topluluk önünde konuşma fobisi :/

glargine

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
19 Ağustos 2013
124
33
68
Balıkesir
merhaba bayanlar,
Başlıktan belli olduğu gibi topluluk önünde konuşma fobim var o_O
Yani sosyal fobi diyecek kadar büyük diyemem tabi ama mide krampları geçirecek kadar fazla. :KK1:
Aslında dinleyenlerin kim olduğuna göre değişiyor bu daha rahat olabiliyorum ama bazen sesim sanki benden çıkmıyo gibi geliyor. Elim ayağım ve sesim titrer. Biraz konuştukça bazen açılıyorum bazende hiç geçmiyor. o_O

Sizde de bunu yaşayıp aşan arkadaşlar nasıl aştınız ?:110:Gerçekten sürekli böyle grup çalışmalarının olduğu etkinliklerden, seminerlerden kaçmaya başladım. Özellikle öğrencilerin konu anlattığı dersleri seçmemek için kırk takla atar oldum. Hatta sırf bu yüzden bölümümde yükselmek bile istemiyorum. Lütfen bunları yaşayıp aşanlar, tavsiyesi olanlar yardım etsin... :KK3:

Bu fobinin insanlarin buyuk cogunlugunda oldugunu dusunuyorum .surekli topluluk onunde konusularak asilabilecegi kanisindayim.bir sure sonra heyecan kalmiyor cunku.

En iyi çözümü topluluk önünde konuşmaya alışmak...
Başta yakın arkadaşlarınız arasında,sonra normal arkadaşlar sonra diğerleri vs. derken insanlar zamanla bu korkularını aşabiliyorlar bende de vardı bir zamanlar aşırı derecede değildi ama çok utanırdım.Sonra münazara etkinliğine katılmıştım pek istemesem de ama çok büyük faydası oldu.İyi ki katılmışım diyorum şu an o konuda eskiye oranla çok rahatım.Heyecan olayı da zamanla azalıyor zaten.

merhaba bayanlar,
Yani sosyal fobi diyecek kadar büyük diyemem tabi ama mide krampları geçirecek kadar fazla. :KK1:
Aslında dinleyenlerin kim olduğuna göre değişiyor bu daha rahat olabiliyorum ama bazen sesim sanki benden çıkmıyo gibi geliyor. Elim ayağım ve sesim titrer. Biraz konuştukça bazen açılıyorum bazende hiç geçmiyor. o_O

Sizde de bunu yaşayıp aşan arkadaşlar nasıl aştınız ?:110:Gerçekten sürekli böyle grup çalışmalarının olduğu etkinliklerden, seminerlerden kaçmaya başladım. Özellikle öğrencilerin konu anlattığı dersleri seçmemek için kırk takla atar oldum. Hatta sırf bu yüzden bölümümde yükselmek bile istemiyorum. Lütfen bunları yaşayıp aşanlar, tavsiyesi olanlar yardım etsin... :KK3:
Bende de var bu fobi..
Üstelik her seferinde yeniyorum bu korkumu , yeniden başlıyor...
Universitedeyim, sunumlar cok oluyor, artık başa gelen çekilir diyorum saldım cayıra mevlam kayıra...
Bir de ingilizce konuşuyorum ya yanlış telaffuz edersem diye de çok çekiniyorum
Ama mecbur konuşacaksak yapacak bir şey yok
İnsan bir başladı mı gerisi geliyor :)

Ayy aynısı bende de var :KK17: ya ben de senin gibiyim ben hiç aşamadım ama bence de yavaştan yavaştan arkadaş topluluğu önünde falan konuşarak açılmaya çalışabilirsin

merhaba bayanlar,

şimdi aklıma geldi halka söz veren bir programa katılın ve mikrofonu elinize alın sorunuzu sorun, konuşun yorum yapın. yani en tepeden başlarsanız belki daha ufak topluluklara konuşmak size daha kolay gelir

Bende de vardı bu durum. Ancak bol bol konuşarak geçti artık çok rahatım çok şükür, tavsiye ederim :)

bende de var. öncesinde nabzım bayılacak kadar artıyor ama konuşmaya başladıkça azalıyor. sakinleşiyorum. deneye deneye yenersin.

o kaçtığınız etkinliklere özellikle katılın. kişisel gelişim olarak görün bunu. yaptıkça alışıyorsunuz.

merhaba bayanlar,

Bende de vardı ama inanın sizden başka kimse anlamıyor heyecanlı olduğunuzu. Sunuş yaparken ne kadar ateşler bassa da, dinleyenler belki hissetmiyorlardır bile.
Çok gerildiysem ben bir sunuş ya da konuşma öncesi konuya olabildiğince hakim olmaya çalışırım, dinleyicilerin/hocanın muhtemel tüm sorularını önceden kendime sorar cevaplarım. Bir gün önce de kendi kendime baştan sona sunuşu/konuşmayı yaparım. Kendime ne kadar güvenirsem heyecanımın o kadar azaldığını fark ettiğimden beri bu rutini devam ettiriyorum fazlasıyla da verim aldım.

