The Shawshank Redemption / Esaretin Bedeli

• Konu Sahibi Konu Sahibi dids
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

dids

f & d
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2007
6.481
22
358
44
1171895335tp8.jpg

imdb puanı : 9.2/10

Yapım : 1994, ABD

Tür : Dram / Suç

Yönetmen : Frank Darabont

Senaryo : Stephen King (Kitap), Frank Darabont

Oyuncular : Tim Robbins, Clancy Brown, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler, Gil Bellows, Brian Delate, Mark Rolston, James Whitmore, Scott Mann, Frank Medrano, Ned Bellamy, David Proval, Jude Ciccolella, Jeffrey DeMunn, Larry Brandenburg, Neil Giuntoli, Brian Libby, Joseph Ragno, Alfonso Freeman, John E. Summers, Renee Blaine

Yapımcı : Niki Marvin

Görüntü Yönetmeni : Roger Deakins

Müzik : Thomas Newman

Süre : 2 saat, 22 dk.

Genç ve başarılı bankacı Andy Dufrense, karısını ve onun sevgilisini öldürmekle suçlanır ve kısa bir mahkemenin ardından, iki kez müebbete mahkum olarak kendini Shawshank Hapishanesi’nde bulur. Şartlı tahliye hakkı da olmadan cezaevine giren Andy, içinde bulunduğu koşullara kolay uyum sağlayan, iyi huylu, umut dolu bir genç adamdır. Cezaevindeki diğer mahkumlar, ilk başta kendilerine benzemeyen bu sessiz sakin adama kötü davranır ve onu kendilerine yaklaştırmazlar. Uzaktan uzağa Andy’yi göz hapsine alan bir mahkum da herkesin kısaca Red dediği Ellis Redding’dir. Red, Andy’yi ilk gördüğü zaman, onun hapiste ayakta kalamayacağı tahmininde bulunur ve bir anlamda onun için üzülür.

Halbuki, olaylar, kendisi de ömür boyu hapse mahkum bir adam olan Red’in tahminlerinin çok ötesinde gelişir. Alıştığı lüks hayatın geride kaldığını bu yerde hayatta kalmak için farklı şeyler yapmak gerektiğini hemen anlayan Andy, çok uzun süredir Shawshank’de olduğu için, hapishanenin girdisini çıktısını ve dışardan içeriye mal sokmanın inceliklerini çok iyi bilen Red ve diğerleriyle arkadaş olur. Zihnini, hapishane duvarlarının dışında tutmayı bilen bu genç adam bu özelliği sayesinde yavaş yavaş diğer mahkumların da gözüne girer. Bir süre sonra da, bankacılık bilgilerini kullanıp, onlara para kazandırarak gardiyanların da gönlünü fetheder.

Stephen King'in "The Woman in the Room" adlı bir öyküsünden beyazperdeye serbest bir uyarlama olan film, 90'ların en sevilen işlerinden biri olmuştu. Toplam 7 dalda Oscar'a aday gösterilse de, hiçbir dalda heykelciğe kucaklayamamıştı.

IMDB sitesinde 372,000'den fazla kişinin oylarıyla 10 üzerinden 9,2 puan almış ve gelmiş geçmiş en iyi filmi seçilmiştir. Aynı zamanda tüm türler arasında dünyanın en beğenilen ilk 3 filmi arasındadır.

Alıntıdır

Fragmanı a.s.

[yahoovideo]8107863[/yahoovideo]

İzlediğim en iyi filmlerden biriydi, belkide en iyisiydi. Bu zamana kadar aklım neredeydide izlemedim bilmiyorum. Tek kelimeyle mükemmeldi. İzlemeyen herkes mutlaka izlemeli.

kaç kere izlediğimi hatırlamıyorum bile ...her izleyişimde sanki ilk defa izliyormuşum gibi
etkilendiğim nadir filmlerdendir...
oyunculuklarda muhteşem .

tavsiye üzerine izlediğim bir film...
kendi yapım tarihinde eminim daha çok ilgi çekmiş ve beğenilmiştir

bana göre sinema tarihinin en adam gibi 100 filminden biri...
keşke herkes izlese

Back
X