Aşılama Tedavi Sürecinde Eş ve Yakın Çevre Tutumlarına Dair...

Aşılama Yöntemleri ve Tecrübelerimiz

Camenta

♫ ♪ ♥ ♫ ♪ ♥
Kayıtlı Üye
30 Mayıs 2011
2.192
18
66
Diğer
İnfertilite tedavisi gerek fiziksel, gerekse psikolojik acıdan oldukça yorucudur.

Uyku bozuklukları,iştah bozuklukları,baş dönmeleri,mide bulantısı, titreme, bel, baş ve boyun ağrıları ilerlemiş kaygının fizyolojik belirtileri arasındadır. Psikolojik belirtileri de konsantrasyon bozuklukları,unutkanlık,panik hissi,hassasiyet,daha önce keyif alınan aktivitelerden zevk alamama ve çabuk sinirlenme olarak özetlenebilir.

Bu duygularla bas ederken eş desteği büyük önem taşır. Eşler birbirlerinin duygularına, korkularına, ihtiyaçlarına karsı belki de her zamankinden daha fazla duyarlı olmalıdırlar. Bu tedavi sürecini birbirinizi keşfetmek, birbirinizin en derinlerde gizlenmiş duygularını anlamak; daha sıkı, samimi ve sağlam bir sevgi bağı oluşturmak için değerlendirilmelidir.

Tedavinin her aşamasında bunu kişisel bir sorun olarak değil, ortak bir amaç (çocuk sahibi olmak) için "beraber" emek verdiğiniz bir süreç olarak yaşamanız cok önemlidir.Tedaviyi sadece tek bir kişinin çabaladığı bir zaman dilimi olarak değil; aksine ikinizin ortak bir şekilde aşmaya çalıştığı bir süreç olarak değerlendirmelisiniz. Bu nedenle, tedaviye başlangıç anından itibaren, her aşamada beraber karar vermeniz, doktor randevularına mümkün olduğunca beraber gitmeniz, eşinizin hassas ve duyarlı anlarında yanında olmanız çok önemlidir.

Tedavi sürecinin en büyük düşmanı çevre baskısı. Yakın çevreden gelen meraklı sorular,yorumlar anne adayının psikolojisini olumsuz etkiliyor ve yakın çevreden,arkadaş ve akrabalardan uzaklaşmasına neden olabilir.

O nedenle;

Tedavisi gören anne adayı konuyu açmadıkca,konuşmak istemedikce sürece ilişkin soru sormaktan,yorum yapmaktan kaçınılmalı.

Bir doğum haberi alındığında anne adayına 'şimdi sıra sende' gibi iyi niyetli dileklerden sakınılmalı.

Çiftler öncelikle biyolojik yoldan çocuk sahibi olmaya çalıştıkları için, onlara evlat edinebilecekleri seçeneği hatırlatılmamalıdır.

Çiftler, çevresindekilere danışana kadar, onlara infertilite tedavi hakkında yenilikler ya da yeni yerler hakkında bilgi verilmemeli.

İnfertilite tedavisinin maliyeti de çiftler üzerinde ciddi bir baskı unsurudur. Bu konuda çifte destek olunabilinir.

Çiftler kendilerini dertleşmeye hazır hissettiklerinde, duygularını paylaşmak istediklerinde, onlara dinleyerek ve anlamaya çalışarak destek olunmalı.

Özellikle zaman geçtikce,tedavi devam ettikce duyguların çok değişken olabileceği, yalnız kalmak isteyebileceği için bunun geçici bir durum olduğu göz önünde tutularak anlayışlı olunmalı.

Tedavi sürecinde eş ve yakın çevre tutumlarına dair rahatsızlıklarımı paylaşalım.

Kimlerin,nelere,hangi tarzda yaklaşımı bizleri ne yönde etkiliyor ?

