Yarışma Tirit Kebabı - Sütaş Tereyağı Sponsorluğunda

Kısa bir aradan sonra herkese kucak dolusu selamlar 🤗
Kısa dedim ama bana oldukça uzun geldi 🤭 özlemiştim yarışmaları 🥰

Kırmızı et kategorisinde tirit kebabı ile geldim.
Tarife geçmeden önce Konya yöresine ait tiritin meşhur olma hikayesi ;
Girit adası, iki padişah döneminde yirmi dört yıl içinde defalarca kuşatılmıştır. Sultan İbrahim, uğruna yüz otuz bin şehit verdiğimiz Girit’in mutlaka alınması için ısrar eder. Ama hiçbir girişimden sonuç alınamaz. Seneler seneleri kovalar. Sıra çocuk yaşta tahta geçen Sultan Avcı Mehmet’in olmuştur ama bir türlü alınamayan ada Girit ismini duymaya onun da tahammülü kalmaz ve “Girit’i almadan kim gelirse ve kim bana Girit’ten bahsederse boynu vurula!” diye ferman verir.

Aradan tam yirmi dört sene geçer ve bir gün Fazıl Ahmed Paşa tarafından Girit alınır. Ancak bu haberi padişaha kimse söylemeye cesaret edemez. Sonunda saray aşçısı çok güzel bir yemek hazırlayarak sultanın huzuruna çıkar ve yemeği kendi elleri ile ikram eder.

Padişaha bu yemek ilk defa sunulduğundan “Bu yemeğin ismi nedir?” diye sorar. Aşçı “Sultanım bu yemeğin ismi: tirit, alındı Girit.” der. Bu olay üzerine aşçı sultan tarafından ödüllendirilirken, tirit de böylece özel günlerin yemeği olarak sofralarda yerini alır.

Şimdi tarife geçelim 🥰

Malzemeler
Kemikli et
1 tane tandır ekmeği ( bayat ekmekte olabilir)
4 yemek kaşığı tereyağı
2 tane yeşil biber
Tuz
Karabiber
Tatlı toz biber
Sarımsaklı yoğurtEki Görüntüle 3640951 yapılışı

Etimizi düdüklü tencereye alıp suyunu salıp çektikten sonra üzerine sıcak su ekleyip pişiriyoruz.

Pişen eti küçük parçalara ayırıyoruz.
Ekmekleri ve biberi küp küp doğruyoruz.
Bir tavaya 2 yemek kaşığı tereyağı ve bir çay kaşığı dolusu toz biber ekliyoruz. Bu yağda ekmekleri kızartıyoruz.
Tekrar ayrı bir tavaya 2 yemek kaşığı tereyağı ve bir çay kaşığı dolusu toz biber ekleyip etleri ekliyoruz. Ve karabibe de ekleyip kızartıyoruz. ( Et tuzsuzsa bu aşamada tuzda ekleyebilirsiniz. Ben et pişerken ekledim tuzu az gelince bu aşamada da ekledim)
Eki Görüntüle 3640958
Eki Görüntüle 3640959
Daha sonra tabağın altına ekmekleri koyup üzerine küçük bir kepçe et suyundan gezdiriyoruz. ( İsterseniz daha az veya daha çok islatabilirsiniz.)
Üzerine sarımsaklı yoğurt ve eti ekleyip servis ediyoruz.Eki Görüntüle 3640961 Eki Görüntüle 3640962 Eki Görüntüle 3640963 Eki Görüntüle 3640964 Eki Görüntüle 3640968 Eki Görüntüle 3640969 Eki Görüntüle 3640970 Eki Görüntüle 3640967 Eki Görüntüle 3640971 Eki Görüntüle 3640972 Eki Görüntüle 3640974 Eki Görüntüle 3640976 Eki Görüntüle 3640978 Eki Görüntüle 3640973 Eki Görüntüle 3640977 Eki Görüntüle 3640979
Görünce ağzum sulandı heee 🤤🤤🤤🤤 ellerine sağlık çok güzel gözüküyoorrr

Back
X