TÜİK'e göre evlerin çatısı akıyor, yoksulluk azalıyor

meredithgrey

2013-2022’de vivelamour ve 2022’deki felidaee’yim.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
7 Kasım 2013
14.758
36.006
598
Türkiye’de yoksul sayısı artıyor. 2013’te 21 milyon 979 bin olan yoksul sayısı geçen yıl 22 milyon 223 bin kişiye yükseldi. Yoksulluk sınırı da 7 bin 16 TL’den 7 bin 775 TL’ye fırladı.

Türkiye’de yurttaşların yüzde 63’ü borç ve taksit yükü altında ezildiğini dile getiriyor. Yine yüzde 22.6’sı sızdıran çatı, nemli duvar, çürümüş pencere çerçevesi gibi sorunların olduğu evlerde yaşadıklarını dile getiriyor. Yurttaşların yüzde 25.4’ü ısınma sorunu yaşadığını dile getirirken yüzde 66.3’ü konut masraflarından şikâyet ediyor.

Kiracı oluyoruz

2013’te yurttaşların yüzde 65.9’u ev sahibi olduğunu dile getirirken geçen yıl bu oran yüzde 65.4’e geriledi. Kiracı konumundakilerin oranı ise yüzde 18.5’ten 19.7’ye çıktı.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen resmi verilere göre Türkiye’de gelir dağılımı adaletsizliği ve yoksulluk azalıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nı açıkladı. Buna göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine göre, en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay, geçen seneye göre 0.7 puan azalarak yüzde 45.9 olurken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun payı 0.1 puan artarak yüzde 6.2 oldu. Toplumun en zengin yüzde 20’sinin gelirinin en yoksul yüzde 20’sinin gelirine oranı şeklinde hesaplanan P80/P20 oranı 7.7’den 7.4’e geriledi.

Veriler absürd

TÜİK verilerine göre gelir dağılımı adaletsizliği 2014’te gerilerken gini katsayısı 0.009 puan gerileyerek 0.391 oldu. Katsayının 1’e yaklaşması gelir dağılımının bozulmasına, sıfıra yaklaşması ise gelir dağılımının düzeldiğine işaret ediyor.

TÜİK’e göre ‘maddi yoksunluk’ 2014’te yüzde 43.8’den yüzde 29.4’e oranına inerek ciddi düşüş gösterdi. Bu oran 2006’da yüzde 60.4 düzeyindeydi.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nden Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, “Gelir dağılımı adaletsizliğindeki düşüş anlaşılabilir ancak yoksunluk oranındaki bu büyük düşüş ‘absürd’. Açıklanması gerekiyor” dedi.

Gelir yüzde 23 düştü

TÜİK verilerine göre 2013’te 14 bin 533 TL olan hanehalkı kullanılabilir fert geliri 2014’te yüzde 23.5’lik düşüşle 11 bin 108 TL’ye geriledi.

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/...vlerin_catisi_akiyor__yoksulluk_azaliyor.html

Daha 1 saat once ev sahibi olacak insanlarin kredi borclarini odeyemedikleri icin evlerin ellerinden alinip banka tarafindan satilmaya baslandigini soylediler.. evet fakirlik azaliyor ne de olsa ellerinde 3000 liralik telefon var degil mi?

Bir ulkenin fakir olmasi farkli bir rezalet, bunu gizlemeye calismak da tuy dikmek..

Daha 1 saat once ev sahibi olacak insanlarin kredi borclarini odeyemedikleri icin evlerin ellerinden alinip banka tarafindan satilmaya baslandigini soylediler.. evet fakirlik azaliyor ne de olsa ellerinde 3000 liralik telefon var degil mi?

Bir ulkenin fakir olmasi farkli bir rezalet, bunu gizlemeye calismak da tuy dikmek..

Bu göz boyamadan başka bir şey değil. Kredi kartlarına taksit sınırı getirildi ama yeniden kaldırıldı, neden insanlar para harcamaya teşvik edilsin diye. On tane kartı olup birinden diğerine yatırıp döndüren insanlar var. Bu 3000 TL 'lik telefonlar filan da hep göz boyama işte. Adam diyor ki patronumla aynı marka telefonu kullanıyorum, aramızda gelir uçurumu var ama bir şeyimiz ortak. Ama bilmiyor ki patron peşin almış senin gibi bin beşyüz taksitle almamış. Sen yine fakirsin o yine zengin...

Bu göz boyamadan başka bir şey değil. Kredi kartlarına taksit sınırı getirildi ama yeniden kaldırıldı, neden insanlar para harcamaya teşvik edilsin diye. On tane kartı olup birinden diğerine yatırıp döndüren insanlar var. Bu 3000 TL 'lik telefonlar filan da hep göz boyama işte. Adam diyor ki patronumla aynı marka telefonu kullanıyorum, aramızda gelir uçurumu var ama bir şeyimiz ortak. Ama bilmiyor ki patron peşin almış senin gibi bin beşyüz taksitle almamış. Sen yine fakirsin o yine zengin...

