Taziye rezaleti

Henüz yeni kayınpederimi kaybettik , yemek pişirmeyi bırak yemek bile aklımıza gelmedi günlerdir .
Başınız sağolun ablacım insanın boğazından hiçbir şey geçmiyor, lakin gözleri yemek arayanlar olmuyor mu valla insanı çileden çıkarıyorlar, biz böyle görmedik cenaze evine yemek pişirir götürürüz, ki benim 70'ine merdiven dayamış annem bile hala mahallesinde bir cenaze olsa bir çorba, bir sıcak yemek pişirip öyle gider, insanların evinde yemek yemek aklımızdan geçmez ayıp diye öğretildi bize.

Selam kızlar

Konuyu açıp açmama konusunda tereddüt ettim
En sonunda dayanamadım taziye konulu bir konuyuda görünce paylaşmak istedim

Dün arkadaşım aradı ortak arkadaşımız annesini kaybetmiş beraber bi gidelim dedi

Beni çok sevdiğinden değil benimle gitmek istediğindende değil
Arabası yok vesait arıyor
Neyse hadi dedim gidelim

Taziyenin 3. Günü arkadaşım sabahtan gidelim dedi

Vs gittik abartmıyorum 100 kadın var
2 katıda erkek başka yerde

Ben arkadaşı gördüm üzüntümü ilettim sarıldım perişandı

Yarım saat oturduk hadi dedim bizimkine kalkalım

Ne kalkmadı çay içeceğiz

Yahu ne çayı

Çay içme yerimi

Ölünün sevabına dedi

Neyse oturduk

Dedikodular sohbet uğultular gülenler

Ben izliyorum

Çay içemedim

Bizimki çayınıda içti

Hadi gidelim dedim

Yemek yiyeceğiz dedi

Yavrum ne yemeği

Ayıptır oturalim diyor

Ayıpta neye göre kime göre

Konuşuyorlar kadınlar kendi aralarında başka bir cenazede cenaze sahibi 45 bin liralık
yemek çay masrafı yapmış ölenin hayrına(

Ben arkadaşı orada bırakıp ben gidiyorum bile demeden ayrıldım

Nevrim döndü

Bu dert mi benim için dert

Bu nedir nasıldır anlam veremedim
Taziye evinden beklentiye giren insanda tiksinilmeyecek gibi değil sanki evinde yemek çay yok

Düşünceli insanları, acıya saygı gösterenleri tenzih ederim ama maalesef artık cenaze evleri aşevi muamelesi görüyor, babam öldüğünde acıdan ciğerim yanıyordu, zaten o haldeyken gözünüz yeme-içme görmüyor, boğazınızdan bir kaşık çorba dahi geçmiyor ama insanlar sanki acınızı paylaşmak için değil de yemek yemek için gelmiş gibi davranmıyor mu sinir küpüne dönüyorsunuz, ben babamın cenazesinde mutfağımıza gidip yemek yapmaya çalışanları sağolun ama bizim acımız var yemek görecek halimiz yok dediğimde uzaktan gelenler olur aç gelirler ayıp dediklerinde rahmetli babamın hatrına dilime gelenleri yuttum:KK43:

Yine bir taziye evine gitmiştim pratik olsun diye etli pilav tatlı vs ikram ediyorlardı, ki hiçbir cenaze evinde yemek yiyemem, o acıyı biliyorum çünkü boğazıma düğümlenir herşey ama insanların 2'şer tabak yiyip evde beyim var, torunlar var, akşama da oğlan gelir diyerek evlerine servis istemelerine yok artık demişliğim var.

Ahdettim ki eşimde vasiyet etti, hangimiz önce ölür Allah bilir ama asla evde yemek pişmesine izin vermeyeceğiz, gelen acımızı paylaşmaya gelsin lütfen.
Haklısın Mune. Yani insanlar o kadar garip ki. Ben yemek yiyemiyorum cenaze evinde. Hani sanki o insan orada acıdan kıvranırken pis boğazlık gibi geliyor bana. Bazıları iyi niyetli evet ama ben başsağlığı dilerken bile boğazım tıkanıyor, sanki o insan acısını bir an olsun unutuyormuş gibi acaba daha da üzer miyim, bahsedersem kötü olur mu vs diye düşünüp ne diyeceğimi bilemiyorum. Millet daha toprağı kurumadan "eee rahmetlinin evini napcağnız" diye soruyor küt diye.

