Tezhip sanatı için hangi malzemeler gerekli?

Muallimekatibe

Kendini sev bacım
Kayıtlı Üye
20 Mayıs 2025
104
14
13
Tezhip sanatıyla uğraşmayı çok istiyorum. Nasıl yapıldığı hakkında hiç bilgi sahibi değilim. Yurtdışında yaşıyorum kurs bulamadığım için YouTube'tan izleyeceğim. Bu sanatla uğraşanlar yazabilir mi hangi malzemeler gerekiyor bulmak zor olacak ama malzeme listesi yapıp arayışa geçeceğim.

Başlangıç olarak;

Dosya kağıdı
0.5 ve 0.3 uçlu kalem (B veya HB uçlu)
Hamur silgi (şart değil ama kolaylık)
Kalem silgi
Eskiz kağıdı

Bunlar yeterli.

Devam eder ve ciddi bir çalışma isterseniz;
Aydınger kağıt, pergel, cetvel, talk pudrası, müzehhiplere özel tahrir mürekkebi, samur veya benzeri doğal kıl fırça (bunların numaraları var)
Bunlar alıştırma aşaması için.

Daha ilerde;
Geoderik/Geometrik cetvel
Yivli cetvel
Yarım mm cetvel
Trilin
İğneli desen geçirme kalemi,
İğneli perdah
Tezhip boyası
Mühre
Desen geçirme pudrası
Nepal el yapımı kağıt
Rapido kalem veya Artline tipi sanat kalemlerine ihtiyacınız olabilir.

Son aşamaya geldiğiniz vakitte ezilmiş altın ve arap zamkına da ihtiyacınız olacak. Arada ufak tefek başka malzemelerde var. Ancak uzun bir yol, bunların hepsini baştan temin etmeyin. Bir süre desen çalışıp size uygun olup olmadığına bakmanızı tavsiye ederim.

Son düzenleme:
Başlangıç olarak;

Dosya kağıdı
0.5 ve 0.3 uçlu kalem (B veya HB uçlu)
Hamur silgi (şart değil ama kolaylık)
Kalem silgi
Eskiz kağıdı

Bunlar yeterli.

Devam eder ve ciddi bir çalışma isterseniz;
Aydınger kağıt, pergel, cetvel, talk pudrası, müzehhiplere özel tahrir mürekkebi, samur veya benzeri doğal kıl fırça (bunların numaraları var)
Bunlar alıştırma aşaması için.

Daha ilerde;
Geoderik/Geometrik cetvel
Yivli cetvel
Yarım mm cetvel
Trilin
İğneli desen geçirme kalemi,
İğneli perdah
Tezhip boyası
Mühre
Desen geçirme pudrası
Nepal el yapımı kağıt
Rapido kalem veya Artline tipi sanat kalemlerine ihtiyacınız olabilir.

Son aşamaya geldiğiniz vakitte ezilmiş altın ve arap zamkına da ihtiyacınız olacak. Arada ufak tefek başka malzemelerde var. Ancak uzun bir yol, bunların hepsini baştan temin etmeyin. Bir süre desen çalışıp size uygun olup olmadığına bakmanızı tavsiye ederim.
Bir süre takip ettim kimse cevap vermeyince ümidimi kesmiştim şuan cevabını gördüm ve inanılmaz mutlu oldum ne kadar teşekkür etsem az. Başlangıç aşaması için malzemeleri alıp hemen başlamak istiyorum çok heyecanlandım çok teşekkür ederim.

Back
X