Ilaveten o kartinin tamamini oderken sen asgarisini oduyorsun, o yuzde 0.0bilmem kac faiz ile kredi alirken sen 2 kati faiz ile aliyorsun, o aylik maasiyla aldigi evin dekorasyonunu yaptirirken sen o dekorasyonun onda biri olan 40 senelik evinin kirasini odeyemiyorsun falan falan falan.. ama olsun elimizde telefon var ya zengin onlar lutfen camur atmayin..

bdv de üyelerden biri konu açmıştı;4500 lira ile geçinilebilir mi diye.kadını topa tuttular .ne demek geçinemezsin.1000 lira ile geçiniliyor diye.aklıma o geldi nedense.

Surunmeyi gecinmek sanmaktan kaynaklaniyor hep.. bu istatistik de o "kaynim 1500tl ile ev aldi" diyenlerle yapildiysa normal bu sonuc..

bdv de üyelerden biri konu açmıştı;4500 lira ile geçinilebilir mi diye.kadını topa tuttular .ne demek geçinemezsin.1000 lira ile geçiniliyor diye.aklıma o geldi nedense.

O kadıncağız yanlış anlaşıldı bence. 4500 TL gelirleri olacak ve yarısından fazlası takside gidecekmiş. Ama kendini iyi mi ifade edemedi yoksa polemik yaratmak mı istedi bilmiyorum böyle oldu. Asgari ücretle çocuk okutup ev geçindirilir ama bulgur kaynatarak demişti biri. Şimdi hayat mı bu ? Neden bu kadar azına kanaat getiriyor insanımız ? Şükür elbette halimize ama fakirleştirildik, önümüze hep daha kötü örnekler sunuldu ve bize asgari ücretlisin sus denildi. Biz de kanıksadık bunu.

Surunmeyi gecinmek sanmaktan kaynaklaniyor hep.. bu istatistik de o "kaynim 1500tl ile ev aldi" diyenlerle yapildiysa normal bu sonuc..
akşam cem yılmaz'ı izledim.onda askerlikteki hastalığını anlattı.'sonra sanırım ki çok ciddi bir hastalık çıkacak sanıyorum,çıka çıka fıtık çıktı.hastalığında itibarı yok ki;anlatıyorsun;aaa kaynım da da var,aynı aynı'diye bir anlatısı vardı.ama epey uzattı.bizim millette kaynı örnek verme merakı var galiba.1500 lira ile çocuk,kira,yeme içme kaç yılda ev alınır düşünemiyorum.biz iki maaşla ev ödemesi yaparken epey zorlanmıştık ki;memleketten destekde vardı.arabayı sattık ,epeyde kısmıştık birçok şeyden.

O kadıncağız yanlış anlaşıldı bence. 4500 TL gelirleri olacak ve yarısından fazlası takside gidecekmiş. Ama kendini iyi mi ifade edemedi yoksa polemik yaratmak mı istedi bilmiyorum böyle oldu. Asgari ücretle çocuk okutup ev geçindirilir ama bulgur kaynatarak demişti biri. Şimdi hayat mı bu ? Neden bu kadar azına kanaat getiriyor insanımız ? Şükür elbette halimize ama fakirleştirildik, önümüze hep daha kötü örnekler sunuldu ve bize asgari ücretlisin sus denildi. Biz de kanıksadık bunu.
ben de yanlış anlaşıldığını düşünüyorum.yazmıştımda.borçta ödeyecekler diye.biraz standartlarla ilgili galiba bu geçim işi.20 liraya da çanta var,20 bine alan da var.ev var,ev var .her ev de aynı değil.istanbul'a kardeşime gittiğimde ,evleri80 metrekare.burda nasıl yaşanır ki diye geçmişti içimden.ama o bizden daha fazla ücrete almıştı o ayrı.biraz şartlara adapte olmakla ilgili sanırım.

Son düzenleme:
birde sanırım insanlar şartları kendisinden iyi olan ve şikayet eden veya sorana bile tahammül edemiyor sanırım.herkes aynı şartlarda yaşamıyor halbuki. çalışması aynı değil,yetişmesi aynı değil,eğitimi aynı değil.kendi şartlarına göre değerlendirincede şımarıklık olarak düşünüyorlar.

Yoksulluğun birazcık azalmasının nedeni artık kadınlar 2 tane çocuk doğurmasından , yoksa gelir aynı , hayat standartı aynı halen bir çok orta direk pastırma ve sucuk yiyemlyor, bunları çoğunluk yediği zaman zengin sayılacağız, blrde eski cehalet yok çoğu gencimiz ünlye gittiğinden dolayı ama üretim ve tasarım desteklenmesi şart , ab toplumuna
köle olmamak için

Ben kendimi orta direk zannediyordum. Gercekler yuzume carpıldı
bizim insanlarımız farklı ya.biz ev öderken memleketten erzak geldi bir sürü.krediye girmeyin diye yakılarımız borç verdiler.onlara ödedik çoğunluk.ondan mı acaba yoksulmuşum gibi gelmiyor.ben benimkilerin küçülenlerini kardeş çocuklarıma,onlar bana veriyorlar.şuyun buyun varmı diye sorarlar hala.ondan mı acaba.

Back
X