Başınız sağolun ablacım insanın boğazından hiçbir şey geçmiyor, lakin gözleri yemek arayanlar olmuyor mu valla insanı çileden çıkarıyorlar, biz böyle görmedik cenaze evine yemek pişirir götürürüz, ki benim 70'ine merdiven dayamış annem bile hala mahallesinde bir cenaze olsa bir çorba, bir sıcak yemek pişirip öyle gider, insanların evinde yemek yemek aklımızdan geçmez ayıp diye öğretildi bize.
Teşekkür ederim 🙏 Aynen abla bizdede öyledir ki o yemekler kalır zaten ev sahibinin gerçekten aklına gelmiyor yemek yemek . Allahtan böyle şeyler yaşamadık taziyeye gelenlerlede , zaten ilk kez yakınımı kaybettim fena bozardım herhalde başlarım çayına çorbana diye .

Bu adet nerden çıktı ben de anlamıyorum. Normalde cenaze evine yemek getirilir. Artik millet yemek bekliyor. Cenaze sahipleri mecburen pide falan yaptırıyor. Ama hiç doğru değil. Bir de orada herkesin kendi arasında günlük şeylerden muhabbet etmesi çok üzücü oluyor gerçekten.

Cenaze evinde 1. Dereceden ailesi değilseniz yemek yemeniz mekruhtur çünkü konu komşu acisi olan aileye yapar misafire değil bi zahmet arkadaşiniz çayini çorbasıni da evinde icsin allah gecinden versinde annem babam vefat ederse ben başka şehirdeyim zaten ikinci gün evi kapatip kendi evime gelmeyi düşünüyorum sirf laf arayan karnini doyurmaya çalişan insanlardan uzak olmak için siz en iyisini yapmişsiniz keske yarım saatten fazla oturmasaydiniz

artik belediyeler bile taziye evine bir miktar pilav ayran gonderiyoe, onlar ikram edilsin diye degil, ailenin acisi var bir sure kimse yemekle ugrasamaz acisindan diye.... gelen eli bos gelmez yemek getirir usulunde, cenaze evinde bir sure yemek pismez cunku... gidip yemek yemek ne demek....

O ne ki, ben çayı demli bulup göndereni, pidesine limon arayanı, içecek soğukmuş sıcağını getir diyenini gördüm.
O gelenler ikram yemeden ve bayağı sohbet etmeden kalkmazlar, amaç gezme yapmak, araç dua etmek.
Sonra vay efendim bu gençler pek asık suratlı, pek edepsiz.
E teyze evinde iç açık çayını sen de!!!

Haklısın Mune. Yani insanlar o kadar garip ki. Ben yemek yiyemiyorum cenaze evinde. Hani sanki o insan orada acıdan kıvranırken pis boğazlık gibi geliyor bana. Bazıları iyi niyetli evet ama ben başsağlığı dilerken bile boğazım tıkanıyor, sanki o insan acısını bir an olsun unutuyormuş gibi acaba daha da üzer miyim, bahsedersem kötü olur mu vs diye düşünüp ne diyeceğimi bilemiyorum. Millet daha toprağı kurumadan "eee rahmetlinin evini napcağnız" diye soruyor küt diye.
Ah sorma marilyn, ben bu konuda çok dertliyim babam vefat ettiğinde biz daha acımızdan kıvranırken evle dükkan ne olacak, araba ne olacak lafları oldu, da işte ben normal değilim benim yanımda konuşmayacaklardı, babamın kızıyım kanım deli akar, evi barkı yakarım da kimseyi karıştırmam biliyorlar ama acım olunca süngüm düşmüştür sandılar galiba, ağızlarının payını aldılar akrabalık ilişkimi de sonlandırdım.

