yapıcam ben,?evet inek sürü karşılamıyor devam sütünü ama bizimki devam sütü almıyor ki???

benim kızım hiç bir mamayı almıyor.benim yaptıklarımı severek yiyor.bende günlük sütten yoğurt veriyorum.birz muhallebisine süt katıyorum.zaten demir ilacı veriyoz.oda bi nebze karşılıyo ihtiyaçlarını.mamanın tadına bakıyorum midem kalkıyo.çocuklar ne yapsın.bence ticari.mama firmalarının düzmecesi.daha çok tüketilsin diye yapıyolar.

mama firmaları değil ki sadece doktorlr da süte karşı
benim kızım benim yaptıklarımı da yemiyor ne yazıkki sadece kavanoz meyve püresi yiyor
meyve püresini ben yapayım kabul etmiyor

şuan ek gıdaya geçmedik sadece meyvelerin tadlarına bakıyor ceyda
yalnız dr bana hazır yoğurtlardansa pastörize sütten yoğurt mayalalamı tavsiye etti . nedense o bebek yoğurtları bana çok yapay geliyor katkı maddesi doluymuş gibi görüyorum onları nedendir bilmem.
üfff çok karışık bu konu :sinifsinif:

madem demir ihtıyacı devam sütünden sağlanıyo neden demir ilacı ve kan ilacı verıyoruz
yani devam sütü aldım ama tadı demir gibi hiç hoş değil.zaten içmıyoda kızım tükürüyo bol bolziyan olup duruyo

bence biraz mantıklı olmalıyız.süt mamalar kadar sağlıksız değil eminimki.ilk 6 ay sütümüzle çok güzel besliyoruz ondan sonra niye gidip hazır mamayı herşeye katıyoruz.bence 6 aydan sonra gayette güzel kullanalım sütü.6 aya kadar sözüm yok.çünkü bebekler çok hassas.mesale ben anne sütünü sadece 3 ay almışım.sonra annem beni sütten yaptığı mamalarla beslemiş.kemiğide sağlam.bir rahatsızlığımda yok.kalsiyumumu güzel almışım.hamileyken bol bol süt içmedikmi.bebeişlerimiz için.ne dişimde çürük var ve çok dirençliyim ve bebeğimin kemik yapısı öyle güzel ve diraençli ki.ben hep hamilelikte süt içmeme bağlıyorum.taabiki fazlası zarar.ama azar azar vermeye başlayalım bence.

Son düzenleme:
ben yoğurdu ya keçi sütüyle ya da günlük sütlerle yapıyorum devam maması çok mantıklı gelmiyo ablam 2 çocuk büyüttü yurt dışında ben öyle bi şey duymadım dedi hazır yoğurt vermektense böyle vermeyi tercih ediyorum..bir de tecrübelilerden öğrendiğim kadarıyla çok geç süt veince alışmıyormuş bebekler bilemiyorum kafa karışıyo tabi

bende keçi sütü verecem .ama kaç aylıkken verileceğini bilmiyorum tam olarak.ve nerden alıyosunuz keçi sütünü.anne sütüne en yakın oymuş.

bende keçi sütü verecem .ama kaç aylıkken verileceğini bilmiyorum tam olarak.ve nerden alıyosunuz keçi sütünü.anne sütüne en yakın oymuş.

kızım 6.ayını bu ayın sonunda doldurcak yeni vermeye başladım ama çok değil tabi yoğurdunu 1 aydır veriyorum

kızlar bence 6. aydan sonra vermenin hiçbir mahsuru yok.hatta ben ara ara veriyorum kızım severekte içiyor.şunda 5.5 aylık...dr kadir tuğcu nun süt ve mama hakkındaki görüşlerini okumanızı tavsiye ederim.gerçekten mamalar çok iğrennççç...mama yokken ne yapmış çocuklar ..saçma.

İnek sütü demir eksikliğine neden olduğu için önerilmiyor evet. Yoğurt ve peynir mayalanıp yapıldığı için artık fermente olmuş oluyor,süt olmaktan çıkıyor o yüzden sakıncası yok o şekilde yemenin. Sonuçta bebek mamaları da inek proteininden yapılıyor. Bunlar benim doktorun bana söyledikleri. Hazır yoğurt ben de vermiyorum ,baştan mayalıyordum artık babymix veriyorum.

biz de bu hafta ek gıdaya başlıyoruz hayırlısıyla. doktorumuz ısrarla günlük sütle mayalanmış yoğurt hazırlamamı söyledi. ben formül mama planlıyordum oysa.. dinleyeceğim tabii ki..
birkaç kavanoz maması almıştım, ilk etapta onları kullanmamamı tembihledi zira hazır pürelerin içinde bebeklerin ağız tadına hitap eden ilaveler yapılıyormuş, ardından senin hazırladıklarına burun kıvıracaktır dedi.. ama ilerleyen dönemde kullanabilirmişim..

valla ben mayalamadığım yerde veriyorum pastörize yoğurdu, kavanoz mamaları ve o tür şeyleri de denemek istemiyorum, şimdilik iyiyiz:nazar: sorun yok

cnm dr.kadir tuğcu nun süt ile ilgili yorumu..........