Ben devamli sunumlar ve seminer tanitimlarinda gorev alan biri olarak soyluyorum. Bunu ancak surekli sahneye cikarak yenebilirsin. Baska bisey yapamazsin. Sakinlesmek icin icinden soyleyeceklerini tekrarla. Ben defalarca ciktigim halde hala heyecanlaniyorum. Alistiktan sonrasi rahat ama :)

Üniversitenin ilk yılı ilk haftalarda öğretmen bize kamera çekimi yapacağını, öğretmen gibi giyinip bir konuşma hazırlamamız gerektiğini söyledi. Beklentilerimiz, neden bu mesleği seçtik falan filan...Kağıttan okumayacaktık ama...
Güzelce giyindik kuşandık, bana geldi sıra, tek hakkımız var. Geçtim kameranın karşısına; ben Koalina dedim...Bildiğim, ezberlediğim, düşündüğüm her şeyi unuttum. Zihnim kocaman boş bir sayfa gibi oldu. Kulaklarıma kadar kızardım ve herkes gülmüştü:p
Zamanla bu anlatımlardı, seminerlerdi alıştım yavaştan. Artık çekinmiyorum hatta tam tersi böyle konuşmaları, sunumları hep bana yıkıyorlar:KK35:

ünide sunum yaparken duvara konuşuyorum diye çıkardım kürsüye..:KK19::KK19:

cevap yazan herkese teşşekkür ederim :) daha iyi geldi yorumlar. Zaten çok kalabalık arkadaş ortamında rahatça konuşan biriyim ondan hiç çekinmem. Hatta amfide yerimde otururken sorulan sorulara bile cevap verebilirim çok gerilmeden ama kürsüye çıkıpta bütün bakışlar bana dönünce geriliyorum o_O ama sanırım herkesin dediği gibi yavaş yavaş yaptıkça alışılacak birşey bir anda olmuyor. Elimden geldiğince bu türk etkinliklere girip aşmaya çalışıcam :KK45:böyle gitmiyo çünkü:KK3:

Bu konunun tek çözümü anlatacağın kişilere değil de konuya odaklanmak yani ben ne anlatıyorum neyi nasıl daha iyi izah ederim.Bunları anlatırken düşününce topluluğa aklınız gitmiyor dolayısıyla korkmuyorsunuz.
Bir de sanırım bu korku topluluk önünde çok konuşma ile geçiyor dert edilecek bir şey değil ehemn herkes topluluk önündeki ilk konuşmasında ya kekeler ya cümleyi toparlayamaz...

merhaba bayanlar,

Aslında bunu ne kadar çok yaparsan o kadar çabuk atlatırsın. Şöyle düşün sen çıkıp konuşabiliyorsun ama senden daha fazla korku duyanlar var, hem de hiç beklemeyeceğin kişiler. Sen onlardan daha iyisin ve konuşabiliyorsun.

Biraz da bu doğuştan gelen bir şey hitabet sanatı. Biraz da ailelerimizin bizi yetiştirme tarzı. Çocukluk döneminde öz güven aşılanan bireyler her zaman daha rahat olur.

merhaba bayanlar,

şimdi ilk başlarda çok sıkıntılı başlar... anlatacağın kimselerin karşısın ageçtiğinde orada kimse yokmuş gibi gözlerini etrafta çevir...bazıalrın gözlerinin içine bak göz kontağı kur.. ayna akrşsında kendine de anlat konuşmaya gelmeden önce anlatıyormuşsun gibi düşün...

ve eline mutlaka bir şey al kalem olabilir bir kitap yada elinde rahar edip tutabileceğin evirip çevirebileceğin birşeyler..
el hareketlerini artır konuşurken...

hata yapmaktan korkma hemen telafi et ama kesinlikle hata yaptığın heyecanlı olduğun için asla ÖZÜR DİLEME...
yerinde durmaks eni rahatsız ediyorsa sağa sola adımlar atarak konuş...
kendi evindeymişsin gibi düşün...

sesini tonlayarak vurgular yaparak tükselterek alçaltarak konuş...
kendine değil söylemek istediğin şeye konsantre ol...
konuşmaya gitmeden önce gevşemelisin...sırtını dik tutarak bir koltuğa otur yavaş yavaş nefes alıp ver ve bir kaç saniye nefesini tutup bırak... sonrada mimiklerin için gözlerini ve ağzını olabildiğince açıp sımsıkı kapat... seni rahatlatır...
yamlış birşey söylemekten tıkanmaktan korkma normal bir şeymiş gibi kelimeni düzeltip devam edersen dinleyenlerde rahatlar...sen sıkılırsan onlarda sıkılır....

Back
X