Tahlil raporunda 'ırk' hanesi bulunan hastanenin başhekiminden hasta yakınına: Kürtsünüz, sizle görü

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715
Tahlil raporunda 'ırk' hanesi bulunan hastanenin başhekiminden hasta yakınına: Kürtsünüz, sizle görüşemem!
Paylaş Paylaş
Hasta yakını Yalçın Çakmak başhekimden şikayetçi oldu
page_tahlil-raporunda-irk-hanesi-bulunan-hastanenin-bashekiminden-hasta-yakinina-kurtsunuz-sizle-gorusemem_238210144.jpg

inPaylaşın

Yalçın Çakmak, Ankara Onkoloji Hastanesi Ahmet Andiçen Polikliniği’nde kemik tahlili yaptıran annesinin raporunda ‘ırk’ hanesinin de yer aldığını gördü. Otomatik olarak ‘Türk’ yazılarak kendisine verilen raporda ‘ırk’ sorusunun nedenini öğrenmek isteyen Çakmak ile Başhekim Yardımcısı’nın tartışması karakolda bitti. Karakolda verdiği ifadede Başhekim Yardımcısı Ali Edizer’in kendisine “Ben sizinle görüşmek istemiyorum, çünkü Kürtsünüz” dediğini anlatan Çakmak, Edizer’den “Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu, dışlayıcı, önyargılı davranışı ve şiddet tutumu” nedeniyle şikâyetçi oldu.

Ankara Onkoloji Hastanesi Ahmet Andiçen Polikliniği’nde verilen bir raporda hastanın adı, soyadı, doğum tarihi, ağırlığı, boyu gibi istenen bilgilerin yanı sıra, bunlara ek olarak “ırk”ının istendiği anlaşıldı.

‘Bu rapor otomatik olarak dolduruluyor’
Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, raporu alan hasta yakını Çakmak, bu hanenin otomatik olarak doldurulup kendilerine verildiğini söyledi. Karakola kadar yansıyan olayın ardından verdiği ifadede Çakmak, kendilerinden kemik tahlili istendiğini, tahlilin sonunda verilen raporu incelerken ırk ibaresini gördüklerini kaydetti. Raporda ırkın yer almasının bilimsel nedenini öğrenmek için danışmaya başvurduklarını ve buradan başhekim yardımcısına yönlendirildiklerini dile getiren Çakmak, 10 dakikalık bekleme sırasında başka bir hastane görevlisine ziyaret nedenini açıkladığını belirtti. Çakmak, “Edizer’in odasına tekrar gittiğimizde kapının açık olduğunu fark ettik. Elimdeki kâğıdı kendisine göstererek ‘Hocam size bir şey sormak istiyoruz’ dedik. Edizer de ‘Ne sormak istediğinizi biliyorum, ben sizinle görüşmek istemiyorum’ dedi” şeklinde konuştu. Edizer’in kendilerine Kürtçe olarak, “Ben Kürt’üm, Kürtçe bilmiyor musun” demeye çalıştığını söyleyen Çakmak, “Ben Zazayım, Kırmançi bilmiyorum, konuşacaksanız Zazaca konuşun” yanıtı verdiğini söyledi. Bunun ardından Edizer’in ısrarla “Ben sizinle görüşmek istemiyorum; çünkü Kürtsünüz” dediğini dile getiren Çakmak, kapının suratlarına kapandığını kaydetti. Çakmak sonrasında gelişen olayı şöyle anlattı: “Gazeteci, akademisyen ve son olarak vatandaş kimliğimle bilgi almak istedim ancak muhatap olmayacağını söyledi. ‘Bunları dışarı atın’ talimatı verdi. Güvenlik geldi, çekiştirerek dışarı çıkmamızı istediler. Biz de hukuksuz bir şey yapmadığımızı, polis gelene kadar ayrılmayacağımızı ve şikâyetçi olacağımızı söyledik. Hastanede bize ayrımcı bir tutum sergilendi.”

Çakmak, hastanede kendilerine anayasanın eşitlik ilkesine göre aykırı davranıldığı, önyargılı, ötekileştirici tavır sergilendiği ve şiddet tutumu nedeniyle şikâyetçi oldu.

http://t24.com.tr/haber/tahlil-rapo...sta-yakinina-kurtsunuz-sizle-gorusemem,286898

Hasta ne demiş o önemli kürtçe niye bilmiyorsunuz dediyse doktor haklıdır kendi dillerinde eğitim istiyorlar ya yarın bu doktorları kürtçe bilmiyor diye davada açarlar

Hasta ne demiş o önemli kürtçe niye bilmiyorsunuz dediyse doktor haklıdır kendi dillerinde eğitim istiyorlar ya yarın bu doktorları kürtçe bilmiyor diye davada açarlar
ne alaka.kürtçe konuşmaya çalışan doktor.
Çakmak, “Edizer’in odasına tekrar gittiğimizde kapının açık olduğunu fark ettik. Elimdeki kâğıdı kendisine göstererek ‘Hocam size bir şey sormak istiyoruz’ dedik. Edizer de ‘Ne sormak istediğinizi biliyorum, ben sizinle görüşmek istemiyorum’ dedi” şeklinde konuştu. Edizer’in kendilerine Kürtçe olarak, “Ben Kürt’üm, Kürtçe bilmiyor musun” demeye çalıştığını söyleyen Çakmak, “Ben Zazayım, Kırmançi bilmiyorum, konuşacaksanız Zazaca konuşun” yanıtı verdiğini söyledi.