Peki çocuklar inek sütüne ne zaman başlamalı?
Sütle kansızlık arasında tek bağlantı vardır. O da bebeğe ilk dört ayda anne sütü yerine inek sütü verilmesi sonucunda bağırsaklarda oluşabilecek mikrobik kanamalardır. Ancak bu durum dördüncü aydan sonra tamamen ortadan kaybolur.
Eskiden annenin sütü yoksa ve aile mama alamayacak kadar fakirse süt biraz sulandırılır içine biraz limon sıkılıp bebeğe verilirdi. Bunun da çocuğa bir zararı olmazdı. Ama şimdi bunları kullanan kalmadı.
'Çocuk bir yaşına kadar süt içemez' lafı doğru değildir. Çocuk dördüncü ayından sonra inek sütünü sulandırmadan içebilir.

Süt vücutta demiri azaltır mı?
Demirin farklı biyolojik fonksiyonları vardır ve bu farklılıklar sonucu eksikliğinde de çok farklı etkiler görülür. Demirin en iyi bilinen özelliği kanda oksijen taşımasıdır.
Vücut demirinin yaklaşık yüzde 73'ü hemoglobinde bulunur. Geri kalan demirin yüzde 12-17'si ferritin ve hemosiderin denilen moleküllerde depolanmıştır. Her ikisi de yüksek miktarda demir atomunu bağlayabilir. Geri kalan yüzde 15 demir de myoglobinde depolanmış olup kas hücreleri için oksijen deposu vazifesi görürler. Çok küçük bir kısmı demirin transferinde bağlanır. Bu molekül demirin serbest bulunduğu yerden ihtiyaç bölgesine taşınmasına yarar. Ayrıca laktoferrin (sütte bulunur) bu transfer işine yarayan demir moleküllerini bağlar ve bakterilerin hızlı üremelerini önler. Yani sütün demiri bağlayarak anemi yaptığı görüşü yanlıştır. Zira sütün içinde bulunan laktoferin bağladığı demirle birlikte organizma tarafından emilir yani demiri yok etmez.

Peki çocukta demir eksikliğine bağlı anemi hangi sebeple meydana gelir?
Çocuk doğduktan sonra hemoglobininde bir düşüş olur. Yeni doğanın ilk doğduğu gün hemoglobinine bakıldığında 16 gram desilitredir. Bu değer aşağı yukarı bir hafta içinde 11 civarına düşer. Bunun nedeni anne karnındaki kanla bizim şu anda taşıdığımız kanın farklı olmasıdır. Bebekler anne karnındayken hemoglobin F dediğimiz özel bir hemoglobin taşırlar. Bunun özelliği annedeki hemoglobin A'dan çok daha hızlı bir şekilde oksijen çekebilmesidir. Eğer annede de bebekte de hemoglobin A fazla olsaydı o zaman mevcut oksijeni yüzde 50 yüzde 50 paylaşacaklardı ki bu da çocuğa az gelecekti.
Fakat doğum sırasında bu hemoglobin F birdenbire dokulara çok ani bir şekilde oksjien taşır. Ama vücut bundan hoşlanmaz ve bunları hemen yıkmaya başlar işte bu parçalanma anında 'sarılık' dediğimiz hadise ortaya çıkar. Bu hemoglobin F'in aniden yıkılıp parçalanmasıyla açığa çıkan demir depolara dolar ve çocuğun uzun süre, altı ay-bir sene kadar demir ihtiyacı buradan karşılanır. Ayrıca kemik iliği aşırı oksijen taşıdığı için baskı altına alındığından yeni kan elemanları da yapılamaz ve çocukta ani bir anemi varmış gibi gözükebilir. Bu normal fizyolojik bir hastalıktır. Bu aşamada asla demir verilmemesi lazımdır.
Eğer bebeğe gereksiz yere demir verilirse demir zehirlenmesi denen bir hadise meydana gelir. Bizim anemi dediğimiz hastalık da aynen ateş gibi bir bulgudur. Aneminin pek çok çeşidi vardır. Orak hücreli anemi, Akdeniz anemisi gibi. Ama bunların içinde bir tek demir eksikliğinden kaynaklanan anemiye demir verilir. Her anemiye demir verilmez.

Hangi gıdalar demir içerirler?
Her ne kadar bazı sebzeler bilhassa ıspanak, önemli bir demir kaynağı olarak kabul görüyorsa da bitkilerdeki demir çok zayıf bir şekilde emilir. Ispanaktaki toplam demirin ancak yüzde 1.4'ü vücut tarafından alınır. Diğer bitkilerde de durum farklı değildir. Kuru fasulyeden yüzde 1.6, soya fasulyesinden yüzde 7, maruldan yüzde 4 demir temin edilir. Günlük demir ve kalsiyum gibi minarelleri sebzeden almak istersek günde ortalama 2.5 kilo civarında ıspanak yememiz gerekir.
Buna karşı kırmızı etteki demirin yüzde 20'si vücut tarafından alınır. Demir, kümes hayvanlarından, balıktan ve anne sütünden de iyi alınır, ama oranlar kırmızı ete göre düşüktür. Fakirler için et pahalıdır. Bu yüzden et ya az miktarda ya da hiç alınmaz. Bu da demir eksikliğine bağlı anemiye neden olur.
Demir eksikliğinin bir önemli nedeni de bağırsaklarda bulunan çengelli solucan ve 'malarya' mikrobudur. Ülkemizde de demir eksikliği önemli ölçüde görülür. Ancak inek sütünün az içilmesi veya içilmemesi demir eksikliğini önlemez. Sütle birlikte çocuğun kırmızı et yemesi de gereklidir.

Demir fazlalığı çocuklarda ne gibi etki yapar?
Demir dokularda birikir ve 'hemositorozis' denen bir hastalığa neden olur. Bu durum da ancak demir sökücü bazı ilaçlarla düzeltilebilir.

Son düzenleme:
Back
X