Belki araştırma sırasında denk gelinirde,özen gösterme konusunda bize yardımcı olur bu topic. :61:

Bu konuya dair söyeleyecekleri olan yok mu?:44:

çok güzel yazmışsın camenta.
çevre tutumu çok önemli ya bişi yokmuş gibi davranarak patavatsızlık yapıyorlar
yada çok önemli ölümcül konuymuş gibi birşeyler saklıyorlar falan illa rahatsızlık veriyorlar..

örnek çok abartılı çocuk sevenleri üzerime alınıyorum, eşim tarafındaki yakın akrabalar.
sürekli çocuğunu anlatanların bana nispet yaptıklarını düşünüyorum çünkü benim olmadığını uğraştığımı bilen insanlar.

en sonda görümcemler eltimin hamileliğini 7 ay kadar benden saklayarak
eee kıskanırsın diye söylemedik dediler

bu arada eltim başka şehirde oturduğu için pek görüşmüyoruz
o daha yeni evli 10 aylık ben 4 yıllık.

bunu keşke biz değilde onlar okuyabilseler :(( ne kadar faydalı olurdu!!!eee hadi artık bi bebek sevelim demelerinden,var mı bir şey diye sormalarından,çocuk olmadığını öğrenenlerin sorun kimde demelerinden,her konuştuğumuzda tedavi ne alemde şimdi,ne zaman tüp mü aşılamamı demelerinden,tedavi esnasında hergün arayıp noldu demelerinden,negatif sonuç olunca teselli etmelerinden nefret ediyorum!kötü niyetli değiller ama bunlardan o kadar bıktım ki!asosyal oldum artık,insanlarla tanışmak yeni ortamlara girmek istemiyorum!

çok güzel yazmışsın camenta.
çevre tutumu çok önemli ya bişi yokmuş gibi davranarak patavatsızlık yapıyorlar
yada çok önemli ölümcül konuymuş gibi birşeyler saklıyorlar falan illa rahatsızlık veriyorlar..

örnek çok abartılı çocuk sevenleri üzerime alınıyorum, eşim tarafındaki yakın akrabalar.
sürekli çocuğunu anlatanların bana nispet yaptıklarını düşünüyorum çünkü benim olmadığını uğraştığımı bilen insanlar.

en sonda görümcemler eltimin hamileliğini 7 ay kadar benden saklayarak
eee kıskanırsın diye söylemedik dediler

bu arada eltim başka şehirde oturduğu için pek görüşmüyoruz
o daha yeni evli 10 aylık ben 4 yıllık.

Haklısın canım maalesef bir çoğumuz böyle tutumlarla karşılaşıyoruz.:14:

Dengeli davranabilen çok az...

Ya gözünüze sokarlar ya da gözünüzden sakınırlar.:19:

Özellikle hamileliklerini saklayıp,sürekli sizin durumunuzu didikleyenler çok sinir bozuyor.:25:

bunu keşke biz değilde onlar okuyabilseler :(( ne kadar faydalı olurdu!!!eee hadi artık bi bebek sevelim demelerinden,var mı bir şey diye sormalarından,çocuk olmadığını öğrenenlerin sorun kimde demelerinden,her konuştuğumuzda tedavi ne alemde şimdi,ne zaman tüp mü aşılamamı demelerinden,tedavi esnasında hergün arayıp noldu demelerinden,negatif sonuç olunca teselli etmelerinden nefret ediyorum!kötü niyetli değiller ama bunlardan o kadar bıktım ki!asosyal oldum artık,insanlarla tanışmak yeni ortamlara girmek istemiyorum!

Canım mümkün olduğunca bu tip sorulara fırsat vermemek gerek."Bunlar özel ve hassas konular" deyip konuyu kapattırmak en güzeli.Cevap verdikce ardı arkası kesilmiyor yoksa.:10:

Çok güzel bir konu açmışsın cnm,insanlara bunlar özel konular,kısmet filan desen de anlamıyorlar ki..!Yaşamayan bilemez güzel kardeşlerim..!Bunun sıkıntısını yaşamayan insanlar ne hissettiğimizi anlayamazlar,Hele de bebek mevlütlerine gitmeyi hiç mi hiç istemiyorum..!Bebek sallama olayı vardır ya bebek mevlütlerinde,hemen gözler bana çevrilir,hadi sen salla,sen kucakla hadi hadi deyip ısrar etmeler,Allah'ım ne kötü hissediyorum kendimi..!Yinede Rabbim daha kötü şeyler yaşatmasın hiçkimseye,bugünümüze şükürler olsun..!

