Elektronik Ev Aletleri Televizyon almadan önce nelere dikkat etmeli

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.859
29.778
60
3D TV'ler öldü, akıllı TV'ler moda oldu. Peki eve alacağımız televizyonlar için neleri göz önünde bulundurmak gerekiyor? Ekran büyüklüğü ne olmalı? Özellikle belli markaları mı tercih etmeli?

Sanırım 5 yılı aşkın bir süredir eve televizyon almadım. Evet, teknoloji editörü olarak ömrüm belki bu cihazlarla geçiyor ancak kendi evimde kullandığım halen eski bir model. Bu aralar düşünüyorum, acaba ne almalıyım? Bu sorunun yanıtını beraber aramak istiyorum.

TV almayı düşünüyorsanız çok fazla opsiyonunuz var: HD, 4K, UHD, HDR, OLED, LED gibi gibi. Televizyonlar artık sadece bir ekrandan ibaret değil, birer bilgisayardan farkları kalmadı. TV kanallarını izlemek dışında internete de girebiliyoruz, YouTube gibi platformlardan film izleyip müzik de dinleyebiliyoruz.
Şimdi isterseniz TV alırken dikkat edeceğimiz hususlara maddeler halinde şöyle bir bakalım:

1. Görüntü kalitesi

TV alırken aklınızda olması gereken ilk şey görüntü kalitesi elbette. Ancak şunu da unutmamalı ki en iyi görüntü kalitesi beraberinde yüksek fiyatı da getiriyor. Yani bütçemize de bakarak optimum ürünü bulacağız. Örneğin en iyi görüntü kalitesini arıyorsak o halde TV ekranımızın OLED teknolojisini kullanıyor olması gerekiyor. LG'nin bu anlamda çıkardığı OLED TV'leri olduğu gibi Samsung'un da QLED adını verdiği modelleri bulunuyor. İkisi de üç aşağı beş yukarı benzer teknolojiler aslında.

Eğer OLED size çok maliyetli geliyorsa, o halde görüntü kalitesinden çok da ödün vermeden daha uygun fiyatlı modellere bakmamız gerekecek. Bunun için de 4K ve HDR teknolojilerini sunan bir LED TV işinizi fazlasıyla görecektir. Samsung'un 65 inç'lik LED TV'leri olduğu gibi diğer teknoloji devlerinin de hayli iyi LED TV'leri bulunuyor.

2. TV'lerde 4K deneyimi

4K TV'ler (kimi zaman UHD TV veya HD TV olarak da bilinirler) normal HD TV'lere oranla iki kat daha fazla çözünürlük sunar. Ancak gerçekte görüntü kalitesindeki farkı doğrudan göremeyebilirsiniz; keskin hatları yoktur. TV'den biraz uzaklaştığınızda, standart HD TV'lerden görüntü kalitesinin daha iyi olduğunu fark edebilirsiniz. 4K teknolojisi standart halini almaya başladığından bugün için artık HD TV almanızı önermem söz konusu değil elbette.

3. HDR çok ama çok önemli bir özellik

Ekran kalitesinden bahsetmişken HDR teknolojisinin üzerinde durmazsak olmaz. Peki nedir HDR? Açılımı High Dynamic Range yani Yüksek Dinamik Aralık olan HDR'yi şöyle açıklayabiliriz:

Görüntülerin temeli siyahlar ve beyazlar diyebiliriz. Aslında evet birçok etken mevcut sadece siyah ve beyazla kısıtlamamak lazım fakat görüntüye esas derinliği katan etkenler bunlardır. HDR’ın görüntülerdeki gölgelerin arkasında saklanan ince detayları görebilme ve renkleri oldukça gerçekçi kılmak gibi bir güzelliği mevcut.

58a826570f25442424ba43f1

HDR teknolojili ekran (solda) ve olmayan... Görüntü farkı net olarak ortada!

Karanlık ve aydınlığın mükemmel uyumu sayesinde görüntülerin gerçekçiliği, kalitesi, keskinliği ve detayları artıyor. Yer alan yüzlerce örnekten de bunu rahatlıkla görüyoruz ki bu teknoloji bu kadar konuşulmayı hak ediyor. Ekranınız 4K olsa bile söz konusu desteğe sahip değilse yeterince detaylı görüntüler elde edemezsiniz. Ayrıca HDR teknolojisi her boyuttaki ekranlarda çalışmak üzere geliştiriliyor ve kalite hep daha yüksek oluyor.

4. Peki ya 3D ne olacak?

Güldürmeyin beni! 3D mi kalmış sahi? Yıllar yıllar önce Avatar'la sinemalarda başlayan 3D akımının artık esamesi okunmuyor; TV alırken adını bile telafuz etmeyin, artık bir şey ifade etmiyor.

5. Akıllı TV'ler?

Bugünün TV'leri artık WiFi bağlantı desteğiyle geliyor. Yani bilgisayardan farksızlar. Netflix, YouTube gibi platformlara TV'lerden girip kendi istediğimiz içeriği izleyebiliyoruz. Akıllı TV almak zorunda değilsiniz; bir Apple TV ya da oyun konsolu bile aynı işi görecektir. Yani akıllı TV kavramının üzerinde çok durmanıza gerek yok; zaten piyasada pek akıllı olmayan da yok ya!

6. Ekran büyüklüğü ne olmalı?

Tamamen size kalmış. Odanıza, iş yerinize yani nereye koyacağınıza göre ve tabii ki bütçenize göre bu kararı vermelisiniz. Ekran büyüdükçe fiyatın arttığını da hep akılda tutmalı.
hürriyet.com.tr
 
X