Ortopedi Tarsal Tünel Hastalığı

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.596
596.878
42
201337163754895.jpg

Tarsal Tünel Hastalığı - Nedir
Posterior tibial sinir veya dallarından birinin geçmiş olduğu tarsal tünel içinde sıkışması sonucu görülen bir hastalıktır.

Tarsal Tünel Sendromu, posterior (arka) tibial sinirin topuğun iç yanındaki çıkıntının hemen altında flexor retinakulum altındaki dar tünelde sıkışmasıdır. Eldeki Karpal Tünel Sendromu’nun ayakta görülen şeklidir. Tarsal tünel; topuğun iç malleolunun (çıkıntı) hemen altından geçer. Tarsal tünelden, posterior tibial sinirin yanı sıra, ayak başparmağına ve parmaklara fleksiyon (bükülme hareketi) yaptıran kasların tendonları da geçer.

Kırık sonrası kemiklerde şekil bozuklukları, alçılama, kaslarda ve tendonlarda kalınlaşma ve tendinitler bu tüneli daraltarak siniri sıkıştırır. Hastalar çoğunlukla ayak parmaklarında, topukta ve ayak tabanında yanıcı ağrı duyar. Ağrı gece uykudan uyandırabilir ve baldırlara vurabilir. Medial malleol (topuk iç çıkıntısı) arkasındaki çukurluğa bastırılırsa şiddetli ağrı olur. Ayak başparmağı ve diğer parmakların hareketinde güçsüzlük olabilir.

Hastalık plantar fasiit, topuk dikeni, damar hastalıkları ve siyatalji (bel fıtığı ya da kireçlenmelere bağlı bacak ağrısı) ile karışabilir. Kesin tanı EMG ile konur. EMG de sinir iletim hızı azalmıştır.

Tedavisinde lezyon bölgesine kortikosteroid enjeksiyonu yapılır, ancak hastaların çoğunda cerrahi olarak sinirin serbestleştirilmesi ve basının ortadan kaldırılması gerekir.
Kaynak:hemen sağlık
 
tarsal_tunel.jpg


Tarsal tünel neden kaynaklanır


Tarsal tünel içinde yer işgal eden yapıların varlığında sinirde bası oluşturarak tarsal tünel hastalığı görülür. Tarsal tünel içinde basıya neden olan belli başlı lezyonlar; gangliyon, nörilomoma, lipoma, varisler, tenosinovitis, kırıklar sonrası yer değiştiren kemik parçaları, tünel içi varisler sayılabilir. Ayrıca ayaktaki pronasyon deformiteleri de sinirde gerilmeye yol açarak tarsal tünele neden olabilir.


Tarsal tünel hastalığının bulguları nelerdir

Ayakta uyuşma ve karıncalanma, yanma tarzı ağrılar sık görülür. Bazı hastalarda semptomlar aktivite ile artarken, bazı hastalarda gece ağrısı ve yanmalar olur. Tinnel bulgusu, dediğimiz tarsal tünel üzerine refleks çekici ile küçük darbelerle vurulduğunda ayak tabanına yayılan elektriklenme hissi, hasta tarafından ifade edilir. Ayağın yukarı ve dışa bükülmesi ile de sinir gerildiğinden uyuşma hissi oluşur. Yukarıya doğru yayılan ağrı bazı hastalarda görülür.
 
tarsal2.jpg


Tarsal Tünel Hastalığının tanısı nasıl koyulur


Tarsal tünel bulgularının sinirin tarsal tünel içinde sıkışması sonucu olup olmadığını anlamada klinik bulgu ve muayenenin yanında EMG testi yapılır. EMG testi sonrasında tanı doğrulandıktan sonra, gerekli olgularda MR ve radyografil tetkikleri yapılarak tarsal tünel içinde bası oluşturan lezyonun varlığı araştırılabilinir.

Tarsal Tünel Hastalığının nasıl yapılır

Tarsal Tünel hastalığında tedavide ilk olarak, antiemflamatuar ilaçlar ve gerekli olgularda ortopedik tabanlık tedavisi uygulanır. Bu tedaviye rağmen şikayetlerin devam etmesi durumunda tarsal tünel cerrahi olarak gevşetilir. Son yıllarda tarsal tünel gevşetilmesi operasyonunu endoskopik olarak iki küçük delik yolu ile yapmaktayız. Bu şekilde hastalar daha çabuk mobilize olabilmektedir ve iyileşme daha hızlı olmaktadır.
 
abndede karpal tunel var -tarsal tunelin kardeşi :KK70:
yani bileğimde sinir sıkışmış...:KK76:
nası sıkışıyosa bileğin içindeki sinir... şaka gbi:KK43:
ameliyat olmalıyım yoksa zamanla bardak bile tutamayacak hale getiriyomuş insanı.ama iyi bir el cerrahı bulmam lazım önce :KK51:
 
X