Çok güzel bir konu açmışsın cnm,insanlara bunlar özel konular,kısmet filan desen de anlamıyorlar ki..!Yaşamayan bilemez güzel kardeşlerim..!Bunun sıkıntısını yaşamayan insanlar ne hissettiğimizi anlayamazlar,Hele de bebek mevlütlerine gitmeyi hiç mi hiç istemiyorum..!Bebek sallama olayı vardır ya bebek mevlütlerinde,hemen gözler bana çevrilir,hadi sen salla,sen kucakla hadi hadi deyip ısrar etmeler,Allah'ım ne kötü hissediyorum kendimi..!Yinede Rabbim daha kötü şeyler yaşatmasın hiçkimseye,bugünümüze şükürler olsun..!

Anne olmak isteyen bir kadın için, anne olamamak demek;

Baktığın her bebekte yüreğinin kalması demek…

Geceleri uyanıp sabaha kadar senden sonra evlenip, senden önce çocuk sahibi olanları saymak demek…

Hiç sebep yokken iki de bir ‘belki hamileyimdir’ deyip gidip test yaptırmak demek…

Her test için gittiğinde seni gören sağlık personelinin sana acıyarak bakması demek…

Gördüğün hamile kadınlara gözlerinin takılıp kalması, nazarının değeceğinden korkup bir sürü dua etmek demek…

Çocuk tedavisi görürken ‘ben kısır mıyım, neden ben burada tedavi görüyorum’ diye gözyaşı dökmek demek…

Aşılanıp aşılanıp düş kırıklığına düşmek demek…

Etrafındaki yakınlarının, komşularının, büyüklerinin durmadan ‘çocuk yok mu?’ diye sorup, yaranı kanatması demek…

Türbelere gidip “Rabbim burada yatanın yüzü suyu hürmetine hayırlı, sağlıklı bir evlat nasip et” diye gözyaşlarıyla dua etmek demek…

Yastığı karnına koyup gizli gizli aynada kendini seyretmek demek…

Aynada kendini seyrederken yakalandığın eşine karşı mahcup olup, saatlerce ağlamak demek…

Doğmamış çocuğun için her gün mektuplar yazmak, ‘hadi gel artık tükeniyorum’ diye yalvarmak demek…

Anne olmak isteyip de anne olamamak demek; kendini yarım kalmış, eksik bırakılmış, unutulmuş hissetmek demek…

Yıllarca bekleyip anne olabilmek demekse; gülümseyerek ölmek ve yavrunla yeniden doğabilmek demek…

Rabbim bizim de yüzümüzü güldürecek inşallah...:97:

o kadar doğruki yazdıkların! bazen kendimi cüzzamlı gibi hissediyorum,acıyarak bakmaları ve hamile olanların bunu benden gizlemesi veya ben bir bebek severken hmen herkesin maşallah maşallah diye beni kem gözlü gibi ilan etmeleri!!aahh ahhh!!

Anne olmak isteyen bir kadın için, anne olamamak demek;

Baktığın her bebekte yüreğinin kalması demek…

Geceleri uyanıp sabaha kadar senden sonra evlenip, senden önce çocuk sahibi olanları saymak demek…

Hiç sebep yokken iki de bir ‘belki hamileyimdir’ deyip gidip test yaptırmak demek…

Her test için gittiğinde seni gören sağlık personelinin sana acıyarak bakması demek…

Gördüğün hamile kadınlara gözlerinin takılıp kalması, nazarının değeceğinden korkup bir sürü dua etmek demek…