Kendi kürtçe dilinde ısrar edişi yanlış resmi dil türkçe artık düşünün kargaşayı başka dilde resmiyet kazanınca bizim bile aklımız karışıyor
ayrıca hastahanede ırkınız ne yazısı hoş değil.

Kendi kürtçe dilinde ısrar edişi yanlış resmi dil türkçe artık düşünün kargaşayı başka dilde resmiyet kazanınca bizim bile aklımız karışıyor
arkadaşım adam türkçe sormıuş doktor kürtçe konuşmaya çalışmış.

Bende onu dedim işte bunlar kendi dillerinde eğitim istiyor ya kargaşa ve kavga çıkacaktık her yerde bu adamın orada kalması imkansız
arkadaşım adam türkçe sormıuş doktor kürtçe konuşmaya çalışmış.

hasta yakını doktorun odasına girer ve türkçe,
hocam size bir şey sormak istiyoruz der.

doktor,
‘Ne sormak istediğinizi biliyorum, ben sizinle görüşmek istemiyorum’ der
buda türkçe..
ve doktor devam eder,

kürtçe konuşmaya çallışarak kürtçe

Ben Kürt’üm, Kürtçe bilmiyor musun
demeye çalışır.
ve hasta yakını bunun üzerine..

“Ben Zazayım, Kırmançi bilmiyorum, konuşacaksanız Zazaca konuşun
der.
Bunun ardından doktorun ısrarla “Ben sizinle görüşmek istemiyorum; çünkü Kürtsünüz” demesiyle olay devam eder
açıklamam yeterlimidir

Ne karışık bir olay :KK34::KK34:Doktor Kürtçe bilmiyorlar diye mi konuşmak istememiş?? Orada bir hastalık sözkonusu ırkın ne önemi var? Hem raporda ırkı niye sorulmuş? İlk defa böyle bir şey duydum.Saçmalardan seçmeler.

demin bir doktor arkadaşım kemik röntgenlerinde ırk soruluyor teşhis için dedi. bunda hastahane yanlış yapmamış demekki. ama ben yine doktorun yaklaşımını beğenmedim

demin bir doktor arkadaşım kemik röntgenlerinde ırk soruluyor teşhis için dedi. bunda hastahane yanlış yapmamış demekki. ama ben yine doktorun yaklaşımını beğenmedim
Gerçekten ben ilk defa duydum.Irklara göre mi tedavi yöntemi uygulanıyor? (Dalga geçmek adına sormuyorum gerçekten merak ettim)o_O

hasta yakını doktorun odasına girer ve türkçe,
hocam size bir şey sormak istiyoruz der.

doktor,
‘Ne sormak istediğinizi biliyorum, ben sizinle görüşmek istemiyorum’ der
buda türkçe..
ve doktor devam eder,

kürtçe konuşmaya çallışarak kürtçe

Ben Kürt’üm, Kürtçe bilmiyor musun
demeye çalışır.
ve hasta yakını bunun üzerine..

“Ben Zazayım, Kırmançi bilmiyorum, konuşacaksanız Zazaca konuşun
der.
Bunun ardından doktorun ısrarla “Ben sizinle görüşmek istemiyorum; çünkü Kürtsünüz” demesiyle olay devam eder
açıklamam yeterlimidir
Okudum,okudum bisey anlamadim. Zaar sabah sabah beyin basmiyor dedim. Ama bayaa karisik bi haber. Kim turkce konusuyor kim kurtce anlamamistim.
Bu yazi iyi olmus, konunun ozeti gibi, tskler oky.:KK54:

Bu ingilterede nehirde çocuk ,ölüsü bulununca direk ırk taramasına girmişler kemiklerden orada kaya taşlarıda DNA'sı bulunmuş kaya taşları hangi ülkede hangi konumda olduğu çoçuk nereli olduğu bulunmuş ama arkasında çocukları kaçıran dilendiren şebeke ortaya çıkmış
ama bu vaka'da inanç olarak kurban edilmesi gerekiyorsmuş değişik yabancı bir tarikat

Ille de Kurt Turk degildir diye tutturulursa bunlar olacak tabii, ikilik, bolunme sokuldu bir kere bu ulke insanlarinin kafasina.. Bundan sonra bundan kacis yok... Hele bir ozerklik ilan edelim de bir de o zaman seyredin curcunayi..

Irk sorulmasi bati hevesliligi.. Amerika'da hastanede irk soruluyor, cunki oradaki nufus bayagi bir kozmopolitan, dunyanin heryerinden adam yasiyor burada.. Cinlisi, Japonundan tut da zencisi meksikalisina kadar.. Evet, her irkin yatkin oldugu hastaliklar var, hastalik belirtilerinden teshis bulmada irk bayagi onemli oluyor. Mesela zencilerin yaridan cogu hipertansiyon hastasi, seker hastaligi da onlarda cok yaygin. Sicle cell kan hastaligi onlarda yaygin. Ote yandan Kawasaki hastaligi Koreli ve Japonlarda cikabiliyor. Tay-Sachs Yahudilerde.. Bunun gibi her irkin yatkin oldugu hastaliklar da gozonune alinarak ve onlara ait bir belirti mi diye taranarak teshis konuluyor. Turkiyede bunun pek bir onemi yok, cunki nerdeyse herkes beyaz irk sayiliyor, Kurtu de, Turku de, Cerkezi de, Bosnak'i da..

Diploma alsan da bazı şeyler baki kalıyor işte, bkz. şekil a...

Şu ırkçı kafanın tükendiğini ben görebilecek miyim acaba? en azından torunlarım görse bari.

X