Ah sorma marilyn, ben bu konuda çok dertliyim babam vefat ettiğinde biz daha acımızdan kıvranırken evle dükkan ne olacak, araba ne olacak lafları oldu, da işte ben normal değilim benim yanımda konuşmayacaklardı, babamın kızıyım kanım deli akar, evi barkı yakarım da kimseyi karıştırmam biliyorlar ama acım olunca süngüm düşmüştür sandılar galiba, ağızlarının payını aldılar akrabalık ilişkimi de sonlandırdım.
Böyle insanlardan nefret ediyorum :(

Selam kızlar

Dün arkadaşım aradı ortak arkadaşımız annesini kaybetmiş beraber bi gidelim dedi

Neyse hadi dedim gidelim

Ne kalkmadı çay içeceğiz

Yahu ne çayı

Çay içme yerimi

Ölünün sevabına dedi

Neyse oturduk

Ben izliyorum

Çay içemedim

Bizimki çayınıda içti

Hadi gidelim dedim

Yemek yiyeceğiz dedi

Yavrum ne yemeği

Ayıptır oturalim diyor

Konuşuyorlar kadınlar kendi aralarında başka bir cenazede cenaze sahibi 45 bin liralık

Nevrim döndü

Hayrına mı veriyorlarmiş.Dinimizde böyle bir hayır yok ki. Peygamber ef.taziye evine gidenlerin aş götürmelerini tavsiye etmiştir. cenaze sahiplerinin zaten hüzünlü oldukları için kendilerine bile yemek yapmakta zorlanacağını bildiği için bu şekilde buyurmuştur. Değil onlardan yemek beklemek, bizim götürmenin lazımdır.
Dinimizde yeri yoktur.

Benim bildiğim cenaze evlerinde pilav ayran verilir.
Benim anne tarafım karadenizli, onlar bayağı et, pilav, baklava, su böreği, dolma falan verirler.
Gelen de ev sahibine sulu yemek getirir.
Şimdi iç anadoludayım, eşim de bu yöreden.
Pide, ayran, salata, su böreği, içli köfte vb şeyler veriliyor.
Ama öğlen ve akşam sofra kuruluyor ne gelmişse, tavuktur dolmadır bilmem nedir bayağı akşam ziyafet sofrası gibi herkes masaya buyur ediliyor.
Eğer 7 40 gibi günlerse, o zaman eline tabak, pide ayran tıkıştırılıyor.
Çay olmazsa olmaz ama!
Demliklerce çay tüketiliyor.
Tabi bunları kim yapıyor, her olduğum cenaze evinde ben!
Hizmete meraklı değilim, vefat edenin anısına hürmeten bir emeğim geçsin diye.

Ölenin ardından ,( imkanı olan) yemek çadırı kurulur bizim adetlerimizde.

Ben azından gerçekten aç olanların çoğunlukta olduğu bir ortam oluyor.

Evde verilmiyor yemek.

Selam kızlar

Neyse hadi dedim gidelim

Ne kalkmadı çay içeceğiz

Yahu ne çayı

Çay içme yerimi

Ölünün sevabına dedi

Neyse oturduk

Ben izliyorum

Çay içemedim

Bizimki çayınıda içti

Hadi gidelim dedim

Yemek yiyeceğiz dedi

Yavrum ne yemeği

Ayıptır oturalim diyor

Nevrim döndü

👏👏

Ölenin ardından ,( imkanı olan) yemek çadırı kurulur bizim adetlerimizde.

Ben azından gerçekten aç olanların çoğunlukta olduğu bir ortam oluyor.

Evde verilmiyor yemek.
Ne güzel bir davranış.
Hep bunu söylerim eş dost akrabaya, toku doyuracağımıza, gerçekten ihtiyacı olana yapsak ya şu işi diye.
Hatta öyle bir yarışa döndü ki mesele 40 ında restoran kapatır 200 300 kişilik davet verir olduk.
Sanırsın bebek mevlüdü, o derece süslenip püslenip gidiyoruz!!!

Ev sahibine işkence
Bol bol dedikodu
Kalan mallar ne olacak, kim kime selam verdi vermedi
Kim az ağladı kim çok ağladı
Gerçekten çekilecek ortam değil
Hayır her zaman yapılır sadece yemekle hayır olmaz ki.

Bizim insanımız bazı şeyleri maalesef o kadar berbat hale getiriyor ki. Acısı olana yük, düğünü olana yük, doğumu olana yük yüklemeyi çok sevenler var. Ne çayı ne yemeği Allah aşkına. Bizim babamız öldüğünde yakın çevreden bir kac aile dostu bütün gün evde olduktan sonra kadınlar kalkıp kendi elleri ile bize ve ordakilere yemek hazırladı. Biz öyle ekstratan birşey düşünecek durumda değildik bile. Insanlar ne acayip olmus. Konu sahibinin tavrı da doğru. Aslinda o ortamda bir patlamak lazım, ama cenaze evinde gerginlik yaratmak istemiyor kimse.

Back
X