Çocuk tedavisi görürken ‘ben kısır mıyım, neden ben burada tedavi görüyorum’ diye gözyaşı dökmek demek…

Aşılanıp aşılanıp düş kırıklığına düşmek demek…

Etrafındaki yakınlarının, komşularının, büyüklerinin durmadan ‘çocuk yok mu?’ diye sorup, yaranı kanatması demek…

Türbelere gidip “Rabbim burada yatanın yüzü suyu hürmetine hayırlı, sağlıklı bir evlat nasip et” diye gözyaşlarıyla dua etmek demek…

Yastığı karnına koyup gizli gizli aynada kendini seyretmek demek…

Aynada kendini seyrederken yakalandığın eşine karşı mahcup olup, saatlerce ağlamak demek…

Doğmamış çocuğun için her gün mektuplar yazmak, ‘hadi gel artık tükeniyorum’ diye yalvarmak demek…

Anne olmak isteyip de anne olamamak demek; kendini yarım kalmış, eksik bırakılmış, unutulmuş hissetmek demek…

Yıllarca bekleyip anne olabilmek demekse; gülümseyerek ölmek ve yavrunla yeniden doğabilmek demek…

Rabbim bizim de yüzümüzü güldürecek inşallah...:97:

Öyle güzel ifade etmişsin ki....Daha bir sürü şey demek ama anne olanların onda birini hissetmediği duyguları tedavilerde yitip giden yumurta ve embriyolarına hissetmek demek galiba...Uuzn bir yol değil belki ama geçen seneden beri bu işlerin içindeyim ilk tüp denememin yıl dönümünseyim.2.ve3. denemelerim ve aşılamamın ki de yolda:(netice elde var sıfır.fAKAT tedavisiz günleri doğru değerlendirmek için ovulasyon cihazı aldım ve yumurta takibi yapmaya başladımmm:21:ateş vs. yöntemlerlede edelim takip şu yumoşları bakarsınız denk gelirrr hepinizi beklerimmmm:3:

(http://www.kadinlarkulubu.com/tup-be...sinizzz-4.html (Ovulasyon Cihazı ile yumurta takibi yapanlarrrr nerdesinizzz???)) beklerim buyrun gelin ovulasyon cihazları yada ateş yöntemiyle birlikte takip edelim yumoşlarııııııııııııııı
Rabbim hepimizinnn muradını tez vakitteee verirrr inşallahhhhhh

Öyle güzel ifade etmişsin ki....Daha bir sürü şey demek ama anne olanların onda birini hissetmediği duyguları tedavilerde yitip giden yumurta ve embriyolarına hissetmek demek galiba...Uuzn bir yol değil belki ama geçen seneden beri bu işlerin içindeyim ilk tüp denememin yıl dönümünseyim.2.ve3. denemelerim ve aşılamamın ki de yolda:(netice elde var sıfır.fAKAT tedavisiz günleri doğru değerlendirmek için ovulasyon cihazı aldım ve yumurta takibi yapmaya başladımmm:21:ateş vs. yöntemlerlede edelim takip şu yumoşları bakarsınız denk gelirrr hepinizi beklerimmmm:3:

(http://www.kadinlarkulubu.com/tup-be...sinizzz-4.html (Ovulasyon Cihazı ile yumurta takibi yapanlarrrr nerdesinizzz???)) beklerim buyrun gelin ovulasyon cihazları yada ateş yöntemiyle birlikte takip edelim yumoşlarııııııııııııııı

allah yardimciniz olsun bende 1 sene korunmadim olmadi her seferin eczaneci hamilelikmi diyordu doktora gittim 6 ay daha dene dedi hic unutama mevlud kandili ve savgililer gunu ayni gundu yine test aldim artik eczaci ile kanka olduk o hamileydi eve geldim pozitif inanamdim eczaneye sordum dogru diyince aglamaktan helak oldum eczacinin bebegine hediye aldim bide pasta aldim inanilmaz mutluydum ama allaha hep dua ettim rabbim insallah sizede mutluluk tattiri

Derincim Allah hepimize bu mucizeyi yaşatır inşallah.Saglıklı,hayırlı evlatlar nasip eder.

("Anne olmak isteyen bir kadın için, anne olamamak demek" başlıklı yazı,duygulara tercüman olmuş,güzel ifade edilmiş bir alıntı yazıdır,belirtmeyi unutmuşum.)

allah yardimciniz olsun bende 1 sene korunmadim olmadi her seferin eczaneci hamilelikmi diyordu doktora gittim 6 ay daha dene dedi hic unutama mevlud kandili ve savgililer gunu ayni gundu yine test aldim artik eczaci ile kanka olduk o hamileydi eve geldim pozitif inanamdim eczaneye sordum dogru diyince aglamaktan helak oldum eczacinin bebegine hediye aldim bide pasta aldim inanilmaz mutluydum ama allaha hep dua ettim rabbim insallah sizede mutluluk tattiri

Tebrik ederim.:16:Hayırlı olsun.Allah sağlıkla kucagınıza almayı nasip etsin inşallah.

Güzel dilekleriniz için teşekkürler.Amin.:16:Allah tüm isteyenlere nasip etsin inş. :16:

Geçenlerde eşimin akrabalarından birine ziyarete gittik.

Çocukları bana;"abla Allah sana neden çocuk vermiyor,sana kızıyor mu?" dedi :53:

Öylece kalakaldım.:53:

aman Allahım bu çocuklaar bu cümleyi kendi kendileri
düşünüp kuramıyordur eminim.
çok bilmiş kişiler çocukların yanında konuştuğu için
çocuktan al haberiçocuklar size yetiştirmiş bence.

evet böyle düşünen pek çok kişi var.

camenta canım sen bu romanyadaki ilaçtan kullandın mı?
sizdeki problem nedir?
kaç seneden beri uğraşıyorsunuz.
canın ne kadar yanmış o an inan tahmin edebiliyorum
ben bile mesajını okuyunca şok oldum.
başımdan aşağı kaynar su döküldü sanki.
canımızı sıkmayalalım bir gün olacak eminim.

Canım maalesef aynen öyle...

Romanyadaki ilaç hakkında hiçbir fikrim yok,araştırayım hemen teşekkürler.:13:

Bizim sebepsiz infertilite.:14:

Epey uzun zamandan beri çocuk istiyoruz (4-5 yıl gibi) Ama son 1-1.5 yıldır aşılama vb. yöntemlere başladık.Hep kendiliğinden olacağı söylendi.Rahim filmleri,yumurta takibi vs. derken geçti yıllar.

Şimdi tüp bebeğe karar verdik,bakalım hayırlısı.:31:

:16: :16: :16:

$mutlu-bayramlar.webp

Tedaviye başladığınızı mutlak suretle yakınlığına,samimiyetine güvenmediğiniz insanlara söylemeyin.

Eşinizin ailesi ile paylaşacakanız,eşiniz ailesine sıkı sıkı tembihlesin,yerli yersiz soru sormaları,yorum yapmaları konusunda...

Kesinlikle eşlerin birbirine çok daha anlayışlı olması gerektiği,ihtiyaç duyduğu bir süreçtir.

Çevrenin can sıkan hallerine maruz kalmaktan sakınmak için mümkün olduğunca az ve öz insanla görüşmekte fayda vardır.

Sanki bir şekilde anlaşılmayacakmış gibi hamileliğini "senin olmuyor,üzülme diye söylemedik" ya da "nazar değmesin diye söylemedik" şeklindeki insanlar ve tutumları her zamankinden daha çok canınızı sıkacaktır fakat kendiniz ve minik mucizeniz için aldırış etmemeye çalışın.

Size böyle yapıldığında,moral olarak düştüğünüzü görmezden gelerek,her fırsatta konuyu açıp,hep aynı dilekleri,sözleri sarfeden insanları iyi niyetleriyle başbaşa bırakın